COPD
Ola koniczynka, czyli nie ma nic dla alergików?
Megane, są leki rozkurczające oskrzela np. Ventipulmin oraz wykrztuśne np: ACC lub Tussicom 600.
jak przemycić Mycosorb? 😵
mój koń jest wszystkożerny, a na tym poległ. Z niczym nie weszło, z tartą marchwią, miodem, meszem - nic! w sumie nie dziwię się, spróbowałam i aż mi mordę wykręciło, paskudnie gorzkie 🙁
Gillian, serio? Mój wybrzydzający wcinał i nie marudził
Ale jak masz problem to ja bym dała z sokiem (kubusiem) i dosłodzony miodem / cukrem.
jak przemycić Mycosorb? 😵
mój koń jest wszystkożerny, a na tym poległ. Z niczym nie weszło, z tartą marchwią, miodem, meszem - nic! w sumie nie dziwię się, spróbowałam i aż mi mordę wykręciło, paskudnie gorzkie 🙁
Mój wszystkożerca też skapitulował 🙂.
Dodawałam potem po ociupineczce, stopniowo zwiększając i teraz już je.
Wydaje mi się, że bardziej chodzi o zapach, bo mój jak podlaził do żłobu, to już miał znak
zapytania na twarzy i wywalał gały, po czym zajrzał tylko i umknął.
dałam na pierwszy raz małą łyżeczkę płaską, zalałam meszem pachnącym, koń wsadził z rozpędu dziób do żłoba i konsternacja... potem było już tylko plucie 🙂 jeszcze z sokiem spróbuję, ale wątpię 🙁
czytałam tu że niektórzy dawali ze strzykawki, normalnie rozrabiacie z wodą i ciup do paszczy?
Gillian, no ja bym dała ze strzykawki, soczek + cukier +mycosorb. Jak będzie słodkie to załapie i będzie potem jadł 🙂
a mój je bez problemu, za to foran breathaze wypluwa.. musze mu dawać ze strzykawki do dzioba i jeszcze głowe podnieść do góry żeby połknął...a on potem zadziera wargę do góry manifestując że to mu śmierdzi... trochę sie przy tym muszę nagimnatykować
Dziwna sprawa z tym mycosorbem, naszym mycopaku można dosypać nawet do gołego owsa i nawet największe niejadki zjedzą 🤔
moja tez troche na poczatku nie chciala jesc i dodalam bardzo malo na pierwszy raz do kolacji, polałam woda i nie ruszyła ale rano miala zjedzone -zglodniala to nie ma opcji ze bedzie glodna stac a w korycie pełno i to tez dziala 🙂
TO normalne moje też marudziła, ale zjadła bez podawania strzykawką. Mycosorb nie jest gorzki jest bezsmakowy coś jak mąka, osobiście obstawiam, że to zapach jest. Próbowaliście z otrębami podać? Kiedyś moja miała okłady na kopyto z rivanolu i właśnie otrębów, i gdybym się w porę nie spostrzegła zżarła by wszystko...
Został mi Ventipulmin po kobyłce która odeszła...
gdyby ktoś potrzebował proszę o kontakt na pw.
[quote author=ola_koniczynka link=topic=138.msg2137685#msg2137685 date=1405104588]
Megane, są leki rozkurczające oskrzela np. Ventipulmin oraz wykrztuśne np: ACC lub Tussicom 600.
[/quote]
Chodzi mi o typowo alergiczny lek, nie wyksztusny. Klacz nie ma szmerów, nie ma tez wydzielin. Ale suchy kaszel ją męczy.
Czy jest ktoś zainteresowany wizyta p. Blanki Wysockiej w okolicach Szczecina? P. Blanka będzie w piątek w Koszalinie, więc jeśli zbierze się więcej koni podjedzie do Szczecina.
Megane, możesz spróbować z pachnotką zwyczajną, Herbapol robi Allergocaps. Tanio nie wychodzi, bo 30 pastylek kosztuje co prawda ok 10 zł, ale ludzka porcja to 3 pastylki, więc końska musi być większa. Zdecydowanie antyalergiczna jest czarnuszka - można ziarna lub skondensowany olej. Ten też drogi, tyle że daje się go mniej, bo to już esencja..
Spróbujcie mycsorb z otrębami 🙂
Megane, nie ma za co 🙂, poradziłam co sama używałam lub używam. Jakoś sprawdzone, jakoś działa 😉
witam wszystkich. mam taki problem z koniem.nie wiem gdzie ten watek podczepić dlatego pisze tutaj.
Mój młody koń ma 1,5 roku od maja zaczął głośno oddychać. Nie kaszle, nie ma wydzieliny z nosa. Był weterynarza,dostał leki na zapalenie zatok,ale nie przeszło nic. został osłuchany płuca,oskrzela czyste. Koń oddycha tak cały czas jak by miał przytkany nos,taki szmer troszke powyżej nozdrzy.
Jeden z weterynarz podejrzewa że to larwy giezu końskiego ma w nosie? Ale czy ktoś się z tym spotkał?
Koń ma temperature w normie, je z apetytem biega skacze tylko co z jego nosem?
Czasami przekrzywia glowe na bok jak by mu coś tam przeszkadzało...........POMOCY!!!!!!!!1 WETERYNARZE BEZRADNI!!!!!!!!!!!
stajniazagumnie,
nie wzywasz wetów, których potrzebujesz a
potrzebujesz weta z endoskopem, który dokładnie obejrzy drogi oddechowe.
Możesz mieć tam jakiś polip czy inną przeszkodę, która blokuje przepływ powietrza.
Np. Blanka Wysocka ma sprzęt i wszyscy weci, którzy wykonują badanie bronchoskopowe
lub gastroskopowe.
czy ktoś z Was stosował Dilaterol? ponoć tańszy zamiennik Ventipulminu
kukusiowa, najlepiej w sprawie zamiennikow to pytac swojego weta.
Miał ktoś moze doczynienia z lekie - Prednisolon?
Ciezko mi go dostac a probuje pierw na wlasna reke w aptece ale nie ma podobno tego leku w czystej postaci.
Widzę, że wiele z Was stosuje mycosorb, mogłybyście coś więcej napisać o efektach?
Mam konia alergika, aktualnie na ziołach makany i inhalacjach rokale, czekamy również na jakąś większą grupę chętnych na wizytę B. Wysockiej w naszych okolicach i szukam na ten czas jakiś doraźnych środków. Powiedzcie proszę czy przy mycosorbie są jakieś ograniczenia jeśli chodzi o dawanie innych suplementów np. ziół?
kukusiowa, no 50 pln piechotą nie chodzi, skład jak ventipulmin, dawkowanie podobne.
Maz18, http://www.viovet.co.uk/advanced_search_result.php?keywords=prednisolon,wymaga recepty.
Chyba najłatwiej będzie Ci kupić u weta.
ms konik, tak wiem ze na recepte i mam ją od dr. Blanki tylko sicagac to z Wa-wy to tak średnio trochę sie opłaca dlatego pierw w aptece zaprzyjaznionej kombinuje.
claudss co do mycosorbu to jestem bardzo zadowolona bo jest bardzo wydajny i za swoja cene to na prawde warto. Mama go juz miesiac i jeszcze polowa jest a kon regularnie dostaje.
Mi ciezko stiwerdzic jak pomaga bo u mnie w jednym czasie bardzo duzo czynnikow sie ponakladalo - zmiana stajni, wizyta dr Blanki, zero siana bo cale dnie stoi na trawie plus troty.
Baaardzo duzo dala wizyta dr Blanki mimo ze sporo zaplacilam (bo byly tylko 2 osoby chetnie) to nie zaluje bo kupe kasy wydawalam na ziolka i inne takie ktore NIC nie pomagaly co juz wiele razy podkreslalam.
Najlepiej bedzie Ci moze pierw z innym wetem pogadac by konsultowal sie z dr Blanka, wiem ze tak wiele osob robi 🙂
Wracajac do mycosrobu to bym na Twoim miejscu lepiej to kupila niz jakies ziolka ale to Ty najlepiej wiesz jak kon sie trzyma i co mu jest, co pomaga a co nie. Wazne ile to trwa bo za jakis czas moze byc juz za pozno..
Powodzenia!!!!
kukusiowa, ola koniczynka stosowala.
nie mogę zgodzić się, aby zioła nic nie dawały. Są zioła antyalergiczne, są zioła wykrztuśne, są zioła upłynniające wydzielinę.
Mycosorb A to otoczka drożdży plus algi. Ja po przeleczeniu stanu zapalnego dolnych dróg oddechowych bazuję na Mycosorb A i na ziołach antyalergicznych. Siano oczywiście porządnie moczone, owies też, koń kilkanaście godzin poza stajnią, ale stoi na słomie (na trocinach czy torfie nie kładzie się). Jedynie w miejscu sikania daję co dzień warstwę torfu po słomę i 2x w tygodniu posypuję Agrisanem. Poprawa kolosalna, powiedziałabym o 90%. Kontrolne osłuchanie z wynikiem bardzo dobrym.
kokusiowa ja ostatnio stosowałam. to nawet nie zamiennik, to to samo, tylko w płynnej formie czyli o wiele wygodniejsze do podawania, polewa się owies i nie ma żadnych strat, jak przy proszku, który koń wydmuchuje, albo zawsze osadza się jakaś ilość w żłobie. cenowo-prawie to samo, różnica w cenie na korzyść płynu to ok. 5zł...
zmieniam- pomyłka, to o czym piszę to Dilaterol - chlorowodorek klenbuterolu.
Maz18 czy mogłabyś na pw przesłać wzór recepty na ten syrop z prednizolonem?