Zadziwiające, nietypowe ogłoszenia
http://allegro.pl/urodziwa-klacz-super-charakter-tanio-i3869930156.html
Ciekawe kto stwierdził, że ta klacz nadaje się do "sportu lub mocnej rekracji". Pewnie do sportu konie są przygotowywane przez Pana ze zdjęć 🙇
To na pewno dlatego, że ma
przud.
hipologia- Nie tylko ujeździ, a wytrenuje i jeszcze nauczy sztuczek! Na pewno od stawania dęba, a potem będzie kłaść konia.
No właśnie też jestem ciekawa, co to jest nieobawa...
Z jednej z grup ogłoszeniowych na facebooku:
"Sprzedam skokówkę 17" łęk pasujący na większość koni,zwłaszcza na wielkopolskie
Siodło jest bardzo dobrej skóry,miękkie nie jest twarde jak syntetyki Skóra zadbana, regularnie pastowana,siodło nie ma większych licznych zadrapań czy uszkodzeń,widać lekkie ślady użytkowania,małe zadrapania z przodu i z tyłu które już sie nie pogłębią. Siedzisko ma 42 cm w linii prostej. Dobre klocki kolanowe Posłuży jeszcze kilkanaście lat Puśliska jak nowe, a siodło nowe nie jest Cena tanio 650 zł z wysyłką i pokrowcem polarowym"
łęk pasujący na większość koni... szkoda, że mój nie jest wielkopolski. 🙁 i mój syntetyk jakoś nie jest twardy. 🤔
Jak pasuje na większość koni to biorę na swojego hucuła ! (na hucki jest ciężko coś dobrać)
No chyba, że chodzi tylko o duże konie 😤
też kiedyś widziałam takie ogłoszenie, właśnie na facebookowej grupie (a tam jest masę nietypowych ogłoszeń :hihi🙂
Ale to chodziło chyba o ogłowie, które "znakomicie pasuje na małopolaki, sp, wielkopolaki i na duże hucuły" 🤔wirek:
strzemionko, akurat w wypadku ogłowia to chyba nic dziwnego, przynajmniej w takim zestawieniu 🙄
każdy koń jest inny, małopolak małopolakowi nie zawsze równy.
Mój ma np. wielki łeb i jego ogłowie nie pasuje na innego młp 😉
edit: przynajmniej nie w tym samym ustawieniu dziurek 🙄
strzemionko 😵 a co to za problem, żeby dorobić dziurkę czy nawet dwie? Ogłowia są bardziej hmm uniwersalne od siodeł, mniej czynników warunkuje ich dopasowanie i są one bardziej elastyczne (brakuje dziurki - można dorobić, za wąskiego siodła sama nie poszerzysz).
Co czytam jakiś Twój post, to odnoszę wrażenie, że piszesz dla samego pisania. Na zasadzie "nie wiem, chyba nie mam racji, ale napiszę" 🙄
to nie czytaj, jest taka opcja "Ignoruj"
Ja czytając to forum odnoszę wrażenie, że dużo ludzi pisze tylko po to aby się do kogoś przyczepić i odbiega od tematu robiąc 🚫
a podobno czasem wystarczy ugryźć się w język.
a podobno czasem wystarczy ugryźć się w język.
skoro tak twierdzisz to czemu sama się do tego nie dostosujesz? 😂
to samo tyczy sie innych 😉
Ciebie też.
Oj,
strzemionko, teraz to żeś przeholowała 🤔
Wiesz, kogo mi właśnie przypominasz?
przeholowują to re-voltowicze co do mnie, ja sie tylko nieudolnie bronię 😉
A nie zastanawia Cię, dlaczego tak wiele osób się, jak to uważasz, czepia? Pewnie bez powodu, ot tak sobie z nudów, prawda?
czasami bez powodu, czasami z 😉
prawda jest taka, że... nie powinnam tego pisać bo mnie wysmiejecie jak zawsze.
Dlatego wlasnie ugryzłam sie w język.
Nie mam tu siły przebicia, nikt nie popsuje sobie dobrej opinii zeby bronic "biedne" strzemionko.
Tak, jestem jaka jestem - przewrazliwiona i mam swoje zdanie, czasami kontrowersyjne i przeciwne niz Wasze.
Ale kazde forum jest po to aby wymieniac sie opiniami a nie "hejtować" jak sie to teraz mowi.
Tak, uwazam, ze kazdemu koniowi nalezy dac dziennie troche owsa,
mam konia od dawna i jezdze na pozyczonym siodle bo nie chce kupowac byle jakiego a na daw-maga, prestiga czy kieffera nie mam pieniedzy. Nie uczylam sie jak dopasowac siodlo do konia dlatego prosilam Was o pomoc.
Uwazam, ze z nn da sie zrobic dobrego skoczka.
Oraz ze zdjecie do ogloszenia na szybko, robione brudnemu koniowi jest dla mnie nietypowe.
Ale czy to powod do takiego zachowania wobec mnie?
Ja za radą tu niektorych troche wyluzowalam - teraz Wasza kolej 😉
Facella , szczerze? Z ciebie tez czasami taki Cartman wychodzi 🤣
Dobra, nie najezdzajmy na siebie juz. I przestancie wrzucac ogloszenia, bo kantar albo blad ortograficzny wam sie nie podoba.
ikarina, przyznam szczerze - nie wiem, kto/co to Cartman... Ale wiem, że jak logowałam się na tym forum pierwszy raz, to byłam nieokrzesaną, durną małolatą, przypominającą strzemionko (chociaż nie wiem, ile ona ma lat), której ktoś powiedział w kiepskiej szkółce, że zaje...ście jeździ i uderzyło mi to do głowy... Mnie niestety bardzo łatwo napompować ego 😁 i ciężko mi się przyznać do błędu. Ale teraz widzę, jakim naiwnym i bezmyślnym dzieciakiem byłam, aż mi wstyd 😵 Najchętniej to bym skasowała większość swoich durnych postów i dyskusje z nimi związane.
Ja po prostu w strzemionku widzę kawałek Facelli. Tej, która uparcie wierzyła w swoją i tylko swoją rację. Ta Facella jeszcze ze mnie za często wyłazi... (-; A strzemionku można spróbować pomóc się okrzesać, żeby nie skończyła tak jak ja. Tylko czy się da...?
Strzemionko, bez urazy, do zdań odmiennych i kontrowersyjnych ja nic nie mam, o ile mają sens i nie są głupotami. Dopowiedz sobie z kontekstu, dlaczego do niektórych Twoich wypowiedzi mam zastrzeżenia. I pohamuj się trochę, bo skończysz tak jak ja - jako znienawidzona na tym forum, irytująca i postrzegana za niedojrzałą małolatę. Chociaż to ostatnie nawet się zgadza, do dojrzałości mi jeszcze bardzo daleko.
Dobra rada - czytaj swoje posty przed wysłaniem trzy razy i zastanów się, czy aby na pewno nie napisałaś durnoty. Ja tam robię i bardzo często rezygnuję z wysłania postu, bo albo piszę pod wpływem emocji jakieś bzdury, albo pojawia się w mojej głowie pytanie "ale po co masz się wypowiadać w temacie, skoro nie masz nic do powiedzenia?"
też kiedyś widziałam takie ogłoszenie, właśnie na facebookowej grupie (a tam jest masę nietypowych ogłoszeń :hihi🙂
Ale to chodziło chyba o ogłowie, które "znakomicie pasuje na małopolaki, sp, wielkopolaki i na duże hucuły" 🤔wirek:
bo to prawda jest ;]
są (praktycznie) tylko 3 rozmiary. 1 to dla małych kucy - wiec odpada, 2 są dla koni małych i drobnych.
mlp, sp, wlkp i duże hucuły (wymienione przez autorke pewne z doświadcznia) drobne nie są. wiec zostaje tylko rozmiar 3.
a 3 ma tyle regulacji, ze prawie(!) cala populacja duzych, wierzchowych koni sie w nią mieści.
co potwierdzam w 2 stajniach mając same full na konie 4, 5 ras. (ta piąta to połowa kn i apallosa - te drobne maja cob). prawie nie znaczy cała, ale wiekszosć - czyli standardy.
podobnie z siodłami. standardowe siodła pasują na wiekszość użytkowych w danej grupie docelowej koni (westowe/ duże sportowe/ kuce...) dlatego są produkowane standardy... (male róznice do "weregulowania" np podkładką) - inaczej, jakby KAŻDY był inny - by tego nie było. jak ubrania dla ludzi - kilka rozmiarów standardowych , a nawet "standard" jeden dla wszystkich.
jeśli masz konia nie standardowego - szukasz nie standardowych, ale na większość populacji pasują standardy. (co jw - nie oznacza "na każdego"😉
dlatego na mojego młp ciężko mi znaleźć oryginalne siodło west (takie dla westowych ras, z krajów gdzie są one używane powszechnie), takie standardowego, nie na miare, bo grupa docelowa ma inne "westowo standardowo" kształty niż mój "klasycznie standardowy".
siodla na islandery są standardowo jakieś tam - nie będą pasować na więksozsć "klasycznych sportowych" ale na standardowe islandery tak....
jak mam (klasycznego)"szerokiego" lub "wąskiego" /jakiegoś tam - standardy nie pasują. ale na te pośrednie - czyli najczęściej występujące - czyli standardowe - tak.
teraz standard na sportowe (wliczając, że mają mięśnie) to ok 31-32 łęk i dość proste i szerokie płąskie ławki. kilkadziesiąt lat temu - 30 i węższe i banany ze dachowatych ławek. bo takie konie najczęsciej były. (takie moje spostrzeżenie na podstawie analizy wielu "standardowych" i uzywanych ogólnie siodel + oglądania koni ze 20 lat + zdjęć - chętnie o tym podyskutuje jakie macie spostrzeżenia w tym temacie)
prymitywy pod standard sie nei łapią - bo to nie standardowe duże "sportowe" dla których firmy standardy robią (bo takich więcej)
nawet w opisach topowych firm można znaleźć,że (ławki) "pasują dla koni w nowoczesnym sportowym typie (grzbietu)" (jakoś tak to brzmiało)
też sprzedając siodło z łękiem ok 31-32 i szerokimi, plaskimi ławkami napisałam, że "pasuje na większość koni w nowoczesnym sportowym typie" bo to prawda...nawet mierząc na kilka swoich.... calkiem nie pasowało na tłuste kn, apalosy i jednego wąskiego - ale one nie są "standardowe klasyczne"
WIĘKSZOŚĆ NIE ZNACZY WSZYSTKIE oczywiście
*(klasyczny sportowy czyli rasy dużych, szlachetnych koni wierzchowych, w treningu, do klasycznych dyscyplin)
nie zwalnia to oczywiście z konieczności mierzenia, dobierania siodeł, bo obecnie na rynku jest mnóstwo rożnych siodeł, bo i świadomość większa, bo konie dzięki treningowi (lub jego braku) się "zmieniają", różne krzyżówki powodują także, że grzbiety są różne i nie zawsze standard pasuje choć "na pierwszy rzut oka" nasz "rumak" wydaje sie "normalny taki". ale po haśle "pasuje na większość/na wąskie/szerokie" mniej więcej wiadomo czy może pasować i czy warto pytać o szczegóły, brać do mierzenia czy wiadomo czy odpada...
mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi 😉 a o spostrzeżeniach chętnie podyskutuje bo nie upieram się, że to jedyna słuszna prawda, tylko moje spostrzeżenie i "branie na logike czemu są produkowane (więc to opłacalne) standardowe rzeczy"
Facella, Cartman to postac z linku, który podałam 😉 Jak chcesz, to mogę ci przetłumaczyc, co powiedział 😉
Strzemionko, bez urazy, do zdań odmiennych i kontrowersyjnych ja nic nie mam, o ile mają sens i nie są głupotami. Dopowiedz sobie z kontekstu, dlaczego do niektórych Twoich wypowiedzi mam zastrzeżenia. I pohamuj się trochę, bo skończysz tak jak ja - jako znienawidzona na tym forum, irytująca i postrzegana za niedojrzałą małolatę. Chociaż to ostatnie nawet się zgadza, do dojrzałości mi jeszcze bardzo daleko.
Dobra rada - czytaj swoje posty przed wysłaniem trzy razy i zastanów się, czy aby na pewno nie napisałaś durnoty. Ja tam robię i bardzo często rezygnuję z wysłania postu, bo albo piszę pod wpływem emocji jakieś bzdury, albo pojawia się w mojej głowie pytanie "ale po co masz się wypowiadać w temacie, skoro nie masz nic do powiedzenia?"
Co do pierwszego zdania - na tym polega swoje zdanie, że każdy ma swoje (trochę jak masło maślane ale nie ważne). Dla niektórych głupotą będzie natural, dla innych nie. Jedni podkuwają swoje konie, drudzy nie. Przykładów jest masa, można je mnożyć ile się chce.
Na tym właśnie swoje zdanie polega 😉 Oczywiście, że jak ktoś będzie pisał, że umie jeździć w zebraniu a poniżej wstawi zdjęcie z tym "zebraniem" to wszyscy go wyśmieją i powiedzą, że to nie tak.
Ale co do zdań innych i wypowiedzi, uważam że ile ludzi, tyle zdań, tyle opinii.
I nie można każdego krytykować tylko za to, że nie jest zgodny z naszymi poglądami, które przecież też mogą być dla kogoś bzdurą.
Z całym szacunkiem ale nie ja powinnam się tu pohamowywać 🙄
Widzicie - z jednego mojego postu o ogłoszeniu z ogłowiem, robi się 5,10,15, niepotrzebnych postów.
Kurczę no, nie można za każdym razem robić z "igły widły".
Chyba, że powstanie wątek pt: "Siejemy zamęt".
I co do moich wypowiedzi - zawsze są przemyślane i nie pisane na szybko i byle tylko były...
Po co mam siedzieć 5 godzin nad wypowiedzią, której i tak po tym czasie nie zmienię, ponieważ uważam tak, a nie inaczej.
Ja na prawdę potrafię przyznać się do błędu, no i najważniejsze, co do Twojej wypowiedzi:
"której ktoś powiedział w kiepskiej szkółce, że zaje...ście jeździ i uderzyło mi to do głowy..." - nikt mi tak nie powiedział (nie wiem - może Tobie tak, skoro napisałaś).
Nigdy nie powiedziałabym sobie, że jestem idealnym jeźdźcem bo 1) tacy nie istnieją (przynajmniej w mojej głowie) 2) do ideału to mi wiele brakuje i przyznaję się do tego otwarcie. Nie jadę na zawody "osiedlowe" żeby pokazać, że WOW mam konika, założyłam mu markowy czpraczek, owijki i skoczę sobie 80. Ale suuper.
Nie przeceniam swoich możliwości - nie ustawiam sobie przeszkód 150 bo wiem, że ich nie skoczę (znaczy mój koń :lol🙂 a pewnie niektóre koniarki, mające swoje koniki, jeszcze u siebie, tak robi. Z resztą, widziałam kiedyś na własne oczy.
Nie umiem dobrać siodła do konia, nie potrafię sama wystrugać kopytek, nie potrafię... wielu rzeczy 🙄
"Tej, która uparcie wierzyła w swoją i tylko swoją rację." - znowu, jeśli Ty kiedyś tak wierzyłaś uparcie - Twoja sprawa.
Ja nigdy taka nie byłam. I nie będę bo szanuje zdanie innych i stosuję rady lepszych, bardziej doświadczonych.
Moje "jeździectwo" ( :wysmiewa🙂 parę razy zostało wystawione na próbę - właśnie przez takich koniarzy... "uparcie wierzących w swoją i tylko swoją rację".
Dziadek zapisał mnie lata temu, jak już umiałam jeździć w 3 podstawowych chodach 👍 do klubu jeździeckiego.
Wielka stajnia, hala, fajne konie. I banda rozwydrzonych nastolatek, ze swoimi końmi w pensjonatach, kupionych przez tatusiów i mamusie, uważających, że córeczka już osiągnęła szczyt wiedzy w tematyce końskiej.
Do dziś mam przed oczami nieudolne próby "zbierania" konia, napie******** batem jak ukochany koniś nie chciał czegoś zrobić.
Wyśmiewania każdej nowej osoby zapisanej do klubu, która była w ich oczach gorsza, bo nie miała pieniędzy, własnego konia, no i markowych Eskadronków czy innych HKMów...
Ale konie zostały na szczęście w moim życiu bo nie dałam się takim 🙂
Ponownie zaczęłam jeździć w "kiepskiej szkółce", później sama na koniach dzierżawionych i na końcu na własnym koniu.
Kończę, i to samo radzę Wam.
Bo to jeden, na razie mały 🚫 a stopniowo będzie coraz większy.
Ktoś, kto szuka pracy przy koniach i zamieszcza takie zdjęcia, że każde z nich jest bardzo zniechęcające do jakiejkolwiek współpracy
http://ogloszenia.re-volta.pl/inne/szczegoly/24267No i imię konia - jakby zamiast M była inna litera, to to by było strasznie niesmaczne
http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/9530
horse_art, ogłowi mamy 4(!) rozmiary. Zapomniałaś o XW. Albo i pięć (bp P1 I P2)
crash, omFg, ja też nic nie mówię bo mnie lekko zatkało 🙄
crash, tym ogloszeniem skutecznie poprawilas mi dzien. 😂
Może laik ze mnie, ale - co jest nie tak z tym ogłoszeniem?
Nietypowo wygladajaca pani obok konia 😉