A stosował ktoś tabletki doustne przeciw kleszczom? Podobno dzialają przez 12 tygodni. Znajoma wzięła na próbę. Nie rozwala to wątroby?
A jaki mają skład?
W Polsce jest ponad 20 gat kleszczy, mogą się różnić wrażliwością na dany preparat! Jak dojdzie do tego fakt, ze gatunki te maja rożny zasięg i natężenie występowania to macie gotową odpowiedz dlaczego "mi działa / a mi nie działa" 🏇
Jeżeli krople działają krócej przy częstym taplaniu się w wodzie nie znaczy że nie działają wcale /bo tak wynikało z pierwszego stwierdzenia Jary/ 👀 Ja osobiście wole psa zakropić częściej niż zakładać mu obroże-owszem jest to i droższe i bardziej upierdliwe, ale taką mam filozofię jaką mam 😉
Może to zabrzmi jak herezja, bo każdy pyta o jak najsilniejszy preparat, ale są też ludzie którzy poszli w druga stronę i stosują... olejki eteryczne+ codzienne kontrole. Preparaty przeciw kleszczowe są często mutagenne, hepatocytotoksyczne i działają w tym zakresie nie tylko na psa ale również na bliskie jego otoczenie czyli na nas ludzi również. Gdybym miała czas i głowę do tego żeby codziennie poświęcać pól h na wsmarowywanie olejków i przegląd to bym spróbowała. Wiem że u nas to nie wyjdzie więc zakrapiam bojąc się babeszjozy jak diabli 😤
Abstrahując od kleszczy 😀