kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy
Z anglezowanego oczywiście, że się da zagalopowac i osoby bardziej wprawne zrobią to bez problemu lub nawet jak piszesz będzie im łatwiej.
Ale osoba, ktora nie może wysiedziec klusa cwiczebnego w galopie tez bedzia miała kłopoty, a po co uczyć się niepotrzebnych nawykow jak można wyjeździc swoje w klusie i czerpać prawdziwa radość z luznego zagalopowania bez spiny i nerwów :-)
Wiec jak dla mnie lonza i jeszcze raz lonza oraz praca nad dosiadem i poprawnym oddziaływaniem na konia :-D
kamidzow - siądź w ćwiczebny tuż przed narożnikiem, na parę kroków. Powinno być lepiej, bo nie zdążysz się usztywnić ani zacząć telepać 🙂
Przede wszystkim dzięki za rady 😀 Właśnie z tym ćwiczebnym to jak pisałam nogi mi też latają. Są może jakieś ćwiczenia na wyrobienie stabilnego oparcia? Myślę, że ja po prostu napinam i podkurczam nogi, ale nie wiem jak temu zapobiec ... Jedna instruktorka powiedziała mi, że dobrze by było jakbym jeździła bez strzemion. Dało by to coś? Tylko wiecie jak to jest w rekreacji idzie kilka koni i każdy robi to samo, a ja co wyłamię się? Co do tej lonży mówiłam swojej instruktorce, że może powinnam wrócić na lonże i poćwiczyć na co ona stwierdziła, że nie ma takiej potrzeby bo w zastępie też się nauczę... 🙄
kamidzow, zmień stajnię i wróć na lonżę
Kilka jazd na lonży z dobrym instruktorem nauczy Cię więcej od strony dosiadu, niż kilkadziesiąt jazd luzem...
kamidzow, Dokładnie tak jak _Gaga pisze- nawet jedna intensywna jazda na lonży z odpowiednimi ćwiczeniami może zrobić różnicę, a jak ich będzie kilka to znacznie poprawi się dosiad. Instruktorka woli w zastępie bo ma mniej pracy, niestety...
kamidzow możesz rozciągać nogi, szczególnie lydke i kostkę. Zalecam takie ćwiczenia osobom, które mają problemy z oparciem na strzemionach.
Jazda bez strzemion daje bardzo dużo jeśli chodzi o dosiad i rozluźnienie.
Tak jak pisały dziewczyny wcześniej - zmień stajnie.
Tutaj najwyraźniej liczą się dla nich pieniądze a nie to czy czegokolwiek się nauczysz.
Jazda bez strzemion daje bardzo dużo jeśli chodzi o dosiad i rozluźnienie.
jak również usztywnienie i zakleszczanie ud
Dlatego bez strzemion jeździ się na lonży , na dobrze zrobionym koniu, pod opieką porządnego lonżującego 🙂
Ja często stosujetę technikę właśnie dla rozluźnienia i opuszczenia kolana - sporo pracy w wolnym kłusie, potem w aktywnym, potem w przejściach - o dziwo działa 🙂
tak, do tego trzeba mieć dobrego instruktora, który powie które mięśnie i jak rozluźnić. Nie ma nic gorszego niż 20 okrążenie w ćwiczebnym bez strzemion ledwo próbując utrzymać w siodle. No, a jak ktoś ma dobre podstawy, dobrze zrobionego konia to jakikolwiek chód bez strzemion to pestka 😉 .
To powiedzcie które mięśnie nalezy rozluźnić? Czy w każdym chodzie inne ?
Tylko mi się to wydaje jakieś dziwne o.O?
Tylko mi się to wydaje jakieś dziwne o.O?
był juz poruszony temat tego filmiku w którymś wątku, chyba w ujeżdżeniowym 😉
Byl, jedyne co moze tu dziwic to wysoki stopien zajebistosci 😉
albo ewentualnie muzyka :P
Jak wahają się ceny za obejrzenie przez weterynarza kulawego konia?
I jaka jest cena za ew. zdjęcie RTG?
Czysto orientacyjnie
Cena wizyty weta zależy głownie od dojazdu. Samo RTG od 50-100 zł za sztukę. Często trzeba zrobić zdj. z kilku stron, wtedy zazwyczaj cena przyjaźniejsza - zależy od weta.
Najłatwiej zadzwonić i zapytać ile weźmie wet z waszej okolicy i czy ma przenośny aparat rtg.
Chodzi mi o to czy takie piaffowanie/pasażowanie do tyłu jest poprawne 😉.
a czemu miałoby nie być? :P
Bo ja żółtodziub i nie wiem xD. Zresztą nigdy nie widziałam tego na czworoboku.
ja się broń boże na ujeżdżeniu nie znam
I nie sądzę, żeby na zawodach można było coś takiego zrobić. Chyba że we freestyle??
Ale na treningu nikt Ci nie broni robić elementów, które podnoszą zdolności Twojego konia, więc nic nie może być 'niepoprawne' :P
Mam takie pytanie, dziwne może. 😡 Chodzi mi o długość strzemion skokowych. Aktualnie jeżdżę i skaczę na takich, które sięgają mi trochę poniżej kostki. Skacze mi się dobrze, jeździ ogólnie też. Ale tak się zastanawiam... Jak przyjdzie do przeszkód wyższych niż te 110/120, to mogą się zacząć problemy z dosiadem, utrzymaniem równowagi przez za długie na takie skoki strzemiona? Czy tak naprawdę w praktyce wychodzi, że skakać jednak powinno się w "krótszych", że tak jest lepiej?
mils, ale co rozumiesz przez dobrze? Trener nie zwraca uwagi na to ze noga leży/działa nie tak jak powinna? W długich strzemionach dość trudno zrobić dobry półsiad. W sumie każdy powinien jeździć w takich strzemionach jakich mu się DOBRZE pracuje, ale kurcze nie wyobrażam sobie w tak długich strzemionach przejechać parkuru 120. Nie masz problemu z równowagą w szeregach, liniach? Na szerokich przeszkodach?
xxagaxx pytałam w sumie właśnie teoretycznie, bo póki co skaczemy na treningach max. 110cm, jest w porządku. W sumie to było, bo od niedługiego czasu na skoki skracam o dziurkę tak, że strzemiona sięgają mi jakoś do kostki. Pytałam w sumie z ciekawości, bo zastanawiam się tak po prostu czy w tych dłuższych dałoby się dobrze skakać, czy już by się wszystko zaczęło rozsypywać. Czyli jednak taka, a nie inna długość strzemion ma swoje logiczne wytłumaczenie i powody.
mils, dawno temu nasz trener (M. Orłoś) skracał wszystkim puśliska na skoki, nawet o 4 dziurki. Dziś skracam na skoki zawsze o 1-2 dziurki, nie wyobrażam sobie skakać wyżej w tak długich strzemionach, jak piszesz. Nie ta równowaga, brak oparcia w strzemieniu, a nie daj boże skok mega soczysty, będziesz fruwać 😉
mils, wsiądź w ujeżdżeniówkę, w takich dłuższych strzemionach i poskacz. Odpowiedź ci się sama nasunie 😉
Dawał ktoś kiedyś jajka do owsa koniowi? Jakieś efekty było widać? 😉
Ja dawałam i miała lśniąca sierść po tym i troche tak jakby grzywa i ogon sie wzmocniły.
Jajka? Serio? Ale po co 😜
Raz, ze miałaby spore wątpliwości czy podać koniowi jakiekolwiek białko pochodzenia zwierzęcego, dwa - taniej i pewniej podać suplementy dedykowanego koniom 🙄
Znajoma.
I chwaliła. Ja nie wiem, nie próbowałam.
Po jajkach widać efekty: to rozwolnienie, to kolka 🤔wirek:
ja nie dawałam nigdy bo nie widzę potrzeby i sensu ale dziadek mojego teścia dawał "Baśce" raz na jakiś czas i podobno "sierść się szkliła niesamowicie" 😎
Ale o kolce czy biegunkach nie wspominał 😁