Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Wiem o Blattin, ale chyba nie prowadzą sprzedaży detalicznej - wysyłkowej?
Znalazłam jeszcze jeden sklep rolniczy, który sprzedaje via net. Nie spodziewałam się tak małej dostępności, jeszcze niedawno nie było z tym problemu, dlatego zaczęłam już snuć teorie, że może coś się stało z jakością...
Sprzedają detalicznie (przynajmniej jak ja się pytałam jakiś rok temu) i wysyłają, jeśli jakiejś paszy nie mają na stanie to kwestia 2-3 tygodni na sprowadzenie.
ekhem, ja też kiedyś dawałam Hovelera i mojemu zwierzowi bardzo pasował. Nie wiem czemu pasza tak zniknęła z polskich sklepów....
A Havens? Też ostatnio szukałam ich obłędnie pachnących cuksów dla koni i nie znalazłam nigdzie, o samych paszach nie wspominając 👀
Pytanie do karmiących Besterly - skąd zamawiacie? Interesują mnie jakieś dogodne finansowo rozwiązania wysyłkowe, bo doliczanie kosztu wysyłki do każdego worka z osobna bywa bolesne. Na razie jestem po wstępnym rozeznaniu, gdyż nigdy nie zamawiałam Besterly internetowo. Będę wdzięczna za info 😉
Ja stąd:
http://www.kuszowka.pl/ (przy 10 workach dowożą mi za darmo do stajni). Jak potrzebuje mniej niż 10, to zamawiam w Animalii.
najbardziej się chyba opłaca w animalii, bo wysyłka do 30kg 10zł.
nie ma za co. Sama polowałam na ich musli.
Można też zamówić
tutaj, bardzo szybka realizacja.
My karmimy Havensem już prawie 5 lat, w międzyczasie testowaliśmy inne pasze, ale jednak ta najbardziej nam i koniom odpowiada.
Podawał ktoś Hilight Horse & Pony Mix ??
mam pytanie laika 😡
niestety z przyczyn niezrozumienia z obsługa sklepu mam 50 kg całego jęczmieniu (dobra forma? 👀 ). Śrutownik w stajni niestety nie dał mu rady.
W jakimś artykule przeczytałam, że można go podawać w "zaparzonej formie". Czy mam go po prostu odpowiednio wcześniej zalać wrzątkiem? 🤔
Potrzebuje rady dla laika 😵
Jęczmienia, nie jęczmieniu 😉
Tak, możesz go po prostu zaparzyć. Kilka godzin wcześniej zalać wrzątkiem, poczekać, aż rozmięknie i wystygnie i podawać lekko ciepły albo zimny. Ja tak podawałam i nic się nie działo, koń jadł chętnie, objawów niepożądanych zero, a przyrost masy mięśniowej wręcz zaskakujący 😉
A ja po raz kolejny stwierdzam, że KOCHAM paszę Baileys Everyday High Fibre Mix 😍
Skarmiam ją zamiast owsa, jest ekonomiczna, świetnie wygląda i pachnie, a koń wygląda na niej super i zupełnie nie dostaje na głowę 😉 Mój poprzedni koń jadł ją razem z owsem i jęczmieniem w proporcji 2:1:1 i efekt był świetny; Lila dostaje samą paszę z małym dodatkiem owsa i sieczką i nadal jestem zadowolona 😉
Muszę też przyznać, że pod względem stałego poziomu "dobrej" energii pasza Baileys'a wygrywa bezkonkurencyjnie z Leisure Dodsona, którą skarmiałam wcześniej. Koń nie jest ospały, nie ma też fajerwerków, dobrze pracuje i dobrze wygląda 😅 Polecam!
Besterly Basic w Yard-Equites za szalone 39 zł! 😉
edit:
Karmił ktoś może Eggersmann Energie Pellets?
Jak wrażenia?
Poleca ktoś jakiś preparat witaminowy z dużą ilością miedzi, który mnie nie zabije cenowo? Lub ogólnie jakieś witaminy? (edit: poza bestermine - tego jeść nie chce) Mój kary futrzak mi ostatnio rudzieje na potęgę (nie tylko futro - to przy wylince wiadomo, ale i w grzywie ma rude poblaski), to raz, dwa, pracuje coraz więcej i nieco większa ilość witamin mu nie zaszkodzi na pewno.
I jakiś pomysł z czym podawać witaminy, co nie tuczy za bardzo? Bo obecnie moim jedynym pomysłem jest mała ilość otrębów. Zwierz jest z tych tyjących z powietrza i utrzymanie jego brzucha w ryzach jest już wystarczająco trudne, a właściciel stajni zdecydowanie nie oszczędza na karmieniu.
Np. Foran ma taki preparat z miedzią, później może przyda się coś typowo na kopyta/sierść np. biotyna Officinalis.
keirashara podawać z sieczką 🙂 Samą miedź polecam Equine Products. Jeśli potrzebujesz preparat ogólnowitaminowy z lepiej przyswajalną miedzią to Super Vital Mervue.
chcialabym Was zapytac ile wasze konie dostaja dziennie zboza ? (owies, mieszanki? )
moja klacz dostaje ok 3 kg i chcialabym zorientowac sie czy to duzo czy malo w porownaniu do innych koni. I oczywiscie jeszcze przy jakiej pracy kon dostaje mniej wiecej te zboze 😉
Plamkakochanie, mój kropek wcina 2kg owsa pełnego dziennie, plus 1kg paszy (granulat). Docelowo jeszcze wysłodki i otreby 😉
Praca 5 razy w tygodniu.
I najchętniej z owsa bym w ogóle zrezygnowała, bo mu czape grzeje, no ale budżet by tego nie przeżył, a mąż by osiwiał.
Ilość owsa to bardzo indywidualna sprawa - już nie mówiąc o tym, że okoliczności robią swoje.
Śrutę sojową podaje się na sucho czy na mokro?
Czy ktos bylby w stanie napisac mi sklad paszy Spillers Senior Conditioning Mix? Dziekuje z gory
Czy znajdę jakiś tańszy zamiennik paszy Dodson ? Potrzebuję podtuczyc konia i zastanawiam się czy Mastersem też mi się uda ?
klusek, polecam to, czym sama karmię czyli Baileys Top Line Conitioning Cubes no 4 (90zl z przesyłką).
Co do Mastersa - ktoś tutaj pisał, że podobno na paszy dla klaczy źrebnych, czy po wyźrebieniu konio został odpasiony (ogier 😉
A jaką pasze polecacie dla koni szybko przebiałkowujących się ? U niego objawia się to takimi żółtymi 'kuleczkami' na ciele, pewnie wiecie o co chodzi. Mój koń pracuje 4-5 razy w tygodniu raczej średnio intenstywnie. I aktualnie dostaje po jednej miarce dwa razy dziennie owsa z olejem (z olejem po to żeby owies się nie kurzył, bo chłopak zaraz kaszle ) No więc co polecacie bo na samym sianie to chyba nie bardzo, skoro pracuje 😉
[quote author=ej_anka link=topic=25.msg2054759#msg2054759 date=1396262788]
klusek, polecam to, czym sama karmię czyli Baileys Top Line Conitioning Cubes no 4 (90zl z przesyłką).
Co do Mastersa - ktoś tutaj pisał, że podobno na paszy dla klaczy źrebnych, czy po wyźrebieniu konio został odpasiony (ogier 😉
[/quote]
Ja pisałam :P
Mastersa polecam Structuur jako uzupełnienie diety owsianej u koni pracujących lekko lub jedyną paszę dla nierobów - efekt murowany. Jak trzeba więcej białka to można pomyśleć o paszy hodowlanej typu Merrie.
No i wychodzi połowę taniej niż inne pasze nastawione na 'tuczenie'.
ej_anka, Baileys wysyła za darmo 😉
xxagaxx, dlatego napisałam że już z wysyłką, bo pewnie jest już gdzieś tam wliczona w koszta 😁
wendetta
Spillers Senior Conditioning Mix
płatki jęczmienne, otręby, łupiny sojowe, prasowany groch, melasa, prasowana kukurydza, śruta słonecznikowa, otręby ryżowe, śruta sojowa, węglan wapnia(KREDA), sól, olej sojowy, olej roślinny, witaminy i minerały.
Nie wiem czy wszystko ok - tłumaczenie z zagranicznej strony.