dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp
Famke , najpierw bym sprawdziła dlaczego czegoś brakuje!!! Jesli dieta konia jest dobrze zbilansowana to wyniki powinny być ok, jesli nie są to napierw dlaczego a potem suplementacja.
Dziewczyny ale zlosliwe bestie jestescie 🤣
Faza, sprawdzone, koń wrzodowy łykacz, jedzenie dostosowane dla konia ale przez to że otrzymuje kredę i czasem związki zoobojetniające to nie wchłania właściwie cynku i żelaza
no widzisz Famke ty wiesz dlaczego Twój kon potrzebuje dodatkowej suplementacji natomiast Averis -nie. Najpierw diagnoza potem leczenie.
to prawda, ale nie wiem czy dobrze pamiętam że Averis chyba albo ma też łykacza albo wrzodowca, nie pamiętam w którym wątku widziałam
nie koń Averis jest okazem zdrowia i nie ma żadnych "nałogów" 😉 dlatego tymbardziej niepokojący jest u niego niedobór jakis pierwiastków. Żywiony granulatem z dodatkiem witamin Marsthala , do tego łuski słonecznika, marchew, czasem jabłka latem trawy (duże pastwiska) do woli a teraz ładne siano ( też do woli) z terenów nad Burzańskich. Niepokojący wiec jest brak jakis pierwiastków i zanim poda sie jakies dodatkowe suplementy zadałabym pytanie wetom- dlaczego , co moze byc powodem takiego braku?
to musiałam pomylić ja z kimś innym 😉
tak jeszcze do tematu wchłanialności wszelkich witamin i minerałów, mój wet ostatnio wskazał mi też że problem może być w zniszczonych kosmkach jelitowych(po przebytych chorobach, po lekach, antybiotykach, zastrzykach) może ktoś coś więcej wie coś słyszał ?
framka, tak slyszal najprawdopodobniej to jest to, ale musisz sie zapytac. jelit
Czy koń Averis przypadkiem silnie się nie poci jak dobrze pamiętam? To by tłumaczyło niedobór sodu. Natomiast z wapniem i cynkiem trochę dziwnie, bo zaburzenia wchłaniania cynku występują przy nadmiernej podaży wapnia i we krwi wychodzą przy silnych i długotrwałych niedoborach, a tu jeszcze niedobór wapnia dochodzi:/
Skonsultowałabym to z wetem, bo wynikają z tego jakieś zaburzenia elektrolitowe
Tak, bardzo silnie się pocił nawet przy niewielkim wysiłku.
Od kilku tygodniu dostaje elektrolity.
Pytanie jakie elektrolity i z kiedy badanie krwi?
Macie pomysl co podać wyciszajacego i uspakajacego walachowi, ktorego czeka jeszcze miesiac w boksie?
oz no banana
Magnez uspokoi
Zmniejszenie paszy treściwej.
Ma zmniejszona praktycznie całkowicie. Czekam teraz az przyjdzie Pasza bez owsa i troche tez wyciszajaca. Bananow zazwyczaj nie chce jeść. Ale przed chwila bylam w Pasi koniku (ahh ta wygoda miec sklep pod blokiem) i kupiłam mu magnez.
Będzie weterynarz i będziemy robić badania krwi. Te aktualne, sprzed 2 tygodni, były z włosa. Weterynarz uspokoił mnie, że skanowanie włosa często daje wyniki sprzeczne z faktycznym stanem rzeczy. Podobno często wychodzą one zaburzone i dają nieprawidłowy obraz sytuacji. Nie wiem jak jest naprawdę - powtarzam jedynie słowa lekarza. Obecne wyniki porównamy z badaniami krwi i wtedy zadecydujemy.
zielona_stajnia, faktycznie te niedobory są dziwne i dały mi do myślenia. Bo teoretycznie jest niedobór cynku, ale na przykład miedź jest w porządku a wapń z kolei zbyt niski. Elektrolity Baileys dosataje od jakiś 2-3 tygodni (nie pamiętam już dobrze).
Badanie z włosa to jak dla mnie wróżenie z fusów 😉, a na pewno nie oddają stanu faktycznego/aktualnego.
Naiwnie myślałam, ze jak prowadzi to uznana klinika i robią to weterynarze, to jest to miarodajne 😉
Bo takie badanie jest miarodajne i daje dobry obraz faktycznych niedoborów i stanu w jakim był koń w momencie kiedy ten włos wyrastał, ale niekoniecznie da obraz stanu obecnego.
oz no banana
Magnez uspokoi
wyjaśni mi ktoś działanie wyciszające banana? :kwiatek: tzn. faktycznie ma takie działanie i jeśli tak, to co takiego zawiera? też magnez?
W babanach jest sporo magnezu i tryptofan (ten ostatni zamienia się m.in w serotoninę). Jednak aby działały na konia - zwierz musiałby jeść je długo i kilogramami... Poza tym na prawdę słuchasz porad Esencji vel Zmory?? 😲
No właśnie dopiero później doczytałam pozostałe wątki i odkryłam, kto to... A pierwszy raz się spotkałam z taką rewelacją, żeby pobudliwym koniom podawać banany, ilość magnezu w bananie też mi się nie wydała na tyle znacząca, by ta teoria miała ręce i nogi. 🙄
Nawiasem mówiąc Esencja chyba coraz bardziej zbliża się do swojego prawdziwego wieku, jako Esencja miała bodajże 23 lata, Esencja powraca 22, Zmora - już 15... Pewnie ostatecznie wyjdzie, że ma 8 i jest z Nibylandii. 🤣
Jeden dzienie, u mnie chetnie jedza i na nerwusow dziala ;P
Niekturych przynajmniej 🙂
Ja pierdykam , Esencja , nazwij się następnym razem Wrzód Na Tyłku , w skrócie WNT .
Albo NMNK - Nikt Mnie Nie Kocha
Albo NMNK - Nikt Mnie Nie Kocha
Ja pierdykam , Esencja , nazwij się następnym razem Wrzód Na Tyłku , w skrócie WNT .
O co kaman? 🤔wirek: 🤔wirek: 🤔wirek: 🤔wirek:
Wracając do głównego tematu 😉 Zrobiłam ostatnio dwa zamówienia u Pana Podkowy i jestem pod niesamowitym wrażeniem obsługi, szybkości realizacji zlecenia oraz dodanych (przemyślanych) próbek-gratisów. Które dzięki temu były nie tylko miłym zaskoczeniem ale super pomysłem, bo mój koń (aktualnie z racji przyjmowanych leków) to niejadek a dostałam - nie prosząc o to - próbki produktów, których byłam zainteresowana zakupem. Rewelacja! Dla mnie strzał w dziesiątkę i na pewno wrócę do tego sklepu. Po biotynę i kilka innych rzeczy, bo słyszałam że jeżeli chodzi o prewencję, to jest bdb.
Mój koń unika spożywania witamin i bardzo dokładnie wybiera sobie same ziarenka owsa ze żłobu. Z czym najlepiej mieszać mu ten proszek? I żeby obsługa mnie nie zjadła za uciążliwości przy karmieniu...
dobrze miesza się z musli które jest wilgotne, w ogóle ze wszystkim co wilgotne, z meszem, z wysłodkami, jeśli nic nie dajesz dodatkowo to dobrze jest trochę zmoczyć owies, wtedy się oblepia i nie spada na dół żłobu
Moj koń potrafił meszu nie zjeść jak tylko poczuł, ze jest w nim proszek od weta albo cos co mu nie smakuje z witamin.
tereska, u mnie przy wybrednym koniu daje rade jedynie mieszanie z pokarmami podawanymi na mokro, np. ze śrutą. Możesz też spróbować wymieszać proszek z wodą/ olejem (jeśli podajesz) i dokładnie wymieszać to z owsem. Ewentualnie możesz podawać rozrobione z wodą bezpośrednio do pyska 🙂