M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

Bogdan, np mikser kitchenaida😀
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
15 sierpnia 2014 08:30
Dobra, beda białe🙂
nerechta mi tez sie takie kolorowe do jednolitej kuchni podobają, ale nie znalazłam takich, co mi sie podobały, zawsze było cos nie tak. W swoim katalogu inspiracje mam kilka zdjec:
Diakonka, prawda tez jest taka, że białe kafle są najłatwiejsze w utrzymaniu.
Paradoksalnie
kujka   new better life mode: on
15 sierpnia 2014 09:06
Hej, pamietam ze gdzies (w tym temacie?) byla dyskusja o recznikach. Niestety nie moge jej znalezc. Chce kupic troche do nowego mieszkania, a nie chce zadnego szajsu. Cos polecicie?
kujka Odwiedz TKMaxxa!Maja swietne gatunkowo reczniki i ogromny wybor kolorow!
kujka Polecam ręczniki firmy Greno. 😉
Bogdan, np mikser kitchenaida😀

Sznurka 🙂 bardzo ale to bardzo staram się zapomnieć jaką ten mikser ma nazwę..marzy mi się od lat 🙂
Averis   Czarny charakter
15 sierpnia 2014 16:00
Czy ktos z Was robił w mieszkaniu gazową instalację grzewczą z piecem dwufunkcyjnym? Chodzi mi o orientacyjny koszt takiego przedsięwzięcia.
Bee., pisz na PW albo tutaj to wypowiedzą się też pozostałe dziewczyny.
Robiłam sama proste biurko, przerabialiśmy z ojcem dwie szafy, robimy półki, regały. Do przerobienia czeka jeszcze komoda, do zrobienia od zera dwie szafki na buty.
Głównie bawimy się płytami meblowymi, ale też czasem drewnem.
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
15 sierpnia 2014 16:10
Averis, my mamy taka instalacje w domu, kosztów nie znam, bo juz była, ale wymieniliśmy wlasnie piec, ktory kosztował powyżej 7tys i to w promocji.
15 sierpnia 2014 16:57
Diakonka, w domu to są zupelnie inne (wyższe) koszty, dlatego pytałam o mieszkanie. Dwufukncyjny piec do kawalerki to koszt ok. 3 tysięcy. Ale dziękuję :kwiatek:. Chodzi mi głównie o cenę robocizny i materiałów.
Averis ciężko to wycenić i powiedzieć że tyle i tyle, bo może okazać się że musisz wymienić/zrobić wszystko (rurki, kaloryfery) bo będzie to logiczniejsze i bardziej sensowne z pkt widzenia kosztów ogrzewania mieszkania. Poza tym sprawdź czy masz możliwość założenia "zwykłego" pieca dwufunkcyjnego (masz przewody kominowe) czy musisz kombinować z piecem z zamkniętą komorą spalania?
15 sierpnia 2014 19:07
Ja i tak chciałam zamkniętą komorę spalania. Ogrzewanie i jego elementy będą nowe, bo aktualnie jest tam jedynie elektryczne. Nie oczekuję konkretnej wyceny, raczej określenia przybliżonyvh kosztów od ludzi, którzy robili (od początku) takie ogrzewanie w kawalerce. Boceny w internecie mogę sprawdzić - mnie chodzi o opinie praktyków 😉
Poproś o wycenę jakiegoś fachowca, bo z tego co czytam, to masz tam do zrobienia całą instalację grzewczą, poza tym musisz zrobić wyjście/dziurę na zewnątrz budynku, a to już chyba wymaga zgody wspólnoty/spółdzielni? Nie wiem czy wogóle będziesz mogła zrobić taką instalację w budynku wielorodzinnym. Generalnie zawsze taka ogrzewanie jest tańsze niż elektryczne i warto go zamontować, ale nie zawsze można go zamontować z różnych przyczyn.
Co do kosztów, to nie będą jakieś duże pieniądze, a piec może da się też kupić tańszy, bo taki za 3 tyś zł to chyba przesada do tak małego mieszkania.

ps. przypomniało mi się co do ogrzewania gazem, to "moja" gazownia stosowała jakieś promocje za przyłączenie mieszkania do grzania gazem i płacili bodajże 1000 zł za podłączenie, więc moze uda Ci się też coś ugrać z gazownią na przerobieniu instalacji na gaz 🙂
15 sierpnia 2014 19:45
adriena, ale gdybym nie mogła go zamontować, to nie pytałabym o to, więc to nie problem 😉 Mnie naprawdę chodziło tylko o doświadczenia osób, które to robiły i mogą mi orientacyjnie powiedzieć ile zapłaciły fachowcowi. A za info o promocji dziękuję - z pewnością popytam 🙂
adriena, ale gdybym nie mogła go zamontować, to nie pytałabym o to, więc to nie problem 😉 Mnie naprawdę chodziło tylko o doświadczenia osób, które to robiły i mogą mi orientacyjnie powiedzieć ile zapłaciły fachowcowi. A za info o promocji dziękuję - z pewnością popytam 🙂

Ok , ja robiłam taką instalację plus kupno pieca, ale nie mieszkam w Warszawie i moje mieszkanie jest 4x większe od Twojego, więc Ci nie będę podawać kwot bo to bez sensu. Wg mnie nie da się takich rzeczy oszacować nawet "pi razy drzwi" bo koszt zależy od wielu uwarunkowań i tego co trzeba zrobić żeby to przerobić.

ps. popytaj może na forum Muratora w wątkach o Ogrzewaniu, może coś więcej Ci doradzą.
dziewczyny potrzebuję pomocy dla przyjaciółki
czy któraś wkleiłaby kominek na ściany? bo ciężko zdecydować gdzie ma stać

narożnik, tam gdzie stoi wanna aktualnie

na środku dwukolorowej ściany
kujka jeśli tanie a dobre to Ikea 😉 Serio, mają całkiem dobre ręczniki. Ja mam w domu tylko z Ikei.
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
17 sierpnia 2014 11:42
kujka, ja jak Muffinka polecam Ikeiowskie ręczniki. u nas w hotelu mamy takie, a wiadomo - prane co gościa i się trzymają dobrze, w domu też mamy ich sporo i ja do siebie też kupię z ikei.
Ascaia, informacja, że z płyt meblowych mi wystarczy  :kwiatek: będziemy kombinować.

Hiacynta, my chcieliśmy robić "kanapę" do salonu i wtedy u nas w Biedronce były takie materace klik. to by się sprawdziło, ale nie wiem, czy są jeszcze dostępne. ja mam obiecane paletowe łóżko i biurko 😍
sznurka,  mnie by sie chyba bardziej naroznik podobal. Nie mam teraz czasu bawic sie w photoshopie, ale u nas to tak bedzie wygladalo :

tylko ten jest bardziej klasyk. Sorry, za balagan, ale to po poprzednich wlascicielach i przed malowaniem nie czyscimy podlog. (a tak btw, to wciaz nie mamy kluczy, chyba w tym tygodniu, bo wszystko juz dopiete)
Wygląda bardzo fajnie  🙂 inne poduchy z wilkiem czy wiewiórką też są super.
może ktoś mi polecić jakiś dobry pochłaniacz wilgoci?
Scottie   Cicha obserwatorka
18 sierpnia 2014 10:35
kujka, a jak nie Ikea (chociaż BARDZO polecam!), to Rossmannowskie Zwoltexu- bardziej puchate i niestety trzeba je kilka razy więcej przeprać niż te ikeowskie, żeby zaczęły chłonąć wodę.
Sznurka, wybór miejsca do kominka to trochę bardziej skomplikowana sprawa.
Zaczynając od umieszczenia go na ścianie, w którą najbardziej wieje (dobry cug) poprzez decyzje jak będą stały potem meble. Bo przy kominku się siedzie fajnie... ale z odległości.
Więc warto zaplanować takie najważniejsze rzeczy. Plus zaplanować jak (w jakim stylu ) ma być obudowa.
kotbury, to wszytsko wiemy, naprawdę nikt nie moze nam w programie graficznym wkleic na tę dwukolorową scianę?
Ja jestem graficzna antynoga... nie pomogę.
sznurka A co z kominem? Jest ruchomy? 😉
adriena, nie ma go wcale
więc temat elastyczny skoro i tak trzeba go budować
sznurka ja z wklejeniem nie pomogę niestety 🙁 Zależy jaki to ma być kominek, czy półokrągły, czy prostokątny, komin wąski, szeroki w zabudowie, jaki będzie styl wnętrza, możliwości jest ogrom! 🙂

W tym kącie widziałabym coś takiego osobiście:

A na prostej ścianie coś dużo lżejszego, bo to przestrzeń taka "przechodnia", w tym typie bardziej:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się