Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Zielona Stajnia, slicznie Ci dziekuje :kwiatek:
Czy dostanę gdziekolwiek w PL paszę Hoeveler Oldie Mix? Wszędzie wycofane/niedostępne, a wspomniany kilka postów temu Blattin nie ma jej w swojej ofercie.
darolga, sprawdzałaś tylko na stronie Blattin czy kontaktowałaś się z nimi? Być może sprowadzą Ci tą paszę prosto od producenta.
ej_anka Orzeszkowa dziękuję :kwiatek:
Polecicie mi jakąś paszę dla ogiera-seniora, który spadł z masy w wyniku choroby (ropień+drugi uraz, w wyniku którego miał problemy z pobieraniem pokarmu; początkowo brak reakcji na antybiotyk; po zmianie zareagował i jego samopoczucie się poprawia)? Myślałam przedtem o dorzuceniu mu trawokulek, bo największe problemy miał z pobieraniem siana, ale dziś już niby je w miarę normalnie... Więc może jednak jakieś niskobiałkowe musli? Granulat? Co jest łatwiejsze w pobieraniu? Jest szansa, że skoro już lepiej się czuje, to tak czy siak zacznie przybierać, ale profilaktycznie pytam. 😉 Na razie dostaje dodatkowo mieszankę mineralno-witaminową w formie drobnego pelletu, ale też było widać, że ciężko mu się to je.
sumire, a może pasze typu senior ??
One są bilansowane z myslą o koniach starszych, które mają problemy z masą, problemy z pobieraniem pokarmu i tym podobne.
Godne polecenia na pewną są Dodson i Spillers.
Czy różnica między paszami w ilości energii strawnej wynosząca 0,4 MJ to spora różnica, jest odczuwalna? Bo waham się czy brać paszę z energią strawną 13,4 MJ, która jest droższa czy mogę wziąć tą tańszą z energią 13 MJ i nie wpłynie to na różnicę w tej energii u konia... 😡
A jaką pasze polecacie dla koni szybko przebiałkowujących się ? U niego objawia się to takimi żółtymi 'kuleczkami' na ciele, pewnie wiecie o co chodzi. Mój koń pracuje 4-5 razy w tygodniu raczej średnio intenstywnie. I aktualnie dostaje po jednej miarce dwa razy dziennie owsa z olejem (z olejem po to żeby owies się nie kurzył, bo chłopak zaraz kaszle ) No więc co polecacie bo na samym sianie to chyba nie bardzo, skoro pracuje 😉
wysłodki, sieczke lub pasze niskobiałkową dla koni lekko pracujących 😉
mils zależy jeszcze jakie są składniki paszy, czy jest to energia wolnouwalniana czy szybko 🙂 Ale generalnie poziom od 13 w zwyż może być dosyć konkretnie odczuwalny 🤣
ladydill że sam poziom od 13 i dalej to wiem, ale chodzi mi konkretnie o tą różnicę tych 0,4 MJ. Taka różnica nie będzie miała raczej wpływu i odczuwalna nie będzie, prawda?
mils, to zależy od paszy i przyswajalności, czasem od proporcji. Ja kiedyś widziałam konkretną różnicę między paszą 12,5 a 12,7. Ta druga miała inne proporcje składników i dawała sporo bardziej odczuwalnego kopa.
a polecacie jakas konkretna pasze niskobiałkową ? 😉
wystarczy zerknąć na skład 😉 Jest masa pasz na rynku..
marstall, spillers, dodson, hartog, pavo, st. hippolyt itd
Czy w zamian za owies mogę podawać którąś z tych pasz ?
http://baileys.com.pl/produkty/info/5/no-4-top-line-conditioning-cubes http://baileys.com.pl/produkty/info/12/no-17-top-line-conditioning-mixJest napisane że podawana jako wyłączna pasza treściwa daje lepszy efekt . Tylko czy dla konia to wystarczy ? Może uzupełnić to jakąś sieczką czy coś ? Do tego chciałam podawać otręby i ewentualnie olej ryżowy i co jakiś czas mesz .
Otręby nie może koń jeść na okrągło. w linkach nie ma składu
Otręby na czas podtuczenia konia 😉 Dlatego własnie pytam czy aby nie będzie to dla konia za mało ( w sensie sama pasza).
Może jeść na okrągło (choć system miesiąc z - miesiąc bez jest dobry) o ile suplementujesz wapniem.
a polecacie tą pasze, własnie dla koni które potrzebują małej ilości białka ?
http://skj.beckersport.pl/product_info.php?products_id=1686 myślicie że można do tego dodać te witaminy ?
http://dodsonhorrell.pl/product/index/84/daily-vitamins-minerals bo coś mi się wydaje, że ta pasza będzie niewystarczająca dla konia który jest w średnim treningu. 😉
klusek, pewnie, że możesz podawać te pasze Top Line jako całkowity zamiennik owsa, czyli pełnoporcjowo, ale... będzie Cię to kosztować jakąś niebagatelną kasę. Już półporcjowo, czyli pół na pół z owsem, dość nieźle daje po kieszeni jeśli cena worka 20 kg oscyluje w granicach 90 zł. Wiesz, jeśli możesz sobie pozwolić, to jasne - ale mnie by nie było stać choćbym pół roku żyła o chlebie i wodzie, dlatego tak odpowiadam. 🙂
Sieczką możesz uzupełnić praktycznie zawsze, to objętościówka, jej nigdy za wiele.
A otręby, jeśli chcesz podawać przejściowo, załóżmy do 2-3 miesięcy, obejdą się bez suplementacji wapniem i równoważenia czymś z wysokim poziomem tegoż pierwiastka (jak np wysłodki).
Oleju ryżowego nigdy nie podawałam, więc nie wiem.
Anderia Myślałam żeby przez jakiś okres dawać pełnoporcjowo a potem tak jak napisałaś mieszać pół na pół 😉 Tylko ile(kg) dziennie musiałabym podawać takiemu lekko pracującemu chudzielcowi ?
Tak po prawdzie, to te pasze dają fajny skutek już w okolicach 2 kg. Mój dostaje od 8 miesięcy bardzo podobne musli, nie Baileysa-Baileysa, ale jego podfirmy - Hilighta,
takie, w ilości około 2,4 kg dziennie (po miarce liczącej ok. 800 g na posiłek). Wcześniej podawałam właśnie Baileys Top Line i Hilight sprawdza mi się tak samo dobrze, a tańszy. Zdecydowanie nie podaję pełnoporcjowo, ale zrobił się inny koń, a on z tych, co trzeba na głowie stawać, żeby nie wyglądał jak śmierć na chorągwi.
Anderia Dziękuję :kwiatek:
Czy energia na poziomie 12.62 MJ/kg to dużo czy mało?? Zbliżona do owsa czy mniejsza? Chodzi mi konkretnie o pasze Besterly Herbic. Zaczelam ostatnio podawac (od 4-ch dni) + DDGS kukurydziany, ale tego baaardzo malutko i cos mi ewidentnie konia podpala. Wysłodki, lucerna bez zmian.
Wczesniej dawalam pasze Hilight i teraz patrze ze ona ma 11 MJ/ kg.
Dodam ze jest to mega histeryczny folblut któremu owies obciełam prawie do zera
Evson mojego kopie każde Besterly, także mniemam, że te typy tak mają. Tam są mocno przetworzone zboża i widać energia jest bardzo biodostępna.
uuu to szkoda, bo ta pasze mam dostepną w moim miescie.. Np. teraz patrze ze taki Saracen Improver ma nawet 12,8 MJ a na tej paszy nie przypominam sobie takiego efektu. Koń co prawda nie spala sie na zasadzie ze początek petarda a poźniej opada z sił, raczej cała jazda jest mocno nabuzowana. W galopie nie jestem sobie w stanie z nim dac rady, tydzien temu skakał parkur prowadzony w dwoch palcach a teraz drąg leżący na ziemi powoduje odpał i dziki galop. 🙄 Moze to jakis inny czynnik , ale z drugiej strony jest chyba taka opcja ze to jednak pasza.
Pamiętaj też, że wiosna przyszła 🙂 A takim koniom jak Twój wiele nie trzeba, żeby się podpalić. Mój też bzikuje i zmienił aktualnie wyznanie na Cooling mix & Herbs, nawet Show był za kopiący. Trzeba przetrwać ten okres, może się okazać, że jak minie boom wiosenny to wrócicie to besterly i koń będzie działał.
U mojej "gorącej" kobyłki też Show Improver stał się mocno kopiący w ostatnim czasie, jak tylko odstawiłam, koń idealny, a całą zimę jadła i była normalna. 😉 Myślę, że to przesilenie wiosenne. 😂
Wytłumaczcie mi: czym różnią się płatki kukurydziane dostępne normalnie w sklepie (corn flakes itp.) od płatków kukurydzianych dla koni?
Evson, A jak zachowuje się na owsie? Może trafił ci się egzemplarz wrażliwy na źródło energii... tzn taki, którego rzeczywiście energia z niestrukturalnych węglowodanów szczypie w tyłek. Według wszelkiej propagandy jest to nieliczna grupa, więc możesz czuć się wyjątkowa 😉 Porównując parametry - w Show Improver jest nieco więcej włókna, więcej białka i więcej tłuszczu - czyli procentowo większa część energii pochodzi z tych źródeł (czyli więcej energii uwalnianej stopniowo).
Porównując parametry - w Show Improver jest nieco więcej włókna, więcej białka i więcej tłuszczu - czyli procentowo większa część energii pochodzi z tych źródeł (czyli więcej energii uwalnianej stopniowo).
Dzieki! Teraz mi sie rozjaśniło 😀 W sumie jest to dosc proste do przeanalizowania na podstawie składów. Na samym owsie to był chyba tylko na poczatku (w sensie u mnie) a wtedy to był świeżo po torach + ogier + wiosna + milion grzejących kobył i ogolnie było wybuchowo 😁 wtedy spalił sie bardzo, w szybkim czasie, na paszach jakos funkcjonuje. Na olej i białko reaguje bardzo dobrze.
Ah ale wiosna tez robi swoje to fakt 😁