Zadziwiające, nietypowe ogłoszenia

Siostra.. ale wiesz.. wystarczy się po prostu piżmem spsikać.. wtedy ogiery wariują na twoim punkcie :P i lepiej sie do takiego nie zbliżać...
A wiele oryginalnych perfum zawiera piżmo, więc trzyeba uważać..  😀
Dobrze, jedna sprawa powiedzmy, że rozwiązana. Ale skąd ten ogier wie, gdzie ma, za przeproszeniem, wsadzić...? Jak jeszcze wiadomy otwór dużej wielkości nie przedstawia.
hehehe.. może się nadstawiają :P

Kiedyś widziałam w sumie taki filmik jak dziewczyna leżała na takim jak by podwyzszeniu  i ogiera na nią puścili.. (w sumie nad nią chyba tez coś było, żeby się mógł oprzeć o to)..

Straszne to było.. :/ laska się aż (a na szczescie tylko) się zwymiotowała..
A co powiecie na to?
Zgroza,zgroza i jeszcze raz zgroza 😤
Pewnie już jako odsadek taszczył dzieci na grzbiecie.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=571415568

Napisalam to tych ludzi. Podobno koń ma  w ogóle rok a nie 14 misięcy... To jest straszne...
Trzeba napisać do Allegro może zdejma aukcję??
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
08 marca 2009 12:24
Branka, Zgłaszaj do usunięcia. Ja już tak kilka aukcji zgłosiłam i usunęli. A jednemu nawet zablokowali konto
Zgłosiłam, napisałam do tych ludzi, do allegro... zobaczymy co będzie. Napisałam, że jest to jeszcze źrebak i że człowiek o takiej masie może mu złamać kręgosłup lub uszkodzić i że taki koń będzie miał zwyrodnienia na całe zycie itp.
Wrrr!
Lepiej napisać do TOZu oni się też takimi sprawami zajmują..
Naprawdę? U nas jak we Wrocławiu głodzono konie ze stajni gdzie kupiłam potem mojego konia, stały po pas w gnoju i miały odparzenia do krwi od niego TOZ nie zareagował, Tara koni zabrac nie mogła, sanepid jedyny coś tam kazał poprawic warunki i przyjezdżał co 2 tyg na inspekcję. Więc czemu TOZ miałby zając się jazda na źrebaku?
Chyba, że czasy sie zmieniły... bo ja jak widze co się dzieje  w niektórych stajniach na Dolnym Śląsku(zgłaszanych oczywiście, ze konie mają źle) nie wierzę że TOZ  kiwnie choćby palcem!!
Wiem, że na innych forach dziewczyny takie aukcje zgłaszały do TOZu i coś tam reagowali..
Swoj drog, jak zgłosiłąm jedną stajnię do nich, też wysłali weterynarza tam na kontrole..
pipulcowa   Nie ma złych koni, są tylko źli ludzie.
08 marca 2009 21:44
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
08 marca 2009 21:47
pipulcowa
Co w tym ogłoszeniu szokującego??
Predyspozycji do spotu chyba po zdjęciu w stój też raczej nie widać 🙄
Taki konik wbrew pozorom może się odbijać 🙂 W Irlandii do pogoni za lisem używa się czasem Irish Draft Horses, albo ich mieszanki z szlachetniejszymi końmi - są dość ciężkie, zazwyczaj wysokie, ze szczotami pęcinowymi, dużymi głowiami - nie powiedziałoby sie, że mogą dużo skoczyć, tymczasem polowe przeszkody śmiagają bez problemu i wcale nie są wolne. Nasze ślązaki też skoczyć potrafią, szczególnie te z domieszką koni gorącokrwistych.
Wygląd czasem potrafi zmylić 😉 Może nie jest to super zdrowe dla dużego konia skakac, ale nikt nie karze im chodzić parkurów 140.
Ja tu tylko niedopasowane siodło widzę no i dosiad jeźdzca.. (nie dała bym po prostu takiego do ogłoszenia, ale to nie moje ogłoszenie)

Ale tam nie jest napisane do jakiego sportu.. przecież równie dobrze moze się do powożenia nadawać... ehh
Dorotheah   मेरी प्यारी घोड़ी
09 marca 2009 00:34
Właśnie pisałam to samo co Artanis

No i nie zaznaczono poziomu sportu jaki ma się na mysli .
załóżmy, że chłopczyk w kaloszkach o niczym jeszcze nie świadczy 😉

Ja także ogłoszenie wystawiłabym zupełnie inne, ogólnie pominęłabym zdjęcia pod siodłem... Predyspozycje niech prezentują ludziom zainteresowanym, my możemy się tylko domyślać.
Bischa   TAFC Polska :)
09 marca 2009 08:58
Ja swego czasu w terenie półmetrową przeszkodę z przymusu ( innej drogi nie było ) skakałam na zimnokrwistej kobyle wywołując tym samym miejscowe trzęsienie ziemii  🤣
Nawet krowa skacze jak musi 😉  Ale czy to są predyspozycje ?
moja kobyłka jest po klaczy zimnokrwistej wiec troszke ma ciałka a uwielbia skakać nawet sama z siebie.. i tak hopsa czasami 1-1,2 m 🙂 ziemia sie czasami zatrzesie😉 ale nie jest zle skoro lubi...🙂
09 marca 2009 14:01
Że jak ? Ogłoszenie w ŚK

Biegała w zaprzęgach na Mś w żużlu w Ostrowie

🤣
Haha, może chodzi o to, że były jakies pokazy czy coś. Kiedyś na Olimpijskim jak był żużel - jakies GP to był koń i zaprzęg, ale koń tak się przestraszył tłumu, że się wywrócił!
hmn... a od kiedy ślązaki są końmi zimnokrwistymi?  🙄

Czemu je porównujemy do "zimnioków"? 🤔 przecież to dwie różne rzeczy są..
09 marca 2009 14:42
Tak jak i fryzy w niektórych mądrych książkach można do zimnokrwistych wrzucone znaleźć  🙄
Ja porównałam ślązaki do hunterów, które zazwyczaj są skrzyżowaniem Irish Draught z Irlandzkimi końmi sportowymi i tworzą coś alla ślązaki :P Skaczą te konie nieźle i są powszechnie używane w rekreacji czy hodowli, dając solidne potomstwo.
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
09 marca 2009 21:04

Ale tam nie jest napisane do jakiego sportu..

Jest coś o skokach 😉

Wytłumaczcie mi proszę po czym widać, że to siodło jest niedopasowane... ja się na tym nie znam, pytam zupełnie bez złośliwości 😉
Moim zdaniem to siodło lezy strasznie na łopatkach. Jest ułożone zbyt z przodu i do tego ma jeszcze taki profil. Koń chodząc regularnie z takim siodłem wiele traci jeśli chodzi o ruch. A tak poza tym trudno ocenić jakie jest to siodło, bo dziecko zasłania 😉 Trzeba by zobaczyć czy nie jest za wąskie lub szerokie, czy kłąb jest swobodny(bez obciążenia powinny się ze 4 palce mieścić między kłebem a przednim łękiem), czy ławki sąodpowiednio rozstawione itp.  Na tych zdjęciach trudno to wszystko ocenić, poza tym właśnie że siodło jest zbyt z przodu.

Swoją droga ta ślązaczka mi się podoba. Tak na nia teraz popatrzyłam, że ciekawy konik. Jak nie ma problemów ze zdrowiem i nie ma jakichś ukrytych narowów, to moż ebyc przyjemnym koniem rodzinnym czy do hodowli 🙂
Dorotheah   मेरी प्यारी घोड़ी
10 marca 2009 22:53
[quote author=Artanis link=topic=190.msg196404#msg196404 date=1236558610]

Ale tam nie jest napisane do jakiego sportu..

Jest coś o skokach 😉

Wytłumaczcie mi proszę po czym widać, że to siodło jest niedopasowane... ja się na tym nie znam, pytam zupełnie bez złośliwości 😉
[/quote]

Pauli jest tam także coś napisane o zaprzęgach. A i tak autor mógł mieć coś jeszcze innego na myśli 😉

No i jak dla mnie ten ślązaczek też coś ma w sobie fajnego - choć kiepsko oceniać po takich oblechowych fotach.
Naprawdę wiele jest takich ogłoszeń, jak myślicie co ci ludzie mają w głowach ? Może myślą, że jak 'zajeżdżą' (albo naczej - wrzucą siodło i wsiądą) te małolaty to będą więcej warte ? Kto logicznie myślący kupi konia, który był tak wcześnie użytkowany... ?
11 marca 2009 17:05
Ktoś już wcześniej pisał , że może to być mentalność chłopów , lub wychowanie na wsi - zimnokrwiste zajeżdża się w wieku 2 lat , to przekładają to na lżejsze konie , a niech usłyszą/przeczytają/znajdą się na wyścigach , zobaczą że tak można , to czemu oni nie mogą - to samo tyczy się mało rozgarniętych wielu miastowych - wystarczy , że przyjdą na gonitwy , potem konia se zamarzą kupią i  zajeżdżają w wieku 2 lat  🙄
gracja03   "Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatr"
11 marca 2009 17:35
http://www.allegro.pl/item580091176_pojezdzic_kazdy_moze_troche_lepiej_lub_gorzej.html
ja sie w sumie nie znam ale dlaczego ten koń na każdym zdjęciu jest na wypinaczach, to chyba nie jest normalne.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się