witam
mam pytanie apropo kursów: na stronie Warszawskiej PTHip pisza że licencja jest wydawana na 5 lat i zostaje przedłuzowa tylko w przypadku udokumentowanej pracy w zawodzie minimum 2 lata oraz odbycia 3 dodatkowych szkoleń. Rozumiem że dotyczy to wszystkich organizowanych kursów?
gdzie najlepiej zrobić kurs? Myslałam o Krakowie bo najbliżej. Toporzysko, Fundacja Hipoterapia - Na Rzecz Rehabilitacji Dzieci Niepełnosprawnych w Krakowie czy jednak Warszawa? Bydgoszcz? lub Kielce/
Dąbrówka Mała organizowane przez Green Way?
Czy jest tu ktos kto prowadzi wlasną działalnosc jako hipoterapeuta lub własny ośrodek z hipoterapią? Byłabym wdzieczna za kontakt tu lub PW
Może ktoś się zastanawia nad kursem hipoterapii w Bydgoszczy, który ma się rozpocząć w lutym. Do 20 stycznia zbierają zapisy. Póki co nie mogą skompletować grupy. Zainteresowani do boju 😉 Brakuje 6 osób
A masz moze informacje ilu-dniowe są zjazdy i ile czasu trwa obowiązkowa praktyka?
Dokładne informacje z całym harmonogramem są dostępne na stronie
http://www.pthip.org.pl/Zjazdy są weekendowe (sobota-niedziela) a praktyki 2 tygodnie (80 godzin)
Termin kursu został zmieniony, z powodu małej frekwencji.
Czy jest tu ktoś kto zajmuje się felinoterapią i onoterapią?
Przepraszam, że post pod postem :kwiatek:
poszukuje książki B. Teichmann – Engel, "Terapeutyczna jazda konna II. Strategie rehabilitacji" czy ktoś z Was ma tą książkę i chciałby mi pożyczyć? Z góry dziękuje
Poszukuję osoby, która prowadzi hipoterapię w małopolsce, okolice Tarnowa/Krakowa. Mój chłopak pisze pracę licencjacką na temat hipoterapii przy MPD, szuka osób, które pomagały/pomagają dzieciom z takimi problemami. Chciałby z nimi porozmawiać, jeśli istnieje taka możliwość to również poobserwować/pomóc przy pracy, szczytem marzeń byłoby dla niego przeprowadzenie studium przypadku. Czy jest ktoś, kto w jakiś sposób mógłby pomóc? :kwiatek:
U nas w Lublińcu (śląskie) jest hipoterapia:
http://kj-hipoterapia.webrobi.pl/ 🙂
Jak najbardziej w Ikarionie hipoterapia jest prowadzona i dużo osób z niej korzysta, z tym, że to okolice Oświęcimia, więc od Krakowa kawałek. Ale zapraszamy jak coś🙂
edit: Wiem, że w Krakowie w KKJK chyba jakaś hipoterapia jest ale nie mam pojęcia na jakim poziomie itd.
Ośrodek Rekreacji i Rehabilitacji Konnej „Tabun”, Kraków Olszanica.
Chyba nie można lepiej. Kiedyś "hipoterapia polska" miała dwa serca: Warszawę i Kraków. Potem nastąpił rozłam, ale widzę, że od pewnego czasu nastąpiło ocieplenie stosunków. Polecam.
W imieniu D. bardzo dziękuję za odzew :kwiatek:
Witam, czy ktoś z forumowiczów może wypowiedzieć się na temat kursów IRR spec. hipoterapia organizowanych przez EFiB?
http://efib.pl/index.php/kursy_instruktorskie/szczegoly Może ktoś coś słyszał o tych kursach? Interesują mnie przede wszystkim opinie, których w sieci jest znikoma ilość.
Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź 🙂
Dziewczyny pod jakim PKD jest hipoterapia?
Z tego co się orientuję to na hipoterapię nie ma osobnego PKD, tylko podlega ona pod fizjoterapię.
dokładnie tak 86.90 A - usługi fizjoterapeutyczne
Dziękuję za odpowiedź. Można jeszcze podciągnąć hipo po 86.90 E
witam!
czy ktoś orientuje się gdzie w Poznaniu można zrobić kurs hipoterapii ?
I jak to wygląda cenowo ?
dzięki za odp😉
Szukam kursu instruktora hipoterapii (nie w zjazdach weekendowych, tylko w jednym ciągu), który by się odbywał jesienią. Jakby ktoś coś wiedział, byłabym wdzięczna za informacje :kwiatek:
jestemzlasu- Dzięki :kwiatek: Kurczę, dojazd fatalny (z Mazur)...
Jakby ktoś jeszcze gdzieś widział ogłoszenie o kursie, byłoby super. Jak nie, to będzie trzeba pisać do Toporzyska...
Trochę czasu minęło więc dlatego piszę post pod postem.
Wybiera się ktoś na wrześniowy kurs instruktora hipoterapii do Lalina?
Witam
Wiem, że zaraz polecą na mnie gromy z jasnego nieba o durne pytania - bo nikt nie udziela instrukcji przez int jednak spróbuję zapytać.
Będę pomagać osobie chorej na SM jeszcze jest w pełni sprawna i kompletnie nic jej nie przeszkadza, jednak lekarz kazał jej dużo chodzić pływać i polecił hipoterapie.
Jako że mam możliwość darmowego po-oprowadzania na koniu a osoba owa jest na razie w pełni sprawna i krzywdy jej nie wyrządzę chciała bym się was poradzić jakie mogę jej ćwiczenia do wykonywania zaproponować.
Z tego co zrozumiałam hipoterapia w obecnym stanie ma na celu wzmocnienie mięśni i rozbudowę nowych połączeń nerwowych w mózgu na zasadzie jak stare obwody wysiądą mogą je zastąpić nowe.
Jakieś pomysły ?? Podpowie ktoś coś??
Radeczek Dlaczego sądzisz, że pytanie jest durne i że polecą na ciebie gromy? Chyba po to jest to forum żeby pytać i pomagać sobie wzajemnie prawda? SN to bardzo złożony problem, który leczony jest głównie farmakologicznie. Fizjoterapia może pomóc funkcjonować choremu, ale nie wyleczy. W przypadku formy rehabilitacji jaka jest hipoterapia, nawet zwykła rekreacyjna jazda konna, bez specjalnych ćwiczeń zadziała, pomagając choremu uwierzyć w własne siły, poprawiając sprawność ruchową, koordynację i równowagę. Jest fajny artykuł na necie ,,Postępowanie rehabilitacyjne w stwardnieniu rozsianym, autor Marek Woszczak" Tam jest wszystko super wytłumaczone, nie ma sensu się rozpisywać 🙂
Wybiera się ktoś na wrześniowy kurs instruktora hipoterapii do Lalina?
Ja się wybieram. Czyżbym nie była sama re-volty?
Szukam dla znajomych dobrego ośrodka prowadzącego hipoterapię w okolicach Gorzowa Wielkopolskiego. Czy ktoś zna ❓
Ja nie z tamtych okolic zupełnie. Będę wdzięczna za namiary.
Słuchajcie, mam pytanie do osób pracujących jako hipoterapeuci w państwowych ośrodkach, lub osób zorientowanych w temacie.
Mam możliwość zatrudnienia się na podstawie własnej działalności w takim właśnie ośrodku. Dyrektor kazał mi zaproponować cenę wynagrodzenia miesięcznego. Praca na pełen etat - hipoterapeuci pracują tam max. 7 godzin dziennie, 5 dni w tygodniu. Nie mam pojęcia co zaproponować. Jakie jest na ogół wynagrodzenie hipoterapeuty w ośrodkach? Orientujecie się może? Nie chciała bym przegiąć z ceną, ale z drugiej strony nie chciała bym też pracować na same paliwo i miesięczne koszty działalności.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Dementek, w listopadzie był kurs u Robsona w Dąbrówce, organizowany przez firmę Green Way.
kosteczka- Robiłam kurs we wrześniu w Lalinie. Też był organizowany przez tą firmę.
Arya- Dopiero zobaczyłam, że był ktoś z re-volty 😉
Czy ktoś robił kurs hipoterapii na Nowoursynowskiej? Rozważam rozpoczęcie tego szkolenia w tym roku. Chciałabym się dowiedzieć, jakie są Wasze opinie o tym kursie? Jak wygląda zdawalność egzaminów? Czy dużo ludzi oblewa i finalnie nie dostaje licencji? Kurs jest dość drogi, jak dla mnie i wymaga przeorganizowania pracy, obowiązków rodzinnych, etc.
Jak wyglądają egzaminy? Jeździecki, jak piszą, jest na poziomie srebrnej odznaki. Wg nie to dość wysoko... Jak wygląda w rzeczywistości?
Czy wykłady dobrze przygotowują do egzaminów tesowego i ustnego? Jaka panuje atmosfera na tym kursie? Czy praktyki w tym ośrodku można robić w dowolnym czasie (np. w miesiącach wakacyjnych), czy jest to wyznaczone odgórnie? Na odbycie 80 godzin (2tyg) przeznaczone jest kilka miesięcy, jak wynika z ogłoszenia na stronie.
Wiem, że potem trzeba udowodnić pracę w zawodzie by po pięciu latach nie stracić licencji. Jak się to wykazuje?
Będę bardzo wdzięczna za informacje od osób, które zrobiły ten kurs i praktykują.