kącik skoków

Cejloniara, I to jest najciekawsze, że ludzie, którzy mieli z nim styczność, jego byli pracownicy, uczniowie - mówią o nim bardzo, bardzo dobrze. To jest świadectwo jego pracy. Każdy wolałby, żeby jeździł inaczej - obrazek byłby przyjemniejszy. Możliwe że i sukcesy obecnie większe. On zdaje sobie z tego sprawę, ale może by ktoś wziął pod uwagę, że ten człowiek nie ma już 30-tu lat. Ograniczenia fizyczne zaczynają robić swoje - ja pamiętam go sprzed paru lat i wyglądało to lepiej, płynniej. Przypomina mi się w tym nagonka na Wandę Wąsowską, że jak ona śmie pokazywać się na koniu, że to już tragedia jest, bo ma swoje lata i nie powinna już wsiadać bo to tragicznie wygląda.
Ktoś już wspominał - konie Kubiaka idą pod juniorów i oni na nich jeżdżą bezpiecznie - to lepsze świadectwo tego jak pracuje. Świetny artykuł jest w świecie koni którym o Orkiszu. Tam wypowiada także się kolejny właściciel jego. I bardzo dobrze widać, jak ten koń został przez G. Kubiaka zrobiony. Jak przygotowany, kiedy oddany do mniejszych wymagań. Kurcze, serio nikomu się nie chce popatrzeć z innej strony? Ta zawziętość Dominiki Frej jest o tyle dziwna, że od dawna mega kontrowersyjny jest inny jeździec z czołówki - nawet jego koń ostatnio pokazuje co myśli o tym - jakoś NIKT, a na bank nie Dominika Frej nie rozwinęła przeciwko niemu takiej krucjaty jak przeciwko Kubiakowi.
Dava   kiss kiss bang bang
16 lipca 2014 08:12
Salto kurde myślę dokładnie tak jak Ty  :kwiatek:

Nie jestem fanką G.K i nie uważam (w ogólnym życiowym rozrachunku), że komuś należy się szacunek tylko dlatego, że jest starszy albo że kiedyś zdobył medale.
Ale
Ale jestem zbulwersowana tym co się stało  😤
Jeśli ktoś widzi łamanie regulaminu powinien udać się OSOBIŚCIE do sędziego i to zgłosić. Nie popieram 'pomagania' konikom biednym przez neta, dwa dni po zdarzeniu które się widziało osobiście.
Zrobienie sobie internetowej nagonki na podstawie kilku zdjęć, manipulacyjna akcja, miliard autopromocyjnych lajków i komentarzy od osób które NIE MAJĄ ZIELONEGO POJĘCIA o skokach, sporcie, jeździectwie ani nawet sprzęcie !
I nie podoba mi się, że będę teraz oceniania jako fotograf przez zawodników i organizatorów imprez przez pryzmat jednej akcji nieprofesjonalnej osoby z którą się nie zgadzam  👿
Ponad to wszystko, co zostalo juz tu zauwazone, uwazam, ze zawodowego fotografa powinna cechowac ETYKA. Kazdy z nich ma na pewno w swoich zbiorach kompromitujace fotki, ustrzelony moment, ktory nie wyglada ladnie. I tylko od wlasnej kultury osobistej zalezy, co pokazemy swiatu.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
16 lipca 2014 09:08
Jeśli na zawodach bardzo nie podoba mi się czyjeś zachowanie, daję mu o tym głośno znać. Jeśli zahacza to o łamanie przepisów, szukam osoby, która może coś z tym zrobić. A nie siedzę sobie w neciku i zza swojego makbuczka prowadzę krucjatę. Manipulacja obrazem to naprawdę potężne narzędzie i na fotografujących spada też duża odpowiedzialność. Zwłaszcza, jeśli to ma kogoś skrzywdzić.

Czy, jeśli znalazłby się szaleniec, który postanowiłby (tfu,tfu) zrobić fizyczną krzywdę GK po nakręceniu się postem Dominiki Frej, czy ona wzięłaby za to odpowiedzialność, czy stwierdziłAby, że to nie jej sprawa?
Dava, niestety - Dominika Frej nie zgłosi protestu. Czemu? Bo za to trzeba zapłacić! Ale 2 dni później, po przeglądnięciu tysiąca zdjęć i upewnieniu się, że udało się zrobić "te najlepsze" można swoje nazwisko wypromować na aferze.
Jedyne co osiągnęła w tej chwili Pani Frej to zaszkodziła na pewno całemu środowisku fotografów związanych z jeździectwem, którzy teraz będą postrzegani nie jako osoby promujące sport a osoby szukające sensacji i chcące się wybić czyimś kosztem. Wybór zdjęć jest bardzo tendencyjny. Jeżeli Pani Frej jeździ to może niech poprosi kogoś żeby zrobił jej zdjęcia - na pewno znajdą się w nich takie, na których idealnym jeźdźcem nie będzie.

I zgadzam się z Dava że sherowanie lub lajkowanie tego postu przez osoby, które mają żadne pojęcie o jeździectwie jest żenujące
Mnie zdziwiło, jakim cudem fotograf komentuje zdarzenie z zawodów w ten sposób. Nie wiem, jak tutaj, ale w moich okolicach stajnie "bałyby" się zaprosić takiego fotografa na następną imprezę, bo to przecież ściąga również złe imię na ośrodek, jeźdźcy mogą być niechętni do wzięcia udziału, bo a nóż-widelec ktoś zrobi niefortunne zdjęcie i go oczerni...
.
figura, ale to choć troszkę się trzeba na tym sporcie znać żeby widzieć pewne rzeczy, fotograf nie musi, bo jego psim obowiązkiem jest cykanie fot, a nie komentowanie...
odgłos wśród fotografów (podkreślam, fotografów czyli ludzi co mają moralność i znają zasady etyki dziennikarskiej o czym mądrze napisała FirstLight) jetest jednoznaczny, widać to na profilach fotografów... teraz nie będzie dla wielu osób dziwne, że osoby z aparatem będa traktowane jako persona nongrata...
🙁
Szkoda że nie mam linku do przejazdu Larisy na dużej rundzie , ciekawe jak opisali byście ten przypadek . 🤣
figura, znam konia z identyczną historią, też z Włoch - żadna przeszkoda nie była dla niego problemem, skakał wszystko, ale się przyciął - robił dokładnie to samo co ta kobyła. Nie do ogarnięcia w prowadzeniu, w zakrętach się przycinał i zamiast normalnie galopować to stawał i brykał/stawał dęba, albo szedł bez opamiętania do przodu. U nas pochodził jakiś czas pod trenerem osoby dla której miał być to koń, próbowali z nim skakać na drągach, ale nie sprawiało mu trudności i tak zdjąć się sporo miejsca wcześniej niż powinien mimo drągów pod nogami... Patrząc na ich trening też można by było wysnuć wniosek jaki został wysnuty o GK na podstawie zdjęć zrobionych przez Dominikę...

Bo bardzo łatwo się ocenia nie znając sytuacji, konia itd...
Wereld Ovidius kupiliśmy jak przyjechała z Włoch. Na przetestowanie kobyły pojechał mój trener ( zawodnik GP ), wraz z osobą bardzo cenioną i szanowaną w świecie jeździeckim. Na testach kobyła była super

Jak to możliwe, że na testach kobyła skacze a w domu - masakra? Coś dostała na uspokojenie? Zastanawiam się z ciekawości jak takie oszustwo jest możliwe?! No bo to chyba było normalne oszustwo?
.
Facella   Dawna re-volto wróć!
16 lipca 2014 11:57
O matko:
https://www.facebook.com/dfrej/posts/10204211052027113?notif_t=notify_me
Po co taka grupa?  😲
Brnie, niepotrzebnie brnie dalej w idiotyczne bagno. A szkoda, bo ją ceniłam, bardzo.
Facella, mi wyświetla się że usunięta
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
16 lipca 2014 12:04
Mnie również  😉 Ja bardzo kocham ludzi, którzy bez znajomości problemu, wypowiadają się na tematy o których nie mają zielonego pojęcia  😎 Ale tacy ludzie byli są i będą, a wśród zawodników Pani Frej już jest spalona. Poklask będzie miała tylko wśród tych, którym się wydaje, że są sportowcami. Podpisuję się pod tym co napisała Salto i parę innych osób. Mnie się styl Pana Grzegorza nie podoba, ALE! 😉

Najbardziej jednak rozbawił mnie jeden komentarz- na brązowej odznace tak nie wolno, a w sporcie już tak?  😁 porównanie trafione jak kulą w kolano  😁
Facella   Dawna re-volto wróć!
16 lipca 2014 12:12
No way, zarówno post, jak i grupa są. Z tym, że teraz zobaczyłam - post jest dla znajomych.
zostałam dołączona do tej "grupy", ale powiem szczerze na temat nieprawidłowości mogę porozmawiać, dyskutować z kimś kto ma o tym choć małe pojęcie...
odpowiedź z PZJ bardzo dobra, mam nadzieję, że jest tak jak Figura napisałaś ( na razie mam szczątkowe info ze środowiska, ale potwierdza się to co mówisz... na szczęście🙂 )
Czekam jak to dalej się rozwinie, print screeny ludziska porobili, bo było do przewidzenia, że tak to się skończy 😉
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
16 lipca 2014 12:51
Cenię GK za wyczucie, oko i ogromne doświadczenie. Jego styl nie jest najlepszy, ale spójrzmy na Francuza Yves-Bost. Na prawie każdym skoku konie odczuwają pewnien dyskomfort, a jeździec startuje nadal i ma osiągnięcia. Zdjęcia to jawna manipulacja, kilka ujęć nie odzwierciedlających w 100% sposobu jazdy i prowadzenia. Może nie jestem zwolennikiem używania wszelkiego rodzaju patentów, nie praktykuję tego, ale w pewnym sensie jestem w stanie to zrozumieć. Tym bardziej, że p. Kubiak ma doświadczenie i pojęcie o tym, a jeździ naprawdę trudne konie. A samobójcą nie jest 😉
Ktoś może zacytować odpowiedź PZJ? :kwiatek:
Jest gdzieś film z tych przejazdów?
figura dzięki za sprostowanie. Ovidius w obyciu stajennym jest bardzo miłą klaczą, tak jak mówisz - problem zaczyna się przy "gotowaniu się" w czasie skoków. Chociaż z machaniem głową to inna sprawa, robi to nawet w stój, ale to zapewne też wiesz  😉

sine zdziwiłabyś się ilu ludzi stosuje takie sztuczki, również w Polsce..

Dziękuję wam wszystkim za zrozumienie i wsparcie. Cieszę się również, że pani Dominika Frej zdecydowała się usunąć kontrowersyjny post i zamiast tego będzie się teraz realizować w zbawianiu świata jeździeckiego w inny sposób.

Macie rację - GK raczej sprawą zajmować się nie będzie. Staraliśmy się również mu nie przybliżać bardziej kontrowersyjnych komentarzy (chybaby go to załamało..). O całej sprawie wie, aczkolwiek rodzina go chroni, przyjaciele również  😉 Kto zna team GK wie, że jego jeździecka familia jest bardzo z nim związana, wszyscy czujemy się jego dziećmi i będziemy o niego walczyć jak lwy, co również ujęła pani Dominika nazywając nas "elitą"  😁

Przeszłam w swojej "karierze" jeździckiej przez wiele, wiele rąk. Mogę wam powiedzieć, że trenowałam z większością z polskiej czołówki trenerskiej. I powiem jedno - metody treningowe GK zdecydowanie były najbardziej humanitarnymi. Żaden z moich byłych trenerów nie kazałby mi zrezygnować w połowie parkuru, żeby "konia nie męczyć". Żaden z nich nie kazałby jechać na trawę i postępować przy zacinającym się koniu na rozprężalni (dla uspokojenia). Długo by mówić.

Ehh, szkoda tego wszystkiego. Niepotrzebne słowa, groźby, wyzwiska skierowane do takiego dobrego człowieka. A wszystko można było przeprowadzić spokojnie - tak jak teraz, w grupie na facebooku.

O GK i jego życzliwości możnaby dużo i długo mówić. Tylko po co, skoro większość ludzi i tak nas zakrzyczy i wyzwie od dziewczynek dosypujących mu kasę do sakiewki (żeby było śmieszniej, mi GK pomaga absolutnie pro bono..).

Dzięki re-voltowicze za na prawdę racjonalne podejście do sprawy, to się ceni  :kwiatek:

Piotrek mamy filmik z tego jak kobyła weszła na parkur i świrowała, nie wiem czy jest reszta. Ale z sobotniego parkuru owszem, mamy. Zastanawialiśmy się czy wstawić go do dyskusji czy nie, uznaliśmy, że to i tak niczego nie zmieni więc nie ma co podsycać atmosfery.
eterowa, cytuję odpowiedź z grupy o nieprawidłowościach w świecie jeździeckim:
"Dominika M. Frej Dostałam odpowiedź z PZJtu. Nie podam nazwiska.

"Witam
KS informuje, że przepisy dotyczące kiełzna konia regulują przepisy międzynarodowe FEI. W myśl tych przepisów kiełzno ma nie kaleczyć pyska konia - reguluje to art, 257. Kiełznanie pokazane na zdjęciach jest zgodne z w.w artykułem. Definicje okrucieństwa wobec konia zawarte są z kolei w art. 243. oraz w przepisach weterynaryjnych. Zdjęcia nie pokazują czy wędzidło było używane brutalnie . Widać , że koń chce ustawić głowę po swojemu. Na trzech zdjęciach pokazano pelham ze stosunkowo krótką czanką . Hackamore jest kiełznaniem stosunkowo łagodnym i połączone jest ze zwykłym wędzidłem . To że FEI łagodnie traktuje sprawę kiełznania pokazuje , że nie tu jest główny problem we współpracy z koniem. Proszę zwrócić uwagę na szczegółowe zapisy dotyczące ochraniaczy i uwrażliwiania nóg koni na ból. W szkoleniach sędziów zwracamy przede wszystkim uwagę na problem ochraniaczy , wszelkich form uwrażliwiania nóg konia oraz balans zawodnika w czasie przejazdu. W naszym wspólnym interesie jest aby jeździectwo pokazywało " ładne obrazy" i oczywiście prosimy sędziów żeby zwracali uwagę na wszystkie inne przypadki złego traktowania konia. Od tego roku obowiązuje przepis powodujący automatyczną eliminację w przypadku pojawienia się krwi w pysku lub na bokach konia . Jeśli zauważyła Pani przypadki brutalnego traktowania konia proszę zgłosić to sędziemu głównemu zawodów lub szefowi komisarzy. To w ich kompetencjach leży zapewnienia komfortu koniom podczas zawodów. Co do zmiany przepisów w tym zakresie - nie widzę podstaw - będziemy nadal stosować przepisy FEI.""

Salto - tylko w tej jej super grupie też powstawiała zdjęcia p.Kubiaka i dyskusja przeniosła się tam. Facella próbowała podyskutować, ale niestety takim nie przemówisz i nie chcą wierzyć w zatajone fakty.
A  kim jest ta cala Dominika ?
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
16 lipca 2014 13:24
korysindex4, "fotografem".
salto czytając Twoje komentarze znów mam poprzednie zdanie o GK bo niestety przez chwile w niego zwatpilam. stylem nie robi szału ale przynajmniej dzięki Twoim postom widac, ze krzywdy to on nie chce robić ... pewnie każdemu z nas jakby sie fotograf postarał to zrobi zdjęcia na których będzie to wszystko wyglądało kiepsko.

korys pani fotograf 😉
Cieszę się również, że pani Dominika Frej zdecydowała się usunąć kontrowersyjny post i zamiast tego będzie się teraz realizować w zbawianiu świata jeździeckiego w inny sposób.

Może próbować się ratować, ale z takiego bigosu już nie wybrnie. Na własne życzenie zepsuła sobie opinię i całą otoczke "profesjonalizmu". Jest tyle ważniejszych problemów w świecie jeździeckim niż kiełzna u uzywane na zawodach, że to się w głowie nie mieści... Dla mnie zachowała się jak taka nastoletnia kuoniarka, którą oświeciło że wędzidła są be i najlepiej wszystko robić na oklep i kantarku sznurkowym.
Smutno mi sie robi jak czytam wypowiedzi salto a potem tą całą nagonke na fb..
Rozmawiałam chwilę z D.Frej. Cały czas unika odpowiedzi, zmienia temat, później, że nie podoba się jej mój ton wypowiedzi, itp.. No szkoda 🙁
Nagonka na FB to jedno, a tutaj to drugie. Później ludzię się dziwią, że nikt nie zgłasza do sędziego w czasie zawodów wątpliwości. Poto żeby zostać napiętnowanym?

ogurek-zgłaszają i na dużych i na małych zawodach,coraz więcej osób podchodzi do stewardów i mówi o swoich wątpliwościach. Tylko ci co mówią i zgłaszają -mają do tego podstawy i znają przepisy 😉
W Galkowie, skąd są te zdj komisarze byli z grupy "ciętych" na złe traktowanie itp. W Sopocie także😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się