Filmy czterokopytne na You Tube :) (wlasne i znalezione)
Kastorkowa, fajne, ale na przyszłość: filmy robimy trzymając aparat/komórkę poziomo 🙂
Piotrek o właśnie 😀 widzę, że się orientujesz... bo ja jak nagrywam filmiki telefonem i trzymam pionowo to na komputerze jest odwrócone i czy wiesz może jak się obraca filmik i czy w ogóle się da? 😉
Piotrek o właśnie 😀 widzę, że się orientujesz... bo ja jak nagrywam filmiki telefonem i trzymam pionowo to na komputerze jest odwrócone i czy wiesz może jak się obraca filmik i czy w ogóle się da? 😉
Ja wiem, że da się w edytorze YouTube obrócić 🙂
strzemionko, masz program Movie Maker (on jest z windowsem)? tam się da 😉
nie dobijajcie mnie z programami 🙁 nie potrafię nawet wstawić muzyki do filmu 😜
jak będę kiedyś wrzucała filmik na yt to spróbuję tego edytora 🙂
strzemionko, telefonu przy nagrywaniu nie trzyma się pionowo.
strzemionko, ale to nic trudnego 😉 Otwierasz w Movie Maker filmik, i napisane jest "obróć w prawo" i "obróć w lewo" 😀
strzemionko, telefonu przy nagrywaniu nie trzyma się pionowo.
niby wiem ale najlepsze jest to, że jak nagrywam cokolwiek to o tym zapominam 🤬
Libeerte nie mam tego programu, miałam kiedyś 🙂
Widziałam już kiedyś filmik z kucykiem przewodnikiem, a raczej pomocnikiem- dla osoby, która miała trudności z poruszaniem się. Mówiąc szczerze, średnio mnie to przekonuje....
Świetny ma worek pod ogonem 😀
Koza na koniu super! Świetnie zjeżdża z zadu :P
Swoją drogą, obok po prawej wyświetla mi się film pod tytułem "Życie koni przed i po rzeźni". Nie będę wklejać, bo nie jest przyjemny, ale tytuł mnie rozwalił. Ciekawe, jakie jest życie po rzeźni? 🥂
strzemionko, nic nie mogę polecić bo nigdy niczego takiego nie miałem i nie używałem 😉
Zresztą, na logikę, nie da się "obrócić" pionowego filmu tak żeby był jak zrobiony poziomo - można co najwyżej obciąć górę i dół żeby obraz był kwadratowy, ale nie zawsze ma to sens, bo trzeba by np. wybrać czy obcinamy głowę konia czy nogi 😉
Google nie gryzie...
[url=
https://www.google.com/search?q=jak+obr%C3%B3ci%C4%87+film&oq=jak+obr%C3%B3ci%C4%87&aqs=chrome.1.69i57j0l5.2649j0j7&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8]klik[/url]
Facella, nie chodzi o obrót filmu, który jest wyświetlany pionowo, tzn. trzeba przekręcać głowę żeby go obejrzeć (np.
), tylko o filmy wyświetlane "dobrze", ale zrobione aparatem trzymanym pionowo, np.
filmik Kastorkowej, 28 sekunda.
eterowa ten film ladnie lamie stereotyp, ze na zachod od nas, zwlaszcza w krajach niemieckojezycznych, to kultura i cywilizacja, ze prosze siadac... A, widac, nie zawsze i nie wszedzie, i kmiotow maja tam takich, jak malowanie...
A mnie nie wiem czemu jakoś strasznie ten film nie razi. Jest to nie mądre i potencjalnie niebezpieczne fakt. Ale w sumie w nas czasami tak wygląda wpuszczenie konia do stada.. I to szczególnie kobyły uwielbiają gonić "ofiarę" po całym pastwisku... Zdarzają się na prawdę wredne mendy które nie odpuszczą póki nowego nie dziabną w zad. Wiadomo, że całe stado się na niego nie rzuca, tak jak jest to tutaj ale przyjemnie to nie wygląda ;/ Nie znam tego języka ale wydaje mi się że to bardziej zwykłe" urozmaicenie" pokazów niż jakieś " walki ogierów". Chociaż kto ich tam wie, ludzie dziwne pomysły mają 😵
Popłakałam się... Piękne.
eterowa mnie też nie rusza. Nie wiem czy to można nazwać walkami ogierów. W Ameryce są walki kogutów, ale tam kuraki jadą na sterydach, są do tego tresowane, mają zakładane specjalne "szpony" na pazury, żeby walka była na śmierć i życie.
To jest raczej "pokaz stadny", moim zdaniem. Ogiery walczą, owszem, ale potem, pod koniec pokazu pasą się razem, odpoczywają i żaden z nich nie jest zraniony, ani ludzie nie ganiają za nimi z batami czy pałkami, kiedy już odpoczywają po bójce, aby walczyły dalej. Konie ładne, zadbane, ze zrobionymi kopytami///
Jasne że są fajniejsze i bezpieczniejsze formy rozrywki z udziałem koni, no ale tradycja tradycją, i dopóki nie ma ofiar śmiertelnych czy rannych. nie mam nic do tego, zwłaszcza że ludzie w innych krajach za rozrywkę uważają wywracanie zdziczałych koni tak że 18% nie przeżywa pierwszej części imprezy...
Może mi ktoś wyjaśnić, czemu ten koń tak traktuje źrebię?
Słyszałam o zwalczaniu potomstwa (synów głównie) przez ojca u drapieżników, ale w przypadku koni nigdy... 👀
Słabe osobniki, owszem, są eliminowane ze stada, ale w taki sposób?
Facella
TOŻ TO KU*** OKROPNE 🙁: (: (
Facella LUDZIE ZAREAGOWALI!
Znieczulica się cofa 🙂
👍
Facella, wg mnie koń ma jakieś zaburzenia psychiczne.
A co do filmu eterowej, to te ogiery są puszczane na zamknięty teren aby się ze sobą zapoznały i ustaliły hierarchię, po czym są razem wypuszczane w góry na całe lato. Zapoznają się na zamkniętym terenie ( w obecności weterynarza) aby ustaliły hierarchię bez uszczerbku na zdrowiu i w kontrolowanych warunkach. Także nie są to żadne pokazy ku uciesze gawiedzi 🙂
Facella - kiedyś oglądałam film przyrodniczy i właśnie tam nowy ogier zabijał źrebię poprzedniego przywódcy stada. Brutalne, ale taka natura.
merciful, ale po co miałby zabijać? Konie to nie drapieżcy, z zabicia nic by nie miał. Zresztą tu są trzy konie i żadnego poprzedniego przywódcy.
Oblivion, ja pomyślałam o tym i o wściekliźnie, ale przyznam, że nie wiem, czy taka dotyka konie... 😡
Nawet jeśli dotyka, a wątpie 😀 wściekły koń atakował by wszystko, nie tylko źrebaka 😉
Jest bardzo prawdopodobne że źrebak np był słaby, albo stado wyczuło że chory i postanowilo źrebaka zabić. nie wiem może żeby w naturze nie spowalniał stada ?
merciful, ale po co miałby zabijać? Konie to nie drapieżcy, z zabicia nic by nie miał
A co to daje drapieżcy? Chodzi o to, by "promować" własne geny.
Tutaj macie filmik jak ogier zabija źrebaka:
Takie prawa natury. Nie będzie innych genów w stadzie.
Walki ogierów w Austrii:
A ja myślałm, że zobacze jakies ogiery się naparzające a tam radośnie pląsające pogrubiane konisie się bawią ...
Wg mnie źrebak mógł być chory/słabszy, co wyczuł ten koń, lub nie mieć z jakiegoś powodu matki- i tak by zdechł, więc stado pozbywa się słabego ogniwa. Naturalne zachowanie... Choć fakt, wygląda strasznie.
eterowa słowo 'walki' ogierów jest trochę naciągnięte. Krzywdy sobie nie robią, ustalają tylko hierarchię, a potem spokój 😉
[quote author=Facella link=topic=348.msg2098034#msg2098034 date=1400495079]
merciful, ale po co miałby zabijać? Konie to nie drapieżcy, z zabicia nic by nie miał
A co to daje drapieżcy?
[/quote]
Pokarm.
Teoria z genami już bardziej do mnie przemawia, przecież zdarza się, że np. klacz odrzuca źrebię albo stado odrzuca chorego konia, ale jakoś nie rzucają się na nie z zębami, tylko po prostu porzucają, zostawiają je same i wydaje mi się, że to samo zrobiłyby w naturze. Roślinożerca chyba nie jest tak agresywny jak drapieżca i raczej bezkrwawo załatwia takie sprawy.