Mnie raczej chodziło o to, ze jak wybudujesz swoją wymarzoną stajnie, a rodzinka sprzeda swoją część, to możesz mieć sąsiadów praktycznie na swoim terenie. Jeszcze nie wiadomo na kogo się trafi... . I może się zacząć robić mega problem. I nie pisze tego, by Cię jakkolwiek zniechęcać, tylko zwrócić uwagę na potencjalny problem.
bibi22 masz racje. Nie pomyślałam o tym🙁 choć martwić się tym będę jak już będzie taki problem. Na razie mam 5 lat spokoju.
Nie tak łatwo jest sprzedać gospodarstwo bez ziemi 😉 tak więc moze to potrwac dluzej. Mam nadzieje, ze dojazd do swojej dzialki masz bezpośrednio od drogi a nie przez podwórko siedliska?
megruda, Niekoniecznie masz 5 lat spokoju. Mogą sprzedać i środki przeznaczyć na remont/zakup innej nieruchomości i z podatkiem nie mają problemu, więc nie sądzę, żeby podatek był powodem "bezpieczeństwa".
Megane, zależy od ceny 😉 wielu ludzi kupuje domy na wsi ze względu na... dom na wsi a nie na "ziemię". Mój M. tak dokładnie kupił dom i było bez znaczenia czy do kompletu są "hektary". były - to fajnie. Ale jakby nie było to i tak by kupił, bo mu niepotrzebne, a i tak oddal w darmowe użytkowanie sąsiadom na kilka lat.
Innej nieruchomości nie posiadają. W dom trzeba włożyć tak dużo pieniędzy, że trzeba być naiwnym aby go kupić. Ja dojazd do stajni mam od głównej drogi więc i gospodarstwo które wujek przejął jest oddalone ok 60 m od miejsca gdzie będzie stajnia.
Isabelle, jak cena bedzie niska, to megruda siedlisko wykupi, obecnie jak napisala, cene rzucili zaporową 😉
W moich okolicach jest sporo domków z oborami i stodołami za niewielkie pieniądze, ale totalnie bez ziemi. Jeszcze przy wiekszych miasteczkach to atrakcyjne (ale wtedy tez nie są takie tanie) ale we wsi, gdzie ludzie częsciowo z roli żyją?
megruda, nie specjalnie rozumiem w czym problem
Po pierwsze dziwi mnie robienie czegokolwiek na nie do końca własnej nieruchomości. Rozumiem (nie wiem czy dobrze), że sprawa spadkowa jest w toku. Niestety z autopsji wiem, że sprawy spadkowe róznie się potrafią potoczyć - i pomimo, że początkowo wszystko wygląda "różowo" skończyć się to może różnie. Ja w ten sposób straciłam własną stajnię...
Po drugie skoro już się zdecydowałaś na budowę stajni angielskiej - przemyś temat wody. O ile latem generalnie nie ma z tym problemu - o tyle w ziemie do takiej stajni najczęściej trzeba wodę nosić... "raz na jakiś czas" nie ma problemu, ale przy noszeniu wody kilka razy dziennie - zaczyna być lekko "pod górkę" kręgosłupowi i stawom 😉 Ciężej też o higienę w drewnianym budynku...
Po trzecie jak uzyskać pozwolenie na budowę na nie swojej nieruchomości?
Po czwarte rozumiem, że będzie tam stała stajnia, a kto będzie doglądał koni, skoro nie ma domu (dom nie Wasz)?
I po piąte - nie rozumiem po co zgłaszać wielką "hodowlę koni" przy 2 (?) koniach? Sama "hodowałam" konie nic nie zgłaszając - ale nie brałam żadnych dopłat. Konie oczywiście zgłoszone do PZHK i tyle... Oczywiście mój przypadek inny - nie miałam własnych płodów rolnych, nie byłam na KRUSie (chociaż to też zupełnie inna para kaloszy)...
Generalnie radzę porządnie temat przemyśleć
Robienie "sztucznej" hodowli, jeśli w planach ma się pensjonat niczego nie uratuje bo tak jak pisała Repka prowadzenie pensjonatu to działalność usługowa pod jurysdykcją Urzędu Skarbowego, z wszelkimi konsekwencjami (podatki, działalność gospodarcza, kasa fiskalna itd.)
Poza tym, co do dziedziczenia to kiedyś było tak że nie wolno było dzielić gospodarstwa i w spadku dostawał je tylko ten kto pracował na gospodarstwie/roli i miał "doświadczenie" w tym temacie, nie wiem jak to teraz wygląda.
Kiedyś uczestniczyłam w takim postępowaniu spadkowym (dziedziczenie ustawowe) i sędzia każdego uprawnionego/powołanego do spadku, pytał o tą kwestię. Po wszystkim okazało się że do dziedziczenia zostali powołani tylko Ci co zeznali że pracowali na gospodarstwie, bodajże 2 osoby z rodziny nie zostały powołane do spadku tego gospodarstwa.
adriena, teraz tak nie jest... osoba, która odziedziczyła moją stajnię mieszka od 20 - kilku lat za granicą (i stać ją na super - prawników ;-))
Gaga nieruchomość typu pole i łąki oficjalnie i notarialnie są moje. Nawet jest juz zmiana w wpisie do ksiąg wieczystych. O to się nie martwie wszystko jest uregulowane.
Co do wody. W miejscu gdzie będzie stać stajnie a nie będzie to szczere pole a blisko drogi mam zrobione przyłącze wody, kanalizacji i prądu. Wiem zimą będzie trudno woda zamarznie itd bo stajnia nie będzie ogrzewana. Będzie trzeba wodę nosić wiadrami.
Co do pilnowania. Moi rodzice dom mają wybudowany w bliskiej odległości od miejsca gdzie będzie stajnia. Notabene mieszkam w tym domu też więc w piżamie mogę iść na stajnie bez problemu.
I teraz najważniejsze też dlaczego ten temat założyłam. Zgłosiłam się do KRUSU aby mieć ubezpieczenie. Nie pracuje zawodowo nie mam ubezpieczenia w ZUS a pola rolne i łąki mam więc czemu nie skorzystać. Jak wcześniej było powiedziane dla 4 boksów (rekreacji nie będę zakładać tylko jak już wolne boksy mogę wynająć) nie opłaca mi się zakładać działalności gospodarczej. W KRUS mi powiedzieli ze jak nie bede uprawiać roli a definicja w ustawie ROLNIK = PRODUCENT ROLNY muszę przekształcić to z roli na hodowle działów specjalnych
http://www.pit.pl/normy-szacunkowe-dochodu-z-dzialow-specjalnych-produkcji-rolnej-10835/. Znów w US jak zgłosze jednego konia według przeliczenia "konie hodowlane ->1 sztuka stada podstawowego ->418,26 zł (Norma szacunkowa dochodu rocznego)" nie przekroczy jakiegoś progu który się szacuje na około 580 zł nie muszę płacić żadnych podatków VAT itd. Trzeba tylko wypełnić PIT (nie pamietam który teraz) jako zerowy i tyle.
Moje pytanie na samym początku było takie czy
koń hodowlany (taka nazwa pada w ustawach) czy musi to być klacz z "Programów hodowlanych" PZHK? Już była odpowiedź, że nie.
Każda rasa ma swój program hodowlany, kazdy kon hodowlany jest wpisany do ksiąg, które prowadzi PZHK. Jesli cos jest bez wpisu go ksiąg, to jest to "kundelek" NN czyli nie nadający sie do hodowli 😉
no i tak jak napisala Gaga, koszenie łąk to tez produkcja rolna, tylko do łąk są niższe dopłaty.
Megane Niższe dopłaty były, teraz Ci co mają pole mają mniej niż mieli 😉
megruda Moja rada, sprzedaj ziemię albo zostaw sobie łąkę na siano. Twoja marzenia są ważne ale życie zwierząt jest ważniejsze. Dopiero masz plany, ale jak sąsiedzi są Ci już nie przychylni to nigdy nie będą .
Będziesz mieć odwieczny problem, będziesz się martwić o swoje i zamiast radości będziesz miała same problemy .
To jest moje zdanie 😉
megruda będzie długo ale to raczej powinno Cię zainteresować bo to interpretacja z województwa śląskiego. Jeśli złapie Cię definicja działalności gospodarczej to złapie Cię też i ZUS i z całej kombinacji ubezpieczeniowej nici.
INTERPRETACJA INDYWIDUALNA
Sygnatura: IBPBI/1/415-63/10/KB
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 5 rozporządzenia Ministra Finansówz dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112 poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowejw Katowicach, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 15 stycznia 2010r. (data wpływu do tut. Biura 22 stycznia 2010r.), uzupełnionego w dniach 24 marca 2010r oraz 13 kwietnia 2010r. o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie konieczności opodatkowania tym podatkiem dochodów uzyskiwanych z prowadzenia hotelu dla koni oraz najmu składników majątku wchodzących w skład gospodarstwa rolnego – jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 22 stycznia 2010r. wpłynął do tut. Biura ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie, dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych m.in. w zakresie konieczności opodatkowania tym podatkiem dochodów uzyskiwanych z prowadzenia hotelu dla koni oraz najmu składników majątku wchodzących w skład gospodarstwa rolnego.Wniosek powyższy nie spełniał wymogów formalnych, dlatego też pismami z dnia 09 i 31 marca 2010r. Znak: IBPBI/1/415-63/10/KB, IBPBI/1/415-214/10/KB wezwano do jego uzupełnienia, co też nastąpiło w dniach 24 marca 2010r. oraz 13 kwietnia 2010r.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:
Wnioskodawca jest współwłaścicielem wraz żoną (małżonkowie mają rozdzielność majątkową) gospodarstwa rolnego. Zamierzają sprzedawać wytworzone w tym gospodarstwie produkty rolne i zwierzęce. Produkty rolne, które będą sprzedawać to owies i siano, a w ramach produkcji zwierzęcej będą sprzedawać konie własnej hodowli i własnego chowu oraz świadczyć na rzecz osób trzecich usługi „pensjonatu” dla koni, polegające na udostępnieniu boksów, ujeżdżalni i karuzeli, ich karmieniu i pielęgnacji (bez opieki weterynaryjnej), mieszczące się w zakresie grupowania „Usługi związane z chowem i hodowlą zwierząt pozostałe, gdzie indziej nie wymienione” (PKWIU 01.42.10-00.90). Może się również pojawić konieczność wynajęcia dla osób trzecich boksów dla koni (bez podstawowej opieki i wyżywienia) lub części gospodarstwa rolnego np. ujeżdżalni dla koni. Usługi takie zostały sklasyfikowane przez GUS jako „usługi wynajmowania lub dzierżawienia nieruchomości o charakterze niemieszkalnym na własny rachunek, pozostałe, gdzie indziej nie wymienione” (PKWIU 70.20.12-00.90).
Wszystkie ww. czynności Wnioskodawca zamierza opodatkować podatkiem od towarów i usług z uwagi na to, że zarówno on, jak i jego żona, są już, jako osoby fizyczne, podatnikami tego podatku z racji wynajmu lokali użytkowych.
W uzupełnieniach wniosku wskazano m.in., iż:
- powadzenie pensjonatu dla koni oraz najem wskazanych we wniosku składników majątku nie będzie się odbywać w ramach prowadzonej przez Wnioskodawcę pozarolniczej działalności gospodarczej,
- usługi świadczone w ramach pensjonatu dla koni oraz najem wskazanych we wniosku składników gospodarstwa rolnego, będą wykonywane w sposób zorganizowany i ciągły,
- najemcy ww. składników majątku nie będą ich wykorzystywać na cele rolnicze.
W związku z powyższym zadano następujące pytanie:
Czy ww. dochody osiągnięte w ramach gospodarstwa rolnego, tj. dochody uzyskiwane z prowadzenia hotelu dla koni oraz najmu składników majątku wchodzących w skład tego gospodarstwa rolnego, podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych...
Zdaniem Wnioskodawcy, powyższe dochody osiągnięte w ramach gospodarstwa rolnego nie podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych.
Na tle przedstawionego zdarzenia przyszłego stwierdzam co następuje:
Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz. U. z 2010 r. Nr 51, poz. 307.), przepisów ustawy nie stosuje się do przychodów z działalności rolniczej, z wyjątkiem przychodów z działów specjalnych produkcji rolnej.
W myśl art. 2 ust. 2 ww. ustawy, działalnością rolniczą, w rozumieniu ust. 1 pkt 1, jest działalność polegająca na wytwarzaniu produktów roślinnych lub zwierzęcych w stanie nieprzetworzonym (naturalnym) z własnych upraw albo hodowli lub chowu, w tym również produkcja materiału siewnego, szkółkarskiego, hodowlanego oraz reprodukcyjnego, produkcja warzywnicza gruntowa, szklarniowa i pod folią, produkcja roślin ozdobnych, grzybów uprawnych i sadownicza, hodowla i produkcja materiału zarodowego zwierząt, ptactwa i owadów użytkowych, produkcja zwierzęca typu przemysłowo-fermowego oraz hodowla ryb, a także działalność, w której minimalne okresy przetrzymywania zakupionych zwierząt i roślin, w trakcie których następuje ich biologiczny wzrost, wynoszą co najmniej:
- miesiąc - w przypadku roślin,
- 16 dni - w przypadku wysokointensywnego tuczu specjalizowanego gęsi lub kaczek,
- 6 tygodni - w przypadku pozostałego drobiu rzeźnego,
- 2 miesiące - w przypadku pozostałych zwierząt
licząc od dnia nabycia.
Z powyższych przepisów wynika, iż ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych wyraźnie określa, co dla celów opodatkowania tym podatkiem, rozumie się pod pojęciem działalności rolniczej. Przy czym, przepisów ww. ustawy nie stosuje się, co do zasady, do przychodów uzyskiwanych z tej działalności. Zauważyć przy tym należy, iż wyliczenie dokonane w ww. art. 2 ust. 2 ww. ustawy, ma charakter wyczerpujący. Zgodnie z przedstawioną definicją działalności rolniczej podstawową jej cechą jest uzyskiwanie produktów w stanie nieprzetworzonym, pochodzących z uprawy (produkty roślinne), chowu lub hodowli (produkty zwierzęce). Wszelkie inne przychody pośrednio związane z działalnością rolniczą, czy też powstające przy okazji prowadzenia działalności rolniczej - nie stanowią przychodów z tej działalności. Przychody te, mimo iż uzyskiwane są przez osoby prowadzące działalność rolniczą, pochodzą jednakże z innych źródeł niż ta działalność i w związku z tym podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych, według zasad określonych w ww. ustawie. Działalności rolniczej nie stanowią m.in. przychody uzyskane z najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy oraz innych umów o podobnym charakterze gospodarstwa rolnego lub jego składników, czy też usługi świadczone podmiotom trzecim z wykorzystaniem tych składników.
Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 3 i 6 ww. ustawy, odrębnymi źródłami przychodów są:
- pozarolnicza działalność gospodarcza oraz
- najem, podnajem, dzierżawa, poddzierżawa oraz inne umowy o podobnym charakterze, w tym również dzierżawa, poddzierżawa działów specjalnych produkcji rolnej oraz gospodarstwa rolnego lub jego składników na cele nierolnicze albo na prowadzenie działów specjalnych produkcji rolnej, z wyjątkiem składników majątku związanych z działalnością gospodarczą.
W myśl art. 14 ust. 1 ww. ustawy, za przychód z działalności, o której mowa w art. 10 ust. 1 pkt 3 (pozarolniczej działalności gospodarczej), uważa się kwoty należne, choćby nie zostały faktycznie otrzymane, po wyłączeniu wartości zwróconych towarów, udzielonych bonifikat i skont. U podatników dokonujących sprzedaży towarów i usług opodatkowanych podatkiem od towarów i usług za przychód z tej sprzedaży uważa się przychód pomniejszony o należny podatek od towarów i usług.
Przychodem z działalności gospodarczej są również przychody z najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy oraz z innych umów o podobnym charakterze, składników majątku związanych z działalnością gospodarczą (art. 14 ust. 2 pkt 11 ww. ustawy).
Powyższe oznacza, iż, co do zasady, podatnik może wybrać czy uzyskiwany przez niego przychód z najmu składników majątkowych, także tych wchodzących w skład gospodarstwa rolnego (zarówno nieruchomości jak i ruchomości) będzie stanowić przychód z pozarolniczej działalności gospodarczej, czy też z odrębnego źródła, określonego w art. 10 ust. 1 pkt 6 ww. ustawy. Wyjątek stanowią składniki majątku wykorzystywane przez niego w prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej, z najmu których przychód zawsze stanowi przychód z tej działalności.
Stosownie do art. 5a pkt 6 ww. ustawy, ilekroć w ustawie jest mowa o działalności gospodarczej albo pozarolniczej działalności gospodarczej oznacza to działalność zarobkową:
- wytwórczą, budowlaną, handlową, usługową,
- polegającą na poszukiwaniu, rozpoznawaniu i wydobywaniu kopalin ze złóż,
- polegającą na wykorzystywaniu rzeczy oraz wartości niematerialnych i prawnych
- prowadzoną we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły, z której uzyskane przychody nie są zaliczane do innych przychodów ze źródeł wymienionych w art. 10 ust. 1 pkt 1, 2 i 4-9.
Aby zatem przychód uzyskany z prowadzonej działalności mógł być uznany za przychód z pozarolniczej działalności gospodarczej, działalność ta musi spełniać następujące przesłanki:
- musi być działalnością zarobkową,
- musi być działalnością wytwórczą, budowlaną, handlową, usługową, działalnością polegającą na poszukiwaniu, rozpoznawaniu i wydobywaniu kopalin ze złóż lub działalnością polegającą na wykorzystywaniu rzeczy oraz wartości niematerialnych i prawnych,
- musi być działalnością prowadzoną we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły,
- działalność ta nie może polegać na wykonywaniu czynności, o których mowa jest w art. 5b ust. 1 ww. ustawy,
- przychody z niej uzyskane nie mogą być zaliczane do innych przychodów ze źródeł wymienionych w art. 10 ust. 1 pkt 1, 2, 4-9 tej ustawy.
Przy czym, ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych nie uzależnia zaliczenia przychodu z danej działalności do przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej od faktu zarejestrowania tej działalności.
Z przedstawionego we wniosku zdarzenia przyszłego wynika, iż Wnioskodawca jest współwłaścicielem gospodarstwa rolnego. W gospodarstwie tym wytwarza produkty rolne i zwierzęce. Zamierza także świadczyć na rzecz osób trzecich usługi pensjonatu dla koni, polegające na udostępnianiu boksów, ujeżdżalni i karuzeli dla koni, ich karmieniu i pielęgnacji (bez opieki weterynaryjnej). Usługi te wykonywane będą w sposób zorganizowany i ciągły.
Mając na względzie cyt. wyżej przepisy, stwierdzić należy, iż wskazane we wniosku świadczenie usług pensjonatu dla koni, będzie spełniało definicję działalności gospodarczej, wynikającej z art. 5a pkt 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Zatem przychód uzyskany z tej działalności będzie przychodem ze źródła określonego w ww. art. 10 ust. 1 pkt 3 ww. ustawy, tj. przychodem z pozarolniczej działalności gospodarczej. Zatem dochód uzyskany z tej działalności będzie podlegał opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych.
Z wniosku wynika także, iż może pojawić się konieczność wynajęcia dla osób trzecich boksów dla koni (bez podstawowej opieki i wyżywienia) lub części gospodarstwa rolnego, tj ujeżdżalni. Z uwagi na fakt, iż składniki te będą wykorzystywane w prowadzonej przez Wnioskodawcę pozarolniczej działalności gospodarczej (pensjonacie dla koni), przychód z ich wynajmu także będzie stanowił przychód z tej działalności, a uzyskany z ich najmu dochód, jako część dochodu z prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej, będzie podlegał opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych.
Z uwagi na powyższe stanowisko przedstawione we wniosku jest nieprawidłowe.
Interpretacja dotyczy zdarzenia przyszłego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji.
Do wniosku dołączono dokument źródłowy. Należy jednak zauważyć, że wydając interpretacje w trybie art. 14b Ordynacji podatkowej Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działając w imieniu Ministra Finansów, nie przeprowadza postępowania dowodowego w związku z czym nie jest obowiązany, ani uprawniony do jego oceny; jest związany wyłącznie opisem stanu faktycznego przedstawionym przez wnioskodawcę i jego stanowiskiem.
Nadmienić należy, iż w zakresie dotyczącym konieczności opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych dochodów uzyskanych ze sprzedaży produktów pochodzących z własnej produkcji i chowu prowadzonych w ramach gospodarstwa rolnego zostanie wydane odrębne rozstrzygnięcie.
Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie, ul. Rakowicka 10, 31 – 511 Kraków, po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.).
Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).
Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Katowicach Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Bielsku-Białej, ul. Traugutta 2a, 43-300 Bielsko-Biała.
Każda rasa ma swój program hodowlany, kazdy kon hodowlany jest wpisany do ksiąg, które prowadzi PZHK. Jesli cos jest bez wpisu go ksiąg, to jest to "kundelek" NN czyli nie nadający sie do hodowli 😉
no i tak jak napisala Gaga, koszenie łąk to tez produkcja rolna, tylko do łąk są niższe dopłaty.
Ale równie dobrze może to być klacz np. fryzyjska wpisana do fryzyjskej księgi stadnej mieszczącej się poza granicami naszego kraju, a tym samym nie objęta polską księgą PZHK.
Wobec takiego stanowiska US to jak zostawiam klacz do krycia, to od opłaty pobranej za boks ogiernik powinien zapłacič podatek dochodowy?
Nic dziwnego, że każdy kamufluje się z pensjonatem jak może, a jak są z umową i fakturą to cena też wyższa.
a jak są z umową i fakturą to cena też wyższa.
Właściwie wszędzie tak jest-szara strefa jest tańsza bo nie płaci podatków.