Siodła z niższej półki, co polecacie?

LatentPony   Pretty Little Pony :)
16 maja 2014 19:37
Nie wiem, czy napisać tutaj, czy w wątku o siodłach ujeżdżeniowych, ale tam przeraziła mnie dyskusja o siodłach z wyższej półki, więc grzecznie wróciłam tutaj  :kwiatek:

Kupiłam za nie dużą kwotę siodło ujeżdżeniowe, spodobało mi się, jest z naprawdę całkiem przyzwoitej skóry. W niedzielę przymierzę na konia, mam nadzieję że jakoś da się je dopasować, jeżeli nie to trudno - pójdzie w świat.

Zastanawia mnie jednak co to za siodło 🙂 Wygląda jak jakiś no-name, ale jest naprawdę bardzo przyzwoicie wykonane. Jedyne co ma wytłoczone na skórze, to na górze lewej przedniej przystuły ma rozmiar 17'', ale wypada zdecydowanie mniejsze (16,5'' to max). Ma też z obu stron napis "MUSTANG" na szlufkach do przewleczenia końcówki puślisk, jednak google nie znajduje po tej nazwie żadnego siodła.

Wrzucę zdjęcia, może ktoś będzie miał jakiś pomysł? Dodam, że jest to ujeżdżeniówka jednotybinkowa.

Ja mam takie pytanko. Mam siodło Daslo Rimini Pro ligt jednak czarny łęk jest za wąski i chciałabym wymienić. W GNL pisze że zielony łęk to 32, a na innych dwóch stronach jest, że 31. Czy ma ktoś może z Was łęk zielony i mógłby go zmierzyć?  :kwiatek:
Weronikax3, na pewno odradzę ostatnie. Siodło wykonane ze sztucznej skóry, po roku używania i dbania, "skóra" popękała. Poza tym usadzało bardzo fotelowo, pomimo ustawienia środka ciężkości. Jeśli jeździsz rekreacyjnie to raczej celowałabym w siodło bez tylnych klocków, Mnie wszystkie takie usadzały właśnie fotelowo.
Potrzebuje do skoków i w tereny. 🙂
Hej, mam 180cm i 65kg szukam siodła wszechstronnego na konika o poprawnej budowie, wzrostu ok 173cm co polecacie? (rozmiar, firma, model) Chodzi oczywiście o używane, załóżmy do kwoty 800zł?
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
14 czerwca 2014 20:42
kalininka111- Takie, które będzie pasowało na ciebie i twojego konia.
A tak serio- trzeba pomierzyć konia.
Dementek - brawo za spostrzegawczość i oczywistą oczywistość że tak powiem...
poważnie, chodziło mi o to czy 17, czy 17,5 i czy ktoś wie które modele są dopasowane do wyższych jeźdźców, może ktoś zbliżony do mojego wzrostu podzieli się informacją w jakim siodle jeździ?
kalininka111, Ale Dementek ma rację generalnie. Przejrzyj wątek "Dopasowanie siodła" - powinno Ci coś wyjaśnić.

Z takim wzrostem i wagą możesz mieć problem, bo spokojnie wejdziesz w siodło rozmiaru 17", tylko, że tybinka w większości "standardowych" modeli pewnie będzie za krótka, nogi Ci się w takim siodle nie zmieszczą. Musiałabyś przemęczyć się w 18" albo poszukać siodła na zamówienie.
Co się zaś tyczy konia... wzrost konia przy dopasowaniu siodła to tak defacto nie ma jakiegoś ogromnego znaczenia (oprócz tego czy mamy do czynienia z kucem czy z dużym koniem).
dzięki 🙂, myślałam że zdarzają się modele z dłuższą, a może wszechstronne o profilu ujeżdżeniowym?
Na pewno są siodła ujeżdżeniowe dla "długonogich" - tylko nie wiem jak bardzo długonogich 😉 Poszperaj na forum, bo na pewno były tu osoby o podobnych proporcjach. Coś mi świta, że forumowa Cobrinha chyba też jest wysoka i szczupła, więc jej możesz zapytać o jakieś konkrety.
15 czerwca 2014 13:16
Ogólnie przy zakupie nowego siodła można (za dodatkową opłatą) modyfikować długość tybinek, itp.
Tutaj trochę jest napisane: http://tnij.org/fppehk5
Co sądzicie o tym siodle?
http://www.sklep-skoczek.pl/siodlo-perugia.html
lub tym
http://konik.com.pl/pfiffsiodlohalflinger
Szukam tanio wszechstronnego siodła, w miarę wygodnego i które posłużyłoby mi chociaż parę lat. Nie mam jakiś wielkich wymagań, po prostu chcę siodełko, by sobie pojeździć na nim w teren, trochę poskakać, ogółem typowa rekreacja  😉
emptyline   Big Milk Straciatella
27 czerwca 2014 20:08
Dalej byłabym za Rimini, ew. Perugią.
wera5510, pfiffa bym nawet za darmo nie wziela ;-)
Od perugii lepsze rimini, ze wzgledu na wymienne leki i przyjemniejszy material na siedzisku i tybinkach.
28 czerwca 2014 13:40
Przeglądając oferty siodeł stwierdziłam, że siodła firm Norton i Status są takie same- różnią się tylko ceną (czasem sporą) i napisem na szlufce.
A z tego co ja wiem, to siodlo Status to firma Busse. Tak jakby ktos nie wiedzial 🙂
rimini pro i nortos, usadzają bardzo fotelowo, tzn. są wygodne dla jeźdźca ale siada się na tylni łęk, co szkodzi koniowi, nie polecam :-)
już lepiej kupić jakieś uzywane dobre (markowe) siodło niż inwestować w te dwa powyżej
wera5510, pfiffa bym nawet za darmo nie wziela ;-)
Od perugii lepsze rimini, ze wzgledu na wymienne leki i przyjemniejszy material na siedzisku i tybinkach.

Ale nie podoba mi się zamszowe siedzisko... nie widzę siebie w tym siodle w terenie  😉
Ja tam już nie wiem, może lepiej będzie jak dopłacę trochę więcej i kupię używanego Daw-maga lub Winteca w dobrym stanie  😉
I patrzałam też ostatnio na siodełka pleszewskie
http://allegro.pl/siodlo-konrad-czarne-z-bialymi-wstawkami-gwarancja-i4331069170.html
Wygląda fajnie i gwarancję dają.... Ja tam już powoli nie wiem czego chcę  🙄
Przeciez Wintec tez ma zamszowe siedzisko.
Przeciez Wintec tez ma zamszowe siedzisko.

nie każdy 😉
quintana ale przecież rimini ma klocki na rzepy, można sobie wyregulować żeby noga nie leciała do przodu jak komuś potrzeba (z resztą miałam je i nie miałam takiego problemu)

miałam dziś nieprzyjemność przewieźć pupsko w young rider... przy nim pfiff beauty to uber wygodne luxusowe siodełko o_0. Nie ogarniam, jak dzieci szkółkowe w tym jeżdżą, jakbym koniowi do pleców kratę po piwie przywiązała i na tym jeździła, to byłoby to o niebo wygodniejsze...nigdy więcej!
azzawa, jak siodło cię źle usadzi, to żadne klocki nie pomogą 🤔

A jak to jest z nowymi Wintecami 500? Jak usadzają? Też fotelowo?
azzawa kolcki nic Ci nie pomogą, gdyż cały ciężar ciała jest na tyle, tak są wyprofilowane, widziałam kilka osób w takich siodłach i sama niestety też miałam nie przyjemność siedzieć i ogólnie te siodła to porażka ale takie jest moje zdanie
Jeszcze dodałabym do źle usadzających Thorowgoody - żadne siodło tak pięknie nie wymusza dosiadu fotelowego. A komfor - jakby ktoś wsiadł do umywalki i w niej jeździł
tanie, a dosyć przyzwoite jest bates model wintec, i ma wymienne łęki
Ale z tym proszę do ogłoszeń
quintana, Bates i Wintec to firma a nie model 😉
pierwsze są skórzane, drugie syntetyczne
wiem, natomiast firmy współpracują ze sobą od lat, i wypuścili na rynek siodło bates model wintec
wiem jak to brzmi ale to najprawdziwsza prawda :-) w sumie mało jest tych siodełek ale są i co jakiś czas ktoś sprzedaje
Z ciekawości weszłam na stronę Batesa, i takiego siodła nie widzę.
już nie robią :-)
ale tu jest jedno takie
http://allegro.pl/sprzedam-siodlo-skokowe-bates-wintec-braz-komplet-i4288862518.html
ja mam akurat czarne, taki mix
sygnatura na znaczku ewidentnie bates australia jest a na pasku do puślisk tak jak widać wintec
co ciekawsze, na tym brązowym nie widać akurat ale ciężko stwierdzić czy są skórzane czy syntetyczne
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się