Tak, widziałam tą informację.
Jestem okrutnie ciekawa, jakie będą nowe warunki nabywania stopni instruktorskich i trenerskich.
Myślę że nie ty jedna . Ciekawi mnie co wymyśli pan Przewodniczący i co uradził zespół . Bo po co powołano ten zespół to nie mam pojęcia skoro wszystkie decyzje podejmuje i wygłasza jednoosobowo p. Szaszkiewicz o innych jego członkach nic nie słychać.
Własnie przed chwilą zakupiłem Konie i Rumaki . Jest tam bardzo duży i ciekawy artykuł na temat który staram się od długiego czasu przybliżyć . Czyli
Ustawa Deregulacyjna a uprawnienia Instruktorów / Trenerów.Jest wyjaśnione dokładnie to co ja staram się wyjaśnić od miesięcy i to za co wszyscy mnie wyklinają . Rozłożone na czynniki pierwsze i pokazane od strony prawnej. Zacytuje to co jast najważniejsze bezpośrednio z artykułu. Czyli MERITUM SPRAWY !!!
Cytat z artykułu :
CZY KAŻDY MOŻE SZKOLIĆ ? Z powyższego płynie kilka wniosków . Po pierwsze - elementy niezbędne to wiedza , doświadczenie i umiejętności .Krótko mówiąc kandydat powinien posiadać wiedzę teoretyczną z zakresu sportu , w którym chce trenować , powinien posiadać doświadczenie oraz umiejętności . Doświadczenie o którym mówi
ustawodawca , musi wynikać z nabytych umiejętności jeździeckich ,czy też ściślej mówiąc
zawodniczych .
[font=Verdana]Zasadniczo wymóg ten w zasadzie zaostrza dostęp do zawodu bardziej niż obecnie , ponieważ statuuje zasadę , że trenerami będą osoby doświadczone w jeździectwie a krótko mówiąc -[/font] byli zawodnicy . T
rudno bowiem o inne pole doświadczeń niż zawodnicze ,
ewentualnie wynikające z pracy jako jeździec. koniec cytatu !
Cytat z ustawy : Bez konieczności odbywania przedmiotowych szkoleń ? Więc ciekaw jestem jak PZJ chce to rozwiązać ??????
Co ciekawe , ustawodawca nic nie mówi o tym czy nabyte uprawnienia nie poparte praktyką zachowują ważność , bo o ile wykreślenie z Ustawy o Sporcie z dnia 2010r Instruktorów Rekreacji niby pozwalało zachować nabyte uprawnienia ( PRAWO NIE DZIAŁA WSTECZ ) jako mieszczące się w kryteriach ,albowiem po prostu IRR zniknął z zapisu w Ustawie o Sporcie o tyle Ustawa Deregulacyjna z 13 czerwca 2013r jasno określiła jakie wymogi trzeba spełnić żeby zostać Instruktorem / trenerem ( Ustawa znosi podział na stopnie trenerskie i nie różnicuje Instruktora od Trenera ), o ile Rekreacja zniknęła z zapisu w Ustawie więc można by stwierdzić
że w zasadzie każdy może zostać Instruktorem Rekreacji o tyle w sporcie trzeba już koniecznie posiadać wiedzę praktyczną ( żeby zostać Instruktorem ) . A tu już mamy problem . Tam jest jasno opisane że Ustawa jasno wskazuje że trenerem czy Instruktorem nie może być teoretyk po żadnym kursie nie posiadający praktycznych umiejętności nauczania . Polecam artykuł.
----------------- WAŻNE !!!-----------------Czytając ten artykuł ,utwierdziłem się tylko w przekonaniu że mam rację . Uważam ( warto żeby sprawdził to dobry prawnik ) że te wszystkie kursy które ogłaszają się jako dające uprawnienia czy nawet możliwości etc, z podziałem na Instruktorów Rekreacji - Instruktorów Szkolenia Podstawowego - Instruktorów Sportu nie dają żadnej podstawy prawnej do tego żeby samodzielnie prowadzić zajęcia jako Instruktor / trener. Wg Ustawy Uprawnienia takie mają tylko osoby posiadające umiejętności praktyczne. Proszę to sprawdzić bo to bardzo ważny temat i poważny problem i obym się mylił .!!!!! 🙄
P.S W Takim razie, co z naszym jedynym trenerem klasy mistrzowskiej ???. Wg. PRAWA , nie ma wystarczających kwalifikacji żeby być w ogóle trenerem ,bo nigdy nie był zawodnikiem 😲 😲 😲 😲
Jak dobrze rozumiem prawo !!! Problem jest jeszcze bardziej poważny ,bo jeżeli PZJ chce weryfikować uprawnienia dla Instruktorów / Trenerów Sportu to może je wydawać tylko i wyłącznie osobom które spełniają kryteria ustawy z dnia 13 czerwca 2013r . Czyli zawodnikom. Cała reszta powinna stracić uprawnienia gdyż nie spełniają wymogów formalnych ustawy . !!!! Kurcze ,ale się porobiło 😲 🙄
Uprzedzając ataki na mnie , uprzejmie informuję że wszelkie reklamacje i uwagi proszę kierować pod adres Warszawa ul. Wiejska 4/6/8 . Ja tylko staram się przeczytać to co oni napisali !!!!
http://www.konieirumaki.pl/pl/trener-i-instruktor-sportu-po-deregulacji-zawodowP.P.S Choć w zasadzie się mylę bo winni nie są panowie z Wiejskiej 4/6/8 tylko całe środowisko jeździeckie . Oni to zrobili za aprobatą całego środowiska . 😉
Nikt nie miał sensownych argumentów podczas konultacji społecznych w trakcie procesu legislacyjnego ustwy . A teraz to pozamiatane . Ustawa weszła w życie i jest obowiązującym prawem. I koniec.