Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym
Kurczak_wtw kciuki są!
Dworcika ale pogodny chłopak! 🙂
mam pytanie. Kiedyś któras pisała, że dzieciaki nie powinny siedzieć na nóżkach pod pupą tylko z nóżkami z przodu, bo szkodzi na bioderka. Tylko co ja mam zrobić jak on nie siedzi jeszcze na pupie, a na kolankach jak najbardziej?
Dzięki dziewczyny za opinie o chodzikach. Sama jestem na nie, dzięki za przedstawienie argumentów przeciw.
Co do szczepienia przeciw rota - koleżanka zaszczepiła, pomimo tego, ze oni sami chorowali, mala zdrowa.
Dworcika, druga fota super! fajna ciotka jestes!
Blue_angel, dobór ubrań przypadek, ja ubrałam Lwa i patrzę że tak się w kaszkiet mi chłop duzy wstrzelił, zdjęcie jak mega ustawiane a w sumie spontan przed wyjsciem wyszedł bo Lew zamiast wkładac buty ciągał wózek;] więc zarządziłam fotę i żałuję że tylko komórką, bo super wyszło!
Dzięki za miłę słowa!
[quote author=_kate link=topic=74.msg2049279#msg2049279 date=1395690566]
Kurczak_wtw kciuki są!
Dworcika ale pogodny chłopak! 🙂
mam pytanie. Kiedyś któras pisała, że dzieciaki nie powinny siedzieć na nóżkach pod pupą tylko z nóżkami z przodu, bo szkodzi na bioderka. Tylko co ja mam zrobić jak on nie siedzi jeszcze na pupie, a na kolankach jak najbardziej?
[/quote]
W czasie wspólnej " dywanowej" zabawy prowokować do siadu z nogami z przodu.
A jeżeli dziecko samo sobie tak siada podczas samotnych zabaw to naprawdę nie robić nic - patrzeć tylko czy równomiernie rozkłada ciężar na obydwu nogach
Dworcika - wow!!! Jaki duży już!! Dopiero co malutkim się chwaliłaś
Sznurka - zdjęcie cudowne, takie ciepłe, no i faceci przystojniacy 🙂
galop - ja od świnki też coś miałam w pierwszych dniach, potem przeszło, aaa miałam liszaje
Kotbuty - masakraa po prostu z teściową, w głowie się nie mieści
kurczak -zdrówka dla was
co do zdjęć nagich, to jestem na nie. Ostatnio widziałam u kogoś na fejsie fotkę dziecka bez majtek :/
a co do chodzików to też jestem na nie
Od tygodnia Michaś stawia pierwsze kroczki 🙂
aaa i dostałam wezwanie do szczepienia, ale jeszcze trochę Michaś kaszle, więc znowu przełożę 🙂
_kate, on się chichra naokrągło 🙂
sznurka, dziękuję :kwiatek:
Cierp1enie, sama się dziwię jak to szybko leci...
Uwielbiam z nim spędzać czas! No taaaaaki udany egzemplarz! Mam nadzieję, że limit się w rodzinie nie wyczerpał i moje też takie będą 😁
co do zdjęć nagich, to jestem na nie. Ostatnio widziałam u kogoś na fejsie fotkę dziecka bez majtek :/
Oj tam, oj tam. Ostatnio na instagrmie u laski, która codziennie wrzuca zdjęcia gołego dziecka (4 lata? 5?) widziałam zdjęcie "pierwszej kupy w dorosłym kibelku". A na jakimś blogu kilka miesięcy temu zdjęcie "dziecko mi się tak zrelaksowało w wannie, że aż walnęło kupę". Teraz zdjęcia kup są w modzie, nie gołe tyłki.
kotbury współczuję teściówki na serio 😵 Trzymajcie się tam :kwiatek:
kurczak_wtw zdrówka życzę !
sznurka ale fajna fotka !!! i ten wózeczek extra 😀 i ogólnie klimat !
Dworcika no no ale przystojniak ! I bardzo pozytywne fotki
Blue_angel a jak Ty tam ??
Mazia takie samo pytanie 😀 ?? jak sprawy kolkowe ?? jak się generalnie czujesz ?
a ja jestem po wizycie u gina, wszystko ok. Posłuchałyśmy sobie serduszka Bolka 😀 piłka z przodu coraz większa i czuje się jak balonik 🤣 Przeżyłam wczoraj koszmar wpychania się do pociągu wkd - jestem na serio w ciężkim szoku jaką różnice robi kilka minut w dojazdach do warszawy. Z minuty na minutę pociąg jest coraz bardziej zapchany.. ja zastałam plecy ludzi jak drzwi się otworzyły, no ale musiałam przecież wsiąść ... a brzucha to już wciągnąć się nie da .. czułam się jak zgnieciona szprotka..
zapisałam się na echo serca płodu i jednak do enel medu, bo jak się okazało to i tutaj wykonują takie badanie ale niestety muszę chwilę na nie poczekać około 2 tygodni. No ale ceny z innych klinik mnie nieco odstraszyły 😉 a tutaj badanie mam w pakiecie .
sznurka - boskie 😍
skoro ludzie wstawiają zdjęcia z bezdomnymi/menelami to może niebawem zaczną przy łóżku umierającego a czymże przy tym jest goła pupa/kupa i inne genitalia...skoro żeby zaistnieć trzeba zrobić takie zdjęcie jakiego inni nie mają to cóż...głupota ludzka jest jak mawiał pewien wybitny fizyk nieskończona 😁
kurczak_wtw - zdrówka dla Piotrusia!
kurczak_wtw, Przykro, że Piotruś się tak musi męczyć. Trzymam kciuki, żeby jak najszybciej wrócił do zdrowia.
zduśka kolki póki co zażegnane (tfu, tfu) jestem na ścisłej diecie bezmlecznej ale również bardzo lekkostrawnej,dodatkowo podaję rano i wieczorem esputicon. Czasem jest jakiś problem z bąkiem, ale ogólnie ok. Dziś odważyłam się zjeść jajko no i zobaczymy. Zauważyłam też że mój trzytygodniowy maluszek zmienia się bardzo i ostatnio zaczyna już częściowo sama trzymać główkę i intensywnie rozgląda się... coraz mniej czasu śpi a coraz więcej "czuwa"; noce mam kiepskie - pobudka kilka razy i przeważnie od 5-6 rano już nie śpi, potem zasypia ok 10 tej.
Ostatnio byłam na usg główki i u ortopedy na badaniu bioderek na szczęście wszystko ok (150 zł mniej w portfelu). \
Natomiast mam teraz problem z karmieniem... do tej pory karmiłam głównie w pozycji leżącej bo po porodzie byłam masakrycznie obolała, teraz próbuję już na siedząco ale .. nie wychodzi mi... 😵 coś robię nie tak.... Mała często mi się dławi, kaszle, ulewa.... bywa że podczas karmienia przerywa i zaczyna nerwowo płakać... dodatkowo mam problem z odbijaniem, rzadko odbija... jutro idę na konsultację bo szkoda mi dziecka a chciałabym jeszcze kilka miesięcy pokarmić. Oglądałam filmiki w necie, ale mi jakoś nie wychodzi...
Mazia, Karm dalej na leżąco. To nie Ty robisz coś nie tak, tylko pewnie na siedząco leci Ci dużo pokarmu, a ona nie umie jeszcze za tym nadążyć. Tylko tak przypuszczam, dobrze że idziesz na kosultacje, daj znać co Ci poradzą.
zduśka, u Nas dobrze, wczoraj było troszkę gorzej, bo Mała nie chciała spać i marudziła cały dzień. Ja padłam o 22, były ze 4-5 pobudek na karmienie. Jak chłop poszedł do pracy to wzięłam ją do siebie do łóżka i spałyśmy prawie do 10 😉 więc i humor mam lepszy. Dzisiaj idę na ściągnięcie szwów i bardzo się cieszę, bo jedna szczególnie mnie uwiera. Przy okazji wrzucam fotki. W niedzielę byliśmy na pierwszym spacerze 😅
Mazia ciesze się, że u Was już lepiej 🙂 my jak na razie nie możemy jeść marchewki pod żadną postacią, mleka nie piję, bo trochę się boję i wcale szczególnie nie przepadam. Powolutku będę próbować po jednej nowej rzeczy i obserwować
Blue_Angel super fotki, a jak karmisz w nocy na leżąco to odbijasz za każdym razem jak mała zasypia przy cycku? bo ja nie lubię tego robić bo przeważnie wybudza się, ale z drugiej strony lepiej byłoby jednak odbić.
julie no właśnie nie wiem i mam nadzieję jutro się dowiedzieć bo nie chce mi się kłaść za każdym razem do karmienia, zobaczymy
Blue_Angel Nie wyglądasz na tydzień po porodzie 😉
Mazia to się cieszę, że u Ciebie lepiej kochana, bo strasznie martwiły mnie te kolki. Trzymam kciuki aby wszystko się poukładało :kwiatek: I daj koniecznie jakieś fotki kruszynki 😀
Blue_angel chyba Ci dziecko podrzucili 🤣 bo nie wyglądasz jak byś dopiero co urodziła.... 😀 a Mała śliczna !
Mazia, no właśnie my nie zawsze obijamy. Staram się, ale tak jak piszesz w nocy zaraz by się wybudziła, więc zazwyczaj tego nie robimy. Chyba, że zacznie (tfu tfu) coś się dziać to wtedy będziemy odbijać po każdym karmieniu bez wyjątku.
Dzięki dziewczyny :kwiatek: sama jestem w szoku, bo brzuch już prawie wygląda jak przed porodem
dzięki dziewczyny za pamięć, dziś Piotrek ma lepsze samopoczucie, ale nadal każdy posiłek zwraca 🤔. masakra, dziś wybierzemy się chyba do lekarza bo coś za długo to trwa (już czwarty dzień). noc była wreszcie przespana, ale po śniadaniu bełcik 🙁.
Blue_angel jak jutro się czegoś dowiem to dam znać, niektórzy mówią że zawsze trzeba odbijać inni z kolei że przy karmieniu piersią nie trzeba... a odnośnie brzuszka po porodzie to mam tak samo, po kilku dniach wrócił do swych płaskości tylko skóra jeszcze taka wiotka i z ciemną kreską...
Bera7 i inne koleżanki ciężarówki, kiedyś była dyskusja na temat pierwszych pieluszek dla noworodka po porodzie. Teraz z doświadczenia mogę napisać, moja córa ważyła 3400g przy porodzie i wychodzi to tak, że na pierwszy niecały miesiąc życia zużyłam niecałe 3 paczki pampersów "1-new born" po 43 sztuki w paczce (21 zł paczka) są w sam raz. Teraz kupiłam już rozmiar większe, tzn "2" 3-6kg.
Mazia, no to z brzuchem mam to samo, krecha też jeszcze jest. Będę wdzięczna za informacje, bo sama nie wiem czy dobrze robię 🙂
kurczak_wtw, mam nadzieję, że szybko Wam się polepszy!
Ja czasem nie odbijałam, ale wtedy kładłam na boku.
Mazia, dzięki za informacje. Czyli nie mam nadmiaru 1-ek, będzie w sam raz albo dojdzie jeszcze 1 paczka, w zależności jak duże będzie dziecko i jak szybko będzie rosło.
Ja Monię odbijałam sporadycznie, bo wszystkie położne mi mówiły że przy karmieniu piersią nie trzeba. Tylko, że Monia zawsze spała na boczku (no chyba że na spacerze w wózku jak ją miałam cały czas na oku) i na poduszce klinie.
Blue_angel, o mamuniu, jaka słodkość! Cudna jest - aż już bym chciała swoją...
A tymczasem dziś dopiero USG połówkowe, ja oczywiście już od rana w nerwach, czy wszystko OK... Kurczę, teraz sobie myślę "niech się już urodzi, jak ją będzie widać, to będzie łatwiej", ale podejrzewam, ze generalnie będę się o nią martwić już do końca życia 😉 Toż to jakieś szaleństwo jest 🙂
Blue_angel - ale laska z Ciebie 🙂a Malutka do schrupania 😍
Maleństwo niestety po porodzie jakoś tak ciężej jest bo odpowiedzialność rośnie i zmartwień więcej. Choćby o przyszłość dziecka. Jak jestem opanowana, tak głupia gorączka bez żadnych innych objawów denerwuje mnie strasznie.
agulaj79, no dlatego piszę, ze to szaleństwo jakieś jest. Czasem się dziwię, ze ludzie w ogóle z własnej woli się rozmnażają 😉
na początku odbijałam, ale szybko dałam sobie spokój z odbekiwaniem w nocy. dzieć śpi, cycując zasypia jeszcze mocniej, nie ma sensu moim zdaniem w nocy. ale w dzień mieliśmy duży kłopot z ulewaniem, bo zawsze mi się wydawało, że za dużo ulewa. i poradzono mi, żeby odbekiwać zawsze. jak nie odbeknie-czekać aż to zrobi. i faktycznie, czasem i po pół godzinie było siarczyste "beeeek" z głębin. teraz nie odbekuję od dawna wcale, bo albo w trakcie butli zasypia, a jak nie zasypia to przekręca się sekundę po zjedzeniu i odbekuje się sama 😉
bera7, nie masz gdzieś biedronki? dady są naprawdę super. powoli nam się coś rozjaśnia (znaczy😀o dupy jest ale wiemy na czym stoimy), więc muszę w końcu przysiąść i zmajstrować Ci paczkę, bo odkłądam i odkładam i zapakować nie mogę!
maleństwo a tam! ja ciągle się martwię, czy Nika nie jest upośledzona/chora/karłowata/za chuda/za gruba/nie mówi/chodzi... miliard powodów!
Mazia, Blue_angel, Ja miałam tą krechę dobre pół roku.
A poza tym to się na was obrażam, weźcie spadajcie na drzewo i się do mnie nie odzywajcie!!! 😤
Jak można być taką laską od razu po porodzie, to jest chamstwo i drobnomieszczaństwo! 👿
Blue_angel, Śliczna córeczka, tak poważnie mówiąc. 😀
Mazia- Super, że już po kolkach 😅
Ja do tej pory karmie na leżąco. Nie umiem na siedząco i mały też 😂
Co do odbijania, to ja nie odbijałam i nie odbijam bo mały zasypiał po karmieniu i nie chciałam go wybudzać.
Odbije mu się czasem jak położę go na brzuchu.
Blue_Angel- Ślicznie wyglądacie obie! 🙂