Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Mam takie pytanko, może ktoś się spotkał z czymś podobnym. Mam konia, który jest duży i generalnie typem powolnym. Jedyne momenty, kiedy widzę, że "żyje" to jest początek lonży na kantarze albo padok, wtedy czasami go ponosi i radośnie sobie bryka. Ale oprócz tego, jest koniem raczej powolnym i bez zbytnich chęci do życia, pracy etc. Jak takiego konia karmić, żeby trochę odżył? Zdaję sobie sprawę, że charakteru żywieniem nie naprawię, ale koń miewał momenty, że miał przebłyski energii na treningu, bywało tak zimą. Mam zagwozdkę, bo przyznam szczerze, że za takimi jazdami, kiedy koń miał w sobie taką małą iskierkę tęsknię i ubolewam, że za każdym razem, gdy wyciągam konia z boksu mam wrażenie, że wyciągam przemęczonego anemika. Ktoś, coś? Aktualnie dostaje 3kg owsa, Aminoral, witaminy Marstall Force, 3/4 szklanki oleju rzepakowego i miarkę paszy Besterly Olympic. Dodam, że miał robioną morfologię i wszystko jest w normie.
mils, Ja mam dokładnie taki sam problem 😉
Niestety, mój znajomy mnie podsumował i miał w 100% rację- paszą koniowi temperamentu nie zmienisz 😉
Ja podaję teraz Baileys Top Line Conditioning Mix No. 17 i widzę, że zdecydowanie jest więcej entuzjazmu, ale to nadal nie jest fikający koń 😉
Poza tym regularnie trenujemy, mamy dłuugie, dłuugie piękne zielone łąki i jeździmy tam na "dzikie galopy". Po 3 miesiącach widzę, że te galopy robią się faktycznie coraz szybsze i energiczniejsze, coraz więcej radości sprawiają mojej małej.
Ale na początku, jak ją zachęcałam, żeby mogła się 'wybiegać' to czułam jakbym żółwia zachęcała do biegu 😉 Zero radości i chęci rozpędzenia 😉
A teraz pojawia się iskierka, ale myślę, że to właśnie kwestia tego że mięśnie i ogólna kondycja się poprawiły.
ewamloda ja podaję do każdego posiłku po 2 dość duże garści. 😉 żeby koń wolniej jadł i faktycznie kiedyś szybko, szybko i jedzonka nie było, tak teraz je najdłużej z całej stajni, a wcale jakoś dużo nie dostaje treściwej. ; )
unawen masz absolutną rację. Nie myślałabym, co by tutaj zrobić, gdybym nie miała tych treningów, gdzie koń potrafił mnie po przeszkodzie ponieść z brykami albo radośnie podbrykiwać przy pierwszych galopach. Jeszcze mogę czekać na zimę. 😁 Teraz walczę o to, żeby kłus wyglądał jako tako, żeby pierwszy stęp był energiczny.
mils, No moja zimą gdzieś w grudniu, po 3 miesiącach stania przy pierwszym kłusie trzasnęła baranka 😀 A ja cieszyłam się jak dziecko😀
Niestety to był wyjątek od reguły 😉 A reguła jest taka, że chciałam spokojnego, opanowanego konia i mam 😉
Proszę, odpowiedzcie na moje pytanie... :kwiatek:
Irysonek, To zależy jaki chcesz osiągnąć efekt. Jeżeli koń zdrowy, dobrze wygląda, ma odpowiedni poziom energii to Basic będzie ok. A jeśli chcesz konia przytyć, nabłyszczyć, poprawić zdrowie to Herbic będzie lepszy.
mils, tylko 3 kg owsa? Szczerze, gdybym dawała tylko tyle owsa, to nie miałabym po co koni z boksu wyciągać. Dino całe życie na 6 kg owsa plus miarka musli. Młody 5 kg owsa plus dodatki.
Irysonek, mi bardziej się podobał herbic, koń wcinał aż miło.
anai wiem, rozmawiałam z trenerem o tym niedawno. Powiedział, że pomyśli. Kazał zmniejszyć owies, jak zaczęłam podawać olej - że niby na każde 50ml to 1kg owsa w dół. Mnie się to wydało takie... Dziwne, bo skoro olej też jakoś wpływa na energię, to po co zastępować energię dostarczaną przez owies olejem? Jakoś mocno nie znam się na żywieniu. Ale nie wiem, czekam na decyzję trenera w sprawie podniesienia dawki owsa do 2kg na posiłek.
anai, mój koń jak był w robocie nie dostawał 3kg owsa bo byłby cały spuchnięty :P Max 2 kg, plus oczywiście pasza dodatkowa (ok 1,5kg) A energii miałam sporo. Więc wszystko zależy od konia.
anai wiem, rozmawiałam z trenerem o tym niedawno. Powiedział, że pomyśli. Kazał zmniejszyć owies, jak zaczęłam podawać olej - że niby na każde 50ml to 1kg owsa w dół. Mnie się to wydało takie... Dziwne, bo skoro olej też jakoś wpływa na energię, to po co zastępować energię dostarczaną przez owies olejem? Jakoś mocno nie znam się na żywieniu. Ale nie wiem, czekam na decyzję trenera w sprawie podniesienia dawki owsa do 2kg na posiłek.
Że co? Na pewno nie 50ml ma taką wartość jak 1kg owsa, chyba trener musi się podszkolić z żywienia 😁
xxagaxx, ok, ale miał energię do pracy. Koń mils nie ma.
mils, tylko 3 kg owsa? Szczerze, gdybym dawała tylko tyle owsa, to nie miałabym po co koni z boksu wyciągać. Dino całe życie na 6 kg owsa plus miarka musli. Młody 5 kg owsa plus dodatki.
Irysonek, mi bardziej się podobał herbic, koń wcinał aż miło.
Każdy koń jest inny. Gdybym dawała 3 , albo jak piszesz - 6 kg owsa moim koniom to miałabym 2 pegazy - w tym jednego spuchniętego (przebiałkowanego)... Moje konie owsa dostają niecały 1 kg dziennie... a energii im zdecydowanie nie brakuje 🙂
Zastępowania owsa olejem ma sens u koni nadpobudliwych, którym dodatkowa ilość szybko uwalnianej energii jest niepotrzebna. Ale o teorii zamiany prawie ok. 3900 kcal na 450 (50 ml oleju) nie słyszałam 🙂
_Gaga, zgadza się. Tyko mils narzeka, że energii brak. Z tego co pisała, koń ma ograniczony owies w stosunku do tego, co jadł wcześniej. Stąd mój post.
Irysonek Ja również mogę polecić Herbica 🙂
Edit - literówka
ladydill 3 miarki sieczki ważą 0,7 kg 😉 Miarka luźno nabrana i nie czubata.
Edytka będę bardzo wdzięczna :kwiatek:
Strucelko, zapomniałam w weekend zabrać telefon do stajni. Zdjęcia będą w najbliższy weekend. Przepraszam za opóźnienie :kwiatek:
My z Dobrą Seniora bardzo polecamy. A przy tym worek 20kg starcza na wieki (a ja sieczki aboslutnie nie oszczędzam 😉)
ladydill 3 miarki sieczki ważą 0,7 kg 😉 Miarka luźno nabrana i nie czubata.
To rozumiem, czytanie ze zrozumieniem się kłania :kwiatek:
Szukam musli dla koni sportowych (wkkw od L do */**) w przystępnej cenie. Konie bez specjalnych problemów, potrzebują po prostu dodatku do owsa. Dotąd jechały na Panto Activ musli, ale nie dość, że podrożało, to jeszcze zmieniła się jego forma (dawniej to było typowe musli, teraz jest to głównie granulat, no i konie zaczęły grymasić). Fajnie by było z darmową dostawą, możecie coś zaproponować?? Bo ja już totalnie wypadłam z obiegu...
Poszukaj na
http://www.baileys.com.pl/ dostawa darmowa, na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla swoich rumaczków 😉
gosiuus, szukam czegoś w niższej cenie niż 95 zł za worek... No i bez owsa, bo ten mamy rewelacyjny swój...
Makrejsza a Highlight Improver? Na animali teraz za 20 kg 79 zł. Ja teraz skarmiam już drugi worek i jestem zadowolona, koń po kontuzji nabrał masy i coraz lepiej wygląda.
Darcia, tą paszę dostaje moja kobyła i wałach 😉 Akurat te konie, dla których szukam, nie potrzebują paszy budującej (przynajmniej nie wszystkie), no i w zasadzie właściciele tych koni są zainteresowani dłuższą współpracą, z możliwie stałymi cenami... Skończy się tak, że po prostu powysyłam zapytania do dystrybutorów, bo chodzi o regularne zakupy kilkunastu worków miesięcznie...
Makrejsza napisz do Pauliny z Opti-Feed, na pewno Ci doradzi. 😉
gryglodor, mój nick to Makrejsza 😉
Opti-feed, jak najbardziej mam dodane do potencjalnych celów 😉
Och! Jej, przepraszam już poprawiam! 😡
nie wiem czy w odpowiednim watku pisze, ale temat chyba zwiazany z paszami😉 moj kontakt z optifeed nie wypadl najlepiej. napisalam do nich z prosba o ustalenie diety na podstawie dluugiego, pelnego opisu wraz ze zdjeciami i zaleceniami weta i co? dostalam w rozpisce diete, ktora ni jak sie miala do tego co napisalam, jakby osoba ja "ustalajaca" wziela jedna z szablonowo ustalonych nawet nie czytajac mojego opisu 😵 😵
margaritka możesz konkretniej opisać przypadek ? 🙂 Ja z opti feedem współpracuję już jakiś czas i jestem zadowolona, moje trzy konie też 😉