Filmy czterokopytne na You Tube :) (wlasne i znalezione)

Ok, zrobił się trochę  🚫 :P więc dziękuję Wam, popytam na innych tematach 🙂
pewnie też podogonie by się przydało bo siodło zjeżdża na szyję

apropo siodeł bezterlicowych z horse.com

Siodła bezterlicowe niekoniecznie komfortowe dla koni

Siodła bezterlicowe są reklamowane jako wygodniejsze dla koni niż tradycyjne ponieważ pasują na każdego konia i dopasowują się do zmieniającego się w wyniku treningu kształtu grzbietu. 
Jednak według  naukowców specjalizujących się w jeździectwie terlica pełni w siodle bardzo ważną funkcję. Jej zadaniem jest optymalna dystrybucja ciężaru jeźdźca.

"W siodłach bezterlicowych obserwujemy wyraźną koncentrację ucisku na grzbiet konia tuż pod kośćmi kulszowymi jeźdźca" - mówi dr  Hilary Clayton z Uniwersytetu Stanowego Michigan. Dr Clayton zaprezentowała wyniki swoich badań na konferencji zorganizowanej przez International Society for Equitation Science (ISES) - Międzynarodowe Towarzystwo Nauk o Jeździectwie. Konferencja odbyła się w Holandii w dniach  27-29 października 2011.

W trakcie badań na grzbietach 8 koni arabskich umieszczono pod siodłem specjalne maty mierzące siłę nacisku. Tak osiodłane konie były następnie jeżdżone przez jednego i tego samego doświadczonego jeźdźca  kłusem roboczym w dosiadzie ćwiczebnym bez strzemion po liniach prostych. Każdy koń był jeżdżony w siodle bezterlicowym oraz w  zwykłym, terlicowym. Siodła ważyły dokładnie tyle samo. 

Okazało się, że zwykłe siodła były o wiele bardziej efektywne jeśli chodzi o rozprowadzanie nacisku ciężaru jeźdźca na grzbiecie konia. Siodła bezterlicowe powodowały większy ucisk na mniejszą powierzchnię. Spora ilość czujników wykryła znaczący poziom nacisku - nawet przekraczającego 11 kilopaskali - wielkości przy której mogą wystąpić nie tylko kliniczne objawy bólu grzbietu ale wręcz mogącej spowodować urazy.

"W przypadku siodeł konwencjonalnych, obciążenie było mniej więcej równe pod całą powierzchnią siodła. Siodło bezterlicowe dawało obciążenie bardzo skoncentrowane pod środkiem siodła  - pod miejscem gdzie siedzi jeździec" - stwierdziła dr Clayton.

Nacisk będzie jeszcze większy jeśli konia dosiądzie cięższy jeździec (jeździec uczestniczący w badaniach ważył 57 kg) i w im szybszym chodzie będzie się poruszał koń.

"Prawidłowo wypełnione zwykłe siodło z terlicą lepiej rozprowadza ucisk ciężaru jeźdźca.  A więc terlica rzeczywiście spełnia swoje zadania w sensie równomiernego rozprowadzania sił nacisku na większy obszar grzbietu konia" podsumowała dr Clayton. 

Wydaje mi się, że wszytsko zależy od jakości siodła. Ileż to jest bezterlicówek za 500 zł zrobionych z jakiś sztucznych twardych tworzyc, a są wychwalane jako uniwersalne. Ja mam barefoota i jestem zadowolona. Oczywiści próbowałam też terlicówki, ale kupiłam 5 i żadna nie pasowała, a jedna( daw-mag) wręcz uszkodziło konia(białe plamki). Licze na to, że jak już młody dorośnie to jego grzbiet przybierze lepszy kształt i znajde jakąś fajna terlicówke, póki co  zzostaje to.
Zadebiutuje w wątku  🤣 musiałam zrobić na studia filmik i tyle frajdy mi to sprawiło, że przyszłam się pochwalić🙂

może kadry z jazdy że tak powiem d*py nie urywają, ale pan koń stał miesiąc i jeszcze musimy uważać, żeby nie przedobrzyć🙂
strzemionko   w poszukiwaniu szczęścia przemierzamy cały LAS ;)
21 stycznia 2014 20:50
Dżastin, świetny filmik!

pozwolę sobie na małą recenzję  🙄

Pierwsze 2 minuty, podkreślając to, że podczas słuchania tej piosenki Zawsze mam ciary na całym ciele  😉 super  🙂

W 2 min akcja przyjmuje nieco inny obrót i nieco ulega rozluźnieniu.

Momenty: 2:11, 2:30, 2:37  😵 mnie nieźle rozbawiły

jednak... 2:43 to Twoje rtg? a 2:44 noga Twojego konia?  😉

ALE i tak rachunki najlepsze  👍
Dżastin super filmik, dobrze pokazuje, że nie zawsze jest tak różowo  😉
Dżastin to jest coś hucułkopodobne czy mi sie wydaje? 😀
Nigna   Warto mieć marzenia...
21 stycznia 2014 21:42
Dżastin: Filmik fajny . Z ciekawości co to za studia że takie filmiki macie tworzyć 😀?
Dzięki, ciesze się bardzo że się podoba  :kwiatek:

Nigna Socjologia 🤣 a przedmiot to multimedia i prezentacja danych, do wyboru było albo napisać kolokwium z excela albo zrobić filmik soł..  🥂
zuhora W rodowodzie ma typ szlachetny niby, ale mamusia zimnioczkiem była🙂
strzemionko rtg niestety moje i rachunki też, kopyto i upadek tylko ściągnęłam z netu bo nikt mnie nie uchwycił jeszcze w locie  😉
Dżastin, he he - dobre! Na początku paskudne wrażenie plagiatu wszystko zacierało. Już chciałam wyłączyć, zdegustowana, gdy "zmieniłaś front". Może jeszcze poprawić proporcje między częściami? I podkreślić różnicę między częścią "sentymentalną" a "realną" użyciem (kiczowatych?) filtrów?
halo hehe 🙂 momentami na siłe wpychałam jakieś przejścia i zwolnienia żeby pokazać facetowi prowadzącemu zajęcia że "tak umiem używać tych funkcji i wiem do czego służą"  🙄 jak jeszcze kiedyś będę musiała robić jakieś filmiki to bardziej się postaram 🙂

edit: źle przeczytałam
Wydaję mi się, że nie było, jeśli się mylę to przepraszam-

Podoba mi się klimat filmiku  😉
abbigail   jak konia kocham... już nigdy się nie będę nudzić
24 stycznia 2014 07:10
A tu klub jeździecki nakręcił Happy 😀 
male podsumowanie zimy - grudnia 🙂
🙂
Kastorkowa   Szałas na hałas
24 stycznia 2014 20:52
Nasz filmik
ladydill no troszeczkę  🤣
Dżastin bardzo mi się podoba ten filmik! w szczególności ten kontrast pomiędzy ideałem a realnością, kawał porządnej roboty  😀
ja tym czasem z nudów, stworzyłam drugi  filmik
😁
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
26 stycznia 2014 21:55
szukam filmiku , na ktorym sa rozne "niezbyt fortunne" upadki jezdzcow. widzial ktos?
matgaritka trudno powiedzieć...na internecie jest pełno filmików tego typu. 😉
MARGARITKA jest ten na przykład 🙂
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
26 stycznia 2014 22:58
chodzilo mi o kilka nagran na jednym filmie. znalazlam juz thx🙂
Szarlotka dzięki, właśnie dzisiaj 4,0 do indeksiku wpadło dzięki niemu  💃
Btw, obejrzałam Twój filmik i podziwiam że jeździsz w rozpuszczonych włosach: mnie by chyba coś trafiło gdyby mi co chwile w twarz wpadały, a jak to potem rozczesać :o
  😍 
Uwielbiam te reklamy.
Straszliwie mnie ten filmik rozśmieszył, chociaż dwa momenty były trochę poważne :P
od 1:40 jest najlepiej  🤣
👍 dla dzielnego jeźdźca

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aUaP0t5IUnM
sushi było już tutaj nie raz 🙂

Możliwe, że było. Filmik trochę stary.
Mimo, że większość dla mnie bardziej straszna, to 0:42 rozbawiło mnie do łez 🙂
Libeerte mnie rozbawiło 0:30  🤣
Jiska, ja właściwie na większości sytuacji nie wiem czy mam sie śmiać czy płakać. W pierwszym momencie leje na większości, ale jak sobie pomyśle co mogło się stać tej osobie/koniu(koniowi?), to już mi wcale do śmiechu nie jest 🙂
2:10 hahahha 🤣
i 2:14 🙂

1😲2 😲
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się