matura

Moim zdaniem matura ani prosta ani trudna. Dużo rzeczy na myślenie. Zepsułam zadanie ze skrobią, że trzeba ją zużyć i nie wiem czy dobrze zrobiłam z tymi hormonami. Z resztą raczej nie miałam problemu, boję się tylko klucza. Ciężko powiedzieć jak mi poszło, mam nadzieję, że około 70%, ale odpowiedzi nie sprawdzam. 🙂

Mam nadzieję, że nie dokopią nam chemią.
Skomentuję to tak: spędziłam ostatni rok wyłącznie na korkach z biologii i chemii (podchodzę 2 raz), wszystkie matury rozszerzone z bio pisałam na 90% +, chciałam startować na lekarski i... Nie wiem czy jest sens teraz zasuwać do chemii bo już wiem, że i tak nici z planów.. Dla mnie matura- porażka, rok w plecy, no ale cóż zrobić.. Na szczęście juz za chwile wakacje 🥂
Byly pytania, na ktorych latwo o wyłożenie. Tez wolalam 2013 i tez pisalam na 88-90% a z tej to tak srednio.. polozylam koty grrr. I najprosztsza rzecz czyli tabelke z drapieznictwem itd.
Nigna   Warto mieć marzenia...
12 maja 2014 13:30
Ja z nawozem napisałam że zaburza gospodarkę wodą rośliny ale to chyba nie starczy nie ?
A inhibitory mnie przeraziły, robiłam wszystkie zadania z nimi z poprzednich lat a tu totalnie nie mogłam odgadnąć o co chodzi... Dałam chyba A i D ?
Wiecie czy coś się stanie jeśli nie użyje cytatów które wpisałam sobie w plan?
12 maja 2014 13:49
Ja miałam wypisane że będę mieć cytaty a nawet nie brałam karteczki z nimi i nikt nic nie mówił 😉
Facella   Dawna re-volto wróć!
12 maja 2014 14:01
Nirvette, jeśli nie napisałaś, w jaki sposób uniemożliwia pobranie wody, to może tak, a może nie. Zależy od klucza, serio.

suchajka, no to teraz zdurniałam, faktycznie wg antykodonu byłaby to metionina...

nikinga, stanie się totalnie nic 😉

Czuję się przemęczona, wszystko mnie boli, jakbym pod pociąg wpadła. Chyba mnie przewiało, super, akurat przed najgorszą maturą...

Edit: literki.
nikinga, nikogo to nie obejdzie raczej 😉 Ja miałam odczytać wiersz i mieć kartkę z cytatami, nie wzięłam ich, nikt się nie czepiał

ja też po biol, uczucia mieszane, zobaczymy w czerwcu 😉
Metionina, metionina 😉 ale zamiast parathormonu walnęłam kalcytonine, a myślałam, że hormony umiem na tip top.. 😵
12 maja 2014 14:09
Na pewno Metionina 😀 ?
Są arkusze na CKE 😉
Gniadata   my own true love
12 maja 2014 14:14
Mi poszło tak... No, średnio. Liczę na wynik od 60 w górę, ale pewnie się przeliczę 😵
Tak w ogóle to kiedy CKE opublikuje te wszystkie zakichane klucze? :/ W zeszłym roku też tak wolno im szło? Bo wtedy nie śledziłam za bardzo tych wszystkich okołomaturalnych spraw.
Mam duzo wiecej bledow niz obstawialam. Beznadziejne bylo prawda falsz o ewolucji. Aj szkoda gadac za rok poprawka wkur... sie.
12 maja 2014 14:17
Macie gdzieś odpowiedzi?  👀
Ja napisałam parathormon, skreśliłam i napisałam kalcytonina  😵
12 maja 2014 14:19
suchajka: masz odpowiedzi?

Ja na szczęście parathormon skojarzylam sobie z tym że "para" to jakby liczba mnoga a więc zwiększa ;D
Ja też zwaliłam. A wszyscy piszą w necie że było banalne. Super. W takim razie jestem dysmózgiem. Właśnie sobie szukam innego kierunku. Jestem załamana. Serio. Nie chce tego pisac jeszcze raz za rok...

Za to kotki mam dobrze. Chwile sie wahałam bo też mi nie wychodziły z krzyżówki a potem ogarnęłam, że przecież dzieci nie rodzą się idealnie jak w krzyżówce i nie muszą być dwa samce i dwie samice 😀 samiec był czarny, a jego rude dzieci też były samcami.

Podobno parathormon jest ok, ja nie napisałam tam nic  😵
jestem po ustnej, 18/20 czyli 90%  czad  😅
Musiałam stracić za rozmowę, bo wątpię żeby za kompozycję, a nie dosłyszałam tylko punktacji za te dwa kryteria.
12 maja 2014 14:21
No własnie przeraża mnie że niby mówią że łatwa była... No ale w sumie przyznać się przed kamerą że było trudne to jak przyznać się do porażki 😀
12 maja 2014 14:22
Macie gdzieś odpowiedzi?  👀

Ja co chwilę odświeżam to to, aczkolwiek nie wiem kiedy oni zaczną te odpowiedzi wstawiać. I nie wiem, czy chcę je widzieć. Boję się, że się załamie 🙄

Ja też zwaliłam. A wszyscy piszą w necie że było banalne. Super. W takim razie jestem dysmózgiem. Właśnie sobie szukam innego kierunku.

Piątka, takie same odczucia kiedy słyszałam komentarze ludzi wychodzących z sali. :emota200609316:

EDIT Tak żeście naprodukowały że musiałam zedytować żeby miało sens 😁
12 maja 2014 14:26
[quote author=aaga84 link=topic=131.msg2091538#msg2091538 date=1399900799]
Ja też zwaliłam. A wszyscy piszą w necie że było banalne. Super. W takim razie jestem dysmózgiem. Właśnie sobie szukam innego kierunku.

Piątka, takie same odczucia kiedy słyszałam komentarze ludzi wychodzących z sali. :emota200609316:
[/quote]
To ja też, a co  :emota200609316:
Na lekarski składam już tylko do Wroca, a nóż widelec. Potem analityka medyczna (a miałam nadzieję, że jak napiszę na 80% biologię, to z chemii będę mogła mieć 40-50%, co jestem w stanie osiągnąć... A taki ch...  :icon_rolleyes🙂, inżynieria biomedyczna, bioinżynieria roślin i chyba położnictwo. 4 kierunki, jednak bankrut mi nie grozi, dziękuję CKE  :kwiatek:
Też czekam na odpowiedzi na edulandii, podstawa już tam jest, no eeej...

Kolega mi napisał, że klucze z CKE mają się pojawić w czerwcu... Serio?!  👀

A tak z innej beczki - co robicie z książkami? Ja te najlepsze (vademecum, jakieś testy, mam super tablice z Podkowy) chcę sprzedać, resztę (w tym podręczniki) oddać po kosztach przesyłki... Ich stos sięga mi do połowy uda, jak liczyłam, to wyszło coś koło 30 książek  😁
12 maja 2014 14:29
Facella no ja dzisiaj sobie z miejsca odpuściłam wete, więc tylko 3 kierunki mi zostały 😎 Też nie będę musiała długów zaciągać przy zapisach 😎

A vademeca sobie zostawie, reszte ksiazek mam wielką ochotę spalić u kumpla na działce po maturach 😜 Chociaż pewnie tego nie zrobię. Bo głupio tak.
też napisałam kalcytonina x.x
czy susza fizjologiczna ma związek z plazmolizą? ja napisałam w tym zadaniu coś w stylu że gleba o wyższym stężeniu "wyciąga" wodę z rośliny i zachodzi plazmoliza komórek co powoduje więdnięcie, ma to sens?
http://nowamatura.edu.pl/index.php?id=biologia2015klucz
Polecam ten klucz, a ten z CKE pewnie będzie trochę inny, muszą też uwzględnić odpowiedzi uczniów.

Czekam też na jakieś rozwiązania, zbyt mnie kusi żeby sprawdzić. Napisałam np. że siateczka śródplazmatyczna szorstka bierze udział w biosyntezie białek (ale nie napisałam konkretnie, że na jej powierzchni znajdują się rybosomy), a że enzymy trawienne soku trzustkowego są białkami dlatego jest jej wiele w komórkach wydzielniczych trzustki, to pewnie już mi nie zaliczą? NIENAWIDZĘ PISANIA POD KLUCZ.
12 maja 2014 14:32
Kamila🙂, wg mnie ma.

nopebow, chwała!  🙇
Edit: tam jest tylko do 10 zadania?
12 maja 2014 14:33
nopebow dziękiiii!
Zadanie 7

7. a) Określ, która faza dominuje w cyklu życiowym przedstawionym w schemacie. Odpowiedź uzasadnij.

b) Podaj, jaką rolę w przedstawionym cyklu pełni mejoza.

Zadanie 30

Zaznacz dwie sytuacje, w których również wykorzystuje się reakcje PCR.

A. W testach wykrywających obecność wirusów (np. HIV) i niektórych bakterii

B. Do wprowadzania do komórek roślinnych plazmidów z genami innych organizmów

C. W diagnostyce chorób genetycznych, np. mukowiscydozy, choroby Huntingtona

D. Do klonowania komórek w celach terapeutycznych, np. do leczenia chorób krwi.

Jak odpowiedziałyście?

12 maja 2014 14:37
7. Wg klucza, który podlinkowały dziewczyny (btw tam jest tylko do 10. zadania?)
30. C i D, D raczej na pewno, C strzelałam  🤔
Współczynnik WO - tak kombinowałam, jak jest w kluczu, napisałam inaczej. Dlaczego, dlaczego ja sobie nie ufam i zaczynam kombinować, zamiast pisać to, co pierwsze mi przychodzi do głowy?!  👿
D na pewno... Ale ja zaznaczyłam A. Też strzelałam.
Idę szukać innego kierunku...:P
12 maja 2014 14:40
Tak, do 10, pewnie jeszcze myślą nad resztą.
Ja zaznaczyłam C chyba. No i D.

BTW Jak przy tych nawozach naprodukowałam o homeostazie myślicie że uznają? :P
12 maja 2014 14:43
W tym zadaniu z ludźmi żyjącymi na wysokości wszystkie odpowiedzi A-E były dobre?! Ja myślałam, że trzeba zaznaczyć  😂 Ale ładnie to opisałam, uff...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się