Dopasowanie siodła

Nirv, jakie masz teraz siodło?
anai, Passiera Marcusa Ehninga - ukochane i wyczekane 4 lata 😁 

Kieeedyś wsiadłam na konia koleżanki w takie siodło na 10 minut i się zakochałam. W międzyczasie miałam kilka Marcusów w rękach (jednego nawet swojego przez jakiś miesiąc - ale panele miał poprzerabiane u poprzednich właścicieli i nie pasował, 2 na przymiarkach - jeden za duży na mnie, z drugim deal mi nie wyszedł ostatecznie).

To siodło spełnia wszystkie oczekiwania - mieści się długością na koniu, ma szeroki kanał między panelami, oryginalny kształt paneli, który bardzo dobrze leży na moim koniu, kształt terlicy - polecam dla koni szerokich i wykłębionych, ja miałam zawsze z tym problem. Albo mieścił się kłąb, albo było okej na szerokość, a tu jest idealnie. Panele właśnie troszkę niżej podczepione, więc mięśnie przy kłębie mają miejsce. Koń zachwycony, momentalnie wczoraj puścił szyję i dużo lepiej się poruszał, a także skakał. Jeszcze muszę zrobić test - jak wygląda siodło przy skoku, aczkolwiek wydaje mi się, że leży stabilnie. A mi się  w nim podróżuje fenomenalnie 😍 Po południu wrzucę zdjęcia 🙂
To Michael Robert ,ale chyba ten starszy 🙂
Jak usadza mnie to siodło?

tereska, niekiedy dobrze, niekiedy zbyt fotelowo. Może jest ciut za wąskie? (ciut). A może tylko tybinka nie wskazuje jednoznacznego miejsca na nogę?
Boję się, że w ruchu pozwoli na uciekanie kolan w górę i konkretny dosiad fotelowy. Choć daje szanse, że można tego uniknąć, ale to już zależy, jakie ty masz wzorce ruchowe.
Na takie, które pomogłoby cię dobrze usadzić przy złych nawykach - niestety nie wygląda. Tragiczne też nie jest. Znośne (przy pewnym ogarnięciu jeźdźca).
Wrzucam tutaj ku przestrodze. Potrzebowałam zrobić drobną korektę wypełnienia. Bardzo drobną. Tylko wyrównać, bez dopychania. Zdecydowałam się na skorzystanie z rymarza na miejscu, żeby nie wysyłać siodła w Polskę. Niby wybrałam takiego co robi siodła, niby nie pierwszego lepszego, ale...

Po odebraniu siodła widziałam, że rymarz je dopchał. Wydawało mi się, ze za mocno. Wydawało mi się, że siodło gorzej leży, że mi się gorzej siedzi, że koń jakby sztywniejszy, ale dramatu nie było. Jednak koń mi po kilku jazdach powiedział zdecydowane nie.

Dzisiaj był u nas p. Kostrzewa.  Oto co wyjęliśmy z mojego siodła  😲

Masakra! Była tam nawet zwykła wata... Żeby tylko za mocno dopchał ok, żeby źle dopchał ok, przełknęłabym, bo może się nie znać, a ja zaryzykowałam. Ale wpychać byle co w panele?! Rymarz, który robi siodła?! No może naiwna jestem i głupia, ale takich rzeczy się nie robi...

Takie cuda robi pan rymarz Jerzy Pydo w Legionowie. Jeśli chodzi o siodła polecam omijać szerokim łukiem.
Ja mam takie laickie pytanie, jak ma leżeć gapa na kłębie? Wiadomo, gapa jest bez terlicy, więc prawdopodobnie będzie dotykać kłębu. Mam konia grubiutkiego, i nie wykłęionego. Gapa dotyka i przyciska okolice kłębu, czy tak powinno być?
Ja również mam pytanie. Kompletnie nie znam się na siodłach.
Jeśli przedni łęk leży wysoko/prawie wyżej od tylnego to znaczy, że siodło jest za wąskie?
Nobelowa12345,  tak, jest za wąskie.
Równie dobrze tylne poduszki mogą być kompletnie klapnięte a siodło dobre na szerokość...
wówczas też przedni łęk będzie fruwał sobie nad koniem 😉
halo bardzo dziękuję za odpowiedź.  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Dzisiaj masażystka potwierdziła, że siodło z podkładką robi się ciut za ciasne z przodu. Mam nadzieję, że resztę ogarnie pomoc z dołu.  😉
Łaciata   Forever in my heart ♥
22 maja 2014 11:10
Witam!
Proszę o opinię...jak leży to siodło. Nie wiem czy zdjęcia są odpowiednie. Siodło to Wintec 2000, zakupione parę dni temu. Łęk w środku to czarny, czyli 30.
Jeździłam już w siodle i mam wrażenie, że leci mi troszkę do przodu. Pewnie trzeba będzie wymienić na większy łęk.Na dwóch fotkach siodło leży za bardzo z przodu, bo mi się koń wiercił i tak mi się fotki zrobiły 🙁

22 maja 2014 11:15
Przepraszam za post pod postem, ale nie mogłam dodać więcej załączników 🙁
Siodło leci do przodu - masz na myśli zjeżdża? Koń wygląda na mało wykłębionego i szerokiego to zapewne przyczyna. Ogólnie równowaga siodła jest przesunięta na tył. Najniższy punkt siodła wypada bardziej z tyłu.

Ogólnie siodło za wąskie. Popatrz sobie na linie, które narysowałam na zdjęciu. Te linie powinny być równoległe. Wtedy kąt łęku jest zgodny z kątem grzbietu konia. Widzisz, że na tym zdjęciu panele przy kłębie nawet nie dotykają grzbietu. Na dwóch zdjęciach siodło leży za bardzo z przodu. Na jednym znów leży za daleko z tyłu.

Zmień łęk na szerszy, dopnij popręg i zrób zdjęcia gdzie widać więcej konia, bo łatwiej wtedy ocenić czy siodło leży w dobrym miejscu.
22 maja 2014 11:49
nagana - Dziękuję Ci kochana. Ciężko mi było uchwycić siodło dobrze na młodej, bo ciągle się wierciła, ale postaram się o fotki jak najszybciej jak tylko będę miała łęk nowy. Spróbuję dziś wypożyczyć miarkę ze sklepu jeździeckiego 🙂 Łęk czarny na pewno jest za mały wiem. Fakt koń jest dość duży, szeroki, i nie bardzo wykłębiony. Wiek konia to 4 lata skończyła parę dni temu 🙂
Łaciata, zapnij popręg, takie zdjęcie leżącego siodła ot tak wcale nie pomaga w prawidłowej ocenie
22 maja 2014 15:15
Jadę zaraz po miarkę do sklepu 🙂 Czy już ktoś mierzył tą miarką?
Jeszcze nigdy nie mierzyłam... czy może ktoś coś podpowiedzieć bądź jest jakieś foto, bo nie mogę znaleźć gdzie dobrze je ułożyć żeby dobrze mi wyszło.

Wpis z dziś żeby nie robić dwóch postów.
Chyba coś źle pomierzyłam... ehh 🙁

Najpierw 4 fotki z siodłem z dopiętym popręgiem.
23 maja 2014 13:29
Pomiar miarką Wintec.... brak słów...
23 maja 2014 13:33
Wybaczcie za post pod postem, ale nie umiem dodać więcej niż 4 fotki ;/ a wolę wszystkie jakie mam żebyście zobaczyli i dla innych użytkowników na przyszło sc 🙂
23 maja 2014 13:39
już prawie koniec..wybaczcie.
23 maja 2014 13:39
koniec.
Bardzo proszę o odpowiedzi.

Mogę pozwolic na jeden przypadek postu pod postem, ze względu na "problemy techniczne", ale to już jest ewidentne nadużycie
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] post pod postem - wielokrotnie
Coś nie bardzo żeby przy szerszym białym wchodziły trzy palce nad kłąb, a przy czerwonym dwa i trochę...
23 maja 2014 14:04
Wiem... coś nie tak pomierzylam.. sama nie wiem w którym miejscu... 🙁
Łaciata, żeby pomiar był wiarygodny i miarodajny musisz go zrobić w dobrym miejscu i każdy w tym samym. Najlepiej wymacać sobie krawędź łopatki i dla ułatwienia zaznaczyć ją kredą. Z jednej i z drugiej strony. Większość koni ma mniejszą lub większą asymetrię, więc prawdopodobnie jedna łopatka będzie mniej lub bardziej cofnięta. Według tej łopatki powinno się dokonywać pomiaru.Od krawędzi łopatki odmierzasz dwa palce i w tym miejscu mierzysz szerokość łęku.

Po twoich zdjęciach bardzo trudno mi cokolwiek ocenić. Nigdy też nie miałam do czynienia z Wintecami i nie znam ich rozmiarów i kolorów łęków, więc bardziej zgaduję... ja tu widzę, że niebieski będzie za wąski. Czerwony chyba też. Najbardziej mi się biały widzi. Jeśli miałabym możliwość sprawdziłabym czerwony i biały.
23 maja 2014 21:05
nagana -  dziękuję. Już oddałam miarkę może uda mi się jeszcze raz wypożyczyć.
Hej dziewczyny!
Chciałam się pochwalić, że chyba wreszcie udało mi się znaleźć podkładkę idealną, przynajmniej na ten moment 😉
Kupiłam nazwaną przez producenta gumową, korekcyjną podkładkę z wyciętym miejscem na kłąb i podwyższonym tylnym łękiem.
Dzisiaj konina bez żadnych oporów zeszła z nosem do ziemi, czaprak mokry w dobrych miejscach i puchnę 🙂
Możesz podać link do tej podkładki?
HEJ 🙂 Mam taki mały problem, otóż mam siodło Grand Prix Daw Mag i muszę troszkę podnieść jego tył. Do tej pory używałam zwykłej paletki,ale zupełnie się nie sprawdziła,więc chcę kupić jakąś całoścową. Zastanawiam się nad żelową korygującą tył Acavallo-> http://www.sprzetjezdziecki.com/acavallo-zel-pod-siodlo-korygujacy-tyl-p-6514.html a taką z Pfiffa -> http://allegro.pl/podkladka-pod-siodlo-cushion-pfiff-i4269033712.html. Jest między nimi duża różnica cenowa,więc zastanawiam się czy lepiej zainwestować w acavallo czy kupić tą pfiffa. Czy obie będą działały podobnie i zdadzą egzamin?🙂 Co Wy na to?
Rudzik   wolę brzydkiego konia, niż piękną sukienkę
26 maja 2014 10:38
HEJ 🙂 Mam taki mały problem, otóż mam siodło Grand Prix Daw Mag i muszę troszkę podnieść jego tył. Do tej pory używałam zwykłej paletki,ale zupełnie się nie sprawdziła,więc chcę kupić jakąś całoścową. Zastanawiam się nad żelową korygującą tył Acavallo-> http://www.sprzetjezdziecki.com/acavallo-zel-pod-siodlo-korygujacy-tyl-p-6514.html a taką z Pfiffa -> http://allegro.pl/podkladka-pod-siodlo-cushion-pfiff-i4269033712.html. Jest między nimi duża różnica cenowa,więc zastanawiam się czy lepiej zainwestować w acavallo czy kupić tą pfiffa. Czy obie będą działały podobnie i zdadzą egzamin?🙂 Co Wy na to?

Pfiff ma generalnie sprzęt kiepskiej jakości, testowałam strzemiona, puśliska, odzież (kurtka po jednym praniu zrobiła się jak ściera), kantary i uwiązy (mocowanie karabińczyka puściło przy pierwszej nadarzającej się okazji) i nie polecam
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się