Siodła syntetyczne a skórzane

emptyline   Big Milk Straciatella
16 maja 2014 08:00
marysia550, oo oki, dzięki. To dziwna sprawa w takim razie. 🙂 A w tych Wintecach bez cair w środku też są wkładki? Przepraszam za ilość idiotycznych pytań, ale kombinuje jak koń pod górę, żeby jakoś to siodło dopasować...
Nie wiem o jakie wkładki Ci chodzi. Są wkladki do Winteców, które dokupuje się osobno (cały zestaw). Cena ok. 320 zł. Na tym filmie na stole obok łęków (1:11) :
Z tego co wiem pasują do wszystkich Winteców z wymiennymi łękami.

Tu masz jeszcze pozostałe filmy:

A jakiego Ty masz konia?

Generalnie Wintec powinien pasować na prawie każdego konia. Po to są wymienne łeki i wkładki. Jedynie na bardzo szerokie w kłębie, biały najszerszy łek może być za wąski lub rozstaw ławek też może byc za wąski. Na takie konie są specjalne Wincecki i chyba nazywaja się Wide (?) i mają szersze łeki do dokupienia tez osobno.

Aha i jeszcze moze nie pasować na małe kucyki - może im zachodzić na łopatkę chyba - na takie to chyba tyko Wintec Kid. Ja w takim jeżdżę czasem na kucyku 110 cm 😉 Miałam przymiezyć na niego normalny Wintec, ale jeszcze nie przymierzyłam.
tashidelek, w wątkach siodłowych na re-volcie niejednokrotnie wykazano, że nie do każdego konia da się Winteca dopasować. Że wymiana łęków i uzupełnienia to jeszcze nie wszystko. Wintecki mają specyficzny kształt paneli, który nie wszystkim koniom układa się do grzbietu.
Dziekihalo, dobrze wiedzieć. Nie miałam czasu czytać całych kilku wątków.
Od kwietnia czekam na wymienne łęki do rexinki 🙁 producent mówił, że będą w czerwcu, a ja przekopałam czeluści internetów i nie ma, nawet na ebayu 🙂 tak jest jak ja coś chcę 😀

emptyline, w starych 250 może nie być tabliczki z tego co pamiętam, ale też głowy nie dam sobie uciąć 😉
Przy okazji właśnie bardzo nie polecam starej wersji ujeżdżeniowej tego siodła, o ile do konia dobrałam, tak dla mnie jakaś masakra. No i w nim nie ma gdzie wsadzić wkładek, bo kombinowałam jak to ugryźć i ostatecznie ratowałam się podkładką.
16 maja 2014 14:54
halo, na mojego żadne panele chyba nie pasują. 🙂 Jestem na etapie gruuubych poszukiwań siodła. Po raz enty już. A wszystkie Wintecki, oprócz 250, są za szerokie na bokach (panele są jakby zbyt wypchane w bok) a tam mi się już koń kończy, więc sobie lewiutują. 🙂 Szał.
tashidelek, dzięki za pomoc. Jak już mówiłam, na mojego NIC nie pasuje, no może oprócz siodeł w rozmiarze 15cali, ale też nie każde. 🙂

Czy są jeszcze jakieś syntetyki naprawdę godne uwagi, które można dostać do 1500zł? (stan używany).
emptyline, ooo, mam ten sam problem, u mnie też panel odstaje z boku (Wintec jump close contact), ja próbowałam to zmniejszyć  po prostu stosując podkładkę, no a odkąd nie jeżdżę, to problem rozwiązał się sam.
emptyline, a zakład, że bez większego problemu znalazłabyś pasujący egzemplarz Drogiego siodła? 🙂 Jeźdźcy krótkich koni mają przechlapane (w portfelu).
16 maja 2014 16:50
halo, jeszcze droższy niż Prestige? :P Mierzyłam już naprawdę sporo siodeł, łącznie z Devoucoux, Prestigem (naprawdę sporo modeli, w rozmiarach od 16 do 17), Kiefferami. Jak na razie najlepiej wypadł Passier Hannover, ale ma z kolei za długą tybinkę. Przyszła pora na Stubbeny bo nie miałam jeszcze przyjemności założyć żadnego na Całka więc a nóż się uda. Z nim jest jeszcze ten problem, ze pomijając krótkie plecy, ma dość długą jak na swoją krótkość łopatkę, jest wąski w klacie, niski, za to część pleców jest dość szeroka, a do tego wszystkiego dochodzi brzuchol i tycie i chudnięcie w zależności od pory roku. Chyba muszę sobie kupić siodło "zimowe" i "letnie". Przemawiają do mnie syntetyki, bo są dużo lżejsze i najchętniej jednak zostałabym przy tej wersji wydarzeń, no ale jak mus to mus. Paradoksalnie to już chyba Daslo Rimini leżało lepiej niż ten mój Wintec w tej chwili. 🙂
Coś czuję, że bez jakiś większych ingerencji w siodło się jednak nie obędzie, czyli alleuja, idę bankrutować. 🙂
A może zrobić siodło na zamówienie?
LatentPony   Pretty Little Pony :)
16 maja 2014 19:23
emptyline, wciąż chętnie mogę Ci pożyczyć do przetestowania freemaxa jump 🙂
16 maja 2014 20:19
tashidelek, niestety mnie na to nie stać, poza tym przy jego zmianach formy i grubości musiałabym chyba serio zrobić dwa. 🙂 Bardziej grzeje mnie jednak opcja dopchania jakiegoś, poprawienia do konia i sprzedania go oczywiście za kilka m-cy, bo jakże inaczej.
LatentPony, na tym się chyba skończy, aczkolwiek jestem pewna, że to siodło będzie na niego o wiele wiele za długie. 🙁
emptyline, jesli chodzi o lewitujace panele z tylu, to u mnie okazalo sie ze wszystko jest ok po wymienieniu leku o 2 rozm mniejsze z podkladka a o 3 bez. Choc mi sie wydawalo (i watkowi o dopasowaniu siodla po obejrzeniu moich fotek) ze ten ktory mam moglby byc szerszy. Teraz wszystko przylega dobrze.
16 maja 2014 20:31
Ulalala, taki jest plan na następny przyjazd do stajni, pozakładamy wszystkie łęki które mamy i zobaczymy. Ale coś czuję, że mi dalej pupy nie urwie, bo zakładałam inne Wintecki z różnymi łękami i było dalej beznadziejnie. Jedyna nadzieja w tym, że moja 250 ma jednak zupełnie inne panele i może to pomoże. Dzięki za radę.

Zaczynam mieć siodłową depresję, ostatnio zmierzyłyśmy w stajni chyba z 10 modeli, różnych firm, różnych rozmiarów, różnego typu i jeden wspomniany Passier leżał tak, że można było uznać to za OK. 🙂
Łaciata   Forever in my heart ♥
22 maja 2014 10:54
Obiś - Przepraszam, że dopiero teraz... Łęk zielony siodła Fp ma 25cm 🙂 a czarny 23,5 bądź 24 :P
ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
22 maja 2014 11:35
Łaciata dziękuję za info w sprawie rimini, będę w ten weekend wypożyczać na próbę od koleżanki ten model i rozmiar, więc jeśli mi przypasuje to się do Ciebie odezwę 😉
Łaciata   Forever in my heart ♥
22 maja 2014 11:39
ceffyl - dobrze. Siodełko leży u mnie w domu cały czas, ciężko mi się coś z nim rozstać :P
_________________________________________________________________________________

Ma ktoś pożyczyć łęki wintec ? 🙂 niebieski,czerwony,biały 🙂
czy jest ktoś kto dopasowywuje siodła wintec?
Averis   Czarny charakter
24 maja 2014 06:22
nakarzynka , a czy Twoej siodło ma system Cair? Bo w przeciwnym razie dopasowanie raczej nic nie da, bo będzie można wymienić jedynie łęk.
chce sobie dopiero kupić winteca i właśnie chodzi mi żeby ktoś przyjechał z kilkoma modelami i żebym mogła sobie pomierzyć i pojeździć i wybrać jakiś model
Dworcika   Fantasmagoria
24 maja 2014 08:44
nakarzynka, w Koniku jest taka mozliwosc.
Emptyline- u mnie też panele z tyłu w Wintecu po prostu odstawały od konia- nie wiem czemu, bo grzbietu wcale wąskiego nie miał. No i tak siodło które szło dopasować do trzech hucułów pod rząd przy czwartym musiało zostać sprzedane. Kupiłam euroridinga z panelami w kształcie banana i się udało. Ale właśnie konia sprzedałam :P Teraz mam kolejnego hucuła  i pewnie wintec by pasował, a juz go nie ma 🙂
marysia550 a jaki masz model Euroridinga?
Skoro banany to pewnie achata 🙂
a czy poza konikiem jakiś sklep ma siodła testowe? Bo koszta testów z konika są powalające...
26 maja 2014 11:25
marysia550, wymieńmy się! 🙂
Właśnie co to za model i jaki rozmiar? Mnie szlag trafia, bo on jest taki krótki, że wszystko się kończy za daleko albo blokuje łopatkę i siedzi na szyi. 🙁
Ktoś się orientuje gdzie mogę dostać klocki kolanowe na rzepy? Zamówiłam w horse.shop Busse to jakiegoś siodła Status, ale podobno od kilku tyg czekaja na dostawe... Zależy mi żeby nie były drogie, tak jak winteci po kilkaset złotych, tylko cokolwiek, do ok 50 zł .
Dzięki, choć zapomniałam napisać , że zależy mi na mniej więcej takim kształcie :

(zdj z internetu)
Mam pytanko:

przymierzam się do zakupu siodła Wintec, ale są osoby którym siodło średnio pasuje. No ale przecież jest system korygujących poduszek:
http://konik.com.pl/poduszki-wintec

Czy ktoś używał tego? Jak to się sprawdza w praktyce?
Na filmiku instruktażowym szczerze mówiąc wyglądają te poduszki bardzo badziewnie- cieniuteńkie i jakieś takie liche- jak to ma cokolwiek korygować? Czy w praktyce też są takie liche?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się