Kącik Seniora - czyli koń na emeryturze

Aszra, przez zlosliwosc przedmiotow martwych, zepsula sie maszynka. 😀 Musialam konczyc ludzka ktora radzila sobie calkiem niezle ale na ogolenie calego konia nie starczyloby mi cierpliwosci. 😉
Konwalia jak zawsze - oaza spokoju  😀

Mhm, sarny która hasała obok nas w lesie to bardziej ja się przesraszyłam :P Mam trochę ładnych zdjęć, ale najpierw uszę znaleźć kabel do aparatu  😂
Witam,

Z góry przepraszam jeśli ów pytanie się już tutaj pojawiło  :kwiatek:
Chciałabym Was ,posiadaczek seniorów zapytać jakie pasze,suplementy podajecie swoim podopiecznym na wzrost masy(tkanki tłuszczowej) ?
Moja 16-letnia klaczynka przeszła swoje. Od zawsze była z tych chudzielców,ale ostatnimi czasy przesadza...
Ma problemy z zębami,co pół roku musi je mieć dokładnie tarnikowane. Jest odrobaczona .
Za nic nie może przybrać na wadze...

Dostaje : owiec GNIECIONY,pasze wysokobiałkową,olej lniany,marchew ewentualnie suszony chleb,mesz.
Do tego ,do oporu siana. Z tym sianem ,także mamy problem,ponieważ nie jest jego zwolenniczką...
Wypas od 9😲0 do 18😲0.

Co myślicie na temat trawokulek ,pestek słonecznika,drożdżach ,weith bulider,Equine Progest ?
Może Wy mi pomożecie,bo ja szczerze mówiąc straciłam wszelkie siły... 😵

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc .

***jak już uda Nam się trochę przybrać,to chciałabym jej wzmocnić grzbiet ( chociaż ,to i tak jest już wielka katastrofa...) i ten chudy zadzik 🙂
      polecicie Nam jakieś lżejsze ćwiczonka ?
schitooooo, ja mam wypróbowane te drożdże http://www.yarrowiatechnology.com/art/52/equinox-2-3.html
dla mnie rewelka
do wyboru
otręby ryżowe albo olej ryżowy
trawokulki jak najbardziej ale ja moczę
jęczmień gnieciony
granulaty z kukurydzy
są zwolennicy wysłodków, ja nie podaję
mesz
EM-y
nie martw się teraz będzie trawa to klacz przytyje, jest okres zmiany sierści to też osłabia organizm
na stawy msm, czarci pazur i inne preparaty na stawy jak potrzebne jakieś witaminki
co do ćwiczeń trudno polecić, jak pod siodłem to dużo stępa po pagórkach.
Jest wiosna, a moja małopolanka nic, a nic  nie spoważniała jak zaczęła 28 rok, dzisiaj w terenie sarny, motolotnie, kaczki, traktory bardzo ją inspirowały  🏇 wygalopowałyśmy się jak trzeba
pozdrowienia dla niepoważnych seniorów i ich wspaniałych  opiekunów :kwiatek: 

schitooooo, ja mam wypróbowane te drożdże http://www.yarrowiatechnology.com/art/52/equinox-2-3.html
dla mnie rewelka
do wyboru
otręby ryżowe albo olej ryżowy
trawokulki jak najbardziej ale ja moczę
jęczmień gnieciony
granulaty z kukurydzy
są zwolennicy wysłodków, ja nie podaję
mesz
EM-y
nie martw się teraz będzie trawa to klacz przytyje, jest okres zmiany sierści to też osłabia organizm
na stawy msm, czarci pazur i inne preparaty na stawy jak potrzebne jakieś witaminki
co do ćwiczeń trudno polecić, jak pod siodłem to dużo stępa po pagórkach.
Jest wiosna, a moja małopolanka nic, a nic  nie spoważniała jak zaczęła 28 rok, dzisiaj w terenie sarny, motolotnie, kaczki, traktory bardzo ją inspirowały  🏇 wygalopowałyśmy się jak trzeba
pozdrowienia dla niepoważnych seniorów i ich wspaniałych  opiekunów :kwiatek: 

Bardzo dziękuję za odpowiedź  :kwiatek:
Na tej stronie ,można w jakiś sposób zamawiać produkty ?
28 lat ? Przepiękny wiek 🙂

Bardzo dobrze znam ,te nieposkromione przypływy energii u emerytów 🙂
desire   Druhu nieoceniony...
01 kwietnia 2014 20:01
schitooooo, według mnie 16 lat to  młody koń! 🙂 i nie bardzo senior 😉    chciałabym żeby mój miał tyle 😁
schitooooo, według mnie 16 lat to  młody koń! 🙂 i nie bardzo senior 😉    chciałabym żeby mój miał tyle 😁

A ile ma Twój seniorek ?

Cóż... Może i nie senior,ale zasłużony, prawny emeryt 🙂
BASZNIA   mleczna i deserowa
01 kwietnia 2014 20:36
schitooooo, teraz jest NAJGORSZY mozliwy moment jesli chodzi o mase koni trzymanych w miare naturalnych warunkach. Wiec spokojnie, zaraz trawa, a Twoja klacz nie wyglada tragicznie. BTW-siksa 😀!
01 kwietnia 2014 20:50
schitooooo, dokładnie tyle ile określa mój suwaczek 🙂
01 kwietnia 2014 20:52
desire, suwaka mozna nie widziec jak sie ma wylaczone podpisy 😉.
01 kwietnia 2014 20:55
BASZNIA, aaaa nie wiedziałam 😁 dziękuje :kwiatek:
czyli jeszcze raz odpowiem: 24 lata, miesiąc, 2 tygodnie i 2 dni 😉
Nasza kobyłka dołączyła dziś do grona dwudziestolatków  😎
Teraz faktycznie jest trudny okres, mój 21-letni małopolak też mocno spadł z masy. Humor i energia mu dopisuje, niemniej zdecydowałam się ściągąć weta. Na szczęście badania krwi wyszły dobrze, zęby w porządku, odrobaczony. Zalecenia to zwiększenie białka w paszy i systematyczna praca.
01 kwietnia 2014 22:17
No własnie u mnie jedna starsza kobylka, do tego straszny niejadek, tez bardzo spadla. Modle sie o szybki wyped na pastwiska 🙂.
armara, piekna 20tka! 💘 ale na prawdę na głowie ani jednego siwego włosa? 😲
Konwalia też ostatnio spadła z masy, chyba po części przez to, że zamiast na padoku jeść siano, to szuka maleńkiej młodej trawki  😉
Nie ma 😉 Zdjęcie jest z niedzieli, wczoraj z wrażenia nie osiwiała  😁 Siano w głowie wciąż, od 10 lat sobie powtarzam, że kiedyś złagodnieje 😉
armara - super babka! urodzona 1-szego kwietnia? to tak jak mój, ale jemu "dopiero" 17-tka stuknęła  😉
schitooooo, teraz jest NAJGORSZY mozliwy moment jesli chodzi o mase koni trzymanych w miare naturalnych warunkach. Wiec spokojnie, zaraz trawa, a Twoja klacz nie wyglada tragicznie. BTW-siksa 😀!

W porównaniu do Waszych emerytów,czuję się niezręcznie że ją tutaj umieściłam...  🤣
U niej wiek bardziej widać,niż czuć 🙂

armata, ależ Ona się cudownie trzyma ,oby więcej takich seniorów !!! 🙂
.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
02 kwietnia 2014 18:29
carmina, mój też z 1 kwietnia 1997 🙂
carmina, mój też z 1 kwietnia 1997 🙂

heh, to nam się rówiesniki trafiły  😉
armata, ależ Ona się cudownie trzyma ,oby więcej takich seniorów !!! 🙂

Armata - no tak to mnie jeszcze nie przezywali  😁

carmina
Dokładnie z 1 🙂 Aprilisowe najlepsze  😎

Więcej zdjęć:

Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
02 kwietnia 2014 18:45
To najlepsza produkcja była 😉
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
03 kwietnia 2014 08:53
Sto lat dla wszystkich jubilatek i jubilatów !  🏇  🥂 oby jak najdłużej cieszyły się dobrym zdrowiem 🙂
Sto lat dla wszystkich solenizantów  :kwiatek: :kwiatek: Przede wszystkim, żeby zdrowie dopisywało!

No dobrze... Podejście numer dwa do tego wątku.
Teraz to już chyba seniorka  😀

BAFFINA - od dziś pełnoletnia  💘

fot. Abre
03 kwietnia 2014 09:25
Btw. czy i jak podajecie swoim seniorom preparaty na stawy - bo przyznam, że po ostatnim przeczytaniu badań nt. preparatów z glukozaminą to trochę zdębiałam. Wychodzi na to że te wszystkie preparaty stawowe to pic na wodę.
bjooork, ja dawałam i wydawałam fortunę. Potem poszedł do stajni z karuzelą, codziennie rano drepta w kółko przed pójściem na łąki i jest w zdecydowanie lepszej formie, niż jedząc preparaty.
03 kwietnia 2014 10:12
rtk też to zauważyłam - ostatnie suple na stawy mój stary dostał w sierpniu ub. roku. a potem popełniłam newsa na 'Konia Zdrowego Jak' na FB  i zaczęłam się zastanawiać nad sensem ich podawania. Ewentualnie podawania prep. z czarcim pazurem w nagłych stanach pogorszenia.
Ja dawałam te preparaty, jak młoda naderwała ścięgno. Wtedy łapałam się wszystkich możliwości.

A Ritka karmię tym- http://www.opti-shop.pl/pl/p/ESSENTIAL-Balancer/248
Wydaje mi się, że wszystko jest ok. Nawet osiodłany dwa razy po dwóch latach i rzucony na mini parkur chętnie biegał. Karuzela robi cuda.
Zdjęcie z lata:

Szykujemy się na sesję naszego życia, ale czekam aż straci do końca futro 🙂
Jak zadbać o konika aby na starość tak nie wyglądał?
Mam dwudziestolatka i nie chce,żeby skończył jak konik ze zdjęcia... ;/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się