Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym
Dzięki dziewczyny :kwiatek:
Oleśniczanka ja mogę nie polecić Chicco, mała i badziewiasta ale taką mam po Kaziu, więc używam do miasta, na podróż itp. 😉
Ja mam jakąś wypasioną parasolkę firmową z drugiego rzutu i najzwyklejszą no name kupioną za 20 zł w ciuchlandzie i ta ciuchlandowa rządzi- nie telepie się, jest zwrotniejsza, stabilniejsza i daje radę nawet w polu. Ta firmowa- telepią się wszystkie elementy, ta rączka z przodu (poprzeczka) odpada, jak Wojtuś ją mocniej chwyci i ogólnie jest mało zwrotna.
Ja juz po kursie teorie mam zdana tylko praktyczny mi zostal 🙂 ale musze wpierw jazdy jakies wykupic i przypomniec sobie :/ wazne ze samochod mam to maz nie bedzie mial nic do gadania... :3 bo poki co on nim jezdzi...
Mam pytanie, bo Damianek niedługo nie będzie się mieścił w gondoli a do siadania jeszcze mu daleko.
Czy mając wózek X-lander (model z około 2009 roku), da się coś wykombinowac? Półleżąco da się zamontować? Bo chyba nie w każdym wózku?
Drugie pytanko: mamy leżaczek bujaczek FisherPrice do 9kg- bardzo go lubimy ale niedługo trzeba kupić coś większego.
Co polecicie? Ważne żeby było lekkie, bo lubię przenosić do kuchni itd., i nie za wielkie. Nie musi mieć zabawek itp. pierdół 😉
Fajnie by było żeby się lekko bujał pod wpływem ruchów dziecka a jakby się dało regulować oparcie, to już całkiem czad 😉
Widzę w necie różne polskie tanie ale może lepiej używany FisherPrice?
Edit: Chciałabym żeby bujak był w tym rodzaju:
http://merlin.pl/Bright-Starts-Lezaczek-Kaczuszka-do-18-kg_Bright-Starts/browse/product/206,881692.html?gclid=CKHdptOR-bwCFQUIwwodBJsAAgWiększość jednak ma "płozy".
sznurka- A tą skóra merynosa latem też kładłaś? Nie było małemu gorąco?
Tristia,
No na pół leżąco możesz zamontować siedzisko spacerowe.
Tristia, nie, bo Lew miał już 2 miesiące i była jesień😉 ale skory używam tez do dziś codziennie, Lew na niej siada jak buduje z klocków czy jakieś podłogowe aktywności uprawia
sznurka, a pokazesz zdjecie skory/linka do podobnej? :kwiatek:

tu masz zdjecia mojej,
ja widziałam ostatnio w sklepie Kolebka Natury - kupowałam kolejne bursztyny bo nam Buła jakiś czas temu pogryzła stare
http://www.kolebkanatury.pl/sklep/home/590-skorka-owcza-relugan.htmlja mam swoją od Dorcysi, może napisz do niej, moze coś moze pomoc w tej materii;]
mam też skórę z wrzosówki - Lew dostał od mojej cioci na chrzciny ale to nie to samo co merynos, bez dwóch zdań, aaczkolwiek na tamtej tez chetnie siada - przy kominku lezy
zduśka - gratuluję chłopca 🙂
sznurka - uwielbiam to foto w saneczkach
sama bym na takiej polezala 😍
ale slodziak na tych sankach 🙂
equi.dream na tym USG lekarz powiedział, że jest to 19,2 t.c 😉 , wcześniej ciąża była starsza 😁 no nie ważne teraz mam termin przesunięty na 27.07 ale w sumie to nie robi żadnej tam różnicy - jedynie w kwestii znaku zodiaku 🤣
Co do płci - to ja wołałam chłopca 😉 ale jak by była dziewczynka to też luz - teraz muszę pomyśleć nad imieniem 😀
maleństwo :kwiatek: hehe no prawie jak na zamówienie 😁
bera7 Ja Ci wróżę dziewczynę 🤣
sakura ja przed egzaminem wykupiłam sobie 10 h i spokojnie wystarczyły ! Trzymam kciuki 😅
sznurka super ta fota w sankach !
Cierp1enie :kwiatek:
I mam pytanie do dziewczyn z Warszawy , czy któraś z Was robiła to echo serca płodu ?? Czy macie jakieś polecane miejsce ? Poczytałam o tym co nieco i widzę, że na Karowej i na Żelaznej je wykonują.
zduśka ja mam przesunięty na 21. Też nie robi różnicy, tylko ten rak nieszczęsny 😁 Ile waży Wasze dzieło ? Co do imienia to dziewczynkę jakoś łatwiej nazwać. Padają propozycje [Jonasz, Igor, Gniewosz, Lew (zgapiamy), Borys, Iwan], ale jesteśmy dalej niż bliżej 😉
no rak fatalny znak 🤣 mój ojciec jest rakiem 😉
Młody waży 307 dkg i i pływał wesoło 🤣 no nie chciał jakoś z lekarzem współpracować - jak go złapała i chciała serca posłuchać to się wypiął 😉 i tak przez większość badania
mój mąż wspomniał o imieniu Heniek - no ale nie ma bata na takie imię 🙂
zduska gratuluję chłopca 😉
maleństwo zabij, nadal nie mam kartonu aby wysłać paczkę 😉 Nawet w naszym osiedlowym sklepie nie mają 😀iabeł:
Jeśli chodzi o spacerówki, to ja nadal kocham mojego maclarena z tym że ja nie jeżdżę w terenie...tylko po chodnikach. Boski jest, szkoda że moje dziecko go nie kocha tak jak ja. W końcu mam spacerówkę ideał dla mnie a wożę w niej zakupy 😀iabeł:
Młody za to w ogóle też nie używa leżaczka, mamy jeden i mam plan wystawić go na śmietnik. Bo stoi tylko i mi zajmuje miejsce. Ale ogólnie trafiło mi się dziecko co nie znosi takich rzeczy jak fotelik samochodowy, leżaczek, fotelik do karmienia czy wózek. Rączki mamy są najlepsze. Je na ogół na stojąco 😵
Z tego też powodu nie możemy jechać tak jak chciałam z Aną i jej chłopakami do Włoch na wakacje. Bo samochodem to ja tam nie dojadę.
Fajne te Wasze dzieciaki.
Lew na sankach - boski!!
U nas też zębów nie widać, niby idą, ale jakos tak bez efektów.
Czekam na wiosnę, zeby spacerowke wyciągnąć, mala siedzi sama i w gondoli też by chciała.
sznurka - wiesz, ze jeszcze nie dałam tego ziemniaka? Normalnie nie ma okazji...
Niekapek po Waszych sugestiach kupie przy okazji.
Dziś musiałam oddać nianie elektroniczna znów do sklepu, ciągle się psuje. Za wcześnie pkchwalilam...
A co u Jamajki i Basienki?
U nas jakis marazm powyjazdowy. Jasiek ma problemy z zasnieciem i spaniem w dzien (w gorach spal swietnie). Ja mam jakiegos wkurza, bo znowu dopadla mnie deprecha pod haslem kazdy-dzien-jest-obrzydliwie-taki-sam. Malza mi znowu wywiewa na cale dnie (zreszta- bylismy cale 5 dni w gorach, z czego szanowny malzon urwal sie na 'chwileczke' do Warszawy :/ bo nie mogl sobie odpuscic bycia zywa pochodnia w metrze...).
opolanka, ja mam niekapek lovi z tym miekkim zoltym ustnikiem i az musialam zaworek wyjac, bo byl pancerny taki, ze mi bylo ciezko z niego sie napic. Jasiek teraz pije tylko z tego i super jest ten ustnik.
szafirowa, masz ten?

Bo ja mam z takim:

I wbrew opisowi, miękki to on nie jest...
My mamy kłopot z Julki jedzeniem w nocy, ona zasypia tak ok. 18 i potrafi spać do 24😲0, zjada mleko i idzie spać dalej, żeby obudzić się o 5😲0 na przykład. Nie wiem, jak przetrzymac ją dłużej, żeby zjadała o 21-22😲0 kolację i spała do tej 6😲0, nawet 5😲0, ale bez pobudki w nocy.
Bo potem jest tak 😁
opolanka, mam dokladnie ten co Ty 😉 i on jest miekki- jest silikonowy, nigdy zaden nie bedzie miekki jak smoczek od butelki 😉 reszta to po prostu zwykly twardy plastik.
edit: a probowalas sie z niego napic? Powodzenia 😉 w srodku masz taki zaworek silikonowy przezroczysty- mozesz go albo lekko zluzowac (otworzyc) albo na poczatek wyjac zupelnie- wtedy niekapek jest troche 'kapek' ale przyjamniej da sie z niego na luzie napic 😉
aszhar- Ale każdy wózek ma taką opcję? Gdzieś mi się obiło o uszy właśnie, że któryś (starszy przynajmniej) x-lander spacerowy można ustawić na płasko lub na siedząco, a tak "na pół gwizdka się nie da" 👀
A czteromiesięczne niemowlę może jeździć w półleżącej spacerówce?
sznurka- Super ta skóra!
Odnośnie bujaczków- miał ktoś firmy Bright Start? Jak one w praktyce?
Muffinka mój Piotrek taki był- bunt na wózek, fotelik, leżaczek... masakra. a ostatnio na obiadku rodzinnym dowiedziałam się o teorii, że te dzieci niewózkowe są takie z winy rodziców, bo rodzic się stresuje i ten stres przechodzi na dziecko bla bla bla. aaaale się wkurzyłam tym durnym gadaniem 😤.
Tristia mój Stach przesiadł się do spacerówki x-landerowej jak miał 4 mies. żyje, rozwija się dobrze... uznałam, że mniej mu zaszkodzi (o ile w ogóle) pozycja półleżąca niż wdychanie mroźnego powietrza pełną piersią w trakcie ryku. w naszym x-landerze trójkołowym (mamy taki jak Czarownica) bez problemu da się ustawić pozycję taką jaką chcesz.
kurczak_wtw, a ile ja sie nasluchalam, ze foch wozkowo/lezaczkowo/fotelikowu to moja wina, bo nauczylam noszenia, bo rozpiescilam, bo widac, ze nic do roboty poza noszeniem nie mialam...
Tristia my mamy BS mniej więcej taki
http://allegro.pl/bright-starts-hustawka-lezaczek-slimaczek-6909-i4007732838.html i nie polecam - jest bardzo głęboki i dziecko w niego wpada. Jak już ma prawidłową pozycję to jest do niego za ciężkie...
Natomiast co do x-landera to my mamy model move i można w nim dowolnie ustawić siedzisko. Tylko że dziecko które samo nie siedzi, nie powinno być w pozycji półleżącej. Ale zawsze możesz w spacerówce rozłożonej na płasko zdemontować budkę i położyć na brzuszku - wtedy będzie mieć widok 🤣
Co do imienia to dziewczynkę jakoś łatwiej nazwać.
haha, u nas wprost odwrotnie, dla chłopaków mieliśmy tyle pomysłów i w sumie szybką decyzję, nad dziewczyną żeśmy się potwornie nagłowili 😉
edit. eee, nie przesadzajcie z tym rakiem. Mój Luby i moja mama są raczkami i nie przyczepię się. Co więcej, i moi rodzice, i my, to połączenie rak + bliźnięta. Ponoć fatalne 😂
maleństwo, i co, będzie Kalina czy jakoś inaczej?
szafirowa, czym twój mąż musiał być w tym metrze 😀?
sienka, pojawiaj się tu pojawiaj, ten wątek przecież zaraża fasolkami 😀
Kami,
A powiedz mi czemu dziecko ktore nie siedzi nie może być w pozycji pół leżącej??
Dlaczego w wozku nie może a w leżaczku czy też w foteliku już tak??
Dzionka, moja przyszła teściowa oznajmiła nam (!), że będzie Kalina Dorota, bo przecież drugie imię musi być po niej... Osłabiająca jest :p
maleństwo, i co - będzie 😀?
Dzionka, kojarzysz cwiczenia w warszawskim metrze? Ze niby sie palilo, wybuchy itp? W nocy z czwartu na piatek. Po peronie latal gosc co sie palil:
Taaa, to oczywiscie musial byc moj malz, bo to przeciez bedzie tak dobrze w Cv wygladac...
Dzionka, chyba śni! 😉 Jeszcze nie ustaliliśmy, czy w ogóle damy drugie imię.