no właśnie też tak myślę 😉
jeśli tylko będzie dobrze dobrane siodło, tak że się nie "rozklapnie" po wejściu na konia, jeśli koń nie będzie uginał nóg, to czemu nie? 🙂
przecież, jakby nie było, to sport... 🙄
nie rozpaczaj, po pierwsze to moja opinia, po drugie, mam na mysli nie ludzi ze zbednymi 5kg czy nawet 10kg (pod warunkiem ze maja mocne konie), tylko grubych
takich co lecza kompleksy kosztem konskich plecow
takie zycie, nie wszyscy sie nadaja do baletu i nie wszyscy sie nadaja na konie
MagdaPawlowicz - jest istotna roznica pomiedzy facetem 190cm i 90kg wagi a dwunastolatka 150cm i 90kg
i uwierz, mialam takie "dzieci" i koń który pod facetem chodził normalnie pod nimi nie dawal rady
absolutnie NIE KAŻDY moze jeździć
nie wiem skad to przekonanie - kurka, nawet na rower nie kazdy wsiadzie, ale na konia to moze?
widzial ktos faceta 150kg w kajaku? nie? a kajakowi plecki nie beda po takiej zabawie dokuczac...
(no dobra ja widzialam, ale zrezygnowal bo mu niewygodnie bylo)
gimnastyka tez sport - widzial ktos grubych?
skoki o tyczce - ooo, jaki sport!
bieg przez plotki, kolarstwo...
jest duzo sportow NIE dla grubych ludzi
w tym jazda konna
Wyobraziłam sobie i masz pewnie już na sumieniu mój opluty monitor 👿
MagdaPawlowicz - jest istotna roznica pomiedzy facetem 190cm i 90kg wagi a dwunastolatka 150cm i 90kg
i uwierz, mialam takie "dzieci" i koń który pod facetem chodził normalnie pod nimi nie dawal rady
Widziałam wyższe i niższe "ciężkie" osoby na koniach (o porównywalnej wadze ok 90kg) . Wzrost+waga miał mniejsze znaczenie niż ogólne wyczucie równowagi jeźdźca.
Mówię o normalnie zbudowanych koniach o odpowiednio rozwiniętym umięśnieniu, w dobrze dobranym sprzęcie - zakładam, że nie mówimy o "jeżdżeniu" kucyków przez "muminki w beauty" 😉
Zaraz się okaże, że ludzie ważący ponad 50kg nie mogą wsiadać na konia 🙄
gimnastyka tez sport - widzial ktos grubych?
bieg przez plotki, kolarstwo...
jest duzo sportow NIE dla grubych ludzi
w tym jazda konna
Ok. Z czystej ciekawości. Jaki Twoim zdaniem sport.. jest odpowiedni dla "grubych"? 😲
Tak się dziwnie składa, że większość "grubych", którzy zaczynają uprawiać jakikolwiek sport jest.. 😲 gruba :icon_rolleyaes:
nekti, tyko wiesz, nikt grubym się nie rodzi 🙁 Zysk z ostrych opinii może być taki, żeby reagować na przyrost wagi jak najszybciej i ostro. U siebie, u dziecka. Niezależnie od przyczyny.
Musze zadać to pytanko co mnie męczyło tyle czasu 😀
Do jakiej wagi można wsiadać na konia ? 😀
to znaczy jak max ciężka może być osoba ?
Tylko nie bić, 🙇 tata chciał sie przejechać 😁
Esencjo vel PFK vel trollu forumowy. Chwalisz się , że konie stoją w boksach 24 h na dobę, że siodła kupujesz za 50 zł (jakość z pewnością "górna półka" 🤔wirek: ), że konie masz bardzo grube i bez mięśni... i chcesz własnego ojca wsadzać na nie wybiegane konie z nadmiarem energii w jakieś paskudne siodła?? Powodzenia 😵
Nadal mam nadzieję, że to wszystko ferie i virtual reality.
o, to w łódzkim siodła po 50 zł mają? 😀
Co możecie powiedzieć o "długu tlenowym" w użytkowaniu pociągowym koni? Wujek google mi nie pomaga, albo ja po prostu nie potrafię szukać... Mam taką pracę domową. Ktoś, coś? :kwiatek:
Ludzie jak myślicie jechać i oddać do sklepu to siodło
http://allegro.pl/siodlo-kompletne-17-braz-wyprzedaz-i3945279516.htmlkupione w sklepie za 470 zł i kupić jakieś używane za 4 stówki czy już je zostawić ? ;/
Lepiej kupić za te 400-500 zł jakieś używane siodło (nawet no name), bo są często wygodniejsze i wytrzymają dłużej niż te najtańsze nówki.
http://allegro.pl/siodlo-kompletne-17-braz-wyprzedaz-i3945279516.html
kupione w sklepie za 470 zł i kupić jakieś używane za 4 stówki czy już je zostawić ? ;/
Oddawaj. Mam identyczne... jest krzywe🙂 oddałam je do rymarza aby poprawił i jak zrobił kompletny remont (zaznaczam NOWEGO siodła)
i wydałam kolejne złotówki da się na nim jeździć🙂 Ale ile z tego siodła (z ogłoszenia) jest w nim teraz to powiem, że resztki🙂
[quote author=julitkaa link=topic=1412.msg2006395#msg2006395 date=1391855001]
http://allegro.pl/siodlo-kompletne-17-braz-wyprzedaz-i3945279516.html
kupione w sklepie za 470 zł i kupić jakieś używane za 4 stówki czy już je zostawić ? ;/
Oddawaj. Mam identyczne... jest krzywe🙂 oddałam je do rymarza aby poprawił i jak zrobił kompletny remont (zaznaczam NOWEGO siodła)
i wydałam kolejne złotówki da się na nim jeździć🙂 Ale ile z tego siodła (z ogłoszenia) jest w nim teraz to powiem, że resztki🙂
[/quote]
kurde to lipa ;/ bo w sklepie nie chcą przyjąć tego... trudno narazie zobacze czy jest naprawde tak zle i co koń na nie 🙂
Słuchaj Twoje może być proste🙂 ja mam szczęście do "wyjątków".
Siodło nie jest górnych lotów bo indyjskie - jak to rymarz je określił🙂
Weź sprawdź najpierw czy nie jest krzywe🙂 Posadź na stołku i spójrz na nie z góry i oceń czy obie tybinki są tej samej długości "do przodu".
Hej jestem nowa i mam pytanko 🙂 niedawno mój dziadek kupił konia zimnokrwistego i chciała bym zacząć na nim jeździć i wiecie może jaki popręg był by najlepszy dla takiego konika ?? 😀
Siodło nie jest górnych lotów bo indyjskie - jak to rymarz je określił🙂
haha od razu mi się skojarzyło z wczorajszą sytuacją.
Był u mnie przedstawiciel siodłowej firmy 😉 i musiałam wyjąć przystuły ze starego siodła i przymierzyć do nowego.
To pan się śmiał, że to z małych, indiańskich rączek wyszło 😂
Tynka, długi chyba, nie?
Nie sprecyzowałaś pytania.
Mam problem, otóż nie mam pojęcia jaki mam kupić popręg na konia zimnokrwistego.
Pytam bo może ktoś z was ma konia zimnokrwistego i chodzi pod siodłem.
😉
To zależy od konia🙂 Zmierz mu najlepiej obwód w klacie (na mostku) i Ci będę mogła doradzić🙂 Bo wiem ile mam mój i jaki popręg🙂
Tynka, ale z czym problem? Z długością? Z materiałem? Z czym?
Jakie masz siodło, jakie są w nim przystuły?
Korba ok zmierzę 😉 jutro zmierzę i napiszę dzięki za pomoc 😀
No jakbym do ściany pisała 🙄
Facella , no ogólnie nigdy nie kupowałam popręgu i wgl. bo od niedawna jeżdżę i chciałam żeby ktoś mi doradził jaki najlepszy i wgl.
Tynka, to odpowiedz łaskawie na pytania, bo inny popręg będzie do ujeżdżeniówki z długimi przystułami, a inny do skokówki z krótkimi.
Tynka, a skąd wiesz, że siodło będzie pasowac?
ikarina, koleżanka mi doradziła
To najpierw poczytaj jak się dobiera siodło do konia a dopiero później myśl o popręgu
Tynka, możesz koniowi wyrządzic poważną krzywdę źle dobranym siodłem
planuje kupić takie siodło : http://ogloszenia.re-volta.pl/sprzet/szczegoly/98143?q=&kategoria=&stan=&lokalizacja=&sortuj=0&widok=0&strona=129.
tylko ujeżdżanie żadnych skoków ...
Na grubaska może być za wąskie. Każde siodło tak czy siak najpierw się przymierza na konia, bo mimo że rozstaw łęku będzie taki jak trzeba może najzwyczajniej źle leżeć.