margaryna, to jest zabiedzony golden, zobacz jakie to chude. Głowa w pełni nie wykształcona z powodu niedożywienia za szczeniaka 😉
JARA!! Przez Ciebie oplułam ekran!! 😂
Jeśli masz psa, który podlega próbą pracy to musi te próby przejść aby mógł mieć status reproduktora lub suki hodowlanej.
Nie całkiem. Retrievery podlegają próbom pracy ALE nie mają obowiązku zaliczenia do wpisu hodowlanego... niestety. 🙁 W Niemczech, Czechach czy nawet w Estonii... i wielu innych krajach retrievery ten obowiązek mają. U nas jeszcze nie.. ale walczymy. 😉 Natomiast próby pracy i konkursy dla nich są przeprowadzane. Dla takich ras istnieje np na wystawach klasa użytkowa, do zrobienia tutułu interchampiona wymagane jest już zaliczenie konkursów - dopiero wtedy pies ma tytuł CIB, bez tego może zrobić tylko CIE.. niby też inter ale nie do końca to samo 😉
Kolejna sprawa, że psy tych ras mogą zrobić championat pracy - tak krajowy jak i międzynarodowy.
O ile dobrze pamiętam w PL jedynymi psami ras myśliwskich, które potrzebują wpisu do hodowlanki są chyba wyżły.. ale mogę się mylić.
[quote="smarcik"]O rany, przepraszam, umarłam ze śmiechu 😁 😉 oczywiście
margaryna to nie jest złośliwe :kwiatek: Ale jak sądzisz - od czego pochodzi nazwa GOLDEN retriever? 😁 😉
[/quote]
Oczywiście, że nie złośliwe! Ja też nie oplułam monitora złośliwie! 🙂 A różnic jest wbrew pozorom więcej niż tylko w barwie sierści ( flaty uznawane tylko w wersji wątrobianej i czarnej) . 😉
margaryna Raz, że flaty są dużo delikatniejsze od goldów ALE za to kapcię wyższe. Dwa w standardzie nie istnieją w wersji biszkoptowej - tak jak goldeny występują tylko jako blondasy. Trzy nie co inny temperament, nawet omijając, że większość goldów ma wypaczony charakter w stosunku do pierwotnego. Inna masa. Flat nie ma podszerstka - golden multum.. No i Masz tu porównanie głów... chyba nie da się pomylić 🙂
Tosia i jej treningowy fumfel Skidder
kkk :kwiatek:
edit. kurna jak to rzadko pisząc na forum można zrobić w poście sieczkę 🤣