super temat ! Podlinkuję film który wkleiła Rzepka w innym wątku :
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8AsVJJ3Mt1w film nienaukowy może ,moim zdaniem dyskusyjny, ideologiczny w pewnym sensie i kontrowersyjny w niektórych kwestiach , jednak zmuszający do refleksji nad swoim podejściem .
Zaczęłam się zastanawiać dlaczego mam tak dwa różne konie - z jednej strony konia zdecydowanego, z którym mam wspaniałą relację budowaną od jej 2 roku życia , a drugiej konia starszego którego mam od kilku miesięcy - zupełnie zobojętniałego i nieszukającego kontaktu, wyraźnie z "wypranym" charakterem i bierną postawą na otaczający ją świat . Wiadomo że konie są różne , jednak czuję że wpływ przeszłości pozostawił niestety rysę na jej psychice - kto wie może i do końca .
Mam nadzieję że uda mi się odzyskać choć część konia w koniu z biegiem czasu .
Edit : Podsyłam kilka tytułów prac związanych z zachowaniami znalezione w bibliografii tutaj -
[[a]]http://ptz.icm.edu.pl/pdf/2012_T8-1/Wolinska%2073-81.pdf[[a]] 🙂
1. BLENDINGER W., 1984 – Wstęp do psychologii konia. Zrzeszenie Studentów Polskich,
Zbrosławice.
2. DUDEK S., 2007 – Sport to zdrowie. Świat Koni 7, 14-19.
3. HAUSBERGER M., GAUTIER E., BIQUAND V., LUNEL C., JEGO P., 2009 – Could
Work Be a Source of Behavioural Disorders? A Study in Horses. PLoS ONE 4(10), e7625.
doi:10.1371/journal.pone.0007625.
4. HAWSON L., MCLEAN A., MCGREEVY P., 2010 – The roles of equine ethology and applied
learning theory in horse-related human injuries. Journal of Veterinary Behavior 5, 324-338.
5. JEZIERSKI T., JAWORSKI Z., GÓRECKA A., 2006 – Zachowanie się koni i jego wpływ na
użytkowanie sportowe i rekreacyjne. Przegląd Hodowlany 9, 11-17.
6. KALETA T., 2003 – Zachowania stereotypowe – charakterystyka i rola w dobrostanie
zwierząt. Życie Weterynaryjne 78 (5), 266-270.
7. KOWALSKI A., 2005 – Stereotypie jako wskaźnik dobrostanu zwierząt. Medycyna Weterynaryjna 61 (12), 1335-1339.
8. MICKUNAS W., 2004 – Trener radzi. Galaktyka, Łódź.
9. MILLS D., MCDONNELL S., 2005 – The Domestic Horse: The Origins, Development and
Management of its Behaviour. Cambridge University Press, Cambridge.
10. MOMOZAWA Y., KUSUNOSE R., KIKUSUI T., TAKEUCHI Y., MORI Y., 2005 – Assessment of equine temperament questionnaire by comparing factor structure between two separate surveys. Applied Animal Behaviour Science 92, 77-84.
11. PRUSKI W., 2007 – Hodowla koni. Tom 1 i 2. PWRiL, Warszawa.
12. WOLIŃSKA K., 2008 – Ocena występowania zaburzeń behawioralnych u różnych grup koni.
Praca inżynierska. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (maszynopis).
13. ZWOLIŃSKI J., 1976 – Hodowla koni. PWRiL, Warszawa
a tymczasem próbuję się zabrać za czytanie tekstów spod linków Branki 🙂