epk (albo ktos inny ) a orinetujesz sie gdzie mozna takie siodło wysłac w celu skrócenia i jaki mniej wiecej jest koszt ? Bardzo odpowiada mi ujezdzeniowka County i zastanawiam sie nad kupnem ale ma zdecydowanie za dlugie tybinki dla mnie...
Evson, widziałam siodło z tybinkami skracanymi przez HBC 😉 i tam bym się pewnie udała. Nie wiem tylko jak w tej chwili są zawaleni robotą i czy będą mieli czas.
juliakulia, ja jeżdżę w długiej tybince i w ogóle mi to nie przeszkadza. Testowałam też siodła z krótką i stwierdzam to z całą odpowiedzialnością. Gdyby coś było nie teges, coś przeszkadzało to stwierdziłabyś to podczas jazdy.
juliakulia za długa tybinka nie będzie Ci przeszkadzać ale jeśli ją skrócisz do prawidłowej dla Twojej nogi długości to poczujesz ogromną różnicę na plus w możliwości pracy łydki. Dopóki jeździłam w zbyt długiej to po prostu w niej jeździłam i wydawało mi się że jest ok bo to ani koniowi nie przeszkadza ani Tobie... ale też nie ułatwia pracy. Odkąd mam sommera z dopasowaną do mojej nogi tybinką - krótszą o 6cm! wiem jaki to jest komfort i jeśli możesz sobie na niego pozwolić - a sommer przecież skraca tybinki to powiem Ci, że warto.
Myślałam ze da sie tylko zamówić nowe siodlo ze skracanymi tybinkami 🙂 ale jeśli da sie skrócić w istniejącym juz siodle, to super 😀 za 2 tyg ma byc Pan z Sommera, zobaczymy co da sie zrobić. Jeszcze raz wielkie dzieki :kwiatek:
epk dzieki serdeczne za odpowiedź. Myślisz ze zmiana taka mniej wiecej jak na zdjeciu bylaby mozliwa? U tym County sam klocek nawet nie jest tak bardzo nisko, co po prostu tybinka przykrywajaca klocek jestv dluga. Skoro da sie skracac to rozumiem ze chodzi o obciecie tej tybinki ale nie bardzo sobie potrafie wyobrazic jak skoro tam jest wypełnienie na poduszce kolanowej i mnostwo przeszyć
Evson, wszystko się da 😉 A ten klocek jest także za długi - ja proponuję pogadać najpierw z Bogdanem - że zrobi to bardzo ładnie to jestem pewna, ale dopytaj go o możliwości czasowe, bo z tym może być różnie 🙂. Ale najwyżej poczekasz na termin.
juliakulia zgadzam sie z Kiką i potwierdzam na sobie: przesiadłam się równiez na Sommera z krótka tybinką, super dopasowaną do mnie (około 35- 36 cm) i naprawdę czuję olbrzymią różnicę. Wcześniej nie jeździło się źle, teraz jeździ się super. Jeśli tylko masz rymarza, który podejmie się skrócenia i dopasowania bloczka kolanowego to się nie wahaj.
Dzieki dziewczyny za rady :kwiatek: Dramka na szczescie nie musze sprzedawac bo jeszcze nie kupiłam 😉 to u góry to siodło koleżanki Ostatnio miałam takiego oto Passierka którego kochałam miłoscią wielką ale było giga szerokie i na mojego folbluta to bym musiala je zwezac chyba o 10 rozmiarów i sprzedalam.. A własnie- orientujecie sie jak wypada rozmiarowka passiera w porownaniu do Prestiga (rozstaw łęku) ?? potrzebne mi ok 32-33 Prestiga jak to bedzie w passierze??
Jak kupiłam to osoba która mi sprzedała mówiła ze to PSL E Dressage. Ale patrzac w katalogu Passiera to nie jestem pewna. W kazdym razie siodełko super 🙂