Stajnie na Śląsku

Z Kuralem jest problem właśnie z dojazdem, a Woźnica niestety tez daleko. Koszt dojazdu przewyższy koszt treningu. Jednak A. Piasecka dojeżdża i wcale tak dużo nie liczy , więc chyba znalazłam 🙂
Odwiedziłam niedawno STAJNIĘ PROFIT w Orzeszu-Zazdrości, bo chciałam zapisać córkę na jazdę konną,to co tam zobaczyłam to woła o pomstę do nieba.
Byłam w wielu stajniach, ale takiego SYFU to jeszcze nie widziałam... masakra
Brud ,smród i ubóstwo... i to ma być stajnia SPORTOWO-REKREACYJNA ?????? Tak się reklamują na FB i co ciekawe mają DOBRE opinie, ludzie zajrzyjcie do innych stajni!!!
Chciałam córkę zapisać na naukę jazdy konnej, ale jak zobaczyłam te szkapy rekreacyjne z powyginanymi kopytami...sprzęt...grozi wypadkiem!!!!!!!!!!
W stajni stała jakaś tkająca klacz(chyba prywatna)...reszta też nie wyglądała najlepiej...
Wszędzie błoto, końskie kupy, niezabezpieczone maszyny rolnicze, samochody poparkowane jak komu pasuje, psy latające luzem!!!
Brak osoby odpowiedzialnej za całość, ani się kogoś zapytać... żadnego nadzoru.
Stajnia brudna, niepozamiatana. W kojcach 2 grożne psy w fatalnych warunkach, bez wody( był upał) kojce niewyczyszczone chyba od miesiąca.
CO TO JEST???

Ale to co zobaczyłam za stajnią... To dopiero widok- jak na złomowisku!!! Błoto, konie rekreacyjne stojące po kolana w błocie, chude, poharatane ( siwy wielki wałach wygląda koszmarnie!!!!!)  i brudne, jakaś buda służcą chyba za stajnię.... Pseudo wybiegi-samo błoto, porozwalane bale ze słomą, przyczepa pełna gnoju i jakiś rów też po brzegi wypełniony gnojem

Dziwię się ,że ktoś tam trzyma konie w takich warunkach?? na takim gnoju??? w takim brudzie???... i uczy się jeździć konno...

Jeszcze nie wiem co z tym zrobię ,ale na pewno to zgłoszę do GIW, ktoś się musi tym zająć...nie miałam aparatu,ale jeszcze się tam przejade i dołączę zdjęcia z tego "uroczego " miejsca.

Jeśli macie podobne odczucia to proszę wypowiedzcie się na ten temat i zróbcie coś z tym!!!!!!!!!!!!

Po pierwsze proponuję dołączyć do istniejącega wątku lokalnego - taki temat jest ewidentnie dublem
Po drugie nie specjalnie wiem skąd błoto w upał 🤔
Po trzecie korytarzy stajennych nie zamiata się co 5 minut, bywa, że nie jest czysto
Po czwarte proponuję sprawdzić gdzie koń ma kolano. Koń po kolana w błocie niespecjalnie będzie się mógł poruszać  😁
Po piąte tkanie nie jest zabronione... to choroba , nieuleczalna - co zrobić z tkającym koniem? Zastrzelić? 🤔
Po szóste konie na pastwiskach bywają brudne. Tarzają się, kładą. Nikt nie będzie co 5 min biegał je czyścić, pomijając stratę czasu - to dla konia zwyczajnie niezdrowe
Podsumowując - nie sądzę byśmy z tym "coś zrobili" bo generalnie informacji żadnych konkretnych nie ma, brak zdjęć "strasznie zaniedbanych koni" i "błota po kolana"... Generalnie najrozsądniej byłoby odłożyć na bok emocje, wziać 3 głebokie wdechy, porobić i wstawić zdjęcia - wówczas można coś radzić... Nie wystarczy, że się kompletnie obcy nam człowiek zaloguje na forum i skrytykuje jakąś stajnię - równie dobrze może to być niezbyt przychylna konkurencja...
[quote author=_Gaga link=topic=95940.msg2174012#msg2174012 date=1409742402]
Po czwarte proponuję sprawdzić gdzie koń ma kolano. Koń po kolana w błocie niespecjalnie będzie się mógł poruszać  😁
[/quote]

umarłam hahaha 😂
Scaliłam wątek o Orzeszu ze slaskim 😉
desire   Druhu nieoceniony...
03 września 2014 20:50
koniopozytywna2014, odniose się tylko do jednego -  można powiedzieć, że pośredniczyłam w sprzedaży tego wielkiego siwego konia i u Marka wygląda dużo lepiej, poza tym stoi na dworze bo ma problemy z drogami oddechowymi i przy dychawicy świszczącej trudno o to żeby wyglądał świetnie.. jak coś to mam zdjęcia porównawcze tego konia jak wyglądał w poprzednim miejscu gdzie stał, a jak wygląda teraz. i gwarantuje, że dostawał kupe żarcia. A jeśli chodzi o inne konie - tam konie są sprzedawane/wymieniane, nie raz jakaś bida przyjedzie a potem nagle cud! koń odpasiony biega 😉
chciałam zapisać córkę na jazdę konną,to co tam zobaczyłam to woła o pomstę do nieba.
...
wypowiedzcie się na ten temat i zróbcie coś z tym!!!!!!!!!!!!

Znaczy: nie dało się wkręcić córki na jazdę konną, więc trzeba się zemścić, w dodatku cudzymi rękami ?

Na wybiegu dla koni mogą być kupy. Oświecę cię: konie nie korzystają z budek toi-toi. Może też być błoto, bo wybiegów nie wyciera się codziennie mopem do sucha, korytarzy stajennych też zresztą nie. Konie pokładają się, tarzają, mogą więc być brudne. Czyści się je zwykle przed jazdą, a nie pięć razy dziennie. Wie o tym każdy, kto jest koniarzem, a nie tylko nabzdyczonym snobem, który wymaga, by mu podstawiono lśniącego, gotowego do jazdy konia.
Niektóre konie notorycznie tkają. To taka choroba. Podobnie jak notoryczne pisanie durnych postów na forach 😉

Zgłosisz do GIW ? A żeby tak ciebie ktoś zgłosił np. do Urzędu Skarbowego !...
leosky   im więcej wiem, tym bardziej wiem, że mało wiem.
04 września 2014 10:15
[quote author=_Gaga link=topic=1780.msg2174012#msg2174012 date=1409742402]

[/quote]

hehehe  🤣 to pierwsze o czym pomyślałam 🙂 Wyobraziłam sobie konia po brzuch w błocie stojącego.
popieram Gaga.

o kurde, koniopozytywna ty szybko dawaj tu swoje nazwisko, zebym cie nigdy u siebie nie przyjeła i mogla znajomych uprzedzic!!!  👍
w królówce jeździ córa taaaaak?  :oczopląs: zaraz do nich napisze kogo na podwórku mają.....

uwielbiam jak pieprzony laik sie wypowiada ...... to tak jak u mnie tozy nasylac chcieli bo konie na sniegu lezały i drzemaly  😁

desire moze uprzedz te stajnie ze wariatka nasle na nich kontrole....
04 września 2014 11:36
OBIBOK, pw. 😉  
ślązacy, czy stajnia profit ma coś wspólnego ze sklepem profit? bardzo dziwne rzeczy mi tu wychodzą....
04 września 2014 14:59
katija, mają stacjonarny sklep jeździecki o takiej samej nazwie jak klub.
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,16562198,Czarne_chmury_nad_fundacja_S_O_S__dla_Zwierzat.html

Aneta i Jarosław Motakowie od lat pomagają zwierzętom. Porzucone psy i koty, ofiary wypadków czy barbarzyństwa przewożą do swojego schroniska w Chorzowie. Niedawno przeprowadzono w nim kontrolę. Jej wnioski są dla fundacji druzgocące.

Ja 😉 Może w końcu wypali spotkanie rv ?

właśnieee 😉 przekleję to do wątku. jakby było więcej osób, to pewnie przyjadę, ale jak nikt się w końcu nie wybierze, to nie chce mi się kombinować z dojazdem 😉
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,16562198,Czarne_chmury_nad_fundacja_S_O_S__dla_Zwierzat.html

Aneta i Jarosław Motakowie od lat pomagają zwierzętom. Porzucone psy i koty, ofiary wypadków czy barbarzyństwa przewożą do swojego schroniska w Chorzowie. Niedawno przeprowadzono w nim kontrolę. Jej wnioski są dla fundacji druzgocące.

No i? Ja już dawno (chyba rok temu) słyszałam, że tam się zaczyna źle dziać, bo popadli w kolekcjonerstwo. A szkoda, bo kiedyś to było wzorowe miejsce. Z resztą ja nie tylko tego mogłabym się czepiać...
Ehhh, fanatycy zgłaszają do TOZu normalne stajnie, a potem się dziwić, że machają ręką na poważne sprawy. Na pewno konie u Marka są w takim stanie, że to już bardziej hospicjum niż stajnia. Nieład na prawdę nie świadczy o dobrobycie koni, znam masę stajni ze złotymi klamkami, gdzie konia bym nie zostawiła na pięć minut. Pamiętajmy o tym, że stajnia to mało dochodowy biznes i zapewnienie takiej kadry, żeby każda miotła miała swojego operatora jest nierealne.
calore ja na pewno będę i wyciągnę jeszcze kilku forumowiczów 😉
strzemionko   w poszukiwaniu szczęścia przemierzamy cały LAS ;)
08 września 2014 10:57
a może tu będzie choć jedna odpowiedź, bo wątek częstochowski bardzo kuleje  🙄
Wybiera się ktoś na kurs z Justyną Rucińską do stajni Koniczynka?
Cześć dziewczyny! Czy możecie polecić mi kogoś do kogo naprawdę warto oddać konia w trening na ok 2-4tyg w woj Śląskim ew Małopolskim? Chciałabym oddać konia na czas mojego wyjazdu zależy mi na treningu wszechstronnym (uj + skoki) lub typowa praca ujeżdżeniowa. Czy ktoś coś wie?  🏇
Bronze   "Born to chase and flee.."
08 września 2014 18:13
Ja także uderzam z prośbą o namiar na sensownego trenera, który dojeżdża na treningi w okolice Bielska. Ktoś, coś  ❓ Z góry dziekuję za sugestie i namiary  :kwiatek:
Ja także uderzam z prośbą o namiar na sensownego trenera, który dojeżdża na treningi w okolice Bielska. Ktoś, coś  ❓ Z góry dziekuję za sugestie i namiary  :kwiatek:
B.polecam Julitę Kasztelnik, w obszarze skokowym, dla mnie mega trenerka.
Iza Kowalska dojeżdża do mnie w okolice Bielska😉
Polecam Agatę Szmalec ! Ma wieloletnie doświadczenie w pracy z młodymi bądź trudnymi końmi. Potrafi zdziałać cuda !
Co sądzicie o stajni "Omega" w Rudzie Śląskiej?
Jeździłam kiedyś, ale miałam przerwe jakieś 2-3 lata i chciałabym znów zacząć jeździć 🙂
Fajnie prowadzona rekreacja, parę razy się przyglądałam. Jest hala, w trakcie budowy plac kwarcowy, także będzie gdzie się schować zimą. Konie zadbane, czysto, ale z jazd nie korzystałam, także ciężko się wypowiadać. Na pewno ciężko się dopchać zimą, także jak chcesz jeździć regularnie to lepiej już się zapisuj 😉
[quote author=wiktoriaaaaa]Co sądzicie o stajni "Omega" w Rudzie Śląskiej?[/quote]
Stajnia normalna, ale właściciel... Szkoda gadać.
Wiem, że temat wałkowany non stop, ale znowu zapytam gdzie warto pójść na jazdy, okolice Katowic, Piekar, nawet Mikołów. Rekreacja, ale żeby się czegoś nauczyć, a nie potuptać w zastępie, dobry instruktor :kwiatek:
czy ktos wie cos wiecej na temat przyjazdu dr Blanki Wysockiej w ten weekend na Slask?
poprosze o opinie na temat stajni John West Ranch może być tu lub być pw

z gory dziekuje  :kwiatek:
Livia   ...z innego świata
20 września 2014 19:44
A ja z innym pytaniem - kiedy macie hubertusy? Wiem, że dzisiaj był w Zabrzu, kto następny? 🙂
Podbijam moje pytanie - na prawde nikt nic??
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się