Czy ktoś z Was miał styczność z plecakiem dla psa ? Jaki można polecić ? Zależy mi żeby mój psiak na dłuższe wycieczki niósł kilka rzeczy.
Ja mam Ruffwear - tylko to dosyć droga impreza, ale warto.
Zanim go kupiłam, szukałam na necie innych, tańszych plecaków - ale wszystkie miały średnie opinie, bo były dobre, ale... szybko się rozwalały. Puszczały szwy, cośtam się odkejało, cośtam łamało, itd. Moja suczka to pies-czołg, jak idzie to nie zwraca uwagi na krzaki, na murowane ogrodzenia - i wiedziałam, że plecak gorszej jakości szybko rozwali. Miałam akurat trochę więcej kasy, więc stwierdziłam, że lepiej kupić raz, a dobrze, a nie kupować tańsze i musieć co chwilę reperować/kupować nowe, bo się rozwali.
Plecak jest wygodny, nie obciera, wszystko dobrze. Tyle tylko, że Kolo nie bardzo lubi mieć cokolwiek na plecach, więc jak jest spuszczona, lubi się tarzać (tak samo jest z szelkami).
Jak idziemy koło domów, to często ociera się nim o ogrodzenia, słupy, etc. - plecak dalej nie doznał żadnego uszkodzenia.
Tylko są trzy kwestie:
1. Przy wyborze trzeba zwracać uwagę na długość toreb (ja nie zwróciłam, a że mój pies jest krótkonożny - jak widać torby są na nią za długie).
2. Jak pies przechodzi przez wąskie miejsca, mając na sobie plecak - oczywiście trzeba uważać, żeby się nie zaklinował gdzieś. 🤣
3. Trzeba pilnować, żeby obydwie torby były identycznie obciążone, bo inaczej plecak przesuwa się w jedną stronę (no i bardziej obciąża jedną stronę ciała od drugiej).

Wydanej kasy nie żałuję, plecak dobrej jakości, pies ma jakąś pracę nawet podczas normalnych wędrówek, ma kto wodę nosić 😀iabeł: - tylko miny ludzi są bezcenne, wszyscy albo się śmieją, albo zdziwieni pytają co to, a czasem nawet ktoś krzywo popatrzy, jakbym się nad psem znęcała 😁