Proszę mnie nie zjeść żywcem ale oglądając przejazdy naszych zawodników, odnosząc się do ogólnego wrażenia z przejazdu (sylwetka konia i jeźdźca) to jakoś tak mi się nasunęło, że tam pojechał Pan Jan Gawecki i potem długo, długo nikt i potem reszta...
Ja cię nie zjem,bo to sama prawda 😉 Janek ma piękny dosiad w porównaniu z resztą zawodników PL których przejazdy widziałam na YT.
Dosiad to jedno ale chodzi mi o to jak wygląda koń. Ja wiem, że preferencje co do umięśnienia są indywidualną sprawą ale te konie jednak teoretycznie są na tym samym poziomie. I jednak za to umięśnienie odpowiedzialne są zarówno geny ale także praca jaką koń wykonuje.
Żeby nie było, że komuś ujmuję bo być tam to jest ogromny nakład pracy i kasy, a w przypadku tak młodych osób to jeszcze dochodzi zaangażowanie całych rodzin i godzenie sportu z nauką. Tak więc ode mnie i tak duże GRATULACJE dla każdego naszego zawodnika.
A ja jestem w pozytywnym szoku odnośnie konia Quest.
Jaka ogromna praca została włożona w tego konia o_O.
Widziałam go na żywo na Kyrze zdaje się, no taki fajnie zrobiony tuptuś,
tak sobie dreptokłusował (oczywiście jak na ujeżdżeniowca 😉 ), galop też nie należał do wybitnych.
A tę pare trenuje nadal I.Janas?
[quote author=ms_konik link=topic=11.msg2137572#msg2137572 date=1405090897]
[/quote] Od półtora roku nie.
lostak,
a kto pracuje z tą parą?
Mnie to nie denerwuje,dużo jeźdźców dziobie nogami,Rath na Totilasie też
To nie jest dziabanie ostrogą,tylko totalnie niestabilna,majtajaca sie we wszystkie kierunki łydka.... Oglądać sie tego nie da, stopa wpada w strzemie non-stop, amplituda wahnieć tej nogi z ostrogą zabójcza... Współczuję koniowi... Do końca nie dałam rady obejrzeć
Węgierski trener kadry, skupia sie przede wsYtkim na jego rozluźnieniu.
To nie jest dziabanie ostrogą,tylko totalnie niestabilna,majtajaca sie we wszystkie kierunki łydka.... Oglądać sie tego nie da, stopa wpada w strzemie non-stop, amplituda wahnieć tej nogi z ostrogą zabójcza... Współczuję koniowi... Do końca nie dałam rady obejrzeć
Ja dotrwalam do klusa wyciagnietego... balam sie ze zawodniczka po prostu spadnie.
Noga majta się nawet w stępie.
Nie oceniam całego przejazdu, ale akurat jej łydka to naprawdę nie jest najprzyjemniejszy obrazek.
carmina,mie też to nie zachwyca,ale są rzeczy w wyszkoleniu,które denerwują mnie znacznie bardziej.
[quote author=ms_konik link=topic=11.msg2137572#msg2137572 date=1405090897]
A ja jestem w pozytywnym szoku odnośnie konia Quest.
Jaka ogromna praca została włożona w tego konia o_O.
Widziałam go na żywo na Kyrze zdaje się, no taki fajnie zrobiony tuptuś,
tak sobie dreptokłusował (oczywiście jak na ujeżdżeniowca 😉 ), galop też nie należał do wybitnych.
[/quote]
Z tego co ja kojarzę Ilona jeszcze we wrześniu startowała na Quescie GP we Wrocławiu.
Bardzo dużo roboty włożono w tego konia, rzeczywiście prawdziwe od zera do bohatera i Jasiek jest super dzielny ze sobie pojechal i trenuje na takim poziome, tylko trzymać kciuki za dalsze sukcesy. 🙂
wracając do tego, że w ujeżdżeniu 'nic nie można'... czy start na takim kiełznie jest dopuszczalny?
[img width=800]

[/img]
pełne. w rzeczywistości łącznik nie jest miedziany, tylko lekko pokryty miedzią w jednym miejscu.
grubość 16 mm, kółka o średnicy 8 cm.
Na moje nie można. w przepisach jest jak wół, że z jednego metalu i chyba nikt nie będzie się zastanawiał, czy to łącznik miedziany czy metalowy....
Albo mi sie wydaje albo juz wcle nie ma tego zapisu, ze z jednego rodzaju metalu, ja widze tylko ze z metalu, badz metalu pokrytego guma/towrzywem.
Nikt nie robi problemów z wędzidłami z innym łącznikiem.
Czy ktoś może napisać jaką stronę ma Szkoła Dresażu w Przywidzu? szukałam w necie, nie znalazłam nic, a ta co jest na FB nie otwiera się...
Od 100 lat już nie ma zapisu że wędzidło ma być z jednego metalu
RioBrawo, mi się otwiera fb:
szkoła dresażu, strona internetowa nie działa.
sei, w przepisach nie ma już nic o różnych metalach, natomiast jest "owalny łącznik" w wędzidłach podwójnie łamanych. Jak dla mnie ten nie jest owalny. Ale nie wiem, jak w praktyce to wygląda.
dzięki dziewczyny :kwiatek:
wszystkie moje starty z ostatnich lat były na wędzidle z miedzianym łącznikiem i nikt nie zwrócił mi do tej pory uwagi.
także faktycznie bardziej zastanawia mnie łącznik, bo ma specyficzny kształt półksiężyca i kółka, które są większe niż 'standardowo'.
używam tego wędzidła na wypady w teren/skoki i zastanawiałam się czy na czworobok też może być.
jak nie to nie ma tragedii, ponieważ to na którym aktualnie jeżdżę też sprawdza się dość dobrze.
Tak sie bawimy na zawodach w Hartpury (Wielka Brytania) 🏇
Autor: K. Sparrow (swiezo sciagnelam z jego aparatu :hihi🙂
Oglądam te zdjęcia i taka mnie naszła refleksja, że gdyby na tym poziomie wprowadzić zakaz używania ostróg to nikomu by to na złe nie wyszło.
jak coś to przepraszam ale nie wiem gdzie miałam o tym wspomnieć orientuje się ktoś może gdzie teraz stacjonuje pani Wanda Wąsowska lub posiada do niej numer telefonu?
stajnia Siedliska koło Piaseczna🙂
carmina,mie też to nie zachwyca,ale są rzeczy w wyszkoleniu,które denerwują mnie znacznie bardziej.
A mogłabyś opisać co to za rzeczy? :kwiatek:
Jak już omawiamy czyiś przejazd, to ja chciałabym się jak najwięcej z niego nauczyć, inni pewnie też skorzystają.
Thymos,ja pominę dosiad zawodniczki,bo dopiero się uczy i ja także siedziałam bardzo nieładnie zaczynając,wciąż też mam kilka felerów,jak np.garbienie się,do poprawki.
Dla mnie potencjał tego konia nie jest wykorzystany nawet w 50%.Po pierwsze,jest odgięty i szura zadem- różnica,między elementem ocenionym na 6 a pozornie wyglądającym tak samo jak ten na 8 tkwi w wykorzystaniu pleców i energii idącej od zadu do pyska.Po drugie jest słabo przygotowany do munsztuka-widać,że te wodze sobie wiszą na pustym kontakcie,a sensem musztuka jest zwiększenie oparcia.Trzecie-zgięcia.Nie ma ich i nie będzie póki plecy nie będą w górze.Czwarte-i także z odgięciem związane to lotne zmiany ze stojącym zadem.
Te dziabiące nogi i kiepsko wysiedziane chody wynikają z odgięcia.Jak koń odgięty to i ciężko wysiedzieć cokolwiek.
A szkoda,bo jeżeli chodzi o potencjał ruchowy to był najlepszy koń ze wszystkich,jakie tam pojechały.
Niemniej jednak,z juniorów to myślę że to Replay ma największy potencjał.
Te dziabiące nogi i kiepsko wysiedziane chody wynikają z odgięcia.Jak koń odgięty to i ciężko wysiedzieć cokolwiek.
powiedziałabym odwrotnie - jak się nie umie siedzieć ani używać poprawnie pomocy to koń chodzi odgiety...