Burza Eggersmann ma Re-vitla cubes - paszę dla ochwatowców
W Galopadzie kosztuje 97 zł za 25 kg - już z przesyłką... nie wiem czy to dużo czy mało... (?)
Energii ma 10 MJ/kg
A ja spytam o paszę Herbic, z Besterly. Czy musi być podawana tylko z owsem? Bo moja klacz dostaje owies rano, na dodatek w postaci zmielonej (starszy konik, nie przeżuwa już tak dobrze ziaren, po czym w kupie było ich coraz więcej) Więc nie wiem z czym podawać, i w jakich ilościach? Ile owsa(jeżeli w ogóle owies) a ile paszy (oczywiście wprowadzane powoli, od małych dawek, do coraz większych)
A stosował ktoś Muesli Happy horse?
http://allegro.pl/musli-happy-horse-otreby-ryzowe-konie-sportowe-i3924744589.htmlChcę mojej kobyle dorzucić coś na rozbudowę mięśni i odrobinę więcej energii, wracamy do formy.
Myślę o Hilight Improver Conditioning Mix i dodatkowo otręby ryżowe?
No i czy jeszcze dodawać witaminy? Teraz dostaje jakieś podstawowe (nie pamiętam nazwy), ale myślę o powrocie do Marstall Force bo uzupełniają też elektrolity, a pocimy się bardzo intensywnie obie 😉
Teraz dostaje mieszankę owsa + jęczmienia 3 kg + witaminy w 2 posiłkach i widać, że to zdecydowanie za mało.
Ile waży miarka musli Highlight Improver?
Taka wszechobecna pavowska - około 800 g. 🙂 Nie wypchana po brzegi, ale i nie 3/4, po prostu cała jedna.
Polecacie jakaś pasze dla konia stojącego i wychodzącego jedynie na spacerki po 5min dziennie ze względu na kontuzję🙁 planuję zmniejszenie owsa do minimum bardziej tylko tak dla smaku i przestawienie na paszę tylko nie wiem którą wybrać może ktoś może mi coś doradzić 🙂
W ogóle zrezygnuj z owsa,owies daje energię i to wcale nie tą dobrą.Wszystkie niskokaloryczne i niskoenergetyczne pasze będą ok,garstka na posiłek i dużo siana.5 minut spaceru to praktycznie stanie w boksie,więc nie chcesz ładować w pupkę energii.
systematycznie mu zmniejszamy owies żeby nie tak nagle odciąć do zera czy tam do jakiejś malutkiej garstki. No tak niestety stoi w boksie i tak jeszcze ze 2 miesiące.siana ma pod dostatkiem zastanawiam się czy mu w siatkę nie włożyć żeby się mniej nudził chociaż troszkę ale słyszałam na ten temat różne opinie i już mam wizję ze wkłada sobie noge w tą siatke. Własnie się rozglądam po paszach na codzien jak pracuje dostaje egersmana ale z tej firmy mi się nie podbają niskoenergetyczne.
Cooling mix & herbs z Saracena bardzo fajna pasza podstawowy 😉 Troszkę tańsza wersja bez dodatku ziół- Livery Mix.
Elfik, a niby czemu systematycznie? Takiego delikwenta to albo na garstce owsa, jak nie ma opcji paszy, albo go postawić na jakiejś sieczce, np. Cool Fibre Spillersa. A owsa ZERO!
no z dnia na dzień nie obetnę owsa z 3 miarek na karmienie do zera. dlatego też szukam takich które są do polecenia 🙂
Elfik, tak obetniesz. Tak się robi, koniom nic się nie dzieje.
Jak koń ma kolkę to też odstawiasz stopniowo? Albo jak się przebiałkowi? Kontuzja to taka sama sytuacja. Przestawia się albo na ilości śladowe (np. po poł miarki) lub absolutnie przestawia się na paszę dla rekonwalescentów. Konie nadpobudliwe jakby przez np. tydzień stojąc w boksie dostawały owies mogłyby wyjść górą. Dosłownie.
Tak samo jak wywozisz konia do kliniki. W Gliwicach konie dostają tylko mesz, więc też z dnia na dzień obcina im się owies. I żyją. Nic się nie dzieje.
Tak samo odstawia się po prostu jak koń zostaje zaboksowany, bo kontuzja czy przestaje chodzić pod siodłem z innych przyczyn. Najrozsądniej jest wywalić owiec i trzymać na mini dawce podstawowej paszy z sieczką. Paszy dosłownie dla smaku, żeby właściciela serce nie bolało 😉
equi.dream, dokładnie 😉 Ja to bym mojego nawet postawiła na dawce treściwej=0 ale by pierdolca dostał przy karmieniu, jakby towarzysze jedli 😉
Elfik, nie rozumiem, cie zupełnie... dlaczego chcesz koniecznie utrzymać skarmianie paszy treściwej u konia który jej nie wymaga? wiesz w ogóle po co daje się koniom paszę treściwą? wiesz, że przekarmianie konia zbożami ponad pracę którą wykonuje (w twoim przypadku żadną) ma konsekwencje zdrowotne?
nie upieram się przy tym żeby zostać przy owsie tylko na dzień dzisiejszy tak jak pisałam dostaje miarke dziennie bo jeszcze nie kupiłam paszy.chce go zupełnie przestawić na sama pasze tylko najpierw ją muszę kupić i poprostu chciałam poznać opinie na temat paszy🙂ale dzięki za pomoc następnym razem gdyby coś będę od razu odstawiać owies do minimum albo do zera 🙂
dla koni stojących sprawdza się też Besterly Basic : )
U nas kilka koni dostaje siano w siatkach- żaden jeszcze nie włożył w nią nogi 😉 Siatka musi być z małymi oczkami (Busse ma fajne, duże i wytrzymałe o małych oczkach) i odpowiednio zawieszona, żeby po opróżnieniu przez konia nie walała się po ziemi i tyle.
marta__sz dzięki🙂 no cena bez promocji też jest fajna.
próbowałam szukać, ale nie moge znaleźć 🤔
czy ktoś pamięta jaki % w stosunku do swojej masy koń powinien zjadać dziennie?
czy to było 1% dla paszy treściwej i 2% dla objętościowej?
margaryna, dzieki za linka 😉
chociaż przy moim dużym koniu (ok 600 kg), nie wyobrażam sobie dawać jej 15kg paszy (siano+pasza) bo by mnie wystrzeliła w kosmos 🏇
pierwszy raz jestem w stajni DIY i ustalam wszystko sama, kupuje i karmie sama, stąd dużo moich przemyśleń 🤔
może ktoś mi coś podpowie, albo oceni naszą diete:
dziennie 8 kg sianokiszonki dziennie: 2,5 kg rano (szybko wychodza na pastwisko i czasem nawet nie zdąży tego zjeść) i 5,5 kg wieczorem
na pastwisku jest od 8 do 17 i ma cały czas dostęp do suchego siana
w każdym boksie są maszyny do karmienia, które wysypują odpowiednią ilość ziarna o ustalonych porach (6 razy małe porcje między 18 a 6 rano).
więc jak ja jestem codziennie wieczorem, to o 18 dostaje przygotowane wcześniej wysłodki- na sucho 200gr, po namoczeniu i odsączeniu wody 1,8 kg.
do maszyny wsypuje je 2kg czarnego owsa+ 0.5 kg musli- maszyna jej dawkuje i do rana to zjada.
Czyli dziennie dostaje 8 kg sianokiszkonki + siano ile sobie chce to zje na pastiwku
1,8 kg mokrych wysłodków
2kg czarnego owsa + 0,5kg musli + biotyna na kopyta.
pracuje 5-6 razy w tygodniu coś pomiędzy ambitną rekracja a amatorskim sportem.
ktoś ma jakieś sugestie? bo już chyba głupieje 😵
jeżeli nie chudnie/tyje, nie ma zbyt mało/dużo energii to jest ok : ) musisz poobserwować konia
Szukam, szukam i nie mogę namierzyć info o dawkowaniu oleju w diecie koni :kwiatek: Będę wdzięczna za pomoc
edycja
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] Całkowitaq edycja posta, reklama, awatar reklamowy.
margaryna takim laikiem nie jestem 😉
Klacz przyjechała do nowej stajni, zmieniła totalnie swoje warunki życia. Przez 3 lata nic nie robiła i była za gruba.
Dla niej to też był stres, nowa sytuacja, więc nie zachowywała się "normlanie".
Teraz minął miesiąc od przeprowadzki, wszystko zaczyna się normować, już nie bryka codziennie, tylko zaczyna normalnie pracować i musi dobrze jeść.
Stąd moje pytanie.
kajpo http://baileys.com.pl/artykuly/czytaj/10/nie-wszystkie-oleje-sa-takie-sameLosia myślę że nikt nie będzie w stanie Ci odpowiedzieć na pytanie ile Twój koń powinien jeść.. to musisz sama określić, podane w artykule wartości są dla konia w intensywnym treningu i jest to mniej więcej tyle ile powinien zjeść przeciętny osobnik ale dawkę i rodzaj żywienia trzeba dobrać pod kątem konkretnego konia, jego charakteru i tego ile pracuje, więc skoro nie jesteś laikiem i to wiesz to świetnie, nikt nic mądrzejszego nie będzie w stanie Ci powiedzieć