Dopasowanie siodła
ikarina mogłabyś podrzucić linkiem do siodła w takim typie?
KoneKee, kurczę, nie wiem, nie znam wszystkich siodeł i ich proporcji. Wiem, że niektóre Kieffery mają stromy przedni łęk, z Daw-Magami dałabym sobie zupełnie spokój, bo u nich większośc jest płaska, tylnie poduszki mają takie sobie średnie. Poeksperymentowałabym również z siodłami z wymiennym łękiem - Bates, Wintec Wide (bo zwykły Wintec, bez "Wide" ma troche małe te tylnie poduszki)
Najlepiej by było po prostu siodło założyc i sprawdzic. Dopasowane siodło wcale nie musi byc drogie, kto wie, czy jakieś używane siodło za 800 złotych nie będzie pasowało, jak ulał?
Winteca z wymiennymi łękami już miałam - kompletny niewypał. U mnie ten problem, że jestem niska i krótkonożna, więc nie wszystkie siodła, które mogłyby pasować do konia, będą pasować do mnie. Już jakiś czas temu przymierzałam się do sprowadzenia fachowca w tej dziedzinie, więc chyba już ten czas nadszedł 😉
KoneKee a popatrzyłaś na kieffery?
Za waszą poradą szukam dalej 🙂 Czy ten kanał jest ok ?
(zdj z olx)
Pomoże ktoś ? 😀 Poszukuje dobrego skokowego siodła z jak najszerszym rozstawem poduszek.
Ulala - to jest Wintec z Cair system, może dasz rade dopasować. Wintec jest specyficzny, ale wart wypróbowania. Wiele osób chwali, aczkolwiek u mnie sie nie sprawdził ze wzgledu na "naleśnikowate" :-) poduchy. Trzymam kciuki.
Dzięki, w takim razie spróbuje😉 Naleśnikowate??? :P Mówisz o poduszkach kolanowych że są płaskie? Mi się podobają panele, takie "mocno wypchane", mam wrażenie (wyobrażając sobie) że do takiego poziomego grzbietu będą dobrze przylegać. Oby się udało😉
Winteca z wymiennymi łękami już miałam - kompletny niewypał. U mnie ten problem, że jestem niska i krótkonożna, więc nie wszystkie siodła, które mogłyby pasować do konia, będą pasować do mnie. Już jakiś czas temu przymierzałam się do sprowadzenia fachowca w tej dziedzinie, więc chyba już ten czas nadszedł 😉
Dla osoby z krótkimi nogami polecam Norton Rexine. Sama przeprosiłam się ze swoim siodłem i jestem zadowolona.
Dementek a ile masz wzrostu? i czy możesz wstawić fotki tego siodła?
Moje siodło Prestige New Star jest właśnie przerabiane dla krótkonożnych, więc jestem ciekawa...
Ulala - mój kon to cyborg więc nie jest dobrym punktem odniesienia :-), ale przymierzałam na niego 3 modele Wintec i wszystkie leżały pod górke pomimo najszerszego łęku. Kanał jest ok, ogólnie fajne siodło. Polecam sprawdzić sobie czy kanał jest szeroki na 4-palce, w Wintec powinno byc ok. Naprawdę az mi żal było zwracac ale problem był w panelach, własnie one sa takie płaskie jak naleśnik i u nas nijak nie szło dopasowac siodła przez panele własnie. Powodzenia.
Dzięki😉 Na żywo wiem że minimum powinny wchodzic 3-4 palce, ale jak to bylo przy zdj FP, nie umiem ocenic tego na zdjęciu 🙂
Obecnie mamy siodło z "bananam" chyba i przez to ze nie sa tak duze jak te w Wintecu siodlo minimalnie leci do tyłu.
W Pon mam zamiar zabrać siodlo do przymiarki, mam nadzieje ze wszystko wypali😉
Ps. Przepraszam za brak Polskich znaków.
Dla osób które chciały zobaczyć krótki popręg.
Popręg dla dużego konia ma od 35 do 65 cm natomiast dla kuca 20 cm. Źle odczytałem rozmiarówkę z metki.
krzysztoftzr, chyba dla szetlanda 🤣 Kuce swobodnie śmigają w 45-50 cm.
Popręg dla dużego konia ma od 35 do 65 cm natomiast dla kuca 20 cm. Źle odczytałem rozmiarówkę z metki.
A gdzie taki krótki popręg można kupić? Szukam obecnie do pasa woltyżerskiego popręgu do 30-35cm...
edit: ewamloda- Mam ok.163cm. Zdjęcie wstawiam z własnych zasobów (lepszego chyba nie mam)- nie patrzcie na te niedopasowane hackamore 😡
Dementek dzięki, a samego siodła nie masz, bo niewiele widać... jakby to nie był kłopot to wstaw przy okazji.
Już chyba wstawiałam, ale wstawię jeszcze raz:
http://tnij.org/u3xhsog
Mam pytanie. Jakie niedopasowanie powoduje, że siodło leci na tył? np. za wąski łęk, panele czy cokolwiek innego. Jakie są tego przyczyny?
Rozne moga byc, najczesciej za waski przedni lek lub uklepane panele.
[quote author=krzysztoftzr link=topic=95.msg2077018#msg2077018 date=1398374300]
A gdzie taki krótki popręg można kupić? Szukam obecnie do pasa woltyżerskiego popręgu do 30-35cm...
edit: ewamloda- Mam ok.163cm. Zdjęcie wstawiam z własnych zasobów (lepszego chyba nie mam)- nie patrzcie na te niedopasowane hackamore 😡
[/quote]
tylko w euroriding shop lub tom buttner satetei shop
czy na Śląsku jest jakiś saddle fitter?? potrzebuje zrobić nowe wypełnienie i dopasować
(w wątku śląskim też zapytałam )
Czy w siodle Daw-Mag Max- rajdowym, ławki, które są dłuższe i na końcu dość mocno uniesione powinny przylegać całą długością do konia? Moim zdaniem to niemożliwe, chyba że na bardzo zapadniętym grzbiecie. Jeśli mam racje, w jakim celu są tak "zadarte"? :kwiatek: Jutro wrzucę foto na koniu..
Czy możecie mi jakoś na zdjęciu siodła (od przodu) zaznaczyć jakąś kreską gdzie się mierzy rozstaw łęku (powiedzcie, że w cm xD)? :kwiatek:
Bardzo proszę o opinie. Rajdowy Daw-Mag Max, te ławki mogłyby przylegać do samego końca chyba tylko na bardzo zapadniętym grzbiecie. 😉 Kanał super- szeroki na dłoń aż do końca, łęk L, nad nim (pod jeźdźcem) 3 palce do kłębu. :kwiatek:
Czy możecie polecić kogoś, kto podjąłby się doboru siodeł w stajni rekreacyjnej? Niestety mamy ograniczony zasób i jesteśmy zmuszeni rzeźbić w tym co jest. Bardzo zależy nam, aby konie miały jak najlepiej dopasowany sprzęt, jednak nie jesteśmy w stanie kupić siodła na każdego konia indywidualnie. Będę ogromnie wdzięczna za pomoc :kwiatek:
Oposowa będzie trudno dobrać 1 siodło na kilka koni.
Chciałam Wam podziękować za wsparcie i rady!
Podsumowałam wszystko i chwilowo znalazłam rozwiązanie problemu, mam już pomysł na kolejne, lepsze, ale czekam na... fundusz 😁
A konio jaki zachwycony! Rozluźniony, zadowolony i wspólpracujący, no i odblokował się przodem. 🙂
Zdjęcie marnej jakości dla zainteresowanych w kąciku puchnących z dumy, bo nie chciałam zaśmiecać 😉
Oposowa, a skąd jesteś? Ciężko pewnie będzie ściągnąć kogoś kto typowo pasuje siodła, ale może jakiś masażysta?
Na pewno będzie cieżko, ale może z odpowiednimi podkładkami dasz radę zapewnić koniom jakiś komfort.
Ktoś się orientuje, czy któryś sklep w Warszawie wypożycza miarkę do łęków Winteca? Może Pasi-konik, ten na politechnice, Karina, Derwisz?
Pewnie pytanie już tu padało, ale nie mogę znaleźć a wątek ma dużo stron 😉 W jaki rozmiar siodła celować dla osoby o wzroście 174cm, długich nogach, dużym tyłku i 60kg wagi? Przyszedł czas na sprzedaż mojego ukochanego Kieffera Aachen i pomyślenia o czymś innym 😉