Zakładam nowy wątek, ponieważ wyszukiwarka nic nie znalazła, a może nie tylko mnie się przyda Wasza pomoc. W razie problemu proszę o zamknięcie/przeniesienie :kwiatek:
Mój koń ma torbiel wypełnioną płynem maziówkowym na tylnej nodze, walczymy z tym problemem od 2 tygodni, natomiast torbiel powstała już wcześniej, była połowę mniejsza i nic się z nią nie działo. Na początku problemu stosowałam butapirazol, jak przestało grzać to wcierki rozgrzewające+absorbinę => pomogło, przez cały czas nic się z "gulą" nie działo. Nagle z dnia na dzień gula znacznie urosła, zaczęła znowu grzać, zrobiła się miękka i ustępująca pod naciskiem, rozlała się do tyłu na ścięgna(patrz foto). Pojawiła się kulawizna. Wet nr. 1 wykonał zdjęcia rtg + pobrał płyn z torbieli do badania(wyszedł ok) + 16dni temu podano zastrzyk ze sterydem. po podaniu sterydu po 2-3 dniach zmniejszyła się o jakieś 10% i była chłodna, aktualnie ma temp ciała i jest twarda.
Wet nr. 1 nie odbiera od środy kiedy miał podać kolejny zastrzyk, wet nr. 2 powiedział że trzeba powtórzyć zdjęcia rtg ponieważ nie ma zdjecia "od boku", wet nr. 3 powiedział że zdjęcia są dobre i to nie jest na kości tylko albo na mięśniu albo na ścięgnie, leczenie sterydami nie pomoże i trzeba to usunąć operacyjnie.Naczytałam się o tym i nawet po wycięciu takiej torbieli, jest duże prawdopodobieństwo że ona wróci a rehabilitacja jest długa i ciężka.
Jutro dzwonie po weta nr. 4, międzyczasie czekam co odpowie wet nr. 5.
Nie wiem, czy jest sens powtarzać te zdjęcia rtg według zaleceń drugiego weta? Może ktoś spotkał się z takim problemem u koni?
Nie liczę na to, że ktoś mi zdiagnozuje konia przez internet, po prostu szukam jakiejkolwiek rady, wskazówki, bo kończą mi się pomysły i pieniądze na kolejne "wydaje mi się" weterynarzy 🙁
Wstawiam w linkach zdj rtg żeby nie rozjeżdzać forum, zdjęcia nogi z zewnątrz to są właśnie te przed podaniem sterydu.

-rtg

-rtg