dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp
Cześć
Niedługo pojadę w zawodach (klasa P) i widzę, że gdy na treningach skaczemy np. parkury to brakuje jej energii (ma już 18 lat i za sobą karierę sportową, więc nic dziwnego, że już jest "trochę zmęczona"😉.
Jakie preparaty polecacie? Słyszałem, że niektórzy podają miód, żeby koń miał więcej energii- słyszał albo stosował to ktoś z was?
Z góry dzięki za rady
Pozdrawiam
Po pierwsze Strzyga podała niespecjalnie ten wątek
Po drugie jest temat o paszach:
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,25.0.htmlPo trzecie najpierw poczytaj, bo sposobów na zwiększenie energii u konia na forum opisano mnóstwo
Miód akurat nie jest dobrym pomysłem, poza tym aby zadziałał trzeba podawać go sporo - a to dużo droższe od wszelkich dodatków energetyzujących, czy pasz energetycznych.
Sporo dobrej energii daje jęczmień (gnieciony), jest cały wybór energetycznych pasz. Istotnym jest też to jak wygląda obecnie dieta klaczy - może wystarczy dodatek owsa?
Czy ktoś używał Substin-Bute Nettex suplement łagodzący stany zapalne stawów i chce się wypowiedzieć o dzialaniu?
Mam pytanie odnośnie opakowań do suplementów. Kupilam biotyne i niestety opakowanie to zwykła butelka. Można gdzieś kupić opakowanie na zasadzie naczyń połączonych, chodzi mi o cos takiego jak tu;
http://animalia.pl/produkt,7025,515,equine-buteless-w-plynie-946ml.html ? Lub jakieś inne podobna na tej zasadzie.
Wanted
sama szukałam takich flaszek (pustych) żeby kupić.
No nie ma skąd kurde.
Dajcie ogłoszenie na rv, czasami się ludzie pozbywają za frajer albo paczkę cuksów.
Ja zawsze mam jakieś puste pojemniki na zbyciu.
Aż mi jest przykro, jak je do koszalina wysyłam, bo mi się uzbierają i zalegają 🙁.
Ja mam na pewno jedną a może i dwie jeśli by ktoś chciał to pw.
Mam pytanie do stosujących drożdże Yarrowia Equinox - czy Wasze konie jedzą je bez problemu? Bo niestety mój odmówił definitywnie, a jest z tych jedzących wszystko
Inne konie w stajni też nie tykają 🙁
ukrywanie w meszu i aromatyzowanie też nie pomaga - maja tak specyficzny zapach, że koń pomimo wszystko wyczuwa :/
zaczęłam się martwić, że może kupiłam opakowanie z jakiejś trefnej partii 🙁 kurcze, nie mam pomysłu w jaki inny sposób je przemycić, żeby konisko zjadło.
Może coś podpowiecie?
sharivari, moje pachniały jak gotowane jajko, tak mi się ten zapach kojarzy i koń jadł chętnie ale raczej w mokrym. Jako suchy proszek zostawiał. A coś pachnącego mocniej do jedzenia? Ew. podać w otrębach ryżowych lub strzykawką wymieszane z manną?
Burza no moje też właśnie pachną tak jajecznie 🙂 ale konia odrzuca niestety - na mokro nie przechodzi czy to w meszu, czy z otrębami, czy z dodatkiem Chevinalu (bo ma dość intensywny zapach i koń jest przyzwyczajony) - weźmie do paszczy, a potem opluwa wszystko dookoła.
miałam nadzieję, że się obejdzie bez strzykawki i szczerze mówiąc nie próbowałam, bo już wiem jaki będzie scenariusz: wszystko wokół oplute przez obrażonego na śmierć konia.
no ale może spróbuję 🙁
sharivari, a mniejsze ilości w większej ilości posiłków? nie lecieć miarkami tylko po troszku? U mnie na niejedzenie działa tylko zwiększenie ilości szamy w stosunku do ilości suplementu. Z Podkową nam pomogło zgranulowanie ale tu- nie mam pomysłu, możliwe, że po prostu będziesz musiała odpuścić. Przynajmniej to nic koniecznego do życia jak czasem suple na stawy 🙂
sharivari, a w jabłku? marchwi?
kombinuję, bo mój wyjada bez problemu... ale jajecznie mi to nigdy nie pachniało. 😁
Burza dawałam dosłownie na próbę szczyptę proszku wymieszanego w połowie wiadra meszu - nie dał się nabrać - dmuchał, prychał i nie tknął.
Kahlan nie przejdzie - próbowałam po odrobince i w jednym i w drugim i w nektarynce i w arbuzie - nie ruszy.
dziękuje za rady, ale chyba rzeczywiście odpuszczę - nie będę konia i siebie torturować 😀iabeł:
ale za to, że wyrzuciłam pieniądze to konisko normalnie dostanie 🤬 hihihi
Gaga pociagnę temat marchwii z zamkniętego wątku o witaminach. My mamy takie szczęście, że po drodze do stajni mamy stację benzynową, na której przez cały rok marchew w cenach: 1zł - 1kg; 3zł lub 5zł - 5kg; 8zł - 20kg. Więc po prostu po drodze do stajni kupuje się worek i tyle, zawsze świeża, nie muszę się martwić o przechowywanie jej.
Hm taka stacja benzynowa trochę dla koni? 😉
Ceny rzeczywiście niskie (skoro takie są cały rok) i nijak nie krytykuję podawania marchwi przecież 🙂
Większość ludzie jednak takiej opcji nie ma (stacji benzyno - marchwiowej 😁 ) wówczas witaminy są zwyczajnie łatwiejsze do podania
Ja kupuję marchew niby na hurcie a i tak płacę teraz 1 zł/kg 🙁 Biorę 20 kg - w upały momentalni czerniała, teraz jest trochę lepiej, ale zimą, gdy przyjdą mrozy - przechowanie jej dłużej niż pół dnia będzie raczej nierealne 🙁
sharivari, e tam sprzedasz na luzie jeszcze taki suplement przecież 😉
[quote author=_Gaga link=topic=78.msg2173320#msg2173320 date=1409660783]
Ja kupuję marchew niby na hurcie a i tak płacę teraz 1 zł/kg 🙁 Biorę 20 kg - w upały momentalni czerniała, teraz jest trochę lepiej, ale zimą, gdy przyjdą mrozy - przechowanie jej dłużej niż pół dnia będzie raczej nierealne 🙁
[/quote]
najlepiej podjechać na jakiś targ i kupić prosto od rolnika. ja teraz kupuje 10kg za 8zł, tak samo buraki /czerwone/ i uważam, że to nadal bardzo drogo. za jakieś 2-3 tygodnie ceny już powinny spaść do 6zł za 10kg. a od grudnia to owszem 10zł ale za 25kg.
JARA ja o tym waszej stacji z marchewką słyszałam, nawet mam 40 kg marchwi z niej 🙂 koleżanka jechała z Wrocławia i kupiła pół auta, ceny macie genialne no i pomysł też 🙂
Olson, trzeba tylko mieć na to czas... 🙁
Stacja benzynowa Pieprzyk - one są chyba tylko na Dolnym Śląsku (niestety w pracy mam wszystkie wtyczni nieaktuale, więc strona mi w ogóle nie działa).
Jedna jest pod Trzebnicą, druga w drodze na Świdnicę.
Oprócz fajnej marchwii można kupić tam meble, obrane ziemniaki (pokrojone w kostkę lub na frytki), a nawet jest ksero 😁
Jabłka 2kg - 5zł , czyli tyle mniej więcej co w sklepie.
sharivari, e tam sprzedasz na luzie jeszcze taki suplement przecież 😉
Burza może to jest myśl 😉
Chciałabym Was sie doradzić na temat biotyny. Kon ma kopyta w dość kiepskim stanie wiec potrzebujemy cos lepszego, znalazłam pare z drobnymi opiniami
-Equi Life Formula 4 Feet
-Orling Gelapony Biotin H proszek
-Biotyna officinalis
Co najlepiej kupic?? Dziekuje z gory za pomoc :kwiatek:
co oznacza zwrot "kiepskie kopyta" ?
np. Formula 4 Feet jest na wzmocnienie ale przede wszystkim szybki przyrost rogu.
Konik ma słabe kopyta, ma widoczne linie na kopycie, a niektóre ściany sa poprostu spruchniale ostatnio kowal sie skarżył...
Wiesz co ?? Nie chcę być niegrzeczna ale chyba muszę.
Temat ma 118 stron a o wymienionych przez Ciebie suplementach sporo się tu pisało.
Naprawdę nie chce Ci się poczytać ??
Podpowiem Ci jednak, że wszystkie wymienione przez Ciebie są dobre.
I podpowiem, że jeszcze są inne warte uwagi. np. Derbymed Keraderm, Audevard Biotin i kilka innych.
Czytałam, znam zasady panujące na forach ale zadałam to pytanie z myślą o osobach które stosowały te preparaty, jak narazie znalazłam 2 na plus dla orlinga i bądź tu mądry 🤦
Dziekuje za pomoc i przepraszam za zaśmiecanie
mrowka004, może poczytaj wątek poświęcony stricte biotynie? 🙂
Odpowiedziałam..
Cokolwiek z wymienionych nie kupisz będziesz zadowolona bo to są dobre suplementy.
Jedynie Formula ma inne zadanie - działa mocno kopytopędnie.
Musisz się liczyć z wizytami kowala co 4 tygodnie.
słuchajcie a jaki termin przydatnosci maja witaminy bestermine?