kącik skoków

Moon   #kulistyzajebisty
11 czerwca 2014 22:03
A ja tam z ES to mam swoich dwoch idoli: Ehning i fLeprevost. Jak dla mnie - piekny kawalek jezdziectwa.
Zwlaszcza Penelope, jezdzi pieknym "nowoczesnym" polsiadem.
mils   ig: milen.ju
11 czerwca 2014 22:06
Moon piąteczka! 😀
Perlica to nie jest tak, że dojazd do przeszkody w pełnym siadzie do to innego niż cały parkur? Nie znam się, pytam.
Swoją drogą, to chyba jedna z ciekawszych dyskusji w tym wątku. 😁
grzesiek.1993, na stronie FEI w rankingu prowadzą Brash, Maher, L. Beerbaum.
Wiem, ale czy ranking FEI to jedyny słuszny ranking? 😉 Ja mówiłem o rankingu Global Champions Tour, z 2014, gdzie prowadzi w tej chwili E. Tops-Alexander, za nią Beerbaum i wspomniany przeze mnie Gaudiano. Tak czy siak popieram - Ehning, Brash czy Leprevost to klasa sama w sobie, ale nawet w czubie rankingów są jeźdźcy, którzy techniką...no nie są perfekcyjni, ale nie odbiera im to zwycięstw.
grzesiek.1993, tak, FEI to jedynie słuszny 🙂 I dowodzisz mi, że niesłusznie napisałam "trzech". Bo dotychczas wychodziło mi, że wyłącznie dwa pierwsze nazwiska są warte pilnej obserwacji.
Gaudiano miałam okazję kiedyś poznać, i... to oddzielna bajka. Zwana przez nas (w domowych pieleszach) "włoską szkołą jazdy". Dlaczego? Ano, tak wyszło na skutek obserwacji zawodów krajowych w słonecznej Italii. W skrócie polega na tak bezwzględny szkoleniu i selekcji koni, że mają pokrywać wszelkie błędy jeźdźca, żeby się waliło - paliło.
Człowiek ogarnięty jeździecko dobrego jeźdźca rozpozna nawet na płaskim, czy parkurze L. Ale laik - niech wyrabia oko na "creme da la creme".
Jeszcze dlaczego akurat ranking FEI - bo dowodzi pewnej trwałości osiągnięć, nie tylko aktualnej formy konia np.

Ostatnio niezwykle podobała ma się ta młoda Niemka, która pobiła swoich utytułowanych konkurentów w... gdzie to było? (GCT) Dowiodła, że czasem szczypta brawury ma większą wartość niż perfekcja - a jednak przegięć nie było.
grzesiek.1993, I dowodzisz mi, że niesłusznie napisałam "trzech". Bo dotychczas wychodziło mi, że wyłącznie dwa pierwsze nazwiska są warte pilnej obserwacji.

Nic nie dowodzę! 😉 Nie nadinterpretuj.

W skrócie polega na tak bezwzględny szkoleniu i selekcji koni, że mają pokrywać wszelkie błędy jeźdźca, żeby się waliło - paliło.

I chyba do tego dąży całe światowe jeździectwo (o czym zresztą już gdzieś pisałaś).

Ostatnio niezwykle podobała ma się ta młoda Niemka, która pobiła swoich utytułowanych konkurentów w... gdzie to było? (GCT) Dowiodła, że czasem szczypta brawury ma większą wartość niż perfekcja - a jednak przegięć nie było.

Katrin Eckermann, Hamburg.
Jak oglądam zawody wiatowe w telewizji, to mnie to nijak nie motywuje ale jak patrzę na filmy crazy, to ... eh... pomagają mi bardziej i łatwiej przyjąć jak dobrą praktykę, bo takie wszystko bardziej realne mi się to wtedy zdaje, w sensie, że ja też tak kiedyś mogę 🙂

...to sie jasno wysłowiłam, nie ma co... 😵
grzesiek.1993, dowiodłeś MI 🙂 Bo jakoś zawsze "ten trzeci" był jakiś problematyczny.
Zwróć uwagę na "bezwzględnym". I jeszcze - nie miałam na myśli selekcji hodowlanej, tylko odrzucanie spod siodła wszystkiego, co wykazuje resztki instynktu samozachowawczego.
Większość jeździectwa skokowego, owszem, stawia na konie pomagające, uwarunkowane na skoki na maksa, ale jednak stara się zapewniać optymalne warunki do skoku.
To o czym mówię wygląda m.w. tak: wsadzasz konia brzuchem w stacjonatę(!), że się solidnie potłukł; jego jedyną reakcją ma być dużo wyższy skok na następną przeszkodę, żebyś nie wiem jak utrudniał najazd. Jak nie - to rzeźnia.
Nie ukrywam, że "sztuka jeździecka" polegająca wyłącznie(!) na wyborze zmutowanych wierzchowców z tysięcy  - nie podoba mi się w ogóle 🙁
Szwajcarzy mi się podobają. Potrafią "odtworzyć" bazę koni, jeździć równo na wysokim poziomie całą ekipą. Muszą mieć sensowny system szkolenia - nie chce (chyba) być inaczej.
po pierwsze, są skuteczniejsi. po drugie, może gdyby była nowocześniejsza była by skuteczniejsza? ...a może jest skuteczna mimo manier, a nie dzięki nim.

Za czasów shutterfly nie było skuteczniejszych 😉

Dramka będziesz w Jaszkowie?
Za czasów shutterfly nie było skuteczniejszych 😉

gdzie te czasy? 😎
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
12 czerwca 2014 16:56
a z naszego podworka? kogo uwazacie za godnego nasladowania?
margaritka, ciężka sprawa, bo z obecnego topu każdy ma jakieś słabości. Był czas, że super jeździł Marek Lewicki (mowa o stylu i technice). Andrzej Głoskowski - też jest na co patrzeć. Tylko chyba teraz obaj się gubią nieco, mając nieotrzaskane, w sumie młode, konie - a wyzwania potężne. Ale i tak chyba na nich próbowałabym się wzorować, tylko na ciut niższych konkursach, tak do 150.
wrotki nie dawno 😉

baffinka nie

Natomiast Ja uważam że dobry trener podchodzi do każdego konia i jeźdźca indywidualnie..

W Sopocie większość przejazdów w pełnym siadzie widziałam
http://www.swiatkoni.pl/videos/1090,csio-sopot-grand-prix-cz2.html
Jak, wg ciebie, jedzie trójka jeźdźców widoczna w min. 20-24?
Moon   #kulistyzajebisty
12 czerwca 2014 20:59
Z naszego podwórka bardzo ładnie wizulanie i stylowo jeździ A. Lusina, S. Piwowarczyk-Bałuk i K. Ludwiczak.
Gillian   four letter word
12 czerwca 2014 21:21
Dostałam w końcu filmy i zdjęcia z zawodów 🙂 wrzucam N-kę, od 4 przeszkody (pozdro dla kamerzysty 🙂 ), pośmiejta się z wieczora 😉

lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
12 czerwca 2014 21:35
Moon ja też bardzo lubię jazdę K. Ludwiczaka i S. Piwowarczyk-Bałuk

Oczywiście jako wzór powinnam podać pana tresera, zwłaszcza że wygrał dzisiaj konkurs dużej rundy 🤔
Ale on to raczej freestyle  😜
ja bym chciał żeby moi podopieczni jeźdxili jak Ewa Mazurowska... naprawdę dziewczyna prowadzi konia "bez uwag".
wrotki, co racja to racja!
ja bym chciał żeby moi podopieczni jeźdxili jak Ewa Mazurowska... naprawdę dziewczyna prowadzi konia "bez uwag".

oj tak
aleqsandra   Kreujemy swój świat tym w co wierzymy
13 czerwca 2014 11:46
moje wzorce od lat to A. Lusina i J. Kurten, przyjrzałam się też teraz Leprevost i też szacun - tak by się chciało jeździć, wzór nad wzory.
Czy tylko mi nie podoba się jazda Edwiny Tops-Alexsander? Czy jak to się tam ją pisze...
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
13 czerwca 2014 12:05
Mnie również się nie podoba. Strasznie siłowo jedzie, przynajmniej takie sprawia wrażenie.
z Polaków najlepiej technicznie jeżdżą : Lusina, Brzóska, Skrzyczyński.
Czy tylko mi nie podoba się jazda Edwiny Tops-Alexsander? Czy jak to się tam ją pisze...
niby u niej wszystko jest jak trzeba, a jednak jakoś się "nie zgadza", taka "drewniana" to jazda  🤔
...ale widocznie ma inne talenty, skoro Tops Jej takie fenomenalne konie systematycznie prezentuje  😎
Albo sprzedaje, "przyjaciołom" ze stajni  😎
Brzask   kucyk,kucyk...a to kawał s.........
14 czerwca 2014 21:13
my dzisiaj z beckersport

jestem mega zadowolona z przejazdów  💃

Brzask gratulacje  :kwiatek: jak się prowadził? pod kontrolą?  😀
Gillian gratuluje Nki  😀

Nasze fragmenty przejazdów z piątku. Żałuje, że nie mam całości  😵
Trochę się obawiałam, bo w poniedziałek na treningu w tym miejscu trochę parkowała przez to, że miała ruję.
Parę niedociągnięć w przejazdach było. Ze dwa-trzy razy krzyżowała po przeszkodzie, więc musiałam przejść do kłusa poprawić.
W drugim po 4 świadomie ten zakręt przejechałam jakby co  😀 Za karę. Chociaż jak widać jej jest to obojętne  😁

Ogólnie jechało mi się dobrze. Tempo żywe, ale dyktowane przeze mnie. Chyba pierwszy raz czułam, że mam nad nią kontrolę w parkurze. Zawsze po dzwonku we łbie się przewracało  🤣
Są pierwsze efekty pracy z nową trenerką  😀  🏇

[img]http://re-volta.pl/galeria/img/118340[/img]
[img]http://re-volta.pl/galeria/img/118339[/img]
z Polaków najlepiej technicznie jeżdżą : Lusina, Brzóska, Skrzyczyński.

Rozchodzi Ci się o Damiana Brzózkę, on zaczynał u Kosowa, potem u Jarka Poręby a teraz jeździ u Skrzyczyńskiego . Bardzo dobrze jeździ Karolina Kosow, młoda ale zawsze jestem pełna podziwu.

Jesteś z naszych okolic ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się