Kącik Seniora - czyli koń na emeryturze
koniuszy89 takie podstawowe punkty to:
- karmić adekwatnie do pracy i kondycji
- jeździć (jeśli zdrowie konia na to pozwala)
- regularnie sprawdzać stan zdrowia tj. zęby, morfologia, odrobaczanie, szczepienie;
- dbać i kochać 😉
Stare konie muszą czuć się potrzebne 😉
O matko! zdjęcie okropne, Ja do 20 roku życia mojej kobyły dbałam normalnie, ustalona dawka owsa, siano, witaminy (szczepienie, odrobaczanie, sprawdzanie zębów), zapewniony ruch na padoku, oraz jazdy. Od ponad roku z powodu choróbska , dostaje paszę bezowsową ( reszta bez zmian). Wszystko zależy od konia, jak przyswaja paszę która się mu daje i w jakich ilościach. Obserwować konia i oczywiście kochać 🙂
Tłusta dupcia mojej prawie 22 letniej koniny.
Dziękuję 🙂
W tej chwili mój 20-letni brudasek wygląda tak: :kwiatek:
koniuszy98, świetna czekoladka 😀
bjooork, masz może nowe zdjęcia Twojego łaciatego? Chętnie nacieszę wzrok 🙂
Mam problem z utuczeniem mojego dziadka. Chciałabym, żeby nabrał troszkę tłuszczyku, z drugiej strony nie chcę dodatkową masą obciążać jego złamanej zrośniętej nogi. O mięśniach grzbietu nie mam już co marzyć. Liczę na to, że lada chwila koniska będą żyć na trawce i choć troszkę się zaokrągli.
Teli, polecam firmę OptiFeed 🙂
cudowne wieści - mój Mały już zaczyna galopem przybiegać do człowieka, kontuzja coraz bardziej odchodzi w niepamięć ! 😍 😅 się wręcz wzruszyłam dzisiaj po usłyszeniu tych rewelacji 💃
desire, gratuluję 🙂 Dobrze że już wszystko jest w porządku.
dobre wieści !!! Zdrowej wiosny wszystkim seniorom 🏇
desire świetnie, że idzie ku lepszemu - teraz jeszcze wyjdzie trawa to chyba więcej do szczęścia staruszkom nie trzeba będzie
Teli staruszka zdjęć nie mam nowych - jedno z korytarza stajennego, ale właściwie nic na nim nie widać. Zaciągnę w weekend chłopa do stajni to może nam zrobi kilka zdjęć. Na razie robimy drugie podejście do debiutu ujeżdżeniowego - i idzie nam to jak po grudzie. Ciężko się bowiem jeździ czworobok na staruchu, który na zmianę odpala wrotki "chcę galopować - bo tak" lub włącza tryb "jestę ogierę" - co z tego że dobre 12 lat temu pożegnałem swoje jajka... Wkurza mnie to, ale z drugiej strony pod nosem się śmieję, że piątą młodość przeżywa.
desire, extra! Bo z tych naszych emerytów to twardziele są 🙂
bjooork, taaak, "jestę ogierę"- znam, znam! 😀 Czekam z niecierliwością na zdymotka.
dzięki Dziewczyny ! 🙂

pozdrawiam kącik wraz z już prawie odkarmionym i biegającym (widziałam na własne oczy, aczkolwiek dowodu nie mam :hihi🙂 Małym 😍 😍
Do jedzenia zdecydowanie:
- wysłodki buraczane niemelasowane
- trawokulki rozmoczone (w zasadzie bez ograniczeń, bo to jak siano)
- łuska słonecznika lub pasza z łuską (nie ziarno, łuska)
Ogólnie włókno i tłuszcz. Nie podawaj pasz wysokobiałkowych to nie pomoże jej przytyć.
Witam,
Z góry przepraszam jeśli ów pytanie się już tutaj pojawiło :kwiatek:
Chciałabym Was ,posiadaczek seniorów zapytać jakie pasze,suplementy podajecie swoim podopiecznym na wzrost masy(tkanki tłuszczowej) ?
Moja 16-letnia klaczynka przeszła swoje. Od zawsze była z tych chudzielców,ale ostatnimi czasy przesadza...
Ma problemy z zębami,co pół roku musi je mieć dokładnie tarnikowane. Jest odrobaczona .
Za nic nie może przybrać na wadze...
Dostaje : owiec GNIECIONY,pasze wysokobiałkową,olej lniany,marchew ewentualnie suszony chleb,mesz.
Do tego ,do oporu siana. Z tym sianem ,także mamy problem,ponieważ nie jest jego zwolenniczką...
Wypas od 9😲0 do 18😲0.
Co myślicie na temat trawokulek ,pestek słonecznika,drożdżach ,weith bulider,Equine Progest ?
Może Wy mi pomożecie,bo ja szczerze mówiąc straciłam wszelkie siły... 😵
Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc .
***jak już uda Nam się trochę przybrać,to chciałabym jej wzmocnić grzbiet ( chociaż ,to i tak jest już wielka katastrofa...) i ten chudy zadzik 🙂
polecicie Nam jakieś lżejsze ćwiczonka ?
scheherezada,dziękujemy za radę :kwiatek:
skorzystałam z pomocy OptiFeed i już (po ponad 2 tygodniach) widzę efekty
W zamian za paszę wysokobiałkową dostaje :
-sieczkę Alfa + Oil (nasączoną olejem sojowym)
-koncentrat Bio Life
Do tego na noc konkretną porcję wysłodków z różnymi "przysmakami".
+drożdże
Oczywiście spożywanie owsa,bez zmian 🙂
muszę, no muszę...
byłam dziś u Nabucco 21-letniego konia Pani Trener Wandy Wąsowskiej i jeny... niektóre revoltowe 7-8latki tak się nie ruszają i nie wyglądają. Koń śmiga pod siodłem, wygląda i rusza się jak milion dolców, a nogi ma lepsiejsze niż moja Pola😀 jejku... jak ja bym chciała żeby wszystkie konie po 18 r ż tak wyglądały... zdj będą w arcie w śk🙂
Karla🙂 , a tu nie możesz pokazać Nabucco? Widziałam go parę lat temu pod wnuczką p. Wąsowskiej, na zawodach w Aromerze. Już wtedy nie był młody, prezentował się pięknie.
Mój Fort obchodził 20 kwietnia swoje 22 urodziny 🙂 Zdjęcie kalkulatorowe, bo niestety ostatnio wszystkie urządzenia elektroniczne się na mnie wypinają 😉
Mam pytanie: zauważyłam, że moja Tania kładzie się i tarza z większym wysiłkiem. A druga ciotka robi to rzadziej niż dawniej.
Czy są jakieś preparaty na stawy, które stare kości lekko rozruszają? Patrzyłam na takie mieszanki na stronie Podkowy. Działa to?
tego typu
Taniu każde rozruszanie stawów u seniora jest wskazane, trzeba podjąc decyzję czy to juz leczenie czy wspomaganie. Ja aktualnie podaję czarci pazur z Makany zioło, bo nie wiem ile jest czarciego pazura w czarcim pazurze w gotowych preparatach płynnych poddanych jakiejś tam przeróbce chemicznej po drodze. Efekt? ustawiłam arabce przeszkódkę 60 cm żeby się pogimnastykowała sama, a Wadera 28 na karku? ..ja nie dam rady.. i chopsa nieproszona. jak kolejny raz usiłowała skoczyć i "dostała zakaz" to podeszła i skoczyła sobie z miejsca te 60 cm. 😲 Może to po czarcim ziole tak moc 😜
można podawać MSM, cortaflex, różne preparaty z Podkowy podawałam ale było bez szału. Można zrobić badanie krwi jak jest z wapniem i fosforem i podstawa regularnie codziennie dawka ruchu wymuszonego, pastwisko sprawy nie załatwia.
No tak. "Ciotki" utyły i się wczasują. I właśnie chcę im ruchu dać więcej ale bym coś w tym czasie posuplementowała.
Pomyślę. Dziękuję.
właśnie z tym trzymaniem wagi u seniorów jest zagwozdka, bo jak chudną źle, trudno odbudować zwłaszcza mięśnie, jak przytyją źle, bo stawy i kręgosłup dociążone 🙄 zimą dawałam cortaflex ha efekty też były widoczne. normalnie senior - skarbonka 😍
No właśnie ta cena na dwa konie mnie hamuje. Ale wysupłam. Dasz mi namiar na Cortaflex? :kwiatek:
p.s
O ja durna! To się u lekarzy weterynarii kupuje. 😡
Który z tych produktów?
p.p.s
A tutaj?
http://www.wetfarma.pl/kategorie.php?pet=3Jestem oczarowana. Zadzwonię popytam.
Tania, jeśli to sprawy stawowe faktycznie to polecam Mobility HCC. Cortaflexy się chowają przy tym. Tylko cenowo powala.
Już zadzwoniłam do Wet Farmy. Przemiła pani doktor i uradziłyśmy wstępnie co i jak. Świetna rozmowa, świetna osoba.
Dziękuję za rady. Będę meldować. :kwiatek:
Jak Babula była mega chuda radziliśmy jak utuczyć. Jak utuczyliśmy-siadł staw w jednej przedniej, do konca mocno ją męczyl...Tak zle i tak nie najlepiej.
Taniu który preparat ci pani doradziła? i uważam, że seniorzy powinni mieć zniżkę 😀iabeł:
Ganasz,
jestem jak najbardziej za! Jako właścicielka 24-latka ze zwyrodnieniami wiem coś o kosztach suplementów. Za to koń trzyma się nieźle, chodzi pod siodłem, na padoku bryka, tarza się, bez problemów kładzie się i wstaje. Przy płaceniu za pensjonat też żartuję, że powinniśmy mieć rabat, bo koń w tym wieku w tak dobrej formie, to żywa reklama stajni 😉.
Taniu który preparat ci pani doradziła? i uważam, że seniorzy powinni mieć zniżkę 😀iabeł:
Pani doradziła na miesiąc czarci pazur sam (butapirazol-mniej magicznie chyba?), potem dołożymy kwas i MSM i glukozaminy.
Dostałam znaczną zniżkę, ale nie wiem czy dla seniora w sensie konia czy mnie. 😉
O przyswajalnosci kwasu poszukaj Tania, w literaturze waszej fachowej. Mowil mi wet znajomy, ze ostatnio-niecaly rok temu cos, opublikowano wyniki badan, z ktorych wyniklo, ze kwas nie ma prawa wchlaniac sie z przewodu pokarmowego w stopniu cokolwiek zmieniajacym. O ile dobrze wszystko zapamietalam-nie dotyczylo mnie bezposrednio wiec malo uwaznie sluchalam.
M.in dlatego czarci pazur. 🙂
Nie mogłam się powstrzymać i wstawię zdjęcie autorstwa koleżanki 🙂
Siwemu w czerwcu stuknie 19 lat
kajpo - zupełnie nie rozumiem jak mogła mi umknąć Twoja wiadomość w moim ukochanym wątku- siwe ma kawał karczycha!
My tymczasem zebraliśmy się w sobie (właściwie bardziej ja niż koń) i pojechaliśmy na debiut ujeżdżeniowy do Grobic.... Zawody rewelacyjnie zorganizowane, bunia_fox dziadka zawiozła i chwała Bogu asystowała nam do końca, czyli przejazdów. Udało się ukręcić zaplanowany wynik, a ja z tych emocji i wzruszenia ryczałam jak bóbr- tuż po przejeździe i jeszcze w trakcie dekoracji. Szalone L-2 zakończyliśmy na 3 miejscu , a starszak dostał flots za fakt bycia najstarszym koniem - jestem z niego duuuumna i blada.