Jakie pasze dajecie swoim koniom?

O ja też podaję ten jęczmień. O efektach jeszcze nie mogę mówić bo koń zaczął go dostawać zaraz po kastracji, a wcześniej cały tłuszczyk przepalił przez darcie japy i chodzenie na dwóch nogach  🙄
Sucharek z niego zawsze będzie, ale po dwóch tyg żeberka się trochę przykryły. Ja daję 4 miarki pavoskie dziennie. Miarka waży 200 g z małym haczykiem.
Tylko mój tego nie chciał jeść na sucho. A po dodaniu odrobiny wody robi się fajny glut.
A tego nie trzeba zalewać tak jak wysłodków?

Miarka pavovska waży 200g? Żeby były efekty, trzebaby tego z 5 miarek dziennie sypać..
Ma ktoś może porównanie takiej miarki z Pavo z miarką z Yorka ? Dokładnie taką http://www.gnl.pl/dla-konia/stajnia-i-wybieg/miarki-szufelki-do-paszy/miarka-do-paszy-york.html  :kwiatek:
A tego nie trzeba zalewać tak jak wysłodków?

Miarka pavovska waży 200g? Żeby były efekty, trzebaby tego z 5 miarek dziennie sypać..

Nie trzeba zalewać, to nie puchnie. To jest jak popcorn.

Trochę ponad 200g, ale dokładnie nie pamiętam. Mój młody 4 miarki dziennie dostaje.
Louisa Że tak zapytam młody w robocie ? Czytam i czytam o tym jęczmieniu i też się chyba skuszę . Jednak moja chwilowo na wolnym od siodła bo szczuplutka i tak sie zastanawiam czy aby nie przedobrzę z tym . Dodajesz to do posiłków czy podajesz same jako osobny posiłek ? I jak zaczynałaś podawanie ? Stopniowo zwiększałaś ?
Ile energii ma owies? W porównaniu do musli energetyczne..
Owies ma ok. 11,5 MJ/kg, pasze ok 12,5 - 13,5 MJ/kg
Dzięki  :kwiatek:

Teraz sobie jeszcze przypomnialam ze najlepiej mi koń funkcjonował na tej paszy http://opti-shop.pl/pl/p/RE-LEVE/223 i faktycznie wydaje sie idealna! bo ma tylko 7,8 % skrobii przy normalnym poziomie energii. Zreszta bardzo ta pasze dla folblutów polecają. Mnie juz na taki wydatek nie stac, ale jesli ktos ma podobny problem do mojego to zdecydowanie polecam  🙂

No na moją małą złośnicę Re-Leve to jedyne rozwiązanie 😉 Dobrze wygląda, nie spala się (przy owsie miałam problem z utrzymaniem masy) i w miarę do współpracy, chociaż u niej "ogień" zdaje się być wbudowany na stałe 😉
DressageLife miałam dwa konie na Bio Lifie- jeden młodziak, który spadł z masy, jak wszedł w mocniejszy trening- fajnie się na tym poprawił i dobrze funkcjonował, z tego, co wiem, obecni właściciele zostawili go na tym, i kobyłę w treningu, ktora dostawała typowo, jako balancer owsa i też bdb się spisywał.
Na jęczmieniu ekstrudowanym, z tym, że u nas to Barley Hoops Saracena, z wysłodkami i Stamm 30 jedzie moja młoda trakenka, która potrzebowała konkretnej poprawy masy bez działania na łeb i super się sprawdza jak na razie.
Louisa Że tak zapytam młody w robocie ? Czytam i czytam o tym jęczmieniu i też się chyba skuszę . Jednak moja chwilowo na wolnym od siodła bo szczuplutka i tak sie zastanawiam czy aby nie przedobrzę z tym . Dodajesz to do posiłków czy podajesz same jako osobny posiłek ? I jak zaczynałaś podawanie ? Stopniowo zwiększałaś ?

Jeszcze nie bardzo, dopiero w maju będzie miał 3 lata, więc 2-3 razy w tyg jest na krótkiej lonży. A ostatnio popadało i podłoże zrobiło się średnie to tylko padok. Ale to wieczny sucharek, prawie folblut, 2 tyg po kastracji. Wcześniej dodatkowo bardzo się ogierzył i spalał wszystko
Jeśli ktoś chciałby karmić konia kukurydzą, a nie ma dostępu do śrutownika to przypadkiem odkryłam inny sposób "obróbki".
Zalanie ziarna kukurydzy wrzątkiem powoduje, że po 1-2 godzinach (możliwe, że szybciej ale ja sprawdziłam po mniej więcej takim czasie) kukurydza staje się miękka. Nawet sama nie miałam problemów z pogryzieniem jej 😉. Może być to tańsze rozwiązanie podawania kukurydzy - u nas w "składzie rolnym" worek 25 kg kosztuje 20 zł.
zielona_stajnia, ja tez tak skarmiałam kukurydzę, rzeczywiście dobry sposób.
Przestałam skarmiać jak przyszedł taki czas, że na 3 kupione worki 2 były robaczywe. Przy śrutowaniu pewnie nawet bym się nie zorientowała  🤔
Dawał ktoś z Was trawokulki z Jar-pasz? Jak wrażenia?
ed
jako, że zakończył się już dla mnie kłopot wiecznego pasienia, przyszłam po poradę.

jak powinna wyglądać dieta 8 miesięcznej klaczy? wiem, że dostawała owies. Ale może powinna dostawać coś innego, coś jeszcze? czy owies plus jakieś witaminy? czy nie owies a coś innego? jest dość duża, około 150 cm, teoretycznie (matka:zimnokrwisty dziadek i pogrubiana babcia, ojciec małopolski) w 1/4 zimnokrwista.

Zielonastajnia moczyłam całą kukurydzę na noc w zimnej wodzie i również nad ranem była miękka.
Isabelle, ekhem - no ja właśnie na to wpadłam dopiero teraz 😉 wcześniej śrutowaliśmy, ale akurat nie było czasu.
Jakościowo kukurydza ładna - ten "skład paszowy" to sklep mieszalni pasz, więc kukurydza w papierowym worku, z numerem partii, datą produkcji i ważności oraz analizą - w razie W zawsze mogę złożyć reklamację.
  Przy okazji kupiłam próbnie worek paszy granulowanej dla koni - skład niczego sobie, a worek 25 kg 33 zł. Konie chętnie jedzą - za kilka tygodni będę mogła powiedzieć o efektach.
Czy jest jakaś znacząca różnica między Baileys Top Line Conditioning Mix a Cubes? Oczywiście oprócz naocznej 😉 Analiza trochę się różni. Któraś z nich daje lepszy efekt nabrania masy?
Może ktoś mi podpowie, szukam paszy która utuczy konia ale da mu mało energii.
A może być wolnouwalniana energia? Bo pasze które mają faktycznie MAŁO energii to typowe pasze COOLING, a ja wiem czy one tak utuczą.. Może i tak jeśli koń sie bardzo spala od żarcia, u mnie natomiast bardzo dobrze sprawdziły sie pasze typowo na poprawe kondycji.
episode, według producenta musli daje minimalnie większego "kopa": - po granulacie mój ma fajną energię, absolutnie nie rozwalającą. A musli jak to musli - tym delikatniejszym może na główkę nieco walnąć 😉
pirat30, ostatnie strony to dyskusja o paszach kondycjonujących 😉 Od siebie polecam Baileys Top Line Conditioning Cubes.
dzięki  :kwiatek: Zamówiłam musli, nie powinno mu zaszkodzić w sezonie przyda się trochę energii. Widzisz rzeczywiście efekt przybrania masy? Chcę dawać 2 miarki - czyli ok 1600g. Jako dodatek, wystarczy, żeby był jakiś efekt?
episode, ktoś tu nawet wstawiał zdjęcia konia przed i po jakimś czasie podawania tej paszy - i było widać różnicę.
Taka ilość powinna starczyć, ja daję 1kg, ale to chwilowo z oszczędności. Poza tym mój je otręby i czekamy na wysłodki a co za dużo to nie zdrowo 😁
Z resztą Hamlet nie jest chudy w sumie - mógłby trochę ciałka nabrać, ale chodzi o to by miał z czego łapać mięśnie i spokojną energię, bo po owsie chodzi po ścianach 😁
Ok dzięki, zobaczymy  :kwiatek:
dobra dziewczyny, może i marudzę, ale po prostu co źródło to mi mówi inaczej.

mam obecnie ten sam jęczmień ekstrudowany z wysłodkami, który i niektóre z Was. piszecie, że dajecie po 4 miarki pavoskie. pozostańmy przy tej mierze. ile dajciecie wtedy miarek owsa? wiadomo, zależy od treningu i konia, ale chdozi mi o proporcje ile jęczmienia do ile owsa.

mądre źródła żywienia koni mówią, że jęczmień należy dawać w proporcji 1/3 z owsem. trochę mi ciężko uwierzyć, żeby przy tej ilości miarek naszego jęczmienia była zachowana ta proporcja. to w końcu ma ona jakieś znaczenie, czy nie?

czy z racji tego, że ten jęczmień przypomina trochę popcorn to automatycznie jedna miarka jest lżejsza od miarki owsa i suma sumarum proporcje nie są zaburzone?

nie wiem, czy wiecie, o co mi chodzi, ale chciałabym uniknąć jakiś komplikacji wynikających ze złego dawkowania pasz. 🙁
Kahlan, zważ. W chińskich sklepach można dostać wagi ręczne do zawieszania za kilka zł. Albo zawartość miarki w reklamówkę i do pierwszego sklepu.
najprostsze rozwiązanie najtrudniej wymyślić...  :emot4: załamka.
Czy ktoś z Was podawał otręby ryżowe (Equi Jewel, Maxi Rice) i ma porównanie ryżowe vs pszenne? Czy faktycznie ryżowe są lepsze jeśli chodzi o poprawe wyglądu, utrzymanie masy, jakość mięśni itd ? Czy to tylko marketing, a to samo zrobią pszenne?  😉
Pszenne tak naprawdę słabiutko działają na przytycie, więc nie jest to marketing. Z bardziej naturalnych, tańszych rarytasów - jęczmień, lucerna, śruta sojowa.
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
17 kwietnia 2014 23:04
Moja koleżanka skarmiała swoją kobyłę już chyba wszystkim - wysłodkami, lucerną, śrutą, otrębami, jęczmieniem. Klacz porządnie odrobaczyła i kupiła sieczkę Dengie dla wrzodowców zamiast lucerny - po połowie opakowania jest ewidentna różnica!
Strucelka, tą Healthy Tummy?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się