M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)
Dzionka, też żałuję 🙁 Ale to, co się kończy jest albo malutkie, albo nie ma już normalnych kawalerek, albo jest od podejrzanych deweloperów... A tutaj w ciągu 3 miesięcy powstał już poziom -1, więc idzie sprawnie 🙂
Kujka, fajosko! Jestem fanką kuchni z Ikei 😁 Sama już upatrzyłam jedną.
Dworcika, jak zarezerwuję, to powiem. Sama rozumiesz 😎
Jak miło mieć drążek do prysznica! Mała rzecz, a cieszy. 🙂
Odgruzowuję się. Dzisiaj powstanie szafa do sypialni i może uporam się w końcu z sensownym ułożeniem dokumentów.
Nadal mnożą mi się w głowie pomysły. Szafka na pralkę też już będzie miała bonusik - projekt jest. 😜 Rozrysowałam też szafkę na buty. A migoczą też pod czachą modernizacje rozwiązań w kuchni. 😜
Salon nadal jest trochę nieodkrytym lądem. Jeszcze do końca go "nie czuję". Ale nie muszę się przecież spieszyć. 🙂
sandrita, przeprowadziliście się?
kujka, pokaż więcej łazienki.
Averis, ktora ktora?
Ascaia na razie musze jeszcze pomalowac. No i nie ma szafek 😉 wiec jak juz to wszystko bedzie, to wrzuce na pewno 🙂
update: panowie spoznieni godzine. ale sa, wiec niech sie bawia. dobrze ze mam lapka z netem bo bym skisla tutaj...
kujka, ekspres tempo macie, wygląda super!
kujka, pokażę, gdy wpadnę 😀
sandrita, ale Ty mówisz o deweloperce, a ja o rynku wtórnym.
Aaaaa, a to nie wiem. 🤣 :kwiatek:
kujka Ale fajowsko! kuchnię będziemy miały w podobnych płytkach. Pokazuj więcej! 🙂
Ascaia Jeszcze nie, ale chyba trzymałaś kciuki. 😁 Przeprowadzamy się w weekend i mamy czas do 31 lipca, żeby ogarnąć wszystko. Będzie ostro! 😁 Za 20 minut przywożą do mieszkania panele, które musimy sobie wnieść, a my kawę kończymy i jeszcze w piżamach siedzimy. 😁
Averis Szybko zleci czekanie! 🙂 Brat mojego K. kupował dziurę w ziemi u Milarta we Wrocławiu, a od dwóch miesięcy już mieszka. Nie wiadomo kiedy to zleciało! 🙂
update 2:
AAAAAAA!! JAK TO ikea nie produkuje zabudowy do zmywarki 45 cm? Czemu ziomek, z ktorym ustalalismy wszystko i kompletowalismy nawet sie nie zajaknal na ten temat? Nie kupowalabym wtedy zmywarki pod zabudowe -.-
Tak oto zmywarke bede wymieniac, bo w bialej kuchni srebrna swieciaca zmywarka bedzie wygladac jak kupa. Czego jeszcze sie dzisiaj dowiem?
😵
sandrita to co, scigamy sie? Bo ja tez musze byc w 100% przeprowadzona do 31 🏇
W poprzednim wcieleniu byłam stolarzem!
Projektowanie i robienie mebli sprawia mi niesamowitą frajdę. I kombinowanie - tam półeczka, tam ukryty schowek, tam żeby się wyciągało... a jakie fajne rzeczy można znaleźć w sklepach meblarskich, jakie zawiasy, szyny, kosze...
😜 😜 😜
kujka, a jaką szerokość frontu ma ta zabudowa? My mamy zmywarkę 45 cm zabudowaną by IKEA przecie 🙂
Dzionka, teraz są nowe szafki, system METOD i tu może nie być. Aczkolwiek nie zgadza mi się coś, bo na stronie da się znaleźć fronty do 45-tki.
No ale aż niemożliwe mi się to wydaje :/ Ja mam zmywarkę 45 cm zabudowaną frontem 50cm - monter nam musiał listewki po obu stronach zmywarki poprzybijać do szafek po boku, żeby nie latała. Idealnie nie jest, ale lepsze to niż zmywarka 60cm, bo by nam nie weszła.
Ja tez mam zmywarkę 45 cm i front 50. Zmywarka przykręcona do blatu od spodu.
Edit - pierwszy z brzegu front
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80246296/
kujka, a to nie jest tak, że zmywarkę stawiasz na podłodze i tylko mocujesz front do drzwiczek (45 albo 50cm) i cokół? Też mam 45🙂
o kurde laski fakt! Teraz jest tak, że możesz sobie kupić biały albo srebrny front, oba błyszczące. Szafek 50 cm nie ma wcale! są 40 i potem od razu 60...
W ogóle Ikea poleciała ze zmianą tych szafek. Szczęśliwi posiadacze starego systemu mają przesrane. 🙁
kujka, poznaje plytki - tubadzin majolika😉
Nasz remont domu dobiega końca, wszystko wskazuje na to, ze wprowadzimy sie w sierpniu, az nie moge w to uwierzyć!
kujka, jak fajnie!
Diakonka, pochwal się efektem końcowym, jak już będzie gotowe!
Ale Wam fajnie! No, może nie z wykańczaniem, ale te emocje, ten czar nowości!
My się ostatnio załamaliśmy. Będąc na wycieczce w Lidzbarku Warmińskim, oglądaliśmy witrynę lokalnego buira nieruchomości - jakie ceny! Mieszkania jak nasze (czyli 2 pokoje i ok. 40m2) chodzą za 80-90 tysięcy. Za 250 można mieć pół domu w stanie do lekkiego remontu... Nosz kurza stopa 😉
Dziewczyny wpadam z trochę nietypowym pytaniem, ale nie mogę znaleźć lepszego wątku, a sporo "urządzających" było wcześniej "budującymi" i "montującymi" 😉 Czy w jednym obiegu można zamontować grzejniki stalowe i aluminiowe?
kujka Czas start od soboty, ok? 😜 😁
Diakonka Suuuuper!!! Czekam na foty!
Ascaia Jakbyś była bliżej to dałabym Ci zadanie zrobienia nam blatu z jakimiś ładnymi szafeczkami pod umywalkę w łazience. Narazie będziemy podpierać ją jakimiś deseczkami. 😁 A pokaż jakieś zdjęcia swoich dzieł! 🙂
Ach! taką będziemy mieli cudowną łazienkę. 😍 Płytki na podłodze już leżą... I wygląda to mega! 😍 Panele wniesione (uf!), pokoje zagruntowane, wieczorem pierwsza wartwa koloru. Zaczyna to wyglądać i narazie nie zabrakło płytek... tfu! tfu!
sandrita, DAJESZ!!! 🏇
maleństwo, no niee co za ceny! Moglabym byc landlordem w Lidzbarku hihi 😁
Diakonka, dokladnie 🙂 Czyzby Tobie tez sie podobaly? Pokaz koniecznie jakies zdjecia ze swojego domu!
Laski, z frontami do zmywarki jest dokladnie tak jak napisala Agata-Kubuś. Nowa zmywarka bedzie jeszcze dzis, jutro juz bede mogla uzywac. Ta do zabudowy wraca do sklepu.
Juz wiekszosc szafek gotowa, blat sie robi. Jest faajnie! I w srodku jest wiecej miejsca niz sie spodziewalam. Jak mi ktos ostatnio powiedzial "jak jest kuchnia, to juz jest DOM", to nie rozumialam o co chodzi. A teraz juz dokladnie wiem! 💃
W sumie okazało się, że kujka już może mi machać z balkonu 😉 A mieszkanie i okolica, to poezja. Ma super 😀
Jejku laski, ale Wam zazdroszczę tej radochy z nowego miejsca! mam nadzieję, że i ja się tu będę udzielać niedługo 🙂 póki co czytam z wypiekami!
kujka, hahahah dokładnie.
Kiedy w końcu napiłam się kawy w mojej kuchni po raz pierwszy, stwierdziłam ze już mogę mieszkać 😀
Gillian, tez dziewczynom zazdroszcze🙂
sandrita, 31 lipca🙂, hmm termin mi brzmi znajomo, bo my mielismy sie tez wyprowadzic do tego czasu, a tu... 🙁
Dzisiaj dostalismy wycene i podobno mamy byc nastawieni na poczatek sierpnia... W sumie to nie tak dlugo....
kujka, tak, te plytki były u nas na tapecie, chciałam cos wyrazistego do kuchni, ale w koncu stanęło na bardzo prostych. W ogole kolekcje Tubadzin znam bardzo dobrze, sami mamy Tubadzin Zien w jednej łazience.
Jasne, ze sie pochwale zdjeciami!
My dzisiaj dostalismy pierwsze zdjecie domku, bez kupy sniegu w tle, to sie pochwale 🙂 Obym nie zapeszyla.... '-)
kamkaz CUDOWNY!!!! 😍 😍 😍 Trzymam mocno kciuki za pozytywny rozwój spraw!
Dziekowac 🙂
Chociaz Europa i tak pod wzgledem budownictwa jest mocno w przodzie 🙂
U nas to raczej takie standardy. Chyba, ze ktos ma duzo $$, zeby sobie kombinowac po swojemu 🙁
kamkaz, bardzo ładny. A ile przestrzeni wkoło.
Szafka zrobiona! Przeróbka gotowca z BRW - zwężona, skrócona, obrócona do góry nogami 😉 I jest ok! 🙂
Kurczak, stalowe z aluminium można, tylko trochę szkoda (jeszcze zależy od konstrukcji) bo nieunikniona rdza we wnętrzu stalowych będzie zapychać aluminiowe. Czyli wypadałoby, że żeberkowe można, a żeberkowych stalowych z aluminiowymi konwektorami - nie. Miedzi z aluminium nie można.