Jakie pasze dajecie swoim koniom?

episode Ja karmię Show Improverem - koń wygląda super, ma idealną energię do pracy - jest kop, ale taki długouwalniany 🙂
Aktualnie daję 1,5 miarki dziennie.
dzięki 🙂 A macie porównanie może do Baileysa Top Line Conditioning Mix?
Moon   #kulistyzajebisty
01 maja 2014 22:03
episode, karmiłam Top Line Conditioning Mix jakieś 3 miesiące. Przesiadłam się na Improvera i tak po prawdzie nie zauważyłam żadnej różnicy (poza ceną :P)
Obecnie karmię dokładnie tak jak kolebka - 1.5 miarki dziennie, i mam takie same spostrzeżenia ;-) Bardzo fajna pasza!
Jak to poza ceną? Przecież one kosztują dokładnie tyle samo?
Moon   #kulistyzajebisty
01 maja 2014 22:23
No ja nie wiem :P Na animalii widzę Top Line za 96zł, a Improver za 79 (teraz jest promocja, regularna cena to 85zł)  😉 Niby różnica nie jest jakaś kolosalna, ale jednak  😉
kolebka miała na myśli Saracena Show Improver, on kosztuje 97 zł plus wysyłka (jeśli kupowany online). Baileys Top Line Mix kosztuje 96 zł z dostawą gratis. Hilight Improver, który składem jest bardzo podobny (TL ma więcej dodatków, drożdże, pre-biotyki) kosztuje 85 zł (teraz mniej w promocji) i też ma wysyłkę gratis.
Ja swoje konie przestawiłam na Hilighta Improvera. TL Mixa daję takiej intensywnie rosnącej młodzieży i koniowi, któremu trzeba było wyprowadzić kopyta. Różnicy w robocie, wyglądzie koni, badaniach krwi itd. nie zaobserwowałam.
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
02 maja 2014 18:41
Strucelka - wreszcie mam zdjęcia!  😀

Dengie Senior

Dengie Alfa-A Oil

Ja swieżo zamówiłam Higlight Improvera, wcześniej Reliefa. Cena lepsza i jedna miarka jest cięższa w porównaniu do Saracena. Mam dwa worki, zobaczymy 🙂
quantanamera dziękuję  :kwiatek: a Ty dawałaś może tego Show Improvera? Masz porównanie do Baileysa Top Line Conditioning?
episode, ja daję teraz Saracen Show Improver drugi worek. Koń je, wygląda fajnie, ale mam wrażenie że Baileys lepszy, przynajmniej dla Siwego.

Nie mam niestety dobrych zdjęć, ale taka różnica była po miesiącu na Baileysie:

a tak koń wygląda teraz (wiem z siodłem mniej widać):

Kończy mi się pasza i chyba pójdę jednak w Baileysa znowu. Choćby ze względu na cenę. (wysyłka jest gratis)

super fotki poglądowe - dziękuję 🙂 Cena chyba ta sama? Powiedz mi jeszcze proszę - ile dajesz kg dziennie? Zmiana super 🙂
Tak, ale ja muszę liczyć z wysyłką. Baileys ma dostawę gratis. DO tego za zebranie odpowiedniej ilości nalepek jest pasza gratis 😉
Dawałam 2 miarki dziennie, potem jedną. Ze strony Baileysa wynika ze jedna miarka waży 1140g 😉
Czyli dawałaś granulat?  :kwiatek: Gdzie te nalepki trzeba zbierać? Nie wiedziałam o tym  😡
Potrzebuję nieco podpaść hucuła, a także dostarczyć mu nieco energii. Jest w doskonałej kondycji, ale brakuje mu nieco "wyobraźni". Początkowo myślałam o wysłodkach, a teraz zaczęłam się zastanawiać nad paszą. Jak myślicie, co lepsze? Teraz je litr owsa dziennie, plus wychodzi na trawę ( zimą jadł 2 litry owsa w dwóch posiłkach).
[quote author=zielona_stajnia link=topic=25.msg2079029#msg2079029 date=1398607486]
Pisałam jakiś czas temu o paszy dla koni z lokalnej wytwórni pasz (Mieszalnia Pasz Złotów).
   Cena niska, dokładnie 31,20 pln/25 kg, wiem, że wiele osób uważa, że jak coś jest tanie to do d...
Po 2 tygodniach spasania - rewelacja, miałam konia do odpasienia - zmiana sierści, zmiana pogody, wiek zrobiły swoje. Po dwóch tygodniach efekt super - koń nabrał masy, sierść wymienił momentalnie, jest błyszczący, energiczny, ale bez odpałów. Na st.hippolyt krauter musli takiego efektu nie było, więc jak widać nie zawsze cena to jakość, niekoniecznie co polskie i niereklamowane to badziewie 😉

[/quote]

Szkoda, że minimalna ilość pod zamówienie u nich to 500 kg (tak mi odpisała pani z tej mieszalni) 🙁

Isabelle jak ta "Twoja" pasza Carino? Jak wypadła w praktyce? To jest granulat?
larabarson,  jeszcze nie mam. ale muszę się dowiedzieć o inne produkty, bo oprócz "uniwersalnej" wypadają lepiej. z tym, że ja to będę dawała symbolicznie. mogę powiedzieć, że to granulat, bo widziałam fotki na stronach.
Jak sieczki Baileysa ??
Mój koń niestety zaczyna marudzić nad Pavo Care4Life. Szkoda, bo składowo super rzecz. :/
Klami, IMO bezszał. Miałam dwie, jakieś takie wióry. Trawa godna polecenia ale reszta nie. Mam teraz Dengie i zupełnie inna sprawa. Co prawda Ed też już marudzi ale jeszcze je. Siwson za to jabłkową Dengie wciąga lepiej niż owies 😉
Anderia   Całe życie gniade
05 maja 2014 17:34
xxagaxx, a które próbowałaś? Mój kiedyś jadł Golden Chaffa, zimę przefunkcjonował na Alfalfa Oil, teraz znów wróciliśmy do Golden Chaffa, bo nie chcę, żeby miał i lucernę, i trawę. Z obu byłam i jestem zadowolona, nie mogę powiedzieć, że nie. Dobrej jakości, duże wory (nawet BC w teoretycznie 12,5 kg), koń chętnie zjada i nieźle wygląda. No i wysyłka gratis.

Inna sprawa, że nigdy innych sieczek nie dawałam, więc nie mam porównania. Ale imo Baileys złe nie są.
Golden CHaff i Light Chaff. Mój koń wzgardził tak konkretnie obiema, a IMO wyglądem nie powalały. O ile light Chaff był dość pylący to koń jeszcze jadł, za to Golden Chaff jest strasznie taki hmm, mokry? Ma specyficzny zapach i mój zwierz absolutnie nie chce tego tknąć. Ja mam porównanie do np. Spillersa, Dengie czy Dodsona i nie ma porównania. Oprócz trawy. Trawa jest naprawdę fajna.
Anderia   Całe życie gniade
05 maja 2014 17:56
To fakt, Golden Chaff jest dość mocno melasowane i pachnie jak sianokiszonka zmieszana z wysuszonym tytoniem (takie moje skojarzenie :hihi🙂. Mojemu jednak to nie przeszkadza i pożera, sieczka spełnia swoje funkcje, więc nie czepiam się. Ale kiedyś chyba skuszę się na wypróbowanie którejś Dengie, bo tu wszyscy bardzo chwalą. 🙂
xxagaxx  Jaka trawa?
Isabelle, A skład tych pasz gdzie znalazłaś? Bo ja znalazłam tylko uniwersalną i w sumie mi się podoba, ale ciekawa jestem jak wygląda klacz i sport.
Dava   kiss kiss bang bang
05 maja 2014 19:04
Z Baileysa jedyna ok sieczka to Ultra Grass, reszta, a juz szczegolnie Light Chaff (to z mieta) to jakas wybitna kiszka, konie nie chca jesc, sieczki srednie 😤

Dengie wymiata, milion do wyboru, konie jedza jak glupie, fajny sklad, wyglad (na zagranicznej stronie producenta macie real foty produktow) i kazdy znajdzie cos dla siebie  🙂 cena tez super bo worki po 15kg, a wiekszosc po 20kg
I akurat w stajni mamy darmowa wysylke, bo albo zamawiaja z naszego sklepiku stajennego albo przyjezdzaja z horse fit  🙂
A są gdzieś dostępne Dengie z darmową wysyłką ??
W Yard Equites przy zakupie innego produktu 🙂
-mal-, dzięki.

A co sądzicie o paszach Saracen ??
Klami jest tu sporo opinii na temat tych pasz, ale w skrócie- ja bardzo polecam. Rewelacyjne jakościowo, przynajmniej te które ja miałam, raczej z tych 'mokrych' (z tego co pamietam) ale nie ma w nich tony melasy. Dla mnie Show Improver Saracena to najlepsza pasza kondycyjna którą skarmiałam. Zresztą wszystkie najlepsze stajnie wyścigowe (i tu i w Anglii, Irlandii) karmią Saracenem wiec o czymś to świadczy.
BTW ale reklame zrobiłam po raz kolejny, nie jestem przedstawicielem, zeby nie było  😁 (a szkoda moze były by zniżki  🤣 )
Klami Rudy je Cooling Pensils. Mimo, że bez roboty i tak ma spore problemy z utrzymaniem masy, a na tym granulacie wygląda jak na niego bardzo dobrze. Kary jadł swego czasu Bio Life Balancera i bardzo szybko przybrał po operacji. Do tej pory Saracen u mnie jest nr 1 jeśli chodzi o pasze, a karmiłam wcześniej Hyppolitem i Spillersem. Teraz będę przestawiać Szymona na STAMM 30 Kentucky, a Kaśkę na Re Leve. Myślę, że za miesiąc będę mogła powiedzieć coś więcej  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się