Co mnie wkurza w jeździectwie?

Gillian   four letter word
15 lipca 2014 22:05
Smok10, trenera miałam bardzo krótko, niestety. Wcześniej miałam pomysły, teraz mam mózg. I jakoś to działa 🙂
Nie trafia do mnie tłumaczenie, że trzeba stosować brutalne metody, bo konie są trudne a przeszkody wysokie. Cel uświęca środki?
Gillian   four letter word
15 lipca 2014 22:08
Zmieniając na chwilę temat - czy ktoś może mnie wesprzeć? Trzeba mieć fb. Nic do dzieciora nie trafia, nic.
VIVALDI
Nie trafia do mnie tłumaczenie, że trzeba stosować brutalne metody, bo konie są trudne a przeszkody wysokie. Cel uświęca środki?

A jakie to wg . ciebie są te brutalne metody ???
Ja przytoczę tu wpis Salto z innego wątku- osoby, która zna sposób pracy p. Grzegorza od wewnątrz. Wpis, wydaje mi się obiektywny dość, może warto jednak przeczytać:

Ja już poruszać tematu trenera nie będę ale chciałabym tylko powiedzieć, że owszem, GK patentów używa ale po pierwsze - na zawodach, po drugie - na koniach, które tego wymagają (i które najczęściej są odpadami po innych - Elear robiony od samego początku przez GK jakoś na oliwce te GP chodzi..), i po trzecie - klacz ze zdjęcia dostała jakiegoś ataku histerii (przyszła do nas parę tygodni temu z Włoch - na początku bała się każdego człowieka, ewidentnie skatowana wcześniej przez kogoś) i po paru skokach (gdzie w międzyczasie pani Dominika Frej zrobiła te nieszczęsne zdjęcia) została WYCOFANA  konkursu. Dodam, że żadnego zatrzymania nie było, ot Grzegorz postanowił jej psychicznie nie męczyć.

Trzeba mieć niezły tupet żeby po takim właśnie pokazie tego, że koń jest na pierwszym miejscu wysmarować oczerniający post na facebooku.

Można krytykować styl GK, można powiedzieć o patentach i trudnych koniach. Ale wymyślanie na podstawie paru zdjęć tego, że jest to KAT KONI i morderca, grożenie mu pobiciem (tak, takie komentarze również były) czy wyzywanie go od złych ludzi jest już po prostu publiczną nagonką na człowieka.

Ja mimo, że z nim trenuję, również nie jestem fanką stylu w jakim GK pokonuje parkury. Ale mimo tego potrafię docenić pracę, wiedzę i doświadczenie tego człowieka NIE POWIELAJĄC tego co robi (patentów, stylu skoku).
Sam GK ubolewa również nad swoim ciałem, możecie mi uwierzyć, to była pierwsza rzecz, którą mi powiedział na treningu parę lat temu - "ja wiem, że brzydko jeżdżę ale kilka rzeczy możesz wykorzystac".

Śmieszne jest również to, że na swiatkoni czy tylkoskoki trafiły zdjęcia z GP gdzie Grzegorz startuje na oliwce. Ciekawe jest dla mnie to, czy pani Dominika zrobiła mu również zdjęcia z takigo przejazdu  😁

edit.

Dla potwierdzenia tego, jaką manipulacją jest post pani Dominiki Frej, wrzucam film tego konia ze zdjęć. Zapraszam na trening do nas i przekonanie się na własnej skórze co znaczy jazda na tym koniu. Możemy również zrobić zdjęcia i później zrobić taką samą nagonkę przez facebooka, nie ma problemu  😉 (swoją drogą jedna koleżanka już sklejała po niej ząb - w czasie kłusa zdążyła jej go wyłamać..).

Smok10, takie, które wyglądają jak te na zdjęciu. Chyba nie powiesz, że koń się śmieje bo go to łaskocze?
Piotruś - Masz rację -
zostawiaj decyzję konikowi

Nie , bo jest narwany i nakręcony a salto - picolo wstawiła link do przejazdu poprzedniego Włoskiego zawodnika . Mógłbyś mu milion gorszych zdjęć zrobić .

Proszę obejrzyj sobie 
Smok10, nie zaprzeczyłeś tym "brutalnym metodom"?

Jak rozumiem pierwszy film ma świadczyć o tym, że są potrzebne?  O tym właśnie mówię - cel uświęca środki!

A dlaczego nie obniżyć wysokości przeszkód? Nie startować na narwanych koniach?

Będzie mniej widowisko, tak. Ale może bezpieczniej?

Obejrzałem też drugi film - komentarz mógłby być ten sam. Może ten koń nie powinien startować, jeśli taki narwany?

To co mnie razi, to właśnie godzenie się na takie widok i takie podejście do koni w imię widowiskowości, bicia rekordów, rywalizacji za wszelką cenę.

Przynajmniej ja tak to widzę i tak odbieram tą dyskusję - z jednej strony osoby, którym nie podobają się takie widoki, z drugiej strony osoby, które bronią tego podejścia, argumentując to bezpieczeństwem, pomijając kwestie komfortu (czy też zdrowia?) konia.

Jeśli się mylę i koniowi nie dzieje się krzywda, nie jest to dla niego bardzo bolesne to proszę o poprawienie.
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
15 lipca 2014 22:33
Ktoś dziwne, ja zawsze od zawodników i ludzi ze środowiska raczej przychylne opinie słyszałam, ale ja tylko konie siodłam.
A w temacie styl jazdy, a osiągnięcia- aktualny mistrz europy 😎

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=734374009935422&set=a.168545166518312.34286.129060117133484&type=1&theater

Tak w razie czego,dyskusja jest ukryta więc chyba można wejść tylko z linka.
Ja nie skomentuję działania D.Frej pod tym kątem,bo moim zdaniem powinna się wstydzić,niestety PZJ wobec fotografa nie ma żadnych narzędzi do działania,a D.Frej w tyłku się poprzewracało.I nie do końca chodzi mi tylko o same zdjęcia które się ukazały,ale o komentarze owej Frej pod spodem.
Nawet chciałam sobie zrobić sesję foto u owej,ale po tym mam tak duży niesmak,że chyba...nie.
A co ze zdrowiem ludzi ????

Poza tym jak nie lubisz jeździectwa to znajdź sobie inny sport , mam dla ciebie propozycję  np .

To bez patentów.
Retna   nic nie zmieniać
15 lipca 2014 22:48
lusia772, kto to? 😲 Chyba nie Michel Robert?
Czytaliście komentarz właściciela konia tego z hackiem i wędzidłem?
W skrócie napisał tak - 1. Zdjęcia są zrobione na jednym zakręcie, w który koń nie chciał wejść. 2. Koń z hackiem jest w treningu z p.Kubiakiem od 2 tygodni, po różnych przejściach, bardzo silny itp. Podał kilka konkretnych argumentów i jakoś na to D.Frej nie odpowiedziała 🙂
Po przeczytaniu tego co napisała Salto, oraz opinii ludzi, którzy znają go osobiście i obejrzeniu kilku treningów, które prowadził, to według mnie robienie sensacji i wypisywanie głupot, nagonka na p.Kubiaka.
Za którą p. Fraj powinna odpowiedzieć materialnie. p. Kubiak jest sportowcem i jego wizerunek ma wymierną wartość finansową . Podważanie tego wizerunku  w takiej formie jak zaprezentowała to , ta pani wiąże się z odpowiedzialnością materialna .
Zdrowie ludzi też jest ważne - ale czy musi być zapewniane kosztem zdrowia zwierząt?

Jeździectwo to nie tylko skoki 150cm+ na, jak piszesz, nakręconych i narwanych koniach.

Te filmiki - to co sugerujesz? Jakie patenty były by odpowiednie na byki? Żeby było bezpiecznie dla ludzi?
Marchewka. !!!
Jak dla mnie to powinna pozostać przy robieniu sweet sesji i sweet foci jeźdźcom i konikom na oklep,na łące itd.-Co kto lubi,i zdjęcia robi naprawdę ładne i jest w tym dobra,a nie w kreowaniu nagonki która obróci się przeciwko jej osobie,szczególnie kiedy będzie musiała publicznie przeprosić.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
15 lipca 2014 23:01
I pomyśleć że to wszystko przez to że inkryminowany p. G. Kubiak nie chciał wzmiankowanej D. Frej zapozować onegdaj do zdjęcia na jakichś zawodach 😎

Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
15 lipca 2014 23:05
Piotrek, czy ten koń doznał uszczerbku na zdrowiu?

ElaPe, biedna =(
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
15 lipca 2014 23:06
lusia772, kto to? 😲 Chyba nie Michel Robert?

Roger Yves Bost
ElaPe, właśnie! zapomniałam dopisać 🙂

Według mnie powinna przynajmniej w równie publiczny sposób przeprosić p.Kubiaka, ale cóż.. jeśli nie uważa, że jest za co przepraszać 🙁
Czy p.Kubiak gdzieś się do tego odniósł, czy raczej nie obchodzą go internetowe nagonki?
Zdrowie ludzi też jest ważne - ale czy musi być zapewniane kosztem zdrowia zwierząt?

Jeździectwo to nie tylko skoki 150cm+ na, jak piszesz, nakręconych i narwanych koniach.

Te filmiki - to co sugerujesz? Jakie patenty były by odpowiednie na byki? Żeby było bezpiecznie dla ludzi?

Ostatnio zginęło dwóch zawodników WKKW a koniom raczej nic się nie stało.
Strzyga, o to właśnie pytam:

Jeśli się mylę i koniowi nie dzieje się krzywda, nie jest to dla niego bardzo bolesne to proszę o poprawienie.

Jakiś czas temu zadałem podobne pytanie w innym wątku. Ani wtedy ani teraz nie dostałem żadnej odpowiedzi, nikt nie zaprzecza. Co więcej, nie widziałem żeby ktoś argumentował "to normalne" - argumentacja jest "tak musi być bo konie trudne, przeszkody trudne, bezpieczeństwo przede wszystkim".

Więc przyjmuję, że jest tak jak to widzę.

Dopisek: nie dyskutuję z tym, że tak jest bezpieczniej. Po prostu nie jestem pewien, czy warto.
kurcze, a to taki kontaktowy facet i tak pieknie opowiada o swoich koniach, jakos konie spod niego dozywaja pieknej emerytury, trafiaja  do mlodych jezcow, ktorych wprowadzaja w bezpieczne jezdziectwo...Robilam z Nim rozmowy o Orkiszu, o Sobieskim Ambrosio i tak taktownego i dyplomatycznego czlowiak w wypowiedziach o innych ludziach nie spotkalam. Mam nadzieje, ze zostana wyciagniete jakies konsekwencje za rowno przez wlasciciela konia jak i samego  Pana Kubiaka.
Niesamowite, jak różne może być postrzeganie tej samej sytuacji przez różne osoby.

Dopisek: odnosiłem się do wypowiedzi Karli - ale teraz widzę, że odwrotnie ją odczytałem 😉

Ciekawe, że na początku była fala wypowiedzi bardzo krytycznych, później fala wypowiedzi bardzo pochlebnych - czy to znaczy, że krytycy zostali przekonani?
Piotrek hejtuja ci co nigdy o prawdziwym jezdziectwie, naturze (tak, naturze, czesto zwichrowanej) konia nie wiedza, maja weeekendowe jazdy w szkolkach na konikach w neidopasowanym sprzecie i tyle...i to jest przykre, bo to oni porywaja tlumy
Ciekawe, że na początku była fala wypowiedzi bardzo krytycznych, później fala wypowiedzi bardzo pochlebnych - czy to znaczy, że krytycy zostali przekonani?

Bo zobaczyli że pojechali za daleko i ktoś ich wmanipulował . 😉

Każde zdjęcie można przedstawić w różnym świetle , można pokazać piękny klomb kwiatowy i rozpływać się nad nim w komentarzach , i można zrobić zdjęcie od strony śmietnika i opisać go jako totalny bajzel . Dlatego tworzenie opinii w oparciu o jedno zdjęcie wyrwane z całości obrazu i dodatkowo komentując je jest bardzo ryzykowne i może się źle skończyć  😉
Ale gdyby ukazało się zdjęcie Dujardin kiedy koń ma otwarty pysk lub ona ciągnie,to byłoby tłumaczone że to chwila  😎 Ale oczywiście chodzi o GK,tak samo jak takie rzeczy miały miejsce w przypadku MR
Gillian, co do Vivaldi - to szkoda klawiatury 🙂 To się nadaje do "coś śmiesznego". Albo osobnik jeszcze z lonży nie zszedł a udaje "mundrego" albo... sobie jaja robi.

Smok10, ciekawa jestem, w jaki sposób chciałbyś zapobiec(!) "decyzjom" koni na pierwszym podlinkowanym przez ciebie filmiku 🤔 Owszem, parę decyzji jeźdźców tam było wyraźnie błędnych.

Nie wiem, czy w tym wątku (bo dyskusja toczyła się w 3) ktoś pytał po co "zbyt trudne" konie "pcha się" na wysokie konkursy. Ano - bo koni zdolnych tak skakać jest mało 🙁 I każdego z odpowiednią potęgą skoku i dzielnością próbuje się "wykorzystać" na parkurach. Czasem - szukając jeźdźca, który poradzi sobie z koniem. A jeździec - od dziecka stawiany wobec wyzwań, wyzwanie realizuje (jeśli zdoła). Jak to wygląda? To nie malarstwo sztalugowe, żeby najważniejsze było piękno obrazka. Jednak dziś sporty funkcjonują "w obliczu mediów". Także - internetu. Z tego profesjonalny jeździec powinien sobie zdawać sprawę.
Niemniej wcześniej były informacje, że podobnie nieładnie wygląda wiele jego przejazdów, czy np. coś takiego:

[quote author=-bibi22- link=topic=885.msg2139663#msg2139663 date=1405421850]
Retana 😕 masz rację to wkurzające i przerażające. Niedawno miałam okazję widzieć p. Kubiaka w Krakowie na młodym koniu - przejazd taki nijaki, skończyło się eliminacją (koń odmówił skoków). Natomiast "trening" po zawodach był ekhm lekko mówiąc dla mnie przerażający (widziałam wprawdzie początek, ale jak koń dostał piaskiem po oczach, bo zaczął się odsadzać - mnie osobiście wystarczył).
Od lat już krążą legendy co on robi z końmi a ja osobiście nie lubię jego przejazdów - zero płynności i finezji, sama szarpanina i chaos.
[/quote]

BTW, ciężko się śledzi to samo w 3 wątkach na raz. Może przydałby się wątek "nadużywanie patentów [przez klasyków 😉]" - skoro jest "kontrowersyjni naturalsi"... Kwestia patentów pojawia się nie pierwszy raz.

Edit: halo mnie ubiegła w kwestii 3 wątków, a widzę że w skokach facella też pytała o pchanie koni wysoko...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się