[quote author=kiche_wilczyca link=topic=12.msg2134519#msg2134519 date=1404729846]
Ja nie pobieram do kubka, bo zawsze mi tam coś wpadało (żwirek itd), trzymam kota bez kuwety kilka godzin, idziemy do weta i wet pobiera mocz przez wkłucie 😉
Jak stałam tak usiadłam!!! 😲
W życiu nie przyszło by mi do głowy, żeby nie mając do tego powodu, w ten sposób pobierać mocz do badania. Od tego są specjalistyczne żwirki, jeżeli nie chce się pobierać chochlą, kubeczkiem czy łyzczeką!!!
[/quote]
Żwirki nie dają pełnego obrazu. Przede wszystkim, nie służą do pobrania moczu, a bardzo podstawowego badania moczu w domu. Zabarwiają się na dany kolor i porównujesz sobie z wzorcem. Trochę jak quiz internetowy. Ze żwirku nie wyciągniesz moczu do badania laboratoryjnego.
[quote author=zelka2303 link=topic=12.msg2134155#msg2134155 date=1404671900]
sika mi po 3 krople wszedzie! doslownie wszedzie na podlodze na poduszce, wydobywajac w sikach sluz z kropelka krwi co jakis czas.
I ty się zastanawiasz CZY powinnaś iść do weta? 😲
[/quote]
Wierzyć się nie chce. Krew to jeszcze pół biedy, ale kot, który się od kilku dni nie wypróżnia normalnie, tylko popuszcza po kropelce wszędzie to nie jest normalna/zdrowa/bezpieczna/bezbolesna sytuacja! I nie jest to bynajmniej to samo, co panikowanie po dniu bez kupy! 😲 Rozumiem, że można nie mieć czasu, ale wypadki się zdarzają, są rzeczy ważne, wymagające natychmiastowego działania, więc trzeba się zwolnić na jeden dzień lub poprosić kogoś o pomoc przy kocie.
ksan ja zmieniam karme srednio raz na tydzien. moj kot bardzo szybko obraza sie na karmy.W kontekście powyższego, trochę straciłam zaufanie do Twojego rozsądku, ale mimo wszystko dziękuję za odpowiedź. Moje się nie obrażają, ale rzeczywiście chętniej jedzą nowości. Myślałam nie o zmienianiu co tydzień, bo nie mam miejsca na kilka karm, ale raczej co worek.
Wistra, co Ty o tym myślisz?
Czym różnią się te dwie siatki?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzwi_siataki_preparaty/ochronne_siatki_kot/343060http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzwi_siataki_preparaty/ochronne_siatki_kot/98296Jedna opisana jako Trixie, jest droższa, ale opis mają prawie taki sam. Potrzebuję 4x3m.