DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

No nie ma co fajnie wyglądają te kocyki 😀

A tu macie część mojej roboty:
- uzupełnione futerko w ochraniaczu
- wkładki z futra do zwykłych neoprenów
- podkładka pod nachrapnik
- podkładka pod popręg
genialne futerka! i like this 😀
Mi się strasznie ostatnio podobają takie duuuże futerka na nachrapnik  😍
A sama właśnie próbuję wydziergać (na szydełku 😀) nakładkę na naczółek, jak to będzie ładnie wyglądać to zrobię też na nachrapnik. Tylko czy takie włóczkowe nie będzie kopytnej przeszkadzać?  🤔
malinowaa   Życie zaplątane w końską grzywę...
31 stycznia 2014 14:48
karlotka35, genialny kantar! Sama sprawiłabym sobie taki, ale jestem totalnym beztalenciem...

zelka2303, chyba muszę się wybrać z zamówieniem do Ciebie, ale to jak się trochę kasy skądś skombinuje 😀
malinowaa  serdecznie zapraszam 🙂 wszystkich serdecznie zapraszam 🙂 W szczególności tych z własnymi indywidualnymi projektami 🙂.
Dziś wrzucę zdjęcie najnowszych "jeszcze prototypowych" nauszników 😀 Mi się podobają jak na razie najbardziej 🙂

Co do "nakładki" na części ogłowia/kantara na szydełku to nie radzę. Jeśli już to tylko na drutach. Sploty szydełkowe są "luźne", zaś sploty na druty są "ścisłe, gładkie". To tak jak ze skarpetami. Szydełkowe są niewygodne, zaś te robione na drutach są idealne. Możesz tą szydełkową nakladką na ogłowie konia obetrzeć.
Właśnie o to się bałam, dzięki  :kwiatek:
Nauszniki-słoniki  A tak prawdziwie to mega długie nauszniki. (Wzorowałam się na zdjęciach brązowych nauszników, znalezionych w internecie. Zdjęcia brązowych nauszników nie są moje.) I jako model oczywiście Teddy

Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
31 stycznia 2014 18:51
wabankowa można wiedzieć jak zrobiłaś wkładki do ochraniaczy? :kwiatek: wyszły rewelacyjnie!
Zelka wyglądają bardzo ciekawie, nigdy takich nie widziałam xd czekam na zdjęcia na konskim modelu 😉

Strucelka trochę pokombinowalam i jakoś dało radę xd wkladalam kawałek skóry do ochraniacza, odrysowywalam i wycinalam i to wszystko 😉 cieszę się że się podobają 😀
wabankowa, gdzie dorwałaś tyle futerka? 😀
Na giełdzie moja mama dorwala całkiem duży relugan 😉
sluchajcie, ktora z Was potrafi zrobić podkladki pod siodlo z naturalnym futrem? chcialabym zamowic ładnych pare sztuk (10? ).
moze byc na umowe zlecenie nawet 😉
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
01 lutego 2014 09:58
wabankowa a mogłabyś wrzucić zdjęcie z drugiej strony tych futerek? :kwiatek:
wabankowa Noo fajne te futrzaki ci wyszły! 😉 Ja ostatnio wykonałam standardowe czarne kalosze z futrem naturalnym i futro na nachrapnik 😀 poniżej wrzucam foto. Oraz kolejny komplecik tym razem z owijaskami.

OBIBOK Ja wykonuję, zapraszam na priv😉
asicaa239, Twoją str. na fb też wytropiłam, hihi. :3
Ja właśnie próbuję zrobić nauszniki dla konia na biegunach (!), bo do żywych modeli ni mam dostępu ;C (choruję)
Ciekawe, jak wyjdą 😀
Zuziasta, o to Ci chodziło? [[a]]http://www.tkaniny.net/81-4508-056_imitacja-sier%C5%9Bci-zwierz%C4%99cej-12.html?[[a]]$category=1i09nbylgz
asicaa239, fajne kolory tego czapraka i pomysł na owije (będzie cały "obwój" kolorem?0
tylko czaprak, krój jak kto lubi, ale powinien mieć profilowaną górę....
Ale Wam dobrze idzie! Chwila nie uwagi i takie postępy.

Ja dziś skończyłam dere, model jest ciut większy niż właćiciel 🙂
smartini   fb & insta: dokłaczone
01 lutego 2014 19:02
to może ja też się pochwalę moim dzisiejszym 'wielkim powrotem' do maszyny... 😀
może nie jest konkretnie końsko, ale to z myślą o sesjach koni właśnie dziś tworzyłam
po ostatniej sesji w -15', gdzie już na samym początku moja kochana Sigma zamarzła i byłam skazana na ostrzenie 'ręcznie'
nie mam ochoty, by się to powtórzyło
więc uszyłam kubraczek dla szkiełka 😀

to też wprawka do szycia w poniedziałek półderki pod siodło west 🙂

horse_art ten czaprak był wyprofilowany na kłąb, ale podczas montarzu futra zakrył się 😉
A co do owijek, widziałam gdzieś na necie całe owijki obszyte podobnym materiałem, ale jakoś to za mną nie przemawia, żeby całość obszywać 😉
Zorilla, jak zwykle świetny krój! (wycięcie na szuje tak jak powinno być, a nie kłąb gdzieś na środku pleców...mam taką sklepową ;/ )

smartini, kurtka umarła? 😀 bardzo - śliczne, i funkcyjne. moim szczytem dbania o aparat jest pokrowiec z 2 frotte ręczniczków 😉 (taki żeby wsadzic w torbę) też działa :P

asicaa239, ale plecy koń też ma łukowate i klab troche wcześniej 😉
c do owijek - nie pokrywaj materiałem więcej owijki. tyle żeby 2 obwój był (opasaka taka) absolutnie starczy. mam takie globala - od polowy (a maja chyba z 30 metrów:P) jest wlasnie gruby materiał na polarze. żeby zawinąć - koszmar, bo sie nie uklada, do tego jest 3x tyle co normalnych, wiec koń ma gipsy na nogach, wzorek taż nie wygląda fajnie.
02 lutego 2014 10:52
Horse_art wyjątkowo wszystkie kurtki przeżyły 😉 mama wyszukała ten materiał gdzieś w tkaninach
ja wcześniej zawijałam szalikiem szkło ale mnie już to irytowało strasznie :P
Kiedyś już pytałam w wątku o ogłowiach, ale nie było odpowiedzi: ma ktoś może pomysł jak z normalnego nachrapnika zrobić lakierowany?  👀 Istnieją jakieś, farby, nabłyszczacze czy raczej marne szanse?
Istnieja, poszukaj np w sklepie FLEK ale one nie daja takiego efektu jak na oglowaich lakierowanych. Mnie sie nie udalo go uzyskac. Ale widac roznice.
02 lutego 2014 13:40
pytanie bardziej techniczne do derkowych osób: jakimi maszynami szyjecie? Moja z obszyciem lamówką polaru sobie poradzi ale nie wyobrażam sobie szyć nią coś grubszego, doszywać pasy itp...
Skoro lamowke obszyje (czyli 2 warstwy tasmy i polar) to czemu mialaby nie przyszyc pasa (1warstwa tasmy i polar) 😉?
Zorilla dziękuje  :kwiatek: a masz może zdjęcie?
Miałam właśnie malować buty to może nawet dziś to zrobie to wrzuce 🙂
02 lutego 2014 16:02
Zorilla bo pas (taśma parciana, jak zwał tak zwał) jest grubszy od lamówki tak ze 4 razy co najmniej, plus zrobić podkład pod pasek np? Przy bardziej ambitnej derce: polar-warstwa wierzchnia-podkład pod taśmę- taśma (lecę z głowy ale idea pozostaje ta sama)
No moja maszyna raczej nie podoła więc się pytam, czego używanie. Chyba, że to wiedza tajemna, to przepraszam 😉)
Jakbyś mogła przed i po malowaniu byłabym wdzięczna  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się