matura

madmaddie   Życie to jednak strata jest
20 czerwca 2014 12:45
można poprawiać ustną maturę?
Jestem serio głupia. Czemu na stronach rekrutacyjnych jest osobno numer świadectwa dojrzałości i numer ukończenia liceum? Świadectwo dojrzałości to po prostu wyniki matur, tak?

Są jeszcze aneksy. Numer i data i miejsce wystawienia. co to. boże. nie ide na żadne studia.  😵

edit. Na wecie we Wrocławiu nie trzeba wpisywać numeru świadectwa?
Facella   Dawna re-volto wróć!
20 czerwca 2014 14:01
madmaddie, wydaje mi się, że tylko wtedy, kiedy nie zdałaś. Jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś chciał/próbował poprawiać ustną.
Sonkowa, spokojnie 😉

numer swiadectwa ukonczenia liceum to jest nr tego "normalnego" swiadectwa
numer swiadectwa dojrzalosci to nr tego swistka na ktorym dostaniesz wyniki
numery aneksow - to jakbys poprawiala mature - dostajesz oddzielna kartke z wynikami 🙂

Przepraszam za brak polskich znakow ale komputer mi swiruje.
kotlet dzięki.  :kwiatek:

A co z rekrutacją do Olsztyna? Nie mogę znaleźć systemu żeby się zalogować. Oczywiście o wete mi chodzi..
No zaraz zeświruje. Nie moge wybrać kierunku w Olsztynie bo nie wypełniłam wszystkich pól...  A nie wypełniłam pola z numerem indeksu bo jest napisane że nie musze go wypełniać jeśli nie jestem ani nie byłam studentką..
Powiem Wam dziewczyny, że zaczynam się stresować wynikami  😡... Coraz częściej o tym myślę i pojawia mi się charakterystyczna twarda kulka zamiast brzucha... Wszystko mi się ściska w środku z nerwów... Jeszcze tydzień... Wiem, że nic nie mogę już zmienić, ale nie umiem sobie tego przetłumaczyć i jak tylko o tym myślę to zaczynam się bać. Jakbym co najmniej miała drugi raz iść tą maturę napisać.  🤔wirek:
Ostatnio mam podobnie. Jakoś do mnie dotarło że to już. Boje sie, że otworze a tam niezdany polski, albo z biologii czy tam chemii 50% -.-
Sonkowa, a wypełniłaś 'wyniki'? Tzn. tak wstępnie, czy wybrałaś przedmioty?
Ja nie miałam większego problemu z zarejestrowaniem się do Olsztyna na wetę, więc musisz pogrzebać.

Kurczę, nie wiem, czy chcę oglądać w przyszłym tygodniu te wyniki, bo wiem, że stać mnie na więcej niż wyjdzie to z tegorocznymi maturami...
20 czerwca 2014 16:09
Jezu, przestańcie dramatyzować, było minęło i co będzie, to będzie, teraz już nic nie zmienicie, więc keep calm and relax przez ten ostatni tydzień...
Wiadomo, że nic nie zmienimy, już się oswoiłam z tą myślą. No trudno, co będzie, to będzie.
W sumie dla mnie ten ostatni tydzień będzie się równał z ostatnim tygodniem wakacji, nie licząc września, także planuję się wynudzić jak tylko się da.
Nawet jak nie zdobędziecie takich wyników na jakie liczyłyście, to nie rezygnujcie od razu z wybranych kierunków! Mi do wymarzonego zabrakło w rekrutacji... 0,2 pkt. Walczyłam z OKE o punkty, których mi nie przyznali - dali mi 2 dodatkowe... i 2 odjęli.  😀iabeł: W końcu napisałam odwołanie do komisji rekrutacyjnej na uczelni i czekałam do połowy września na wyniki, znajomi już dawno wynajęli mieszkania, a ja nawet nie wiedziałam gdzie będę studiować. Dostałam się z odwołania i gdyby patrzeć na wyniki matur, to powinnam być jedną ze słabszych osób na roku, a wszystko sobie spokojnie zdaję i w porównaniu z innymi uczę się bardzo mało.  🤣
Dokładnie tak jak pisze Altiria, nie ma co się spinać. Moja koleżanka dostała się na lekarski z ostatniej listy rankingowej która wyszła... dzień przed rozpoczęciem zajęć 😁 Co innego utrzymanie się na danym kierunku jak się nigdy specjalną pilnością ani intelektem nie grzeszyło hehe

Nie mogę odnieść się do waszego stresu bo ja odpuściłam sobie walkę o cokolwiek na pół roku przed maturą, polazłam na kierunek gdzie wiedziałam że się dostanę a o tym że danego dnia są wyniki matur zapomniałam. Przypomniała mi koleżanka dzwoniąc czy wiem jak mi poszło, nie wiedziałam  🤣
madmaddie   Życie to jednak strata jest
20 czerwca 2014 21:00
madmaddie, wydaje mi się, że tylko wtedy, kiedy nie zdałaś. Jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś chciał/próbował poprawiać ustną.

bo nigdzie się nie liczy ustna, oprócz mojej uczelni oczywiście  😵 zapytam w liceum
Altiria, jak to walczyłaś o punkty? Z matury w sensie?
Obejrzałam swoją pracę w siedzibie OKE i napisałam podanie o ponowne sprawdzenie, bo w kilku zadaniach moje odpowiedzi były niemal słowo w słowo takie jak przykładowe podane w kluczu, a punktów 0. Koleżanka powiedziała, że punktów nie odejmują, a mi odjęli 2 😁 i dwa przyznali, więc wynik został bez zmian. Napisałam potem jeszcze kilka pism, ale dostałam tylko lakoniczne odpowiedzi o tym, że wynik jest ostateczny i nie ma szans na zmianę. Jeden punkt więcej i uniknęłabym niepotrzebnego stresu i oczekiwania, ale skończyło się dobrze. A pamiętam jak przed maturą wszyscy mówili - "pfff, matura, przyjdzie sesja to zobaczysz!". Guzik, w moim przypadku sesja to przyjemność w porównaniu z tymi cholernymi maturami.  😁

madmaddie, na mojej uczelni ustne liczą się przy rekrutacji np. na filologię angielską.
Altiria, wybierasz się na filologię angielską?
Altiria, ciekawe. Nie brałam pod uwagę tego, że mogę pojechać i poprosić o okazanie mojej matury i się kłócić. Liczę na to, że będzie sprawdzona dobrze, ale warto wiedzieć.
Teraz to już umarłam z nerwów... Na myśl, że np jadę do Gdańska obejrzeć maturę i kłócić się o punkty. Chociaż chyba moje emocje ubrały się w maskę "matura". Dlatego przeżywam to tak naprawdę sprowokowana czymś innym.  😵
Jeszcze te kilka dni...
Sesji to ja w takim razie nie przeżyje  🤣...
shilton, dostałam się w zeszłym roku, ale zrezygnowałam, myślę teraz jako o drugim kierunku.  🙂

Żeby mieć wgląd do swojej pracy trzeba napisać podanie, dostaje się wtedy dokładny termin (łącznie z godziną). Mnie powiedzieli, że na sprawdzenie jest bodajże 20 minut, dopiero później ktoś tutaj napisał, że ten czas nie powinien być ograniczony (o tym nie wiedziałam, wszystkim mówili, że jest od-do i koniec). Można robić notatki, dostałam od miłego pana kartkę i zielony długopis żebym czasem czegoś nie dopisała, chociaż nie wiem jak miałabym to zrobić skoro siedział po drugiej stronie stolika i cały czas gapił mi się na ręce.  🤣 Kłóceniem bym tego nie nazwała, bo pisma aż ociekały grzecznością, ale czytając odpowiedzi wyobrażałam sobie maksymalnie wpienioną panią piszącą słowa "Szanowna Pani", a myślącą "Ty głupia gówniaro".  😁
Wiecie czy muszę odebrać koniecznie wyniki 27? Jestem wtedy w pracy i nie mam komu dać upoważnienia, chyba że komuś z klasy
nikinga, nie musisz, możesz odebrać później w sekretariacie.
Dziewczyny, Wy wszystkie macie oficjalne rozdanie wyników matur? U mnie będzie w piątek na auli o 12. Straszny wstyd przy znajomych.  😡 Zastanawiam się czy nie odebrać ich później a tylko sprawdzić przez Internet. Jak jest u Was?
Muszą Ci znajomi zaglądać w kartkę?  🙂 Powiedz, że nie masz ochoty rozmawiać o wynikach, w końcu to prywatna sprawa i nie musisz o tym trąbić wszem i wobec. U mnie wszyscy spotykali się na auli i odbierali świadectwa od wychowawców, cała procedura trwała może 25 minut.
Nie muszą, ale znając ich to zrobią to  😀iabeł:. Tak jakoś. Wolałabym być sama. Bez porównania kto ma ile z czego.  🤔 Byłam pewna, że wyniki odbiera się w sekretariacie od 27. bez wręczania na auli.
Naturalsi, my odbieraliśmy w sekretariacie, każdy przychodził kiedy chciał, na luzie, było bardzo wesoło 😀
23 czerwca 2014 14:42
A ja... nie wiem. Albo w klasach, albo w sekretariacie. Szkoła nie udzieliła nam żadnych informacji. Tylko tyle: "Rozdanie świadectw maturalnych w piątek 27 czerwca o godz. 10.00."
A ja nie wiem nic, bo nasza kochana szkoła żadnego info nie umieściła.
Także pewnie dowiem się w czwartek co, gdzie i o której.
Jak to jest z ogądaniem własnych prac?
Wysyłam/zanoszę wniosek o przejrzenie pracy do oke i czekam na wyznaczenie terminu?
Co, jak termin przypadnie po zamknięciu rekrutacji na studia, a powiedzmy znajdę jakieś pkt dodatkowe?  :kwiatek:
25 czerwca 2014 19:25
Łosiowa, to zostaje druga tura rekrutacji.
Jak druga tura, jak listy sie pojawiają 10 i potem kolejne tury to kolejni ludzie z listy. Chyba tylko SGGW tak ma, ze sie na druga turę rekrutacji rejestrujesz od nowa
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się