Co do owego Wilchelma... czy ten koń jest dobrze zebrany, czy naprawdę galopuje?
Ten koń jest bardzo niepozbierany,z czegoś takiego na pewno nie piaffuje i nie pasażuje
[quote author=paulina-anna link=topic=190.msg2012822#msg2012822 date=1392414228]
Tylko Amerykanie hoduja nie- masywne szetlandy (no, moze inni tez, ale rasa nazywa sie American shetland pony... 😉 )
Nawet fajnie sie prezentuja 😅
[/quote]
amerykański szetland ma tyle wspólnego z europejskim szetlandem co amerykański perszeron z europejskim perszeronem, bardzo popularnym w amerykańskim ujeżdżAniu 👀
http://allegro.pl/przyszlosciowa-klacz-po-elfie-bh-zdjecia-i3953937942.htmlKlacz za 1 zł.. nieee "Aukcja dotyczy jednego zdjęcia klaczy który jest do sprzedania." Ależ ludzie kombinują żeby zwrócić uwagę na ogłoszenie 👀
Moja znajoma kupiła konia... za 2 złote z allegro 😉
Teoretycznie tu można kupić wałacha za 1 zł 'zwierzenta'...
http://allegro.pl/zwierzenta-i3971079344.html
Według praw allegro jeśli ktoś kliknie kup teraz, to właściciel nie ma nic do gadania, a przynajmniej tak mi sie wydaje
teoretycznie tak, ale zawsze może się nie wywiązać z transakcji i może dostać komentarz negatywny :P chociaż szczerze mówiąc nie wiem, co by się stało gdybym np kliknęła na tego wałaszka 'Kup Teraz'
no mozliwe ze zalezy od czlowieka 🙂 ale jak dla mnie kon swoja wartosc ma i az wstyd przyjechac po konia i dac wlascicielowi 1zl...
Przepraszam, że kontynuuję offtop, alee... jakiś czas temu jakiś pan nagrał filmik w którym mówi, że przez własną głupotę sprzedał laptopa na allegro za dajmy na to 150 zł, mimo, że wartość 2000 zł (liczby zakłamane, bo oglądałam to już dawno, ale sens ten sam), Jak to zrobił? Otóż wystawił za Kup Teraz zamiast licytacja od 150 zł. Akurat wygrał ten facet, co kupił tego laptopa za tak śmieszne pieniądze, a kilka miesięcy wcześniej kupił w taki sam sposób samochód, bo ktoś się pomylił wystawiając aukcję. Z jednej strony trochę wstyd dać za konia 1 zł, ale z drugiej - niedopatrzenie sprzedawcy. Chociaż i tak i tak nie kupiłabym konia na Allegro za 1 zł, bo skąd wiadomo, że koń zdrowy, bez badań?
Kiedyś czytałem w gazecie na ten temat. Są ponoć osoby, które trudnią się wynajdywaniem podobnych błędów na allegro. Tj, błędnie postawiony przecinek i już z 15000zł robi się 150,00zł. Klikają kup teraz i maja nawet opłaconych prawników, którzy nękają tych nieszczęsnych sprzedawców. Najwięcej ludzie potracili na sprzedaży gruntów. Allegro się na nich wypięło i kazało iść do sądu.
Ale jak już wyżej napisaliście: 🚫
Misiek69, tylko od jakiegoś czasu sądy orzekają inaczej niż na początku. W dużej ilości wypadków jeśli cena różni się drastycznie od ceny rynkowej sąd uznaje, że było to nabycie w złej wierze i sprzedaż nie dochodzi do skutku. Już czytałam wyroki sądów w takich sprawach, zazwyczaj to były samochody, domy ale także zwierzęta dużej wartości.
Misiek69, tylko od jakiegoś czasu sądy orzekają inaczej niż na początku.
No to świetnie! Może w końcu sądy zaczną bronić pokrzywdzonych, a nie oszustów.
[quote author=paulina-anna link=topic=190.msg2012822#msg2012822 date=1392414228]
Tylko Amerykanie hoduja nie- masywne szetlandy (no, moze inni tez, ale rasa nazywa sie American shetland pony... 😉 )
Nawet fajnie sie prezentuja 😅
[/quote]
Robię 🚫 - To szetlandy z dolewem krwi hackney, kuców walijskich, arabów i anglików. Dlatego wyglądają jak miniaturki arabów 😉
wystawiają za 1 zł, bo jesli wystawią za np 6000 i ktos kliknie kup teraz to sprzedawca ma duuuuuza prowizje do oddania allegro.
OBIBOK, wystarczy wpisać aukcję bez opcji kup teraz, z ustawiona ceną minimalną na wartość, poniżej której się nie sprzeda.
http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/10654kurczę no, fajne te przeszkody ale te "kłudki" rażą mnie po oczach 😲
Ale "wykonujemy tez rozne kombinacje wedle
klijeta" więc chyba ich polubię i zamówię drągi w panterkę albo zeberkę 🙄
Co prawda nie ogłoszenie, ale zadziwiające to to jest. Kopyta specjalnie wyhodowane tak, by poprawić akcję nóg, coś na kształt tych amerykańskich TWA co ciężarki do kopyt mają doczepiane.
W sumie ci Amerykanie to już mało czym mogą człowieka zadziwić. 🙄
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=646839458695019&set=a.575564589155840.1073741832.302076069838028&type=1&theater
🤔 i że to niby ładne ma być? Na pokaz, czy co?
🤔 i że to niby ładne ma być? Na pokaz, czy co?
"ładny" to ma być ich chód, taki na pokaz właśnie
edit: zdjęcia nie ma na FB już ale je zachowałam
Jeszcze kują je na takie kopycicha, obejrzałam wszystkie zdjęcia i wszystkie maja takie kopyta, oprócz źrebaków oczywiście 🤔 Tylko koni żal 👿 bo większośc koni stoi praktycznie na pęcinach.
To żeby się w śniegu nie zapadały
ciekawe jak długo im ścięgna wytrzymują...
ElaPe kiedy to zobaczyłam, cisnęło mi się na usta ja pier**le... 😵
...i jeszcze ludzie się zachwycają tymi końmi na FB 🤔
Jakby co to te konie to Perszerony - tak podobne do prawdziwych perszeronów jak amerykański szetland do prawdziwego szetlanda
ElaPe, a dla Amerykanów ich perszeron jest bardziej perszeronem niż ten europejski. I szetlandy też. I ktoś mógłby napisać to samo - te wasze europejskie perszerony są tak podobne do prawdziwych perszeronów, jak europejskie szetlandy do prawdziwego szetlanda. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ale to nie zmienia faktu, że niektórzy z nich mają mocny problem z głową...
ElaPe, od jakiegoś czasu obserwuję na fb zdjęcia tych perszeronów i tak jak mówisz - gdzie tutaj te prawdziwe perszerony? Może komuś się to podoba, kwestia gustu, wg mnie trochę słabo.. W dodatku kopyta wołają o pomstę, jak można kosztem końskich nóg uzyskiwać "ładny ruch" ...
Te ichniejsze "perszerony" to w ichniejszym sporcie jeździeckim też są użytkowane.
Jak ktoś w innym wątku trafnie skomentował: amerykańska myśl hodowlana jest zadziwiająca
Nie wyswietla mi sie ta facebook'owa strona o amerykanskich percheronach- czy ktos moze mi podac jej nazwe? Bo jak klikam w link, to wyskakuje mi- strona chwilowo niedostepna... 😵
edit chyba znalazlam. To ta strona?
https://www.facebook.com/PHAOA?fref=ts
Zdjęcie od Eli było stąd:
https://www.facebook.com/pages/Windermere-Farms/302076069838028?ref=streamJuż samo zdjęcie w nagłówku strony wiele mówi o "perszeronach".
A amerykańska myśl hodowlana chyba w dużym stopniu opiera się na krzyżowaniu wszystkiego z perszeronami (ichniejszymi), ewentualnie z arabami, ewentualnie krzyżowaniu wszystkiego ze wszystkim.