W stajni mamy mieszankę klaczy wielkopolskiej z koniem czystej krwi arabskiej. Odkąd poznałam tego konia, stwierdzam z całą stanowczością, że mieszanki arabów z innymi rasami potrafią dać cudowne efekty. 😀 Każdy kto do nas trafia od razu się w młodym zakochuje. Z wyglądu bardziej wdał się w matkę, ale charakterek całkowicie tatusiowaty - koń jest szalenie inteligentny (zaczęłam się zastanawiać, czy to czasem nie wada, kiedy razem z tatusiem uciekli jakimś cudem z pastwiska i poszli zajadać się owsem... :hihi🙂, spokojny i opanowany w niemalże każdej sytuacji, cudownie się rusza, fantastyczny po prostu jest. 🙂
A co jest nie tak? Bo rozumiem że mówisz o ogłowiu konia , o którym wspomniała Alladynka ? Pytam z czystej ciekawości żeby nie było. Za luźno wędzidło, coś z nachrapnikiem?
[quote author=Kastorkowa link=topic=504.msg1983014#msg1983014 date=1389994256] Tylko to ogłowie...
A co jest nie tak? Bo rozumiem że mówisz o ogłowiu konia , o którym wspomniała Alladynka ? Pytam z czystej ciekawości żeby nie było. Za luźno wędzidło, coś z nachrapnikiem? [/quote]
Też próbuję się zorientować, co jest nie tak. Ekspertem od ogłowi może nie jestem, ale ani na żywo, ani na zdjęciu nie widzę nic niepokojącego. 🤔wirek:
Na moje nachrapnik niżej i paski policzkowe bym skróciła, bo wędzidło robi wrażenie na wiszące. Po za tym ogłowie jak ogłowie jak to smarcik napisała 🙂
Hej, ma ktoś z Was mieszanke hc z kucem felińskim ? jesli tak, to jak z wyglądem i charakterem ? Zastanawia mnie tylko, jak wpisany byłby maluch po takiej mieszance ? Czy to, że np kobyła hc nie ma wpisu do ksiegi stadnej dałby wpis małego " NN " ? dodam, że klaczka hc to hucuł z potwierdzonym pochodzeniem, tylko tego wpisu brak, felin natomiast z licencją na krycie 🙂
Ja mam mieszankę ojca hucuła (Lansjer) i matki zimnokrwistej (Liza) - Librę. Ogółem wygląd ma raczej hucułowaty, po matce zyskała trochę wzrostu (ojciec 138cm, a Libra ma 145cm 😉 ), no i potężniejsza jest trochę. Jeszcze jedna sprawa jest taka, że na zimę wcale nie robi się taka włochata jak hucuł :p , tu macie zdjęcie sprzed 2 tygodni:
Hej, za kilka dni dojedzie do mnie arabokonik i tak wstępnie chciałam Was zapytać jakie rozmiarowo macie wędzidła? Głowę ma typowo arabską, a mam w domu wędzidła od 12,5cal w górę...
Hej, za kilka dni dojedzie do mnie arabokonik i tak wstępnie chciałam Was zapytać jakie rozmiarowo macie wędzidła? Głowę ma typowo arabską, a mam w domu wędzidła od 12,5cal w górę...
Pamietaj tez ze takie konie maja tez mnie miejsca w pysku zwykle, wiec raczej nie wybieraj wedzidel o grubosci 20mm czy 22 mm. 18 mm tez moze byc za grube. Ale to tez indywidualnie trzeba dobrac🙂
O... a o tym to by nie pomyślała... słuszna uwaga, dziękuje. Jak tylko przywiozę panienkę wstawię jakieś zdjęcie... fajnie że w środę po nią jadę więc będę miała długi weekend na ogarnięcie jej na razie pod względem wyglądu... bo dredy i takie tam atrakcje na mnie czekają... 🙄
Słuszny tak mi się napisało, chodziło mi o to że nie taki niski i proporcjonalnie na nim wyglądasz, ta co ma do mnie przyjechać ma 140cm ale to w domu jeszcze z laską sprawdzę...
No nic koninka nie przyjechała i nie przyjedzie 😕 Facet "zrobił" mnie w konia i konia się pozbył zanim do niego dojechałam... Nie dotrzymał umowy, a sytuację skwitował stwierdzeniem "no cóź życie..." 🙇 Szukam dalej. A może ktoś wie o jakiś miksach na sprzedaż? kn/oo, hc/oo, mogą być surowe...