Sesja/Studia i t d ;)
Prosze o kciuki za dzisiejszy praktyczny z mikrobów. Miesza mi się wszystko. Zakład, że pomylę G- z + i podam nieodpowiednie antybiotyki do bakterii. Błagam o zestaw z wirusem, E. coli, streprokokiem, haemophilusem, salmonellą, shigellą, h.pylori, borrelią, gronkowcem, Listerią monocytogenes albo candidą 😵
Kciuki są 🙂
Mój plan na dzisiaj to przekartkować bakterie, powtórzyć mechanizmy antybiotyków, prezentacje z wykładów przerobić.. i zobaczymy czy wyjdzie.
Oczywiście musiało mi się mleko do kawy skończyć, a tak leje, że chce mi się iść do sklepu. Więc dzisiaj kawa będzie bez mleka .
No i miałam wstać o 5 ogarnąć cokolwiek na ta biotechnologię i nawet nie słyszałam kiedy budzik dzwonił. 😵
Pójście z tego na farta nie ma sensu, już z genetyki próbowałam mimo, że kartkowałam wykłady to mi nie wyszło.
Dlatego kawa ( Interbeta z mleczkiem 😉 u nas też pada od rana, ale wynurzyć się musiałam na spacer z psem ) i biorę się za Podstawy Żywienia, żeby chociaż tego nie spieprzyć.
No i tradycyjnie powodzenia dla wszystkich.
Galopada dasz radę! Ty prawie zawsze dajesz radę!
trzymam kciuki!
ja idę na uczelnię po wpis i na $%#%$@!@# odrabiane zajęcia, przepadło ich całe trzy godziny, my odrobiliśmy już 4,5 i jeszcze mamy dzisiaj i w poniedziałek odrabiać. 🤔wirek: no, a potem wrócę i będę się uczyć do jutrzejszego pięknego świtu 😉
Czy ktoś był/ma znajomego, który robi doktorat w PANie :kwiatek: ?
Trzymam kciuki za wszystkich! Ja dzisiaj zdałam 😀 Jeszcze jutro zakaźne psów i kotów, w poniedziałek administracja i waakacje🙂
Proszę jutro kciuki o 12.30 🙂
Help! Mamy do wyboru:
Chemia nieorganiczna (A lub B):
A) preparaty
B) metody chromatografii i spoiwa
2 z 4:
- chemia analityczna: Mianowanie i oznaczanie alkacymetryczne
- chemia analityczna: Analiza wagowa
- analiza instrumentalna z elementami przygotowywania próbek
- materiało- i maszynoznawstwo
Ktoś bardziej doświadczony powie mi co jest ciekawsze i co może mi się bardziej przydać w przyszłości jeśli planuję ją związać z przemysłem kosmetycznym?
Zdałam, ale nawet mi sie nie chce pisać jak to wyglądało. Ta uczelnia to jeden wielki burdel. Czekałam od 8.30, chodziłam, pytałam do jakiego asystenta jestem przypisana bo wiedzieli już wszyscy tylko nie ja. Po 4 godzinach czekania (już się z niemocy popłakałam) trafiłam do gościa, który był spoko i już miałam wpisane cząstkowe 4 i 4,5 aż weszła babka i wku**ła go pytaniem czy przepyta poprawkowiczów. No i się zaczęło. W końcu powiedział: no co Wianecka? wrzesień. Powiedziałam mu że nie, dał mi 3 i wyszłam. Ale szłam na pewniaka, umiałam przynajmniej na 4 a raczej na 5 i co? 🙁
Do broniacych sie. Czy musialyscie placic za wydanie dyplomu? U mnie chca 60zl dodatkowo za dyplom (i jesli ktos chce po angielsku to jeszcze +40 zl) i zwrotu legitymacji... 🤔wirek:
Kotlet pewnie, że tak. Na inżynierze 60zł, na magistrze 60zł... I za każdym razem 4 zdjęcia 😉
kolebka, bosko. po prostu bosko. 😤 Chyba musze kupic sobie maszynke do drukowania pieniedzy. 🤔wirek:
Kotlet to są darmowe studia 🤣 wydruk i oprawa trzech egzemplarzy pracy - łącznie ponad 50zł. Opłata za dyplom 60zł. 4 zdjęcia 20zł. I jeszcze trzy bukiety dla komisji, pewnie koło 60zł wydam. Nic tylko się bronić 💃
kolebka, wow, to tanio. My musimy 4 egzemplarze wydrukowac co wychodzi +/- 100zl... Za zdjecia to nie wiem nawet ile ale podejzewam ze ok 30zl. A o bukietach, prezentach, zrzucie na kawe i ciasteczka dla komisji to nie chce myslec nawet.
kotlet mnie wyszła stosunkowo krótka praca, wiec dlatego tak tanio 🙂 no i dwa egzemplarze w twardej oprawie, jeden bindowany, więc to też jakaś oszczędność.
Ej, serio z tymi bukietami?? 😲 Nie jest to traktowane, jako lapowka, czy cos?? U nas gonia, gdzie pieprz rosnie z wszelkimi prezentami dla wykladowcow/komisji!! Gdyby ich ktos podkapowal, to mieliby problemy!
Nie ma tez u nas oplat za wystawianie dyplomow, nie ma tez na nich zdjec i brak upiekszaczy znanych mi od znajomych z Polski. Smieszne takie roznice 😉
Strzyga i jak ten egzamin co myślałaś, że nie zdałaś ?
kolebka, moja kolezanka za 5 egzemplarzy (jej mama chciala jeden na pamiatke 😉) zaplacila 112zl. A praca ma chyba 35stron...
Muszę się pochwalić, jestem na drugim roku 😅 😅 😅 nie wiem jakim cudem, ale się udało zdać histo i tym samym mam wolny wrzesień, dawno się tak nie cieszyłam 😜
zonk Gratulacje!
Mnie ogarnia niemoc, jak pomyślę, ile powinnam powtórzyć, a pewnie po 24 pójdę spać :/
Help! Mamy do wyboru:
Chemia nieorganiczna (A lub B):
A) preparaty
B) metody chromatografii i spoiwa
2 z 4:
- chemia analityczna: Mianowanie i oznaczanie alkacymetryczne
- chemia analityczna: Analiza wagowa
- analiza instrumentalna z elementami przygotowywania próbek
- materiało- i maszynoznawstwo
Ktoś bardziej doświadczony powie mi co jest ciekawsze i co może mi się bardziej przydać w przyszłości jeśli planuję ją związać z przemysłem kosmetycznym?
Studiujesz kosmetologię czy coś takiego? Nie wiem o jaką gałąź przemysłu kosmetycznego ci chodzi, czy o tworzenie czegoś czy o badania czy o jeszcze co innego ale mogę powiedzieć co w mojej skromnej opinii jest przyjemniejsze 😉
Chromatografia zawsze spoko, chyba że tak jak mi się raz zdarzyło dostaje się kawałek kapilary, kawałek bibułki, eluent i lampę uv i trzeba na tym pracować diabli wiedzą jak... A z tych czterech rzeczy kto co lubi, ja wybrałabym instrumentalkę (bo z osobistego doświadczenia wiem że uczelnia sprzętu ma niewiele, jak już to nie pozwala studentom ich używać a później jak trzeba coś zrobić metodą cywilizowaną a nie średniowieczną to się można pogubić) i alkacymetrię bo jest najmniej uciążliwą metodą miareczkowania. Albo wagówkę, o ile macie wagi cyfrowe a nie te szalkowe co pamiętają I wojnę światową i reagują nawet na to że ktoś po drugiej stronie laboratorium kichnął...
Jeśli zdam jutro o 7:45 chemię analityczną to mam wakacje. A że jest podejrzanie prosta i mam wrażenie że umiem to pewnie nie zdam 😁
Pandurska No cóż, witamy w Polandii 😀 kwiatki zawsze są, niektórzy kupują jeszcze jakieś alkohole, biżuterie itp Ale ja wolę dać same kwiatki niż kupić coś, co nie trafi w gusta 😉
Trolololo zdałam analizę i to na 4 🏇
Cavaletti Ja bym wybrała raczej preparaty z tego pierwszego, chromatografia to mi się z biochemią kojarzy, a ja to nie jestem dobra w te klocki i zawsze tam jest dużo niezrozumiałych słów dla mnie :P
A z drugiego to bym wzięła miareczkowanie albo wagową. Nie wiem jak jest potem na kosmetycznych zagadnieniach, ja akurat w oznaczaniu różnych rzeczy w żywności i robię miareczkowania i wagowe analizy.
kolebka, ja mam problem z kwiatami bo glupio mi dac promotorowi - mezczyznie bukiet. Musze cos wymyslec. 😁 Kwiaty dostanie na pewno pani dziekan (w sumie i tak bym jej kupila bo to zlota kobieta) 😀
Ja mam całą damską komisję, ale słyszałam że panom kupowano np.zestawy dobrych herbat czy kaw 😉 bo kwiatki też jakoś nie pasowały...
kotlet, mój dziadek bardzo często dostawał kwiaty jako promotor, w domu babcia zawsze je przejmowała 🙂.
kolebka, o i to jest pomysl! Dzieki, dobra kawa czy herbata zawsze bedzie pasowala 😀
Sisisa, no tu jest problem bo chyba on jest rozwiedziony/w trakcie rozwodu (?)
proszę o kciuki jutro o 9, będzie cud jak zdam 🙁
Studiujesz kosmetologię czy coś takiego? Nie wiem o jaką gałąź przemysłu kosmetycznego ci chodzi, czy o tworzenie czegoś czy o badania czy o jeszcze co innego ale mogę powiedzieć co w mojej skromnej opinii jest przyjemniejsze 😉
Technologię chemiczną na polibudzie studiuję. Na kosmetologii to bym pedicure się uczyła robić 😁
A poza tym dzięki za opinię 🙂 Ostatecznie wzięłam z nieorgany preparaty, a z pozostałych instrumentalkę z próbkami oraz mianowanie i miareczkowanie.
Ogólnie to chemię analityczną już miałam, każdy musiał ją zdać (to samo z nieorganą) także to co wybieramy to jest takie uzupełnienie i rozszerzenie tego co robiliśmy wcześniej. Instrumentalną też będę miała, materiało i maszynoznastwo również... Także wszystkiego posmakuję, ale jak już mam coś robić przez cały semestr to chociaż żeby mi się przydało w pracy później i było da mnie w miarę ciekawe.
Cavaletti Ja bym wybrała raczej preparaty z tego pierwszego, chromatografia to mi się z biochemią kojarzy, a ja to nie jestem dobra w te klocki i zawsze tam jest dużo niezrozumiałych słów dla mnie :P
A z drugiego to bym wzięła miareczkowanie albo wagową. Nie wiem jak jest potem na kosmetycznych zagadnieniach, ja akurat w oznaczaniu różnych rzeczy w żywności i robię miareczkowania i wagowe analizy.
Dziękuję 🙂
Poproszę jutro o 12.30 o kciuki :kwiatek:
Ja proszę o ostatnie kciuki (mam nadzieje) w tej sesji. Dzisiaj o 8 😵 I znowu: jak pacze to umiem, jak nie pacze to nie umiem. :allcoholic: :allcoholic: