kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy
Dzięki dziewczyny, moja logika mnie powaliła 😉 Cały czas myślałam, że jest za małe 😂 Tylko nie wiem czemu sobie tak ubzdurałam. Ostatnio jednak tak sobie zaczęłam myśleć, że ono raczej będzie za duże, nie za małe, ale wolałam się upewnić, bo się zakręciłam 😜 Czyli jak najdzie mnie ochota na nowe, to muszę pamiętać by nie kupić fulla 😉
[quote author=_Gaga link=topic=1412.msg2019536#msg2019536 date=1393054934]
W niedzielę też planuję pojechać jak pogoda mi pozwoli na nie długi jakieś 3 h terenik. Stępo-kłus może troche galopu (nie chce z zakwasami do pracy po weekendzie wrócić C: )
Ale konia w poniedziałek ruszysz po takim terenie? Jeśli nie - odpuść sobie 3 g
[/quote]
Gaga jak konie cały czas stoją w stajni to po 3 h terenu w pon może się koń nie ruszyć. A o zakwasy to chyba raczej chodziło o Esencję/PFK/Toudiego czy jak jej tam.
Jeezu Toudi to kolejne wcielenie Esencji?? 🤔
Wiesz ja po mocniejszym treningu pilnuję aby koń następnego dnia chodził.. ale ja chcę konie użytkować długo i nie lubię leczyć kulawizn... 😉
No co ty nie wiedziałaś? Napisałam to dlatego, żeby może Toudi uczulić i może delikatniejszy ten teren zaproponować na pierwszy raz.
Edit: szczerze powiedziawszy jeszcze nigdy nie leczyłam kulawizny u mojej kobyły z powodu jazdy. Owszem po kopniaku na padoku tak, po ochwacie po kolkowym też, ale nie po jeździe. No ale miałam to szczęście w życiu, że kupiłam kobyłkę od osoby która bardzo duży nacisk kładła na regularność pracy konia i na porządne występowanie przed i po jeździe.
Czy ktoś mi powie kilka słów o używaniu nachrapników ? Szczerze mówiąc nigdy ich nie używałam a mam możliwość kupna fajnej meksykanki w dobrej cenie. Ale zupełnie nie wiem z czym to się je. 🙄
A o zakwasy to chyba raczej chodziło o Esencję/PFK/Toudiego czy jak jej tam.
❓ ❗
Że tak spytam...
Albo daruję...
Chyba jeszcze śpisz. Odpuść sobie naprawdę te komentarze. Jakie moje konie stoją w stajni cały czas. Sorry byłaś u mnie?! Jak nie to ZAPRASZAM ponownie. Może od razu okularki babuni żeby lepiej widzieć 🤔wirek:
Konie i jedzonko cały czas na padoku. Tylko teraz chwilowo wiaty brak więc na niepogodę i noc do stajni.
Naprawdę daruj sobie Sylwia. Jak kolejne forum żeby mnie zniszczyć to naprawdę dobrze ci idzie.
Tyle, że w każdej chwili może się odwrócić w twoją strone, tylko w tym gorzej, że w rzeczywistości.
Musisz się pogodzić, że mam większe wtyki u stajennego 🤬
[quote author=_Gaga link=topic=1412.msg2019536#msg2019536 date=1393054934]
Ale konia w poniedziałek ruszysz po takim terenie? Jeśli nie - odpuść sobie 3 g
[/quote]
Ale konia w poniedziałek ruszysz po takim terenie? Jeśli nie - odpuść sobie 3 godziny, chyba że chcesz mieć za rok - dwa konia na łąkach...
[/quote]
Przesadziłam z 3 h może 😁 ustalny 2
Koń nie chodził teraz pod siodłem jakiś miech. Lonża tylko. O ruchu to oczywiste raczej. No takiej "amatorki" to ze mnie nie robić C:
Chodziło mi tylko i wyłącznie o kopyta, ale już gdzieś dostałam odpowiedź C:
Dzieki za chęci C:
Koń nie chodził miesiąc i chcesz go wziąć na 2-godzinny teren? Aż tak nie lubisz tego swojego konia? Ciężko nie brać Cię za amatorkę po takich wpisach...
😵
Nie mam siły.
"Wsiądnięcia" na oklep 15 min i pogalopowania nie liczę, ale lonża była, po padoku z godzine galopuje jak nic cały czas coś C:
Mam długą drogę jezdnią więc z 1,5h mi zleci sam stęp. Licząc wte i na zad C:
I zostaje 0,5h, w tym chyba połowa na kłus C:
Miałam okazję się kogoś zapytać. prawdę wiem co robie...
po padoku z godzine galopuje
strasznie nerwowy ten Twój koń. 😎 i jaką kondycję ma...
Nie mówie że nie ma mnie i worka marchewek, a za nie zrobi wszystko. Czasem zastępuje mi lonże. Na niej pracuje tylko na etapie rozciągnięcia. A tak to pare kółek w galopie po padoku-marchewa, skok-marchewa(szkoda, że czasem też przez ogrodzenie :cool🙂
Toudi skąd ty się urwałaś? 🤔
z Esencjolandu 😉
O tym nie słyszałam.
Przyzwyczaiłam się, że nikt mnie nie może zrozumieć 😜
Toudi, może dlatego nikt cie nie może zrozumieć, bo wypisujesz takie głupoty, że aż ciężko uwierzyć zwykłym śmiertelnikom, że można wpaść na tak głupie, nieodpowiedzialne pomysły?
Nie ide spać, jeszcze Wam spróbuje wytłumaczy. Serio sie staram 😫
Wieć co to za nieodpowiedzialne pomysły słucham C: ?
A może nie chcemy? 🙂 Są tutaj ludzie z ogrooooooooooooomnym stażem (nie mówię o sobie, bo ja to sie schować moge) i nie potrzebują rad cioci Esencji...
A może nie chcemy? nie mówię o sobie
Tak tak, to jest potwierdzone to schizofremia
No fakt staż na forum, tak liczycie to jakie ktoś na faktyczne doswiadczenie. Dobra to już wszystko rozumiem.
Zjechanie po mnie kompletne jak napisałam o pierwszym terenie miałam na myśli, że pierwszy po zimie. A nie jak po stażu to, że pierwszy w życiu. Jak pierwsze posty napisałam to pierwszy raz na koniu siedziałam?! 🤔wirek:
Pytałam o kopyta po werkowaniu, a nie o kondycje mojego konie. Wyjeżdzanie z tekstami o tym, że nie kocham koni, trzymam non stop wstajni, za dwa lata nie będą użyteczne to już mnie rozwaliło 😂 skąd to sie wzięło?. Mam wrażenie, że wy tu z księżyca do mnie piszecie. A no tak przecież nie mam stażu na forum to co ja mogę o tym wiedzieć!
Siedziałam w ruiznych stajniach po pare lat, doświadczyłam tylu rzeczy, myślałam, że zaden koniarz mnie nie zaskoczy. A tu nagle pewnego pieknego dnia napisałam na tym forum i... 🤔wirek: totalne świrostwo.
Szczerze gorszego forum z dziećmi po 13 lat nie widziałam xD lol no tacy "koniarze"
Urozmaicić czas, powyśmiewać ze znajomymi się można xD
Może powinnam napisać w pierwszym poście "cześć dziewczyny, ile nóg ma koń?" w tedy została bym przyjęta w waszej mierze stażu.
traktować mnie na "dzień dobry" jak 13 latke z bogatym tatusiem (no może +20 do tego to by było blisko tylko tatuś się nie zgadza xD)
nie mówię o sobie, bo ja to sie schować moge
Bardzo dobry pomyśł! Nareszcie coś mądrego napisałaś! 😍
rad cioci Esencji...
A to jednak nie do mnie odpoweiedź, wiec ide spać 😜
Hahaha chociaż nie zmieniaj cytatów, bo to zupełnie zmienia sens. 😉 Mogłabym Ci to wszystko wyjaśnić, ale to faktycznie nie ma sensu, więc idź spać. DObrej nocy 😉
znowu się zaczyna... czytać się nie da🙂 bzdury z tektury...
Koń ma nóg aż dwie.
Toudi piszesz chaotycznie i ciężko zebrać podane przez Ciebie informacje w sensowną całość.
Koń ma nóg aż dwie.
Ale za to pięć serc... 😉
i dwie d***, skończcie z tym spamem - uciąć dyskusje i nie odpowiadać... polecam przycisk "ignoruj" lol
Ja "ignoruj" nie używam, czasami ludzie zabawne rzeczy piszą 😉
Capitan_Sparrow, pjona, u mnie w ignorowanych jest tylko jedna osoba, która zdołała mnie na tyle załamać żeby nie chcieć jej za wszelką cenę czytać (tak ziała ogniem 😁 )
"ignoruj" to przycisk dla osób, które dają się sprowokować do jałowej dyskusji🙂
Liczę na to ze juz skończyliście tą kłótnie, wiec ponawiam pytanie :Czy ktoś mi powie kilka słów o używaniu nachrapników ? Szczerze mówiąc nigdy ich nie używałam a mam możliwość kupna fajnej meksykanki w dobrej cenie. Ale zupełnie nie wiem z czym to się je. icon_rolleyes
Jest caly giga temat o nachrapnikach przeciez.
[quote author=agulaj79 link=topic=1412.msg2019957#msg2019957 date=1393090629]
A o zakwasy to chyba raczej chodziło o Esencję/PFK/Toudiego czy jak jej tam.
❓ ❗
Że tak spytam...
Albo daruję...
Chyba jeszcze śpisz. Odpuść sobie naprawdę te komentarze. Jakie moje konie stoją w stajni cały czas. Sorry byłaś u mnie?! Jak nie to ZAPRASZAM ponownie. Może od razu okularki babuni żeby lepiej widzieć 🤔wirek:
Konie i jedzonko cały czas na padoku. Tylko teraz chwilowo wiaty brak więc na niepogodę i noc do stajni.
Naprawdę daruj sobie Sylwia. Jak kolejne forum żeby mnie zniszczyć to naprawdę dobrze ci idzie.
Tyle, że w każdej chwili może się odwrócić w twoją strone, tylko w tym gorzej, że w rzeczywistości.
Musisz się pogodzić, że mam większe wtyki u stajennego 🤬
[/quote]
Przepraszam wszystkich, ale nie mogę się powstrzymać. Moje imię raczej łatwo odgadnąć po nicku, a z Sylwią ma ono niewiele wspólnego. W mojej stajni nie ma stajennego, a ty u siebie na 100% masz lepsze wtyki u takowego stajennego. Nigdy u ciebie nie byłam, ale czytam ze zrozumieniem, przynajmniej staram się (i różne wnioski wyciągam). Choć przyznam, że w twoim przypadku w każdym wcieleniu jest to trudne. Choć widzę, że z każdym nickiem idzie ci coraz lepiej.
End 🚫
Edit: literówka
agulaj79, zakaz karmienia trolla 🙂!!