konie małopolskie

bardzo dziękuję  :kwiatek:
Mógł by mi ktoś powiedzieć jak odpowiednio przygotować rocznego ogierka do czempionatu? Czego go uczyć? Wiem że kłusowania obok mnie ,ale czy coś jeszcze?
Pewnie, że coś jeszcze,
chodzenie obszernym stępem, sprawne ruszanie kłusem, równie sprawne hamowanie, bieganie po trójkącie, stanie grzecznie, wchodzenie na płytę, odchodzenie od koni, przyjęcie ogłowia, wchodzenie do przyczepy, wchodzenie do kałuż........
masa rzeczy jeszcze, ale dość oczywistych

Polecam temat http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=46.0
galopada_   małoPolskie ;)
22 lutego 2014 11:40
Pierwszy mały Jusio  😍

Mozii   "Spełnić własną legendę..."
22 lutego 2014 12:08
Ale malowany  😀 Gratulacje!  😀
Pursat   Абсолют чистой крови
22 lutego 2014 12:09
Piękny! Niech zdrowo rośnie! 🙂
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
22 lutego 2014 12:27
To i siwy z wczoraj 😉

galopada_, ale malowany! Dawaj go do mnie do Anglii - za sam kolor zarobicie na nim fortunę 😀
22 lutego 2014 13:20
jeszcze kilka dostałam  😍

Farifelia   Farys 21.05.2008
22 lutego 2014 13:48
Jacie! Ale słodziak! 😍 Odmiany ma po prostu boskie, aż się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć jak dorośnie 😀
22 lutego 2014 18:25
No to jak już w temacie koni z Żabna, to naszej hodowli kl. Diva Avari (Draba / Bekas po Divisior) dzisiaj zajęła 3 miejsce pod swoją właścicielką w P. Dopiero co ją zajeżdżałam, a tu już 6 lat na karku  🤔

Pozdrowienia dla Kasi i  Divy  😉
AleksandraAlicja   Naturalny pingwin w kowbojkach ;-)
22 lutego 2014 21:36
Ależ się dziewczyna wyrobiła!!!
22 lutego 2014 21:47
Ale maluch wywołał poruszenie swoimi odmianami! Kolejka się po niego ustawia, a na boksie obowiązkowo czerwona wstążeczka na uroki.

galopada_ chyba cały boks powinniście obwiesić wstążeczkami- voltopiry nie śpią  😁 Niech się zdrowo chowa!  😍
[quote author=galopada_ link=topic=98.msg2020306#msg2020306 date=1393105671]
Ale maluch wywołał poruszenie swoimi odmianami! Kolejka się po niego ustawia[/quote]

Eee, no to w sumie trochę przykro, bo jak widać strategia hodowlana a la Skaner-A ma sens, jak koń ma ładną maść i odmianki - bo na razie o maluchu to dużo więcej powiedzieć się nie da - i jest kolejka chętnych.
Ja mu w takim razie życzę lepszych atutów niż skarpety i jeźdźca/właściciela, który będzie na kolory patrzył dopiero na samym końcu 😉

A kiedy następne małe Juśki i ile ich jeszcze w planach?
22 lutego 2014 22:44
quanta maluchy są z natury urocze, a jak na dodatek są ładnie umaszczone to ich ,,uroczość" rośnie  😉 Ciężko cokolwiek innego powiedzieć o kilkugodzinnym źrebięciu, więc można komentować właśnie to.

Jak podrośnie, to zaczną zwracać uwagę na budowę, ruch czy (za kilka lat) użytkowość 😉 Na razie to i ja się zakochałam po samych zdjęciach. Z tej kolejki to się śmieję oczywiście 😉 Kilka osób po prostu rzuciło, że ,,zaklepują", ale odbieram to jako komplement a nie propozycję kupna  🤣

My czekamy na jeszcze trzy. Oprócz tego będę miała zdjęcia dwóch urodzonych od żabieńskich matek ale w rękach prywatnych. Do reszty niestety pewnie nie uda mi się dotrzeć z aparatem 😉 Jeden już za około tydzień, drugi w połowie marca a ostatni to dopiero majowy (albo nawet bliżej czerwca).
galopada_ dobrze zaczaiłam, że to chłopak jest?  👀
23 lutego 2014 17:46
tak 😉
szukam konia do westu i zainteresowałam się końmi małopolskimi. Mam pytanie gdzie znjadę( hodowla) czy osoby prywatne fajne konie małopolskie. Bo patrząc na wsze pociechy mam wrażenie, że wszystkie są piękne i wgl. Bradziej konkretnie to szukam wałacha najlepiej surowego 3 latka, prawdopodobnie na jesień będzie kupno. Takie plany na razie mam i marzenie o maści karej, jednak nie wystepuje ona często chyba u małopolskich?? Czy jestem w błedzie? Czy w cenie 4tys kupię porządnego konia? Czy to raczej nie możliwe. Szukam konia dla siebie do rekreacji nie do sportu.
anil22 szukasz konia do westu czy w końcu do rekreacji . Siodło west. można każdemu koniowi założyć i sobie jeździć . Jeżeli chcesz z hodowli to za 4 tys. nie kupisz, chyba ,że z jakiejś pseudo hodowli.

Znajomy ma własnie na sprzedaż fajnego arabka, jeżeli byś chciała jeździć szybkościowe to koń bardzo zwinny, typowe konie do westu są cholernie drogie ale świetnie się spisują małopolaki i arabki .
Echh... i co się dziwić, że konie nie idą, jak ludzie chcą po 4tys kupować...  🙄
anil22 moim zdaniem najpierw powinnaś się zastanowić jaka konkurencja (?) Cię najbardziej interesuje, jaki koń najlepiej mógłby się w niej sprawdzić i szukać konkretego osobnika odpowiadającego tym kryteriom. Piszę tu z punktu widzenia kompletnego dyletanta, bo western jest kompletnie obcą mi dyscypliną, ale wydaje mi się, że tak jak wiele AQH ma mocny zad, dość nisko osadzoną szyję, odznacza się  dużą zwrotnością i wytrzymałością, co w dużej mierze wynika właśnie z budowy oraz przejawiają konkretne predyspozycje w sferze temperamentu, tak małopolaki są o wiele bardziej zróżnicowane pod tym względem.
Bo patrząc na wsze pociechy mam wrażenie, że wszystkie są piękne i wgl
No ok, są piękne i wszyscy mają z nich sporo pociechy. Ale czy jest to gwarantem sukcesu? Byłaś w wątku hanowerskim? Tam też są piękne koniki, z których właściciele mają sporo pociechy. Czy to daje Ci pewność, że jak kupisz hanowera i będziesz na nim sobie, rekreacyjnie bo rekreacyjnie, trenować west, to będzie dla Ciebie źródłem pociechy?
Moja propozycja jest taka: zastanów się jakie cechy (budowa, temperament) powinien Twoim zdaniem posiadać koń, z którym chciałabyś pracować i tym kieruj się podczas poszukiwań. Bo małopolak może być mocniej zbudowany, a może być totalnym chucherkiem, może być wyższy/niższy, szyję mieć osadzoną tak czy owak... Wniosek? Nie ma co się kierować rasą i - tym bardziej - maścią, tylko szukać konkretnego osobnika, który sprosta Twoim wymaganiom i oczekiwaniom jeździeckim, będzie czerpał frajdę z tego co robicie, a jego budowa i temperament będą ułatwiać Wam obojgu progres w wymarzonej dyscyplinie 😉
Co do ceny, to raczej niemożliwym jest znalezienie zdrowego trzylatka w hodowli za 4 tys. O tym już wielokrotnie na forum było pisane- hodowca przez te trzy, a nawet cztery lata (bo również w okresie ciąży) takiego konia utrzymuje. Płaci za żarcie, kowala, weta (odrobaczanie, szczepienie, w przypadku wałacha kastrację...), pomijając już koszta np. stajennych, prądu, wody itd., to taka sprzedaż się nie kalkuluje. Dodatkowo wyobraź sobie, że on jeszcze miałby na tym interesie zarobić... Proponowałabym raczej szukać osób, które chcą sprzedać swojego konia w dobre ręce.
edit: literówka.
bede jezdzić rekreacyjnie, ale konia chce mieć ujezdzonego w stylu west. Zainteresowałam sie ta rasą ze względu na budowe konia. Jesli znjadę konia z odpowiadajacymi mi predyspozycjami to nie sadze zeby maść miała znaczenie. (kara jest po prostu wymarzona mascia) ale wole miec siwego z predyspozycjami do westu niz karego bez. O cene pyatm dlatego, ze widze po portalach ogłoszenia koni małopolskich za 3-5tys dlatego pytam, czy to konie warte uwagi.
anil22 Jak na mój gust po prostu nie ma czegoś takiego jak "budowa charakterystyczna dla koni małopolskich". Może zechce się wypowiedzieć ktoś bardziej kompetentny ode mnie?  :kwiatek:
Umiałabyś podać konkretne cechy pokrojowe wyróżniające tę rasę, tak jak ja to zrobiłam w przypadku AQH?
edit: załączam fotki koni małopolskich znalezione w re-voltowych ogłoszeniach. Czy na ich podstawie można wysnuć jakąkolwiek regułę wedle której konie młp wyróżniają się pod względem budowy na tle innych ras?
Powiem tak, że nie każdy nawet AQH nadaje się do westu, tak samo jest z innymi rasami, koń zawsze musi mieć to coś żeby odnosić sukcesy. Można za to każdego konia nauczyć czy to skoków, westu czy innych rzeczy, tylko czy to ma sens ?
Po co mam trenować konia w ujeżdżeniu jak koń nie zajdzie daleko lepiej sprawdzić w czy będzie najlepszy i wtedy to robić.

Nie wyobrażam sobie żebym moim ogierem jeździła szybkościowe zawody, ponieważ nie ma tej iskry on jest typowy skoczek ( małopolak 1 foto ) za to drugi mój małopolak, ma to coś, jest zwinna, szybka i możemy coś trenować bo wiem, że jej to sprawia frajdę (fot 2 ) za to moja druga medalistka nie jest małopolakiem ale ma taką iskrę i serducho że w wieku 20 lata śmiga i zostawia młode konie na samym końcu. Trzeba naprawdę zastanowić się nad koniem, zdecydować się i przemyśleć do czego ten koń będzie nam potrzebny.

Ps. ala west sobie jeźdzę dla zabawy, mam konie z predyspozycjami więc mogę się trochę pobawić .
chodzi mi o predyspozycje fizyczne, aby koń był niski, zwinny. I tak jak piszesz Monia, że ten koń musi miec to cos.  I takiego konia szukam, a ze względu na to że mówi sie ze małopolaki to polskie AQH. JAk znajde odpowiedniego konia z predyspozycjami, których ja szukam to może byc to slązak. Ale wiem, żę predziej znajdę wsród małopolaków niż np fryza do westu  😉Wiadomo że sa i małopolaki po 170cm ale ja takiego nie szukam.
.
anil- czy Tobie chodzi o konia w typie Bohuna, który łoi aqh i inne😉 i jest małopolakiem po arabie? jeśli szukasz konia w takim orientalnym typie, małego, zwinnego to może warto wybrać się do Janowa Podlaskiego i zobaczyć co mają po arabach? czasem można tam za grosze kupić  przyzwoitego konia
24 lutego 2014 17:48
anil22 no to średnio szukasz, skoro twierdzisz, że młp to do 5 tys 😉 u nas ceny za 2 latki zaczynają się od 8-10tys (co moim zdaniem jest niską ceną, bo odchowanie konia kosztuje).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się