Ha. Więc jednak to nie przypadek, że moje Busse rotary podwójnie łamane się blokowało. Quanta pisała, że ma stary typ Horze z kulowymi przegubami i nic takiego się nie dzieje. Czy ktoś miał jeszcze w łapkach to wędzidło http://www.galloper.pl/pl/p/Wedzidlo-Horze-podwojnie-lamane/1386 ?
no właśnie ponad 200zl kosztowało i tak nie bardzo mi się uśmiecha je wyrzucać. Myślisz, że taki zwykły spawacz może coś wymyślić? bo zastanawiałam się, czy może jakiś polski producent wędzideł jest i tam by to wysłać?
Ulalala,misia997, mam właśnie to wędzidło z linka, kupowałam je w Horze gdzieś tak na początku 2011 roku. W 2012 te wędzidła z oferty Horze wyszły (firma miała je na zasadzie licencji, nawet nie sprzedawała pod własną marką, tylko oryginalnego producenta) i nie ma ich do dziś. Sklep Galloper musi mieć uroczo nieaktualną ofertę 🙄
Alex, spokojnie spawacz zespawa jeśli stop pozwoli. w większości warsztatów samochodowych jest spawacz, można też poszukać po budowach, ale to bardziej "upierdliwe". jak zespawa to możesz potem spaw wyszlifować gruboziarnistym papierem ściernym, a i poprosić o dobry wizualnie spaw. dobry spawacz nie zrobi wstrętnej kluchy.
możesz też sama spróbować z cyną. wystarczy lutownica i pierwszy lepszy film na Youtube. troszkę materiału i stopić. też powinno złapać, bo przestrzeń mała.
koszt znikomy a można zrobić tak, żeby się nie różniło od oryginału 😉 mnie nasz spawacz naprawiał kółka do pasa w ten sposób 🙂
Dziewczynymam pytani, czy ktoras z was z okolic warszawy/warszawy ma wedzidlo JK system w rozmiarze 13.5 ? Moge dac po prostu pieniadze pod zastaw czy cos innego. Chcialabym pozyczyc na jedna jazde/max dwie zeby zobaczyc jak kon na nie zareaguje. Boje sie kupowac w ciemno. A jesli nie to czy jest taka, ktora chcialaby ew kupic je ode mnie jesli koniowatemu nie podpasuje?
vissenna, co prawda to nie dokładnie to, którego szukam, ale i tak dzięki, napiszę do nich czy mogą dla nie sprowadzić BA 🙂 EDIT: Znalazłam w Eqweście 😅 co prawda po wpisaniu w szukajkę grafiki hasła 'pfiff billy allen', ale oj tam oj tam 😁
Czy daej produkowane są wędzidłą metalab te z logo w kółkach? Bo szukam takiego podwójnie łamanego, chętnioe z miedzianym łącznikiem i nie mogę znaleźć, jedynie w animalii ale jako niedostępne. Z tego co znalazłam mają one nieco mniejsze pierścienie a na tym mi zależy. Coś takiego:
Magdzior, zadzwoń może do gnla? Oni mają pełną ofertę Metalabu. Dostępnych od ręki też faktycznie już dawno nie widziałam. BTW te bez logo też mają mniejsze kółeczka, przynajniej moja oliwka takie ma 😉
Do mnie dotarł spóźniony prezent swiateczny od taty - wedzidlo JK System. Pierwsza jazda troche slabo, ale mysle, ze koń musi sie przyzwyczaić do czegos nowego co ma w mordce. Mam jeszcze pytanie, czy wam tez ono troche wyblaklo po pierwszej jeździe? Skora zjasniala w kilku miejscach. I to bardzo. Z takiego w miare ciemnego brązu zrobił sie więc bez. To normalne przy skórzanych wędzidłach?
Jak wpiąć takie wędzidło? Bo jak wepnę tak, jak normalne wędzidło, że te wyprofilowanie na kąciki układa się tak jak w zwykłym to łącznik jest dziwnie ułożony i nie da się złożyć wędzidła na pół, zakleszcza się. Z kolei jak odwrócę i da się złożyć je na pół to wtedy te profilowanie na kąciki przy kółkach jest odwrotnie i wydaje mi się to bez sensu. Jak to wędzidło dobrze założyć.
Mogłabym prosić o zobrazowanie i wytłumaczenie dlaczego tak, a nie inaczej? Za Chiny nie potrafię sobie tego wyobrazić i jak wędzidła nie ułożę, coś mi przeszkadza. 😡
Mam nadzieję, że zrozumiesz, o co mi chodzi na rysunku 😉 Mam chyba 2 wędzidła w tym stylu i o ile pamiętam, to one się w pewnym momencie blokują (nie mogą zgiąć bardziej).
ZetkaEmka -> to sa bardzo ostre wedzidla korekcyjne, tylko dla profesjonalistow, bo mozna wiecej krzywdy tym zrobic niz pozytku jesli ktos nie wie o co chodzi 😉 😎
Dava, akurat te wstawione na zdjęciach to jest lvl 1, stosowane na młodziakach i niewyszkolonych koniach, żaden hardcore bo ani dźwigni źadnej, ani nawet co złożyć się nie ma. Powiedziałabym nawet, że to dobre wędzidła dla kogoś z nie do końca spokojną ręką, bo leżą w pysku bardzo stabilnie.