Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
17 kwietnia 2014 23:25
Chyba tak. Niby to sieczka z lucerny, a jednak sto razy lepsza od normalnej lucerny. Już pomijając fakt, że kobyła się błyszczy aż miło 🙂 A ja zamierzam w najbliższym czasie zainwestować w wersję Senior.
Ile po terminie ważności można skarmić?
Strucelka - nic dziwnego skoro w składzie jest olej, zioła, pro- i prebiotyki oraz drożdże, a nie sama lucerna.
[s]Czy Dengie Alfa Beet zalewa się wodą? Po jakim czasie gotowe do podania?[/s]

edit: już znalazłam info - 15 min  :kwiatek:
18 kwietnia 2014 19:59
zielona_stajnia a gdzie znalazłaś dokładny skład? Przekopuję internet, bo waham się między Seniorem a Good Do-er i chciałabym sobie zerknąć też na skład.
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
18 kwietnia 2014 20:31
Strucelka mogę Ci zrobić zdjęcia Dengie Senior 😉

Dobra seniora wcina z chęcią (jak wszystko co Dengie 😉 za to wypina się na Mollichaff i Baileys)
18 kwietnia 2014 21:14
Edytka będę bardzo wdzięczna :kwiatek:
jako, że zakończył się już dla mnie kłopot wiecznego pasienia, przyszłam po poradę.

jak powinna wyglądać dieta 8 miesięcznej klaczy? wiem, że dostawała owies. Ale może powinna dostawać coś innego, coś jeszcze? czy owies plus jakieś witaminy? czy nie owies a coś innego? jest dość duża, około 150 cm, teoretycznie (matka:zimnokrwisty dziadek i pogrubiana babcia, ojciec małopolski) w 1/4 zimnokrwista.

podbijam. biotyna? Kozieradka? Drożdze?
Mam pytanie jakie SIECZKI podajecie swoim rumakom ? Szukam jakiejś niepylącej, niskocukrowej. Mam obecnie sieczkę od Podkowy i pyli strasznie, teraz chce się przerzucić na Baileys Ultra Grass z dodatkiem oleju, miał może ktoś styczność ? Proszę napiszcie jakie podajecie swoim koniurom 🙂
gosiuus Najlepsze sieczki ma Dengie
Ja podaje dengie tą jablkowa, koniowi sie uszy trzęsą a ze worek stoi przed boksem to zawsze robi napad na worek przy czyszczeniu
Jakby mogl to by zjadl cały 🙂

Fajna jest,  ladnie pachnie i nie pyli
Polecamy

Zreszta wszystko dengie jest ok, jemy jeszcze fibermixa extra -kon zadowolony, ja też,  cenowo wypada srednio, nie super tanio ale są tez droższe opcje
Mlody pieknie sie błyszczy,  power w sam raz 😉
Dzięki wielkie za opinie 🙂 A miał ktoś może sieczki Baileysa lub sieczkę Pavo ? Nie ukrywam chodzi też o łatwą dostępność - w przypadku pierwszych wysyłka za darmo (poza tym mój koniur szamie teraz muesli i jest zadowolony) no a Pavo mogę zamówić w sklepie na miejscu 🙂 Czekam na więcej opinii 🙂
Ja też daję Dengie, różne rodzaje, konie uwielbiają, efekty bardzo dobre.

Co do ceny weźcie pod uwagę, że w Dengie macie naprawdę ogromne wory 20kg (bodajże jedna czy dwie sieczki mają tlyko 15kg), w przypadku ultra grass płacisz 80zł za 12,5 kg.
Nie wiem jak mogłam dawać inną sieczkę niż Dengie. Nie dość że niesamowicie mnie wydajna to konisko po prostu pochłania. Też daje jabłkową 😉
U nas tez wystarcza jablkowa na dluuugo nawet przy zlodziejstwie Młodego 😉
Palaszuje jak maly narkoman jak tylko ja zobaczy

Dzięki ladydill za uświadomienie 😀 faktycznie jak policzyłam sobie ile wychodzi za kg to inna bajka. Kusicie Dangie 🙂 myślę, że najpierw szarpnę się na Alfa A (bo cały czas odrabiamy się kondycyjnie), a potem przejdziemy na jabłkową(mój koń wyjątkowo wybredny jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju suplementy, więc pewnie Nam pomoże - z obecną sieczką zostawia). Muszę tylko poczekać na przypływ gotówki 😀
Dengie mnie nie powaliło, daje marstalla
Care4Life Pavo jest bardzo fajna. Z tym, że nie wiem czy to jest sieczka, raczej pasza / dodatek paszowy ?? Cos w ten deseń bardziej. W każdym razie wygląda i pachnie bardzo fajnie, a mój koń wcina aż miło, a on generalnie z tych wybrednych i wymyślających jesli chodzi o pasze.
Dengie tylko i wyłącznie🙂
U mnie też Dengie juz dłuuuuugo- w zależności od potrzeb: Alfa A lub Oil u pracujących i pakujących 😉, Hi Fi Apple u mojej mniejszej kobyłki (przebiałkowuje się migiem na lucernie) teraz zamieniłam na tę z mięta i kozieradką bez melasy, starszy pan na Healthy Hooves, sporo koni w stajni na Healthy Tummy (podobnie, jak już ktoś wspominał, niektóre, które nie dawały się upaść innymi metodami zaczęły ładnie odbijać dostając H.Tummy). Wór Alfa A,Oil, czy Hi Fi starcza na naprawdę długo, te bardziej "specjalistyczne" są w mniejszych workach.
Klami, dajesz kilogram dziennie tego Pavo?
\U mnie tez Dengie  😍 Najbardziej lubie Alfa A Oil, teraz jedynie na Hi Fi bez melasy sie wypiął, bo jest dość drobna i sypka.
anai, mniej więcej.
Moi też się wypięli na Hi-Fi. Jedli ze 2-3 tygodnie i przestali. Natomiast Alfa A Oil wcinają już od dłuższego czasu i ciągle bardzo chętnie.
Ja od 2-3 lat daję Dengie, początkowo Healthy Tummy, teraz Alfa-A-Oryginal i Siwa wciąga, choć na HT trochę się wypięła, za to wygląda świetnie i widać że Oryginal bardzo jej smakuje. 😉 Natomiast Młody bardzo wybredny jest i żadnej sieczki nie chciał jeść i teraz przywiozłam mu na próbę ShowShine Mollichaff i normalnie prawie mi porwał ten woreczek jak tylko zapach poczuł, wciąga równo, tak więc dla niejadków można tą spróbować. 😉
Kobitki! Bardzo ważne pytanie! Besterly Herbic, czy Basic? Koń pracujący w sumie coraz więcej, zaczynamy sezon skokowy, ale bez szału (do L) Koleżanka używa Herbic i baaaaardzo sobie chwali, ale sama nie wiem! Ktoś używał może oba? Jakie "wrażenia"  :kwiatek:
Dziewczyny a podajecie sieczkę Dengie jako dodatek np. do wieczornej porcji owsa, czy raczej osobno? Ile podajecie na 1 posiłek dla konia około 600 kg?
Kusi mnie żeby kupić i sprawdzić czy moje dwie kobyłki też się będą zachwycały🙂
Ja podaję 0,7 kg, czyli 1 miarkę do każdego posiłku. Podawanie do posiłku spowalnia jedzenie  😉
tulipan a która sieczka tyle waży? U mnie 0,4-0,5 to mac w 1,5litrowej miarce
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się