Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Kurczak_wtw kciuki są!

Dworcika ale pogodny chłopak!  🙂

mam pytanie. Kiedyś któras pisała, że dzieciaki nie powinny siedzieć na nóżkach pod pupą tylko z nóżkami z przodu, bo szkodzi na bioderka. Tylko co ja mam zrobić jak on nie siedzi jeszcze na pupie, a na kolankach jak najbardziej?
opolanka   psychologiem przez przeszkody
24 marca 2014 19:54
Dzięki dziewczyny za opinie o chodzikach. Sama jestem na nie, dzięki za przedstawienie argumentów przeciw.

Co do szczepienia przeciw rota - koleżanka zaszczepiła, pomimo tego, ze oni sami chorowali, mala zdrowa.
Dworcika, druga fota super! fajna ciotka jestes!
Blue_angel, dobór ubrań przypadek, ja ubrałam Lwa i patrzę że tak się w kaszkiet mi chłop duzy wstrzelił, zdjęcie jak mega ustawiane a w sumie spontan przed wyjsciem wyszedł bo Lew zamiast wkładac buty ciągał wózek;] więc zarządziłam fotę i żałuję że tylko komórką, bo super wyszło!
Dzięki za miłę słowa!
[quote author=_kate link=topic=74.msg2049279#msg2049279 date=1395690566]
Kurczak_wtw kciuki są!

Dworcika ale pogodny chłopak!  🙂

mam pytanie. Kiedyś któras pisała, że dzieciaki nie powinny siedzieć na nóżkach pod pupą tylko z nóżkami z przodu, bo szkodzi na bioderka. Tylko co ja mam zrobić jak on nie siedzi jeszcze na pupie, a na kolankach jak najbardziej?
[/quote]

W czasie wspólnej " dywanowej" zabawy prowokować do siadu z nogami z przodu.
A jeżeli dziecko samo sobie tak siada podczas samotnych zabaw to naprawdę nie robić nic - patrzeć tylko czy równomiernie rozkłada ciężar na obydwu nogach
Dworcika - wow!!! Jaki duży już!! Dopiero co malutkim się chwaliłaś

Sznurka - zdjęcie cudowne, takie ciepłe, no i faceci przystojniacy 🙂

galop - ja od świnki też coś miałam w pierwszych dniach, potem przeszło, aaa miałam liszaje

Kotbuty - masakraa po prostu z teściową, w głowie się nie mieści

kurczak -zdrówka dla was

co do zdjęć nagich, to jestem na nie. Ostatnio widziałam u kogoś na fejsie fotkę dziecka bez majtek :/
a co do chodzików to też jestem na nie

Od tygodnia Michaś stawia pierwsze kroczki 🙂
aaa i dostałam wezwanie do szczepienia, ale jeszcze trochę Michaś kaszle, więc znowu przełożę 🙂

Dworcika   Fantasmagoria
24 marca 2014 20:40
_kate, on się chichra naokrągło 🙂
sznurka, dziękuję :kwiatek:
Cierp1enie, sama się dziwię jak to szybko leci...
Uwielbiam z nim spędzać czas! No taaaaaki udany egzemplarz! Mam nadzieję, że limit się w rodzinie nie wyczerpał i moje też takie będą 😁
In.   tęczowy kucyk <3
24 marca 2014 23:51
co do zdjęć nagich, to jestem na nie. Ostatnio widziałam u kogoś na fejsie fotkę dziecka bez majtek :/

Oj tam, oj tam. Ostatnio na instagrmie u laski, która codziennie wrzuca zdjęcia gołego dziecka (4 lata? 5?) widziałam zdjęcie "pierwszej kupy w dorosłym kibelku". A na jakimś blogu kilka miesięcy temu zdjęcie "dziecko mi się tak zrelaksowało w wannie, że aż walnęło kupę". Teraz zdjęcia kup są w modzie, nie gołe tyłki.
zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
25 marca 2014 07:20

kotbury współczuję teściówki na serio  😵 Trzymajcie się tam  :kwiatek:
kurczak_wtw zdrówka życzę !
sznurka ale fajna fotka !!! i ten wózeczek extra  😀 i ogólnie klimat !
Dworcika no no ale przystojniak ! I bardzo pozytywne fotki
Blue_angel a jak Ty tam ??
Mazia takie samo pytanie  😀 ?? jak sprawy kolkowe ?? jak się generalnie czujesz ?

a ja jestem po wizycie u gina, wszystko ok. Posłuchałyśmy sobie serduszka Bolka  😀 piłka z przodu coraz większa i czuje się jak balonik  🤣 Przeżyłam wczoraj koszmar wpychania się do pociągu wkd - jestem na serio w ciężkim szoku jaką różnice robi kilka minut w dojazdach do warszawy. Z minuty na minutę pociąg jest coraz bardziej zapchany.. ja zastałam plecy ludzi jak drzwi się otworzyły, no ale musiałam przecież wsiąść ... a brzucha to już wciągnąć się nie da .. czułam się jak zgnieciona szprotka.. 

zapisałam się na echo serca płodu i jednak do enel medu, bo jak się okazało to i tutaj wykonują takie badanie ale niestety muszę chwilę na nie poczekać około 2 tygodni. No ale ceny z innych klinik mnie nieco odstraszyły  😉 a tutaj badanie mam w pakiecie .

sznurka - boskie 😍
skoro ludzie wstawiają zdjęcia z bezdomnymi/menelami to może niebawem zaczną przy łóżku umierającego a czymże przy tym jest goła pupa/kupa i inne genitalia...skoro żeby zaistnieć trzeba zrobić takie zdjęcie jakiego inni nie mają to cóż...głupota ludzka jest jak mawiał pewien wybitny fizyk nieskończona 😁
kurczak_wtw - zdrówka dla Piotrusia!
kurczak_wtw, Przykro, że Piotruś się tak musi męczyć. Trzymam kciuki, żeby jak najszybciej wrócił do zdrowia.
Mazia   wolność przede wszystkim
25 marca 2014 09:28
zduśka kolki póki co zażegnane  (tfu, tfu)  jestem na ścisłej diecie bezmlecznej ale również bardzo lekkostrawnej,dodatkowo podaję rano i wieczorem esputicon. Czasem jest jakiś problem z bąkiem, ale ogólnie ok. Dziś odważyłam się zjeść jajko no i zobaczymy. Zauważyłam też że mój trzytygodniowy maluszek zmienia się bardzo i ostatnio zaczyna już częściowo sama trzymać główkę i intensywnie rozgląda się... coraz mniej czasu śpi a coraz więcej "czuwa"; noce mam kiepskie - pobudka kilka razy i przeważnie od 5-6 rano już nie śpi, potem zasypia ok 10 tej.
Ostatnio byłam na usg główki i u ortopedy na badaniu bioderek na szczęście wszystko ok (150 zł mniej w portfelu). \
Natomiast mam teraz problem z karmieniem... do tej pory karmiłam głównie w pozycji leżącej bo po porodzie byłam masakrycznie obolała, teraz próbuję już na siedząco ale .. nie wychodzi mi...  😵 coś robię nie tak.... Mała często mi się dławi, kaszle, ulewa.... bywa że podczas karmienia przerywa i zaczyna nerwowo płakać... dodatkowo mam problem z odbijaniem, rzadko odbija... jutro idę na konsultację bo szkoda mi dziecka a chciałabym jeszcze kilka miesięcy pokarmić. Oglądałam filmiki w necie, ale mi jakoś nie wychodzi...
Mazia, Karm dalej na leżąco. To nie Ty robisz coś nie tak, tylko pewnie na siedząco leci Ci dużo pokarmu, a ona nie umie jeszcze za tym nadążyć. Tylko tak przypuszczam, dobrze że idziesz na kosultacje, daj znać co Ci poradzą.
zduśka, u Nas dobrze, wczoraj było troszkę gorzej, bo Mała nie chciała spać i marudziła cały dzień. Ja padłam o 22, były ze 4-5 pobudek na karmienie. Jak chłop poszedł do pracy to wzięłam ją do siebie do łóżka i spałyśmy prawie do 10 😉 więc i humor mam lepszy. Dzisiaj idę na ściągnięcie szwów i bardzo się cieszę, bo jedna szczególnie mnie uwiera. Przy okazji wrzucam fotki. W niedzielę byliśmy na pierwszym spacerze  😅
Mazia ciesze się, że u Was już lepiej  🙂 my jak na razie nie możemy jeść marchewki pod żadną postacią, mleka nie piję, bo trochę się boję i wcale szczególnie nie przepadam. Powolutku będę próbować po jednej nowej rzeczy i obserwować
25 marca 2014 10:32
Blue_Angel super fotki, a jak karmisz w nocy na leżąco to odbijasz za każdym razem jak mała zasypia przy cycku? bo ja nie lubię tego robić bo przeważnie wybudza się, ale z drugiej strony lepiej byłoby jednak odbić.
julie no właśnie nie wiem i mam nadzieję jutro się dowiedzieć bo nie chce mi się kłaść za każdym razem do karmienia, zobaczymy
Blue_Angel Nie wyglądasz na tydzień po porodzie 😉
zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
25 marca 2014 10:37
Mazia to się cieszę, że u Ciebie lepiej kochana, bo strasznie martwiły mnie te kolki. Trzymam kciuki aby wszystko się poukładało  :kwiatek: I daj koniecznie jakieś fotki kruszynki  😀

Blue_angel chyba Ci dziecko podrzucili  🤣 bo nie wyglądasz jak byś dopiero co urodziła....  😀 a Mała śliczna !
Mazia, no właśnie my nie zawsze obijamy. Staram się, ale tak jak piszesz w nocy zaraz by się wybudziła, więc zazwyczaj tego nie robimy. Chyba, że zacznie (tfu tfu) coś się dziać to wtedy będziemy odbijać po każdym karmieniu bez wyjątku.
Dzięki dziewczyny  :kwiatek: sama jestem w szoku, bo brzuch już prawie wygląda jak przed porodem
dzięki dziewczyny za pamięć, dziś Piotrek ma lepsze samopoczucie, ale nadal każdy posiłek zwraca  🤔. masakra, dziś wybierzemy się chyba do lekarza bo coś za długo to trwa (już czwarty dzień). noc była wreszcie przespana, ale po śniadaniu bełcik 🙁.
25 marca 2014 11:52
Blue_angel jak jutro się czegoś dowiem to dam znać, niektórzy mówią że zawsze trzeba odbijać inni z kolei że przy karmieniu piersią nie trzeba... a odnośnie brzuszka po porodzie to mam tak samo, po kilku dniach wrócił do swych płaskości tylko skóra jeszcze taka wiotka i z ciemną kreską...
Bera7 i inne koleżanki ciężarówki, kiedyś była dyskusja na temat pierwszych pieluszek dla noworodka po porodzie. Teraz z doświadczenia mogę napisać, moja córa ważyła 3400g przy porodzie i wychodzi to tak, że na pierwszy niecały  miesiąc życia zużyłam niecałe 3 paczki pampersów "1-new born" po 43 sztuki w paczce (21 zł paczka) są w sam raz. Teraz kupiłam już rozmiar większe, tzn "2" 3-6kg.
Mazia, no to z brzuchem mam to samo, krecha też jeszcze jest. Będę wdzięczna za informacje, bo sama nie wiem czy dobrze robię 🙂
kurczak_wtw, mam nadzieję, że szybko Wam się polepszy!
Ja czasem nie odbijałam, ale wtedy kładłam na boku.
Mazia, dzięki za informacje. Czyli nie mam nadmiaru 1-ek, będzie w sam raz albo dojdzie jeszcze 1 paczka, w zależności jak duże będzie dziecko i jak szybko będzie rosło.
Kami   kasztan z gwiazdką
25 marca 2014 12:47
Ja Monię odbijałam sporadycznie, bo wszystkie położne mi mówiły że przy karmieniu piersią nie trzeba. Tylko, że Monia zawsze spała na boczku (no chyba że na spacerze w wózku jak ją miałam cały czas na oku) i na poduszce klinie.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
25 marca 2014 12:56
Blue_angel, o mamuniu, jaka słodkość! Cudna jest - aż już bym chciała swoją...

A tymczasem dziś dopiero USG połówkowe, ja oczywiście już od rana w nerwach, czy wszystko OK... Kurczę, teraz sobie myślę "niech się już urodzi, jak ją będzie widać, to będzie łatwiej", ale podejrzewam, ze generalnie będę się o nią martwić już do końca życia 😉 Toż to jakieś szaleństwo jest 🙂
Blue_angel - ale laska z Ciebie 🙂a Malutka do schrupania 😍
Maleństwo niestety po porodzie jakoś tak ciężej jest bo odpowiedzialność rośnie i zmartwień więcej. Choćby o przyszłość dziecka. Jak jestem opanowana, tak głupia gorączka bez żadnych innych objawów denerwuje mnie strasznie.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
25 marca 2014 13:38
agulaj79, no dlatego piszę, ze to szaleństwo jakieś jest. Czasem się dziwię, ze ludzie w ogóle z własnej woli się rozmnażają 😉
na początku odbijałam, ale szybko dałam sobie spokój z odbekiwaniem w nocy. dzieć śpi, cycując zasypia jeszcze mocniej, nie ma sensu moim zdaniem w nocy. ale w dzień mieliśmy duży kłopot z ulewaniem, bo zawsze mi się wydawało, że za dużo ulewa. i poradzono mi, żeby odbekiwać zawsze. jak nie odbeknie-czekać aż to zrobi. i faktycznie, czasem i po pół godzinie było siarczyste "beeeek" z głębin. teraz nie odbekuję od dawna wcale, bo albo w trakcie butli zasypia, a jak nie zasypia to przekręca się sekundę po zjedzeniu i odbekuje się sama 😉

bera7,  nie masz gdzieś biedronki? dady są naprawdę super. powoli nam się coś rozjaśnia (znaczy😀o dupy jest ale wiemy na czym stoimy), więc muszę w końcu przysiąść i zmajstrować Ci paczkę, bo odkłądam i odkładam i zapakować nie mogę!

maleństwo a tam! ja ciągle się martwię, czy Nika nie jest upośledzona/chora/karłowata/za chuda/za gruba/nie mówi/chodzi... miliard powodów!
Mazia, Blue_angel, Ja miałam tą krechę dobre pół roku.

A poza tym to się na was obrażam, weźcie spadajcie na drzewo i się do mnie nie odzywajcie!!!  😤
Jak można być taką laską od razu po porodzie, to jest chamstwo i drobnomieszczaństwo!  👿

Blue_angel, Śliczna córeczka, tak poważnie mówiąc. 😀
Mazia- Super, że już po kolkach  😅
Ja do tej pory karmie na leżąco. Nie umiem na siedząco i mały też  😂
Co do odbijania, to ja nie odbijałam i nie odbijam bo mały zasypiał po karmieniu i nie chciałam go wybudzać.
Odbije mu się czasem jak położę go na brzuchu.
Blue_Angel- Ślicznie wyglądacie obie!  🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się